Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pitanje glasi: "KOME SU STEFAN I ISUS PREDALI SVOJ DUH AKO NE POSTOJI DRUGA LICNOST NA NEBU KOJA BI TAJ DUH PRIMILA, VEC JE ISUS I SIN I BOG OTAC U JEDNOJ OSOBI?"

Pa Isus je već bio na nebu. Možeš li ti da dokažeš da postoji treća ličnost?

I možeš li da oboriš ono gore što sam dao?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tripo, ja i tvrdim da su Isus i Bog Otac dve odvojene licosti a ne jedna, jer to je ucenje biblije, i gornje pitanje je bilo upuceno Taramani koji veruje da su Bog Otac i Isus jedna licnost, i da kada je Isus dosao na zemlju, da na nebu nije bilo nikog osim andjela.
Po njemu nema Oca kao druge nezavisne licnosti - vec je Isus Otac, i on je ujedno i Sin.

Sto se tice trevce licnosti - to je Sveti Duh koji ima sve atribute nezavisne, samosvesne, razumne licnosti, koja ima moc govora, sluha, samosvesnog odlucivanja i volje, upravljanja, emocije i osecanja, itd..

OBEĆANJE SVETOG DUHA KAO DRUGOG UTEŠITELJA:

"Ako imate ljubav k meni, zapovesti moje držite.
I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek:
Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti"
( Jevandjelje po Jovanu 14. 16 - 17 ).

SVETI DUH UČI LJUDE ISTINI I NAPOMINJE ISUSOVE REČI:

"A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh" ( Jevandjelje po Jovanu 14. 25 - 26 ).

SVEDOČI ZA HRISTA:

"A kad dođe utešitelj,
koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji od Oca izlazi, On će svedočiti za mene" ( jevandjelje po Jovanu 15. 26 ).

UKORAVA SVET ZBOG GREHA, UPUĆUJE NA ISTINU, GOVORI STO ČUJE I JAVLJA LJUDIMA, PROSLAVLJA HRISTA:

"Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da ja idem; jer ako ja ne idem, utešitelj neće doći k vama; ako li idem, poslaću Ga k vama.
I kad On dođe
pokaraće svet za greh, i za pravdu, i za sud;
Za greh, dakle, što ne veruju mene;
A za pravdu što idem k Ocu svom; i više me nećete videti;
A za sud što je knez ovog sveta osuđen.
Još vam mnogo imam kazati; ali sad ne možete nositi.
A kad dođe On, Duh istine,
uputiće vas na svaku istinu; jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti šta čuje, i javiće vam šta će biti unapred.
On će me proslaviti,
jer će od mog uzeti, i javiće vam:
Sve što ima Otac moje je; zato rekoh da će od mog uzeti, i javiti vam" ( Jevandjelje po Jovanu 16. 7 - 15 ).

DUH RAZGOVARA SA LJUDIMA - IMA MOĆ GOVORA:

"I gle, beše u Jerusalimu čovek po imenu Simeun, i taj čovek beše pravedan i pobožan, koji čekaše utehe Izrailjeve, i Duh Sveti beše u njemu.
I njemu beše Sveti Duh kazao da neće videti smrti dok ne vidi Hrista Gospodnjeg.
I kaza mu Duh te dođe u crkvu; i kad donesoše roditelji dete Isusa da svrše za Njega zakon po običaju,
I on Ga uze na ruke svoje, i hvali Boga i reče: Sad otpuštaš s mirom slugu svog, Gospode, po reči svojoj; Jer videše oči moje spasenje Tvoje"
( Jevandjelje po Luki 2. 25 - 30 ).

"I gle, čovek Arapin, uškopljenik, vlastelin Kandakije carice arapske, što beše nad svim njenim riznicama, koji beše došao u Jerusalim da se moli Bogu,
Pa se vraćaše, i sedeći na kolima svojim čitaše proroka Isaiju.

A Duh reče Filipu: Pristupi i prilepi se tim kolima.
A Filip pritrčavši ču ga gde čita proroka Isaiju, i reče: A razumeš li šta čitaš?
A on reče: Kako bih mogao razumeti ako me ko ne uputi? I umoli Filipa te se pope i sede s njim"
( Dela apostolska 8. 27 - 31 ).

POSLANI OD DUHA SVETOGA:

"A kad oni služahu Gospodu i pošćahu, reče Duh Sveti: Odvojte mi Varnavu i Savla na delo na koje ih pozvah.
Tada postivši i pomolivši se Bogu metnuše ruke na njih, i otpustiše ih.
Ovi dakle
poslani od Duha Svetog siđoše u Seleukiju, i odande otploviše u Kipar" ( dela Apostolska 13. 2 - 4 ).

DUH IMA VLAST DA ZABRANJUJE I DOPUŠTA OBJAVLJIVANJE JEVANĐELJA MEĐU LJUDIMA:

"A kad prođoše Frigiju i galatijsku zemlju,
zabrani im Duh Sveti govoriti reč u Aziji.
A kad dođoše u Misiju hteše da idu u Vitiniju, i
Duh ne dade" ( dela Apostolska 16. 6 - 7 )

LJUBAV SVETOG DUHA - ON POSEDUJE OSEĆANJA I EMOCIJE:

"Ali vas molim, braćo, zaradi Gospoda našeg Isusa Hrista, i zaradi ljubavi Duha, pomozite mi u molitvama za me k Bogu" ( Rimljanima poslanica 15. 30 ).

DUH SVETI POSREDUJE ZA ČOVEKA SVOJIM MOLITVAMA:

"A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim.
A Onaj što ispituje srca
zna šta je misao Duha, jer po volji Božijoj moli se za svete" ( Rimljanima poslanica 8. 26 - 27 )

DUH SVETI RAZDELJUJE DUHOVNE DAROVE PO SVOJOJ VLASTI KAKO HOĆE:

"A u svakome se pojavljuje Duh na korist;
Jer jednom se daje Duhom reč premudrosti; a drugom reč razuma po istom Duhu;
A drugom vera, tim istim Duhom; a drugom dar isceljivanja, po tom istom Duhu;
A drugom da čini čudesa, a drugom proroštvo, a drugom da razlikuje duhove, a drugom različni jezici, a drugom da kazuje jezike.

A ovo sve čini jedan i taj isti Duh razdeljujući po svojoj vlasti svakome kako hoće"( 1 poslanica Korincanima 12. 7 - 11 ).

NE ŽALOSTITE DUHA - ON POSEDUJE OSEĆANJA I EMOCIJE:

"I ne ožalošćavajte Svetog Duha Božijeg, kojim ste zapečaćeni za dan izbavljenja"( Efescima poslanica 4. 30 ).

SLAGATI DUHU SVETOME ZNAČI SLAGATI BOGU - JER DUH SVETI JE JEDNA OD BOŽANSKIH LIČNOSTI:

"A Petar reče: Ananija! Zašto napuni sotona srce tvoje da slažeš Duhu Svetome i sakriješ od novaca što uze za njivu?
Kad je bila u tebe ne beše li tvoja? I kad je prodade ne beše li u tvojoj vlasti? Zašto si dakle takvu stvar metnuo u srce svoje? Ljudima nisi slagao nego Bogu"
( dela Apostolska 5. 3 - 4 ).

DUH SVETI POSTAVLJA STAREŠINE:

"Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom" ( dela Apostolska 20. 28 ).

DUH SVETI NEZAVISNA LIČNOST U ODNOSU NA BOGA - KO POHULI NA BOGA OPROSTIĆE MU SE, A KO POHULI NA DUHA SVETOGA NEĆE MU SE OPROSTITI:

"Zaista vam kažem: svi gresi oprostiće se sinovima čovečjim, i huljenja na Boga, makar kakva bila:
A koji pohuli na Duha Svetog nema oproštenja vavek, nego je kriv večnom sudu" ( Jevandjelje po Marku 3. 28 - 29 ).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ja nisam rekao da nije osoba, nije posebna treća osoba. Ne možeš sa ovim da dokažeš Trojstvo.

Duh koji svjedoči za nekog ko nije Isus nije Božji duh. Dužnost duha je da svejdoči za Isusa.Duh koji uzdiže 3. osobu nije Božji.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Samo jedno pitanje koje se izvodi iz ranijih tvrdnji na ovom forumu da ne postoje dve nezavisne licnosti "Bog Otac i Sin" a koje su u kontradikciji sa ovom poslednjom izjavom o Stefanovom predajom Duha, jer znamo da je i sam Gospod Isus predao duh svoj u ruke Oca.

"И повикавши Исус гласно рече: Оче! У руке Твоје предајем дух свој. И рекавши ово издахну" ( Luka 23. 46 )

Pitanje glasi: "KOME SU STEFAN I ISUS PREDALI SVOJ DUH AKO NE POSTOJI DRUGA LICNOST NA NEBU KOJA BI TAJ DUH PRIMILA, VEC JE ISUS I SIN I BOG OTAC U JEDNOJ OSOBI?"

Hvala!

TELO zvano Jehošua predaje svoj duh OCU koji je večni DUH izvan vremena i prostora koji ima upliv i u vreme i prostor isto tako je izvan materije i može se pokazati kroz materiju.

Znači TELO se obraća DUHU po kojem je i začeto i U KOJEM je sva punina DUHA-BOGA.
Stefan je po Duhu Svetom spoznao ko je to bio vidljiv u materiji i Njemu predaje Duh svoj.
Moje jednostavno pitanje glasi:
KO JE STIGAO U TELU PO ISAIJI 9.6 jedan ili dvojica i ko je taj?

Pošto su tebi dvojica Bogova onda pitam kako se usuđuješ reći da je Jehošua slagao učenike kad je sebe Ocem pokazao jer On tebi nije Otac već SIN?

Tripo, ja i tvrdim da su Isus i Bog Otac dve odvojene licosti a ne jedna,

Ovo možeš mačku o rep okačiti.
,, 5:7 Jer je troje što svedoči na nebu: Otac, Reč, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno
Kad bi tvoja vera bila kolika je sad nevera gde bi ti bio kraj.

Umesto skakača i Valtera čujte malo misleće ljude čisto za promenu, evo ponovo

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja svedocim rec Bozju, a ti govoris svoja misljenja, rec Bozju sam izneo i iznosim sve vreme.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Riječ Božja kaže da se uzdižu Otac i Sin. A ne neko treći. Dakle ja ne mogu nikako da kršim 1. zapovijest. Znamo kome je bilo stalo da se obožava uz Oca i Sina. Ima o tome u Stvaranju patrijrasi od EGW.

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Tripo, ja i tvrdim da su Isus i Bog Otac dve odvojene licosti a ne jedna,
Stalno mjenjaš mišljenja

,, 5:7 Jer je troje što svedoči na nebu: Otac, Reč, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno
Točno , a Laodikeja se nije još odlučijo , sad je malo ovako , malo onako , po potrebi

Ja svedocim rec Bozju, a ti govoris svoja misljenja, rec Bozju sam izneo i iznosim sve vreme.
Koćega znat što svedočiš , otac i sin su malo jedno , pa onda otac i sin nisu jedno ???????????????????????
Za mene su otac , sin ,i duh jedno

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Antonija, nigde nisam menjao svoje misljenje i govorio cas jedno cas drugo.
Mozda si pogresno shvatila neke moje izjave.

Ja sam uvek verovao i to cu uvek verovati na osnovu biblije - da postoje tri nezavisne licnosti Bozanstva, Otac, Sin, i Sveti Duh.

To znaci da su oni odvojeni, da su zasebne osobe koje medjusobno komuniciraju, koje upucuju jedna na drugu, govore jedna o drugoj kao licnosti, itd..

Kada bi rekli da je Gosod Isus Otac, i da na nebu nije bilo nikoga koji je predstavljao Oca kada se Isus rodio na zemlji - vec da je nebo bilo prazno, tada bi morali da izbacimo sve tekstove u bibliji gde se jasno vidi da postoje dve licnosti "Otac i Sin" da oni razgovaraju, da Isus seda nakon odlaska na nebo sa desne strane Oca, da Otac govori Isusu, da upucuje na Isusa kao na nezavisnu licnost, kao i Isus na Oca..itd.

Ako smatras da je dozvoljeno da prekrajamo bibliju da bi dokazali nase teorije onda u redu, ako pak ne, onda je istrina o tri nezavisne licnosti neoboriva na osnovu pisma.

------------------------------------------------------------------------

Tripo, Duh Sveti je poslan da ljude upucuje na Isusa kao onoga koji je umro za ljudske grehe i preko koga zbog njegove smrti covek moze dobiti spasenje.
Dakle, nije rec o nikakvom uzdizanju, vec ukazivanju na sredstvo spasenja, a to je Gospod Isus.

"OVO JE TROJE JEDNO" znaci da postoje tri licnosti koje su jedinstvene u duhu, jednomislene, jedno u namerama i ciljevima, u uzajamnoj saradnji u planu spasenja coveka, ali sto je najbitnije - i Otac, i Sin, i Sveti Duh su po telesnoj prirodi od jedne tvari, jer sve poseduju istu Bozansku prirodu, vecnu, neraspadljivu, neprolaznu, oni su vecni i postoje od vecnosti, i u tom smislu oni su jedno, predstavljaju jednog Boga..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nisi shvatio moj odgovor.

Isus u reci Bozjoj kaze sledece kada govori o Duhu Svetome koji ce doci nakon njegovog odlaska na nebo:

"On ce me proslaviti jer ce od mojega uzeti i javice vam"

Ovaj tekst nikako ne znaci da ne postoji Sveti Duh kao zasebna licnost, vec ukazuje na uloge te licnosti u planu spasenja, a te uloge su sledece:

"И кад он дође покараће свијет за гријех, и за правду, и за суд:
За гријех дакле што не вјерују мене;
А за правду што идем к оцу својему; и више ме нећете видјети;
А за суд што је кнез овога свијета осуђен"
( Jovan 16. 8 - 11 )

1. KROZ SAVEST UKORAVA SVET ZABOG GREHA KOJI JE POSLEDICA NEVEROVANJA U HRISTA.

2. UKAZUJE NA PRAVDU U ISUSU HRISTU, VODECI LJUDE KA SPOZNAJI SOPSTVENE GRESNOSTI, I BUDECI U NJIMA VERU U HRISTA I ZELJU DA SE OCISTE OD GREHA.
3. UKAZUJE NA SUD KOJIM SU GREH I NJEGOV ZACETNIK DJAVO OSUDJENI, I NA POTREBU DA SE ODBACE DELA DJAVOLJA.

Dakle, pomenuti tekst iz Jovana 16. 8 - 11 se ne bavi temom postojanja jedne, druge, ili trece licnosti, ili velicine jedne licnosti u odnosu na drugu, vec ulogama tih licnosti, i Sveti Duh ukazuje na Isusa Hrista kao sredstvo spasenja, cijom zrtvom covek moze dobiti oprostenje i biti opravdan od proslih greha.

Ovaj tekst je upravo i potvrda da postoji treca licnost, koja ukazuje na ovu drugu, cijom zrtvom covek moze biti opravdan.

Natrag