Na kraju, trojstvo se NE bazira isključivo na lingvističkoj analizi.
Svaki pokušaj da se, uz pomoću sintaxe i etimologije, 'dokaže' bilo šta iz Biblije, može da bude Sizifov pokušaj, jednostavno zato što o mnogim temama postoji skup textova, a ne samo jedan, koji više govori o njoj. Ja nisam našao ni jedan jedini text u Bibliji u kome piše "Isus je Bog," ali kada pogledam teme koje se obrađuju, načini kako se govori o Isusu - jasno mi je da je On Bog. Gramatika samo podupire ovaj stav, jer pre proučavanja gramatike vrlo je važno saznati književni stil ili žanr pisanja, sociološku, kulturološku, istorijsku pozadinu texta, i slično. Tada stvari postaju jasnije a ne samo pozivanjem na imenicu 'elohim.'
Imenica 'elohim' je, gramatički gledano, imenica u množini,ide (uglavnom) sa glagolom koji je u jednini, premda ima izuzetaka. Ti na osnovu ovoga ništa ne možeš da zaključiš o trojstvu. Ali, kada malo više istražiš ovo pitanje na način kako sam gore rekao, onda saznaš da je ta reč u antičkom svetu veoma često označavala, kako reče jedan stručnjak, 'more than one,' više od jednog Boga. Ako je ovo tačno - onda su hrišćani u potpunosti u pravu kada veruju u jedinstvo Oca, Sina i Duha, jer sama reč to dozvoljava.
Tako, dakle, jedno bez drugog ne ide (gramatika/jezik bez background-a texta). Ja ovako razmišljam, i koliko god da sam nesavršen - uvek se trudim da na ovaj način posmatram Bibliju, jer bolji ne znam, niti sam siguran da on postoji.
Dokaze koje ti iznosi nemaju niti silu niti tezinu da pobiju ili promene Biblijsku istinu o Trojstvu.
A sta kazes na ove stihove.
13 Pišem vama, oci, jer ste mu
poznato da je od samog početka. Pišem vama, mladići, jer ste nadvladati Zloga. Pišem vama, dječice, jer ste upoznali Oca.
14 Napisah vama, oci, jer ste mu
poznato da je od samog početka. Napisah vama, mladići, jer ste jaki i riječ Božja u vama ostaje, i vi imate nadvladati Zloga.
1.jov. 2:13-14
Zar ovi tekstovi svojim paralelizmom ne pokazuju da su Otac i Sin jednaki?
To sto rece "Trojstvo" ne postoji u Bibliji nije nikakav problem. Mi mozemo da koristimo koje hocemo reci, rec nije bitna. Ona je sam pojam koji nesto objasnjava, a ako nam se ne svidja rec "Trojstvo" mozemo da izaberemo nesto drugo. Jedan lepi izraz, engleski, je "Godhead". Nema veze kako se izrazavamo na bilo kojem jeziku, bitno je sta mislimo.
Pagani nisu govorili o Trojstvu jer je Novi zavet skoro kompletno napisan od Jevreja, a od toga, pola je napisano od poznatog fariseja apostola Pavla.
Dakle kada Jovan pise Jovan 1:1, to nije paganin, nego jevrejin, covek koji je hodao sa Hristom i koji je video njegovo Bozanstvo koje je opisao u 1:1
U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.