Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Поштовани,

Са које теме сам ја побегао? Ако мислите на "транфузију и јеховине сведоке", мислим да је тамо све речено и да се нема потребе понављати у недоглед. Ни ја Вама ни Ви мени да понављамо аргументе које смо већ изнели. Између осталог трипо 41 Вам је одговорио исто како бих Вам и ја одговорио. Обзиром да смо тамо почели да причамо о теми Свето Тројство, ево ме, ту сам.

Друго: Да ли сте Ви уопште прочитали моју објаву везан за ову тему? Наравно, осим дела који се тиче моје уљудне молбе да не вређате православне презвитере (да ли сам Вас ја икада и на било који начин увредио, повредио па Ви имате потребу са овако свађалачким тоном да причате са мном?). Ако сте прочитали моју објаву, дајте ми молим Вас одговорите на постављена питања, али смислено и аргументовано. Ја Вас не познајем и имам довољно искуства у животу да не дајем олако мишљење о било коме. Ви сте о мени изнели јако лоше мишљење а да мени уопште није јасно због чега. Ако имате о мени лоше мишљење зато што сам православне вере, ок, то могу да разумем. Ја о Вама немам лоше мишљење зато што сте Јахвеов Сведок, нити ми је и једног тренутка пала на памет и једна од категоризација коју су о Вама неки људи износили.

На питања о Светом Тројству сам Вам дао одговор, нема потребе да се понављам а и моји претходници су довољно говорили пре мене. Ако Вас интересује тема подробније и да је дубље изучавате, могу Вас упутити на литературу која ће Вам у томе помоћи. Векови су били потребни да би се ово веровање искристалисало, неколико сабора да би се најзад правилно формулисало (наравно све на основу Светог Писма) овај форум је јако мало место да би све то стало.

Везано за Ваше питање Трипу:
"Nego budi ljubazan pa obiujasni o kakvom jedinstvu se ovde radi kada ni jedno lice Svete Trojci nije jedno sa ostalim licima ELOHIMA mnoštva što prestavljaju jedninu?" (слику нисам знао прекопирати, не замерите) ради се о три личности које су исте по суштини (суштина - по чему нешто јесте оно што јесте), иста суштина је то што их чини једним.

Мир Вам,
Blackarow

Ja sam dragi moj Blackarow obećao da ću svima vama biti za primer zato izvinite ako ne komentarišem ono što za moje svatanje nema nikakav validitet ili materijal za dobru diskusiju, naravno po otvorenoj temi.
Prazni govori u vetar meni ne dolikuju!

Isto se izvinjavam ali ja duge postove ne čitam! niti kometarišem kada neko citira pola biblje jer se nada da će na taj način biti ubedljiviji.

Idemo redom: Po pitanju SVETOG TROJSTVA svašta je ovde rečeno od vaših predhodnika ali još niko nije odgovoriš na moje argumentovane komentare.
Kazali ste da vaši ELOHIMI mnoštva prestavljaju jedninu i da Gospod Bog ima tri lica, pa potom famozno: Pa vidiš da se radi o Svetoj Trojci!
No ništa ja nisam vidio od svega što vi i vaši predhodnici KAŽETE. Niti ste vi bilo šta potvrdili vašom biblijom, osim što sami se među sobom kontradiktirate. Evo primera:

Vaši predhodnici govorili da pravoslavni "JEDAN Gospod Bog" ali! to su ELOHIMI mnoštva što prestavljaju jedninu sa tri lica, oni tako dok vi im to glatko osporavate da pravoslavni Gospod Bog nema tri lica nego da su to TRI ličonosti (a ja pod jednu ličnost podrazumevam jednu OSOBU) a kada neko kaže da pravoslavlje ima tri ličnosti ili osobe božanstva to sama logika nalaže da se radi o TRI BOGA.

A ja svo ovo vreme citiram bibliju, REČ, Hristovo evanđelje ili proroke da JEHOVA jeste jedan JEHOVA i da JEHOVA jeste jedini JEHOVA! da nije bilo Boga pre njega nit će biti drugoga boga posle njega!
Isto govorim za Isusa da je on najveći čovek koji je ikada postojao i da je Isus nazvan REČ JEHOVINOM, zato što mu je dato evanđelizirati, propovedati da bi ljudi upoznali istinu i koji uzveruje pa se preobrati ima život večni.
Govorim da Isus nikada nije bio ravan, isti ili jednak svevišnjem JEHOVI niti će to Isus ikada biti!
Govorim da Isus nema, ne može niti zna ono što jedini Bog i Otac naš JEHOVA ima, može i zna!

Na posletku da zaključimo i ovo:
Sledbenik Hrista ima Hristov duh i isti im je misaoni stav, isto takva je i zajednica ili odnos između jedinog istinitog Boga i Oca JEHOVE i Gospoda našega Isusa. Zato jedan je Bog i jedan je posrednik ljudi kod JEHOVE "ČOVEK" Isus Hristos.

Pitanje za vas: Citiram
"ради се о три личности које су исте по суштини (суштина - по чему нешто јесте оно што јесте), иста суштина је то што их чини једним."

Molim razjasnite o čemu se ovde radi?
Pretpostavljam a ako grešim molim da me ispravite.

Pravoslavni Gospod Bog nije jedna ličnost nego tri (3 ličnosti ili osobe) i sve te ličnosti ili osobe jesu u svemu iste, u svemu jednake i u svemu ravne.
Ubeđivajte me da tri ličnosti nisu TRI Boga i da jedan Bog sačinjava tri osobe koje su u svemu indentične po svemu! naravno i gde se u vašoj bibliji nalazi stih koji podržva ovakvo naučavanje?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Ti dragi moj AApocketz nemozes mi biti primer! ako bi dozvolio da umrem na tvoje oci, samo za to sto nisi hteo da das malo krvi da bi me spasao o kakvom primeru moze biti rec. Tvoj primer je jasan!! krsis 2 najvecu zapovest koju je dao nas gospod ljubi bliznjeg svog kao samoga sebe !!!
Ja se drzim te zapovesti i bez razmisljanja bi dao krv za bliznjega, neovisno koje je nacije ili vere!!!

Mozda ja imam neke bubice u glavi pa mogu biti i grub, ali sto se tice bliznjeg kad je u nevolji smrtnoj, a treba mu krv dacu bez svakih razmisljanja pa makar svu vecnost goreo u paklu, a ako bi me bog osudio zbog toga sto spasvam bliznjeg a on sam to trebuje od nas onda on nije bog ljubavi.

Bog koji trebuje da se neda krv bliznjemu u smrtnoj situaciji to nemoze biti bog svetla kao nas isus, jer on sam polozi dusu za sve ljude,a zasto mi sami nebi bili njegovim primerom,a ne kao lucifer koji je bog tame, on je ubica ljudi sa samog pocetka.

Niste vi dostojni nasega gospoda jer vi JS ga neverujete isto kao i jevreji.

Izadji-te na temu JS i vidite ko su i sta su nasi JS.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
[WARNING]Prethodni post nema nikakve veze sa temom! To je spam! Nemojte se pitati kada vam postovi budu nestajali šta je sa njima. Spam će ubuduće biti brisan, bez ikakvog izuzetka![/WARNING]

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Ti dragi moj AApocketz nemozes mi biti primer! ako bi dozvolio da umrem na tvoje oci, samo za to sto nisi hteo da das malo krvi da bi me spasao o kakvom primeru moze biti rec. Tvoj primer je jasan!! krsis 2 najvecu zapovest koju je dao nas gospod ljubi bliznjeg svog kao samoga sebe !!!
Ja se drzim te zapovesti i bez razmisljanja bi dao krv za bliznjega, neovisno koje je nacije ili vere!!!

Mozda ja imam neke bubice u glavi pa mogu biti i grub, ali sto se tice bliznjeg kad je u nevolji smrtnoj, a treba mu krv dacu bez svakih razmisljanja pa makar svu vecnost goreo u paklu, a ako bi me bog osudio zbog toga sto spasvam bliznjeg a on sam to trebuje od nas onda on nije bog ljubavi.

Bog koji trebuje da se neda krv bliznjemu u smrtnoj situaciji to nemoze biti bog svetla kao nas isus, jer on sam polozi dusu za sve ljude,a zasto mi sami nebi bili njegovim primerom,a ne kao lucifer koji je bog tame, on je ubica ljudi sa samog pocetka.

Niste vi dostojni nasega gospoda jer vi JS ga neverujete isto kao i jevreji.

Izadji-te na temu JS i vidite ko su i sta su nasi JS.

Da da svi mi vidimo tu vaša ljubav prema bližnjemu koju ovde širite, nema teme da je ne kvarite zarad te vaše bratske ljubavi prema JS.
Otićemo na temu JS onda kada se ovde na ovoj izjasnite šta dokazivate rečju ELOHIM?
Dakazivate li to da imate TRI Boga u svemu isti, u svemu jednaki i u svemu ravni ili dokazivate da imate JEDNOG jedinog Boga sa tri (3) lica. I zato se krštavate SVETOM TROJSTVU, Boga Oca, jednog Svemogućeg Boga Sina i jednog Svevišnjeg Boga Sveti Duh koji su mnoštvo što prestavljaju jedninu.

Član
Učlanjen(a)
05.02.2011
Poruka
52
Поштовани,

Написао AApoketz:

“Ja sam dragi moj Blackarow obećao da ću svima vama biti za primer zato izvinite ako ne komentarišem ono što za moje svatanje nema nikakav validitet ili materijal za dobru diskusiju, naravno po otvorenoj temi.
Prazni govori u vetar meni ne dolikuju!“

Замолићу Вас да прецизирате на шта тачно мислите и да ли сматрате разговор са мном празним говором у ветар? Ја ни један разговор у коме сам позван да проповедам реч Божју не сматрам празном причом, већ напротив, испуњењем Божје заповести. Господ Исус Христос је умро на крсту за спасење свих људи, или сам ја нешто погрешно разумео у Светом Писму?

Написао AАpoketz:

„Isto se izvinjavam ali ja duge postove ne čitam! niti kometarišem kada neko citira pola biblje jer se nada da će na taj način biti ubedljiviji.“

Уколико не читате дугачке постове, питање за Вас је да ли да пишем ишта у будуће јер постоји објективна ситуација да нећете прочитати оно што сам написао. Ја тако не замишљам дијалог. Да један пише и не поштује другога, односно не саслуша га и не одговори му. Уколико нешто питам, очекујем одговор, јер ме интересује то шта сам питао. Поштујем саговорника и очекујем поштовање од њега. Све што ме неко пита, увек ћу му одговорити јасно, гласно, смислено и што једноставније. То очекујем и од саговорника.

Написао AАpoketz:

„Idemo redom: Po pitanju SVETOG TROJSTVA svašta je ovde rečeno od vaših predhodnika ali još niko nije odgovoriš na moje argumentovane komentare.
Kazali ste da vaši ELOHIMI mnoštva prestavljaju jedninu i da Gospod Bog ima tri lica, pa potom famozno: Pa vidiš da se radi o Svetoj Trojci!
No ništa ja nisam vidio od svega što vi i vaši predhodnici KAŽETE. Niti ste vi bilo šta potvrdili vašom biblijom, osim što sami se među sobom kontradiktirate. Evo primera:

Vaši predhodnici govorili da pravoslavni "JEDAN Gospod Bog" ali! to su ELOHIMI mnoštva što prestavljaju jedninu sa tri lica, oni tako dok vi im to glatko osporavate da pravoslavni Gospod Bog nema tri lica nego da su to TRI ličonosti (a ja pod jednu ličnost podrazumevam jednu OSOBU) a kada neko kaže da pravoslavlje ima tri ličnosti ili osobe božanstva to sama logika nalaže da se radi o TRI BOGA. „

Што се Ваших коментара тиче мислим да сам Вам и ја на њих одговорио. Моји претходници су то исто урадили. Апсолутно разумем да их не желите прихватити, Ви то и не морате. Ви имате своја веровања и ја то поштујем. О Светом Тројству ћу писати у наставку објаве.

Написао AАpoketz:

„A ja svo ovo vreme citiram bibliju, REČ, Hristovo evanđelje ili proroke da JEHOVA jeste jedan JEHOVA i da JEHOVA jeste jedini JEHOVA! da nije bilo Boga pre njega nit će biti drugoga boga posle njega!
Isto govorim za Isusa da je on najveći čovek koji je ikada postojao i da je Isus nazvan REČ JEHOVINOM, zato što mu je dato evanđelizirati, propovedati da bi ljudi upoznali istinu i koji uzveruje pa se preobrati ima život večni.
Govorim da Isus nikada nije bio ravan, isti ili jednak svevišnjem JEHOVI niti će to Isus ikada biti!
Govorim da Isus nema, ne može niti zna ono što jedini Bog i Otac naš JEHOVA ima, može i zna!

Na posletku da zaključimo i ovo:
Sledbenik Hrista ima Hristov duh i isti im je misaoni stav, isto takva je i zajednica ili odnos između jedinog istinitog Boga i Oca JEHOVE i Gospoda našega Isusa. Zato jedan je Bog i jedan je posrednik ljudi kod JEHOVE "ČOVEK" Isus Hristos.

Pitanje za vas: Citiram
"ради се о три личности које су исте по суштини (суштина - по чему нешто јесте оно што јесте), иста суштина је то што их чини једним."

Molim razjasnite o čemu se ovde radi?
Pretpostavljam a ako grešim molim da me ispravite.

Pravoslavni Gospod Bog nije jedna ličnost nego tri (3 ličnosti ili osobe) i sve te ličnosti ili osobe jesu u svemu iste, u svemu jednake i u svemu ravne.
Ubeđivajte me da tri ličnosti nisu TRI Boga i da jedan Bog sačinjava tri osobe koje su u svemu indentične po svemu! naravno i gde se u vašoj bibliji nalazi stih koji podržva ovakvo naučavanje?“

Господ Исус Христос је савршен човек и савршени Бог, сама Библија то потврђује. Он сам (Господ Исус Христос) говори: Ја и Отац једно смо. (Јов 10, 30) управо у овим речима се мисли на једносуштност.

Следбеник Исусов има Духа Светога а не духа Христовог. Дух Свети исходи из Оца, а не од или и од Сина и као што сам већ рекао, Господ и Спас наш Исус Христос је савршен Бог и савршен човек и само се кроз њега можемо спасити: „Јер нема другог имена под небом даног људима којим би се ми могли спасти.“ (Дела 4, 12).
„ И као што Мојсије подиже змију у пустињи, тако треба Син човечији да се подигне. Да ниједан који у Њега верује не погине, него да има живот вечни: Јер Богу тако омиле свет да је и Сина свог Јединородног дао, да ниједан који Га верује не погине, него да има живот вечни. Јер Бог не посла Сина свог на свет да суди свету, него да се свет спасе кроза Њ.“ (Јов 3. 14, 17.)

Морам Вас исправити да нисте добро разумели о чему сам ја и моји претходници писали када се ради о Светом Тројству.

Православни верују у Свето Тројство без кога нема спасења (Оца, Сина и Духа Светога). Наравно да Свето Тројство као термин не постоји у Светом Писму, а са друге стране цело Свето Писмо управо одише Светим Тројством. Симбол Вере који сам Вас замолио да прокоментаришете (још једном Вас уљудно молим да га прочитате и да ми дате коментар у чему се Симбол Вере ((који је јасна дефиниција у шта сваки православац верује) не слаже са Светим Писмом)), је и један од главних разлога зашто и дан данас православни користе овај термин.

Бог је истовремено и један и тројица. Његова једност или јединство засновано је на монархији Оца, Он (Бог Отац) је лично један од Тројице. Такође је изражена кроз нераскидиву заједницу , која постоји између три Личности, што значи да бити другачији није претња већ услов за Јединство.

Да би боље разумели потребно је да разјаснимо појам личности (лица) у Хришћанству.
У јелинској философији "υπόστασις" ((ипостас – у хришћанству једно одређење (посебна својства) у односу на суштину)) никада није имао везе са изразом "πρόσωπον"(лице). Дакле просопон је за Јелине био све друго само не показатељ суштине човека. Израз ипостасис је увек био везан са појмом суштина тако да се на крају са њим и поистоветио.

За православне, јединство Божје, један Бог и узрок личног тројичног живота Бога чини једна ипостас Божја, односно личност Бога Оца (не суштина већ ипостас, ја се извињавам на грешци, што сам употребио суштину уместо ипостаси). Један Бог није једна суштина, него један Бог Отац који је узрок рођења Сина и исхођења Духа Светога.

Отац из љубави (јер јесте љубав) слободно рађа Сина и исходи Духа Светога. Тако Бог као личност, као ипостас Очева чини једну Божанску суштину да буде оно што јесте: Један Бог. Суштина никада не постоји гола, без ипостаси. Суштина Божја је биће Божје зато што поседује ова три начина постојања, а њега не дугује суштини него једном лицу Богу Оцу.

Бог, односно Божанска суштина не постоји ван Свете Тројице из разлога што је начело постојања Отац. Лично постојање Бога, Бог Отац чини ипостас, његову суштину.

Места у Светом Писму је јако много, а налазе се од прве до последње стране. И наравно да користимо и причамо о истом Светом Писму и Ви и ја.

Мир Вам,
Blackarow

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Poznato vam je ko je bog ovoga sveta. 2 Korinćanima 4.4. Ako je već tako jeli logično da pod njegovom kontrolom bude neka manjina ili je pod njegovom kontrolom jedna ogromna većina ? Zašto je moguće spajanje katoličke i pravoslavne religije u ekumenizam ? Imaju jednog istog boga sveta troica. Ali to je onda jedna ogromna većina.Ako je satana bog ovoga sveta on kontroliše većinu.

Još jedno upozorenje na opasnost trojstva. Dakle tu su tri ličnosti podpuno jednake. Kada sam rekao da se iza takvog obožavanja svetog duha krije satana postaviću stihove koji će to da dokažu jer satana je taj koji želi da se izjednači sa bogom.

Isaija 14.12. S neba si pao ti što svetliš zorin sine ! Na zemlju si oboren ti što si gazio narode! Ti si govorio u srcu svom : Do nebesa ću se podići. Iznad božijih zvezda podićiću svoj presto i sešću na zbornu goru na krajnjem severu. Podićiću se iznad oblaka IZJEDNAČIĆU SE SA SVEVIŠNJIM. Ali u grob bićeš bačen u najdublju jamu.

Više je nego jasno

Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
Molim peko 71 i AApocketz i ostali antitrinitarijanci da mi odgovorite konkretno:Na koji način vera u trojstvo iskrivljuje predstavu o Božjem karakteru, pa čovek ne može da bude ukoren za greh i ne može da vidi ljubav u Bogu koja će ga navesti na pokajanje za njegove grehe i ne može da Bogu veruje da mu Bog prašta krivicu za grehe i da ga oslobađa od sile greha?

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
12.01.2011
Poruka
24
Постоји само једна права страна.

25 (двадесет пет) страна о "светом тројству" зашто?

Драги моји Правоверни и остали :"код Ортодоксних Хришћана не постоји свето тројство већ Света тројица".

Почетком 90-их па до данас ову нашу лепу земљу салећу секте са свих страна.
Претпостављам да вам се зато поткрала грешка.Негде средином тих несретних 90-их
разговарао сам са свештеником Српске Православне Цркве о сектама и њиховој све
чешћој појави.Појављују се на вратима,деле неки материјал,продају библију по цени
дневне штампе и томе слично.
На моје питање шта мисли о томе, добио сам следећи одговор:

Постоји само једна права страна.

Није се Хришћанство поделило већ се из њега издвојило западно.Католици,Протестанти,Англиканци и остали.
Толико о Хришћанству.
Што се тиче Библије држите се само оног издања које има благослов
Српске Православне Цркве.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Molim peko 71 i AApocketz i ostali antitrinitarijanci da mi odgovorite konkretno:Na koji način vera u trojstvo iskrivljuje predstavu o Božjem karakteru, pa čovek ne može da bude ukoren za greh i ne može da vidi ljubav u Bogu koja će ga navesti na pokajanje za njegove grehe i ne može da Bogu veruje da mu Bog prašta krivicu za grehe i da ga oslobađa od sile greha?

Na koji način se iskrivljuje predstava o Bogu sa verovanjem u trojstvo ? Prati postove prijatelju objašnjenja postoje sa dokazima. Postoje dva imena preko kojih možemo da izađemo iz ove svetske ludnice ISUS koji nas pročišćuje od naših greha ako iskazujemo veru u njega kao Sina božijeg i veru u njegovog Oca JEHOVU ( JAHVE ) .

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
sta cu ja da radim je moj izbor moraces da se slozis zar ne, medjuitm ti kao po obicaju JS sam mantras nesto sto si naucio i to u kontekstu pitanja uopste nije smislen odgovor.Bolje da se nisi javljao nego ovako da se brukas,je nisi odgovrio ni na jedan deo mog pitanja a to je zbog vaseg legalistickog pritupa Pismu bez ljubavi i sustine

Natrag