Član
- Učlanjen(a)
- 03.06.2010
- Poruka
- 14.301
Isus u reci Bozjoj kaze sledece kada govori o Duhu Svetome koji ce doci nakon njegovog odlaska na nebo:
"On ce me proslaviti jer ce od mojega uzeti i javice vam"
Ovaj tekst nikako ne znaci da ne postoji Sveti Duh kao zasebna licnost, vec ukazuje na uloge te licnosti u planu spasenja, a te uloge su sledece:
Onda duh koji se ne slavi Isusa nego 3. osobu nije Božji duh.
Vidiš da samom sebi skačeš u stomak. Itekako taj stih govori da nema 3. osobe.
"И кад он дође покараће свијет за гријех, и за правду, и за суд:
За гријех дакле што не вјерују мене;
А за правду што идем к оцу својему; и више ме нећете видјети;
А за суд што је кнез овога свијета осуђен" ( Jovan 16. 8 - 11 )
Pa neće ga vidjeti fizički. Ali je Isus rekao da je sa nama do svršetka svijeta. Šta hoćeš reći da bukvalno nije.
Dakle, pomenuti tekst iz Jovana 16. 8 - 11 se ne bavi temom postojanja jedne, druge, ili trece licnosti, ili velicine jedne licnosti u odnosu na drugu, vec ulogama tih licnosti, i Sveti Duh ukazuje na Isusa Hrista kao sredstvo spasenja, cijom zrtvom covek moze dobiti oprostenje i biti opravdan od proslih greha.
Ovaj tekst je upravo i potvrda da postoji treca licnost, koja ukazuje na ovu drugu, cijom zrtvom covek moze biti opravdan.
Već sam ti to oborio sa tim da ti imaš duh koji svjedoči za 3. osobu. Ovo nije dokaz da postoji treća osoba. Uopšte ne razumiješ da je Duh Sveti sam Isus, on je personifikovan u Duhu Svetom. Zaboravljaš da je Isus jedini posrednik do Boga.
A po tebi imamo dva posrednika.
Poslednja izmena: