Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
Mozda ti zena da kokodace ili mozda bleji,muce,laje verovatno i nju jadno tako oslovljavas kao bi pokazao "ljubav".Drugo tvoj idoktrinirani i blokirani um ne moze da razume pojam entiteta sta onda dalje da pricamo.I trece prevod Codex Sinaiticusa kao najstariji,je potuno jasan i ovo je ne znam vise ne brojim po koji put "popaso disiplinsku"iz teoloskog obrazovanja iliti pozvanja biblije i sistematske teologije.Vidis kada biste imali svoje sveuciliste na kome biste imali sve discipline teologije mozda bi i nesto znao ovako...Ali nemate da biste ostali u mraku,jer kad slepac slepca vodi oboje u jamu upadaju

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Hajde kokosko kazi sta mislis o slikama trojstva u budizmu?
Kakve su slicnosti,a kakve razlike ...,entiteti...
Buda trijade 2.jpgBuda trijade.jpgzen bude sa suncem.jpg

Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
Na kraju, trojstvo se NE bazira isključivo na lingvističkoj analizi.
smiley.gif
Svaki pokušaj da se, uz pomoću sintaxe i etimologije, 'dokaže' bilo šta iz Biblije, može da bude Sizifov pokušaj, jednostavno zato što o mnogim temama postoji skup textova, a ne samo jedan, koji više govori o njoj. Ja nisam našao ni jedan jedini text u Bibliji u kome piše "Isus je Bog," ali kada pogledam teme koje se obrađuju, načini kako se govori o Isusu - jasno mi je da je On Bog. Gramatika samo podupire ovaj stav, jer pre proučavanja gramatike vrlo je važno saznati književni stil ili žanr pisanja, sociološku, kulturološku, istorijsku pozadinu texta, i slično. Tada stvari postaju jasnije a ne samo pozivanjem na imenicu 'elohim.'

Imenica 'elohim' je, gramatički gledano, imenica u množini,ide (uglavnom) sa glagolom koji je u jednini, premda ima izuzetaka. Ti na osnovu ovoga ništa ne možeš da zaključiš o trojstvu. Ali, kada malo više istražiš ovo pitanje na način kako sam gore rekao, onda saznaš da je ta reč u antičkom svetu veoma često označavala, kako reče jedan stručnjak, 'more than one,' više od jednog Boga. Ako je ovo tačno - onda su hrišćani u potpunosti u pravu kada veruju u jedinstvo Oca, Sina i Duha, jer sama reč to dozvoljava.

Tako, dakle, jedno bez drugog ne ide (gramatika/jezik bez background-a texta). Ja ovako razmišljam, i koliko god da sam nesavršen - uvek se trudim da na ovaj način posmatram Bibliju, jer bolji ne znam, niti sam siguran da on postoji.
Dokaze koje ti iznosi nemaju niti silu niti tezinu da pobiju ili promene Biblijsku istinu o Trojstvu.

A sta kazes na ove stihove.
13 Pišem vama, oci, jer ste mu poznato da je od samog početka. Pišem vama, mladići, jer ste nadvladati Zloga. Pišem vama, dječice, jer ste upoznali Oca.
14 Napisah vama, oci, jer ste mu poznato da je od samog početka. Napisah vama, mladići, jer ste jaki i riječ Božja u vama ostaje, i vi imate nadvladati Zloga.
1.jov. 2:13-14

Zar ovi tekstovi svojim paralelizmom ne pokazuju da su Otac i Sin jednaki?

To sto rece "Trojstvo" ne postoji u Bibliji nije nikakav problem. Mi mozemo da koristimo koje hocemo reci, rec nije bitna. Ona je sam pojam koji nesto objasnjava, a ako nam se ne svidja rec "Trojstvo" mozemo da izaberemo nesto drugo. Jedan lepi izraz, engleski, je "Godhead". Nema veze kako se izrazavamo na bilo kojem jeziku, bitno je sta mislimo.

Pagani nisu govorili o Trojstvu jer je Novi zavet skoro kompletno napisan od Jevreja, a od toga, pola je napisano od poznatog fariseja apostola Pavla.

Dakle kada Jovan pise Jovan 1:1, to nije paganin, nego jevrejin, covek koji je hodao sa Hristom i koji je video njegovo Bozanstvo koje je opisao u 1:1
U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Na kraju, trojstvo se NE bazira isključivo na lingvističkoj analizi.
smiley.gif
Svaki pokušaj da se, uz pomoću sintaxe i etimologije, 'dokaže' bilo šta iz Biblije, može da bude Sizifov pokušaj, jednostavno zato što o mnogim temama postoji skup textova, a ne samo jedan, koji više govori o njoj. Ja nisam našao ni jedan jedini text u Bibliji u kome piše "Isus je Bog," ali kada pogledam teme koje se obrađuju, načini kako se govori o Isusu - jasno mi je da je On Bog. Gramatika samo podupire ovaj stav, jer pre proučavanja gramatike vrlo je važno saznati književni stil ili žanr pisanja, sociološku, kulturološku, istorijsku pozadinu texta, i slično. Tada stvari postaju jasnije a ne samo pozivanjem na imenicu 'elohim.'

Imenica 'elohim' je, gramatički gledano, imenica u množini,ide (uglavnom) sa glagolom koji je u jednini, premda ima izuzetaka. Ti na osnovu ovoga ništa ne možeš da zaključiš o trojstvu. Ali, kada malo više istražiš ovo pitanje na način kako sam gore rekao, onda saznaš da je ta reč u antičkom svetu veoma često označavala, kako reče jedan stručnjak, 'more than one,' više od jednog Boga. Ako je ovo tačno - onda su hrišćani u potpunosti u pravu kada veruju u jedinstvo Oca, Sina i Duha, jer sama reč to dozvoljava.

Tako, dakle, jedno bez drugog ne ide (gramatika/jezik bez background-a texta). Ja ovako razmišljam, i koliko god da sam nesavršen - uvek se trudim da na ovaj način posmatram Bibliju, jer bolji ne znam, niti sam siguran da on postoji.
Dokaze koje ti iznosi nemaju niti silu niti tezinu da pobiju ili promene Biblijsku istinu o Trojstvu.

A sta kazes na ove stihove.
13 Pišem vama, oci, jer ste mu poznato da je od samog početka. Pišem vama, mladići, jer ste nadvladati Zloga. Pišem vama, dječice, jer ste upoznali Oca.
14 Napisah vama, oci, jer ste mu poznato da je od samog početka. Napisah vama, mladići, jer ste jaki i riječ Božja u vama ostaje, i vi imate nadvladati Zloga.
1.jov. 2:13-14

Zar ovi tekstovi svojim paralelizmom ne pokazuju da su Otac i Sin jednaki?

To sto rece "Trojstvo" ne postoji u Bibliji nije nikakav problem. Mi mozemo da koristimo koje hocemo reci, rec nije bitna. Ona je sam pojam koji nesto objasnjava, a ako nam se ne svidja rec "Trojstvo" mozemo da izaberemo nesto drugo. Jedan lepi izraz, engleski, je "Godhead". Nema veze kako se izrazavamo na bilo kojem jeziku, bitno je sta mislimo.

Pagani nisu govorili o Trojstvu jer je Novi zavet skoro kompletno napisan od Jevreja, a od toga, pola je napisano od poznatog fariseja apostola Pavla.

Dakle kada Jovan pise Jovan 1:1, to nije paganin, nego jevrejin, covek koji je hodao sa Hristom i koji je video njegovo Bozanstvo koje je opisao u 1:1
U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.

Nemam sta da dodam, potpuno se slazem stobom niki.

Dodato posle 13 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Hajde kokosko kazi sta mislis o slikama trojstva u budizmu?
Kakve su slicnosti,a kakve razlike ...,entiteti...
Pogledajte prilog 16346Pogledajte prilog 16347Pogledajte prilog 16348

Risko mi nismo kinezi,indusi,japanci itd mi smo ortodokxi, procitaj malo bolje o nama!!!!

Ignorisao si post na temi JS, zasto? nemas odgovora kako da sacuvas vasu masonsku veru u tajni.

Kad ceo internet prosto gori od dokaza ko je u stvari "KULA STRAZARE"ponavljam post.

15959d1304616470-jehovini-svedoci-okl_5.jpg
15960d1304616473-jehovini-svedoci-russel-piramida.jpg
Kad pise ili ga sahranjuju.

Njihov Bog je Egipatski Bog RA.Malo kasnije cu dokazati.

Dodato posle 24 minuta:

15961d1304616960-jehovini-svedoci-thykingdomcome2-151x213.jpg
Pitam JS, kako objasnjavate egipatski znak Boga (RA) Na vasoj knjizi, koji je takodje i znak krejslera Mislim na autofabriku krejsler.

A mozda ste, vi ti koji finansirate tu masonsku Fabrikui automobila.
15962d1304617906-jehovini-svedoci-chrysler.gif
chrysler.

Dodato posle 7 minuta:

15963d1304618428-jehovini-svedoci-qb11_small.jpg
full view of Watchtower assembly hall used for years in New York, still in use.

Dodato posle 2 minuta:

A ovo je vase pravo lice (Lice kule strazare)

Dodato posle 4 minuta:

15965d1304618844-jehovini-svedoci-way_cross_small.jpg
A ovo je pravo lice "Kule Strazare" Vas zadatak je da unistite Hriscane i veru u Hrista. Oni su ga tada raspeli a vi ga sada raspinjete.

Dodato posle 2 minuta:

A evo i bozica kule strazare.boginja kule strazare.jpg

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
Ovih dana spremam jos nesto veoma jako i studiozno o Trojstvu u konsultacije nekih Jevreja oko gramatike,pa se nadam za dan dva da postavim i da po ko zna koji put zakucamo stvari na pravo mesto

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za nikeprodaju
Najzad jedan tvoj ozbiljan komentar sa razmisljanjem #383
Takvi bi trebali svi komentari da ti budu.
Svidja mi se "anticki svet je mislio ....itd"
1.jovanova 2:13,14 je malko drugaciji prevod.Kad god negde postoji problem,pogleda se vise prevoda,narocito grckih....i otkriju greske.
13 Пишем вам, очеви, јер сте упознали онога који је од почетка. Пишем вам, младићи, јер сте победили Злога. Пишем вам, децо, јер сте упознали Оца. 14 Пишем вам, очеви, јер сте упознали онога који је од почетка. Пишем вам, младићи, јер сте јаки и реч Божја остаје у вама и победили сте Злога.
Isus je bio od Pocetka,jer je imao svoj Pocetak,za razliku od Oca koji nema pocetak,jer je od uvek postojao.
Kad Isus govori "Ko vide mene video je oca"
To znaci slicno kao kad neko kaze :"Vidi ga,isti Otac,ili vidi je,ista majka" To ne znaci bukvalno.Poenta su ISTE OSOBINE,a ne LIK!!!
Da li si razmisljao o tome ?

za geru
slike su ti bas smesne.,a komentari rekla,kazala,kao radio Mileva.
Cak,da to nekim pukim slucajem i jesu slike koje su objavljivane od strane Rasela,ne znam sta time hoces da dokazes???
To ti je kao kad danasnja gomila klinaca krene da razotkrije neke stvari.
Ali kako saznaju sta je dobro,a sta lose tako se i ponasaju.
U to vreme su Rasel i ostali klinci obozavali krst,slavili bozic,uskrs,nisu se razlikovali od danasnjih takozvanih hriscana.
kako su saznavali sta Biblija zaista uci ,tako su se i ponasali.
Iznad svega imali su ogromnu LJUBAV prema Bogu Jehovi i zajednici Brace ,koja je i najbitnija,jer da nije bilo te Ljubavi njihovo delo bi propalo.A o raznoraznim podmetanjima,nista neobicno.Zar ti verujes svemu sto podmecu neprijatelji Rasela i JS???

Nego jos mi ne odgovori ni na jedno moje pitanje
1.Kako je to otac u sinu i sin u nama?Jovan 17:23 Ja u njima i Ti u meni

2.Jovan 20:17
17 Reče joj Isus: Ne dohvataj se do mene, jer se još ne vratih k Ocu svom; nego idi k braći mojoj, i kaži im: Vraćam se k Ocu svom i Ocu vašem, i Bogu svom i Bogu vašem.
kako se zove Bog kojem se vracao Isus?
3.Ako Bog otac ima svoje ime,ako sin Bozji ima svoje ime,kako se onda zove Sveti duh?
4.kako se Sveti duh razlikuje od ostalih duhova?
5.kako to da u 1.Jovanovoj 5:8 duh SVEDOCI sa vodom i krvi(kako to svedoce duh,voda i krv?)
Odgovorite barem na jedno pitanje,ako ne mozete na svih 5

Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
Ocito ti imas velik problem u glavi a i sa vidom a i sa blbilijom jer zatvaras oci pred paralelalizmom koji je u datim stihovima a tendeciozno preskaces markiranje dela da bi nesto dokazao,a ne mozes nista

13 Пишем вам, очеви, јер сте упознали онога који је од почетка. Пишем вам, младићи, јер сте победили Злога. Пишем вам, децо, јер сте упознали Оца. 14 Пишем вам, очеви, јер сте упознали онога који је од почетка.
vidis, ti si pokusao nesto da dokazes time sto si ovu pokaznu zamenicu izostavio iz markiranja da bi kao nesto blio drugacije,medjutim nije.To sto ti pokusavas da uguras u text nema nikakvu tezinu niti vrednost.Ti mozes da mastas da se tu objasnjava i o sladoledu,ali NEMAS NIKAVE PODRSKE u samom texu za to.Vec sam ti rekao zasto,jer se u pisanju koristis samo prirucnikom koga ste stampali u borbi protiv drugih a teoloske dispicpline apsolutno nepoznavanje,i zato je i normalno sto se kod vas u teoloskom smislu nista ne dogadja (osim konstantnih laznih krajeva sveta) pa vas tako nema ni na jednom medjureligijskom teloskom skupu

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
za geru
slike su ti bas smesne.,a komentari rekla,kazala,kao radio Mileva.
Cak,da to nekim pukim slucajem i jesu slike koje su objavljivane od strane Rasela,ne znam sta time hoces da dokazes???
To ti je kao kad danasnja gomila klinaca krene da razotkrije neke stvari.
Ali kako saznaju sta je dobro,a sta lose tako se i ponasaju.
U to vreme su Rasel i ostali klinci obozavali krst,slavili bozic,uskrs,nisu se razlikovali od danasnjih takozvanih hriscana.
kako su saznavali sta Biblija zaista uci ,tako su se i ponasali.
Iznad svega imali su ogromnu LJUBAV prema Bogu Jehovi i zajednici Brace ,koja je i najbitnija,jer da nije bilo te Ljubavi njihovo delo bi propalo.A o raznoraznim podmetanjima,nista neobicno.Zar ti verujes svemu sto podmecu neprijatelji Rasela i JS???

17 Reče joj Isus: Ne dohvataj se do mene, jer se još ne vratih k Ocu svom; nego idi k braći mojoj, i kaži im: Vraćam se k Ocu svom i Ocu vašem, i Bogu svom i Bogu vašem.
3.Ako Bog otac ima svoje ime,ako sin Bozji ima svoje ime,kako se onda zove Sveti duh?
5.kako to da u 1.Jovanovoj 5:8 duh SVEDOCI sa vodom i krvi(kako to svedoce duh,voda i krv?)
Odgovorite barem na jedno pitanje,ako ne mozete na svih 5[/QUOTE]

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mozda su i smesne za tebe, jer nevidis kako vas lazu ti massoni, ali tu se radi upravo o vama JS,tvoje su jos smesnije jer ne maju veze sa ortodoxnom verom.

Izvini risko,ali nemoguce je posaditi lubenicu a da nikne dinja!!!!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za nikeprodaju
Ogromna je razlika ako neko ima pocetak,i ako NEMA pocetak.
Za razliku od Isusa Hrista koji je imao svoj pocetak,njegov Otac nema pocetak.On je oduvek postojao.
Psalam 90:2
Pre nego se gore rodiše i sazda se zemlja i vasiljena, i od veka doveka, Ti si Bog.
Nigde se za Boga Oca ne kaze da je rodjen.,ili pak negde pise da je otac rodjen???
Za razliku od Oca koji je oduvek postojao ,SIN JE RODJEN,ili jos lakse receno STVOREN!!!

za geru
pusti se i masona i JS,i pravoslavaca i svih drugih!!!

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
za nikeprodaju
Ogromna je razlika ako neko ima pocetak,i ako NEMA pocetak.
Za razliku od Isusa Hrista koji je imao svoj pocetak,njegov Otac nema pocetak.On je oduvek postojao.
Psalam 90:2
Pre nego se gore rodiše i sazda se zemlja i vasiljena, i od veka doveka, Ti si Bog.
Nigde se za Boga Oca ne kaze da je rodjen.,ili pak negde pise da je otac rodjen???
Za razliku od Oca koji je oduvek postojao ,SIN JE RODJEN,ili jos lakse receno STVOREN!!!

za geru
pusti se i masona i JS,i pravoslavaca i svih drugih!!!

Ocemo da odgovorimo risko, i ti to dobro znas, ali samo posle tebe!!!

Ako trazis, moras i da das, tj mi smo prvi tebi postavili pitanja, a ti kao i svi JS, odgovaras samo "SPAMOVIMA"

Natrag