Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620

Dragi prijatelju,

Priđi Isusu u veri i poslušnosti, a time i ka onim vernim svedocima "koji na svakom mestu prizivaju ime našeg Gospoda Isusa Hrista" (1. Kor. 1,2).

Dragi brate,
Priznaj Ga odvažno pred svetom: "Ako dakle svojim ustima priznaješ da je Isus Gospod i srcem veruješ da ga je Bog vaskrsao iz mrtvih, bićeš spasen" (Rim. 10,9).

Dodato posle 8 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

A ti pročitaj do kraja, a ne samo šta ti odgovara u postu 99, a o trojstvu sam ti sve objasnio u postu 91, a sve ostale ignorises!

2)Za ovu bezuslovnu poslušnost "ga je Bog i uzdigao na najviše mesto i dao mu ime iznad svakog imena, da se u Isusovo ime savije svako koleno na nebu, i na zemlji, i pod zemljom, i da svaki jezik prizna da je Isus Hristos Gospod (gr. Kirios - heb. Adonaj), na slavu Boga Oca." (Fil. 2,9-11). Kako onda obeščašćujemo Božije ime? Tako što nismo poslušni Božijoj objavi koja je otkrivena kroz Isusa. Mojsije je obesčatio Boga tako što ga nije poštovao, nego je svojevoljno, u neposlušnosti prema Bogu, udario u stenu umesto da joj se obrati, onako kako mu je bilo zapoveđeno (vidi 4. Moj. 20,8-12; 5. Moj. 28,58). Zbog ove nevere nije smeo da uvede Izraelce u obećanu zemlju.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biti Isusov učenik znači takođe i svedočiti za njega i ispovedati ga pred ljudima. "Ako, dakle, svojim ustima priznaješ da je Isus Gospod i srcem veruješ da ga je Bog vaskrsao iz mrtvih, bićeš spasen." (Rim. 10,9). Pavle dalje dokazuje da ovaj Gospod ne zna za razliku između Jevreja i Grka, nego "isti je Gospod nad svima, velikodušan prema svima koji ga prizivaju." (Rim. 10,12). U Gospodu Isusu se ispunilo Joilovo proroštvo: "ko god prizove ime Gospodnje, biće spasen" (Rim. 10,13). Iz narednih stihova jasno saznajemo da se "prizivanje" ne odnosi samo na izgovaranje određenog imena, nego, radije, na veru u Gospoda Isusa Hrista.

Upravo zato što su Jevreji - a ovde Pavle govori baš o njima - veoma revnosno prizivali ime svog Boga zaveta i služili mu prema Zakonu; obožavali su, doduše, Boga koji se objavio Mojsiju kao Jahve, ali bili su "nerazumni". U svojem nerazumevanju i zaslepljenosti oni su odbacili Božijeg Sina i prikovali ga na krst, a kada se kasnije evanđelje tog Isusa raširilo u svet, opet su to bili ti isti Jevreji koji su mu se suprotstavljali i gnevno progonili njegove propovednike. Veći deo ovog naroda je bio "neposlušan evanđelju" (Rim. 10,10), tj. nisu verovali da je Isus onaj Gospod, po kome mogu biti spašeni. Nisu želeli da veruju ono što im je Isus jednom rekao: "Ja sam put, istina i život, niko neće doći Ocu, sem kroz mene." (Jn. 14,6).

Dakle, Petar u svojoj propovedi na dan Pedesetnice dovodi mesto iz Joila 2,32 u direktnu vezu sa Gospodom Isusom Hristom. Zadnja rečenica njegove propovedi ne ostavlja ni najmanji prostor za sumnju ko je Gospod i kako glasi njegovo ime po kome možemo biti spašeni: "Neka stoga ceo Izrael pouzdano zna da je ovog Isusa, koga ste vi razapeli, Bog učinio i Gospodom i Hristom (Dela 2,36 vidi i Dela 2,21-22). Kako nam dokazuje Prva Korinćanima 1,1-2, potrebno je ovog Gospoda Isusa u veri ispovediti i prizvati: "Pavle... i Sosten... posvećenima u Hristu Isusu, pozvanima da budu sveti, sa svima koji na svakom mestu prizivaju ime našeg Gospoda Isusa Hrista, koji je i njihov i naš". Dakle, uprkos prostom objašnjenju ovog starozavetnog mesta po Duhu Svetom, jer On je govorio kroz apostole - "Društvo kule stražare" citira novozavetnu referencu kao dokaz svoje lažne nauke (iz prevoda "Novog sveta"): "ko priziva ime Jehova, biće spašen" (Dela 2,21).

Isus bog, Druga petr. 1,1-3 nije samo toma.

šta je vama mihail?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
[SIZE=+1]Call for Discernment[/SIZE]
The facts are plain. This verse, once the favorite of Trinitarians, is now known to be a counterfeit. Even Trinitarian scholars themselves admit to the facts. Hence, Trinitarians have no evidence here to support their teachings.

1 John 5:7

[SIZE=+1]The Trinitarian Claim[/SIZE]
Trinitarian scholars now admit this verse was not written by the hand of John. Having access to collections of hundreds of manuscripts, modern scholars are able to determine this verse was introduced into the Bible long after John wrote this letter. For this reason, However, there are still Trinitarians who are unwilling to accept the facts on this matter and claim this verse is authentic.

I! šta kažete da znači Sveto Trojstvo?

Tri Boga ili jedan Bog sa tri lica? eto tu lepo piše da vaši teolozi (Trinitarian scholars) se slažu kako je Božija reč prepravljena da odgovara nauci o Svetoj Trojici ali ipak okoreli MNOVOBOŽĆI neće da prihvate taj fakat. Žalosno i tužno kako su zagrizli u pogubni jeres.

Dodato posle 6 minuta:

Dragi moji kojem od trojice Bogova upućujete vaše molitve i koji Bog od to troje usliša te vaše molitve?

Nego još uvek strpljivo čekam da mi obijasnite vašu teologiju kada je u pitanju biblijski stih (ako taj stih postoji u vašim biblijama dali to poštujete?)

1 Korinćana 11,3 Ali hoću da znate da je svakome mužu glava Hristos; a muž je glava ženi; a Bog je glava Hristu.

Dodato posle 15 minuta:

gerakules

Dragi prijatelju,

Priđi Isusu u veri i poslušnosti, a time i ka onim vernim svedocima "koji na svakom mestu prizivaju ime našeg Gospoda Isusa Hrista" (1. Kor. 1,2).

Dragi brate,
Priznaj Ga odvažno pred svetom: "Ako dakle svojim ustima priznaješ da je Isus Gospod i srcem veruješ da ga je Bog vaskrsao iz mrtvih, bićeš spasen" (Rim. 10,9).

Dragi moj gerakules ne zanš pisma ni proroke, da to znaš ne bi od njih pravio laže!

Zar se Isusu treba služiti? zar se služba vrši tvorenju umesto tvoritelju? tačno je da će se svako spasti koji priziva ime JEHOVINO jer on je taj koji spašava.

Znaš li ti dragi moj koje to ime stoji u Isusu?
Znaš li ti da GOSPOD(master) Hristos Boga živoga treba da bude i usavršitelj tvoje vere a tako i onaj koji te vodi do izvora života?

Vidim da ne odgovarate ni na jedan argumentovani komentar ipak ću vas pitati i ovo:
Kako ste vi priznali da je Isus vaš GOSPOD? (šta vama znači reč Gospod) priznajete ga tako što ste u njega našli priliku sa kim usporedite živoga Boga JHWH?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
AApocketz sta je s odgovorom na moja pitanja na prethodnim temama A???? ti nemas odgovora zato sto si sin djavola. Samo sin djavola ne priznaje sina za boga.A ti dobro znas zasto nesmes da odgovaras na njih a znam i ja.

Ma sta naprica ako ovi nemogu da ti odgovore odgovoricu ti ja , pa svi znaju da je nauka protiv boga, a tim bolje protiv trojstva, jevreji,muslimani,J.Svedoci,adventisti itd, svi su protiv isusa.
A njihov bog je djavo vi ste svi fariseji niste ga priznali onda ne priznajete ga ni sada svi ste vi masoni djavolje sluge a gazda vam je jevrejin on nije priznao hrista,za boga, i vi cinite isto, dabogda vas bog sve paklom kaznio.I nemoj da se pravis englez zasto bi neko poverovao uto sto ti stavis kad ti neverujes u to sto su ti momci postavili. Ako nisi znao vecina je uvek u pravu toliko stihova su ti postavili iz originalnih prevoda ati ignorises postavio si nekoliko recenica na engleski i mislis da si dokazao svoju dogmu ili doktrinu ovo sto cu ti postaviti je 100% s originala koji su
pronadjeni u pecini kod mrtvog mora, kod mesta kumran u izraelu 1947g.

Iz ovih spisa se vidi koliko ste vi falsifikovali bibliju.

НОВИ САВРЕМЕНИ ПРЕВОД

Свето Писмо или Библија
Превод припремио:
Институт за хебрејски језик, Београд
www.hebrejski.webs

jevreima 1:8-14 jevreima 2:1-10

8 А за Сина каже: „Твој је престо, Боже, у
сву вечност и жезло твог царства жезло је
чес титости. 9 Волео си праведност и мрзео
безакоње. Зато те је Боже, твој Бог, помазао
уљем радости више него другове твоје.”* 10
И још: „Ти си, Господе, у почетку положио
те меље земљи и небеса су дело руку твојих.
11 Они ће пропасти, а ти ћеш остати. И као
хаљина све ће то остарити 12 и ти ћеш их
смотати као огртач, као хаљину, и биће за -
мењени. А ти си увек исти, и годинама тво -
јим нема краја.”*
13 И за кога је од анђела икада рекао: „Се -
ди мени с десне стране, док не положим не -
при јатеље твоје за подножје ногама тво -
јим”?* 14 Зар нису сви они духови којима је
дужност да служе и који су послати да служе
онима који ће наследити спасење?
---------------------------------------------
2 Зато 2 Зато је неопходно да обратимо посебну
паж њу на оно што смо чули, да не будемо
од вучени од вере. 2 Јер ако је реч изговоре-
на преко анђела била чврста, па су сваки
прес туп и свака непослушност били правед-
но кажњени, 3 како ћемо ми умаћи ако зане-
маримо тако велико спасење које је почео
да проповеда наш Господ и које су нам пот -
врдили они који су га чули како говори, 4 а
за које је и Бог посведочио чудима, знакови-
ма, разним моћним делима и дељењем Све -
тог Духа по својој вољи?
5 Јер није анђелима покорио будући свет о
коме говоримо. 6 А неко је негде посведо-
чио: „Шта је човек да на њега мислиш, или
син човечији да се за њега бринеш? 7 Учи -
нио си га мало мањим од анђела, славом и
чашћу си га крунисао и поставио си га над
делима руку својих. 8 Све си покорио под
ње гове ноге.”* Тиме што му је све покорио,
Бог није оставио ништа што му није покоре-
но. А сада још не видимо да му је све поко-
рено, 9 али видимо Исуса, који је био учи-
њен мало мањим од анђела, крунисаног сла-
вом и чашћу јер је претрпео смрт, да би тиме
по Божјој благодати окусио смрт за свакога.
10 Јер је доликовало ономе ради кога је
све и преко кога је све, да доводећи многе
синове у славу путем патњи учини саврше-
ним Главног Заступника њиховог спасења.

Vasa nauka je nauka fariseja glupih jevreja koji nikad nisu priznali gospoda cak kad ih je hranio manom a potom govori u jevandjelu kako je on taj hleb zivota koga treba jesti.

jevandjelje po jovanu ti samo za sebe govori (jovan 17:1-6) odgovori kad sve znas koje je to ime isus doneo ljudima? pa svoje zato sto u petom stihu on jasno govori proslavi mene u samog sebe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! koju sam slavu imao kod tebe pre nego jesvet postao (1mojs.1:26,jovan 1:1-4,14) i sta ti vise tu trubis ti sam nemozes nista da dokazes a sam trazis neke dokaze bog ima mnogo imena kako ti dokazujes da mora bas jehova da se postuje iako sam ti postavio mnogo dokaza ko ste vi u stvari. Ako je djavol jednom slagao on je i danas otac lazi i sto tako carls tejz russel jedno m je slagao i njegov pomocnik sudija ruterford itd i svi ste vi u grehu nekoliko puta ste prorokovali amargedon i nije se zbio a isus je rekao onaj koji prorokuje i zbude se on je prorok od boga akoli ne zbudese on je sin djavola pitam te AApocketz kako ces sad da se izvuces ili hoces da postavim dokaze kao ranije. Isus je rekao da niko nezna a ni on sam kada ce biti sud i svako ko prorokuje sud bozji on nije od boga a od djavola jer ni djavol nezna dan suda bozja i zato laze kroz vas. i to da isus nije bog.dabogda vas bog spalio kad ne priznajete da je bog u sinu a sin u bogu, samo idioti nisu mogli da razumeju isusa, kad je rekao samo bog zna u koji dan ce biti sve to i odmah im je odgovorio na njihovo pitanje Matvej 24 glava kako je on mogo da zna stace da se desi u poslednje dane ako je pre toga reko da samo to bog zna, znaci da je on bog!!

A vi JS ste pukli vec odavno ovo do sada nisam vam rekao postoji savez bivsih jehovinih svedoka i mi smo za vas smrt celom svetu cemo reci ko ste vi u stvari.

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
VANHELSING G je napisao(la):
Ma sta naprica ako ovi nemogu da ti odgovore odgovoricu ti ja , pa svi znaju da je nauka protiv boga, a tim bolje protiv trojstva, jevreji,muslimani,J.Svedoci,adventisti itd, svi su protiv isusa.
A njihov bog je djavo vi ste svi fariseji niste ga priznali onda ne priznajete ga ni sada svi ste vi masoni djavolje sluge a gazda vam je jevrejin on nije priznao hrista,za boga, i vi cinite isto, dabogda vas bog sve paklom kaznio
Nauka nikad nije bila protiv Boga. To je apsurd. :) Ako napisem pesmu - kako ta pesma moze biti protiv mene ? Kako neki svirac moze negirati moje postojanje uz pomoc moje pesme ? :) Ne moze nikako a da ne ispadne smeshan :)
Saznanje o stvarima i zakonima koje nas okruzuju i pod koje podpadamo i Onaj koji je stvorio sve ( nas i sve oko nas) ne mogu biti nikako jedno protiv drugog :) Nauka sluzi da ga bolje razumemo Tvorca, nas i nas odnos.
Ima ljudi koji proturaju raznorazne lazi i te iste prezentuju kao nauku. Ima ih, slazem se ali TO nije nauka. Ja volim nauku. Nisam protiv nauke ali jesam protiv lazi pojedinaca u nauci.
Jevreji,hriscani i muslimani, svi mi imamo dobrih i losih stvari. JH necu da komentarisem iz razloga sto se dokumentovano zna ko su i sta su.
Dobro je te se mnogi otrgoshe iz njihovih kandzi i nadam se u buducnosti da ce ih biti josh vishe.

Jevreji imaju dobar "temelj", postuju Toru, imaju zdrave porodice ali eto, ne priznashe Isusa kao Boga Sina iako u trojstvo veruju.(naravno da je svestenstvo najodgovornije po tom pitanju) Najcistiji su u delu neupliva paganskih obicaja i verovanja u odnosu na sve ostale. Danas se stvari menjaju, sve vishe je jevrejskih teologa koji ozbiljno proucavaju lik i delo Isusa te je i zarumljiv trend i omasovljenje mesijanskih jevreja. Pozdravljam zaista.

Muslimani odnosno islam ( poshtovaoci sherijata ) su ljudi koji iskreno postuju Talmud i Jevandjelja. Zive zdravo i posteni su ljudi. Nema kurvarstva, kradja, narkomanije, alkoholizma i konzumiranja nezdrave hrane. ( isto vazi i za jevreje i za malobrojne pravoslavne/katolicke zajednice na ovim prostorima naravno) .
Znas ono " po plodu ces drvo poznati" - ako cemo po osnovnim postulatima koji su dati od Tvorca nam istog - postuju to.

Hriscani - prvobitno hriscanstvo je imalo sve sto se od njega trazilo ali je veoma brzo doshlo do upliva raznoraznih paganshtina ( kako u obrednom tako i u odredjenim verovanjima).
Evo kratkog istorijskog pregleda kako se hriscanstvo odvajalo od svog jevrejskog korena i kako se danas ujedinjuje u pobuni protiv Boga i Njegovog naroda:

- u 2. veku neki hrišćani, da ne bi bili identifikovani kao Jevreji, počeli su da praznuju nedelju umesto Šabata
- oko 300. godine prvi put je zabeležen slučaj da se hrišćani mole za mrtve
- otprilike u isto vreme Crkva otvara svoja vrata za učenje o besmrtnosti ljudske duše
- 321. godine prvi rimski hrišćanski imperator Konstantin je uveo zakon o praznovanju nedelje
- U 4. veku prvi put počinje obožavanje anđela i mrtvih svetaca
- 294. godine uvodi se misa kao način obožavanja Boga
- 431. godine na Vaseljenskom saboru u Efesu doneta je odluka o obožavanju Marije
- 538. godine rimski car Justinijan donosi dekret kojim papi daje ovlašćenje da može da progoni one koje smatra jereticima
- 593. godine papa Grgur Veliki prvi put uvodi u hrišćansku doktrinu učenje o čistilištu
- oko 600. godine počinju da se upućuju molitve Mariji
- 788. godine počinju da se obožavaju krst, ikone i različite relikvije
- oko 850. godine počinje da se koristi “sveta voda”
- u 11. veku misa ili žrtva postaje obavezna
- papa Hildebrant uvodi celibat
- na saboru u Veroni 1184. prvi put je uspostavljena Inkvizicija koja je trebala da se pozabavi jereticima
- 1190. godine je počela prodaja oproštajnica
- 1215. godine papa Inoćentije III je proglasio dogmu o transupstancijaciji - verovanje da se prilikom konzumiranja hleba i vina u crkvenoj službi, hleb pretvara u meso – Hristovo pravo telo, a vino u pravu krv – Hristovu krv. Danas se objavljuju slike sa “čudima” ovakvog pojavljivanja mesa i krvi.
- 1229. godine Biblija je bila zabranjena knjiga i stavljena na spisak knjiga koje članovi crkve ne smeju da čitaju.
- 1439. godine prvi put se učenje o čistilištu prihvata kao dogma
- 1545. godine Tridetinski koncil je odlučio da tradicija ima istu vrednost i autoritet kao i Biblija
- 1854. godine proglašena je dogma o bezgrešnom začeću Marije
- 1870. godine proglašena je dogma o nepogrešivosti rimskog pape
- 1950. godine doneta je dogma da se Devica Marija uznela na nebo i sedi s desne strane Oca
itd ...
Zakljucak je ? Nema savrsenih! Nikad ih nece ni biti. Crkva se stavila iznad Boga. Mojsijeve knjige najvise su zasmetale crkvi. Seti se sta je Isus rekao fariseima " vi ste licemeri, okreceni grobovi"
Braco i sestre, samo svojom glavom, i polako. Citajmo, proucavajmo, pricajmo-pishimo o tome i doci cemo do istine ;)

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Sta ti znas prijatelju o muslimanima ili hrvat ili jevr,ili JS. ja znam sve ja znam svu pravdu zbog toga sam i osudjen da zivim u tudjini a ti koji neznas ama bas nista zato i kenjas tu po forumu ono sto sam ja video i cuo svojim ocima i usima ti nikad neces.

Sta ti pises o muslimanima kad nista neznas, a ti nisi i nemas pojma sta je to musliman. zato i zivim van svoje zemlje, ako nas je nas hriscane neko i klao to su bili muslimani turci najvise, zasto zbog toga da se isus ne slavi kao bog. ili alah ili jahve tj ili muslimanski bog il jevrejski samo ne hriscanski isus hrist gosppod i bog nas amin.

Sta ti znas o nauci , to sto sam ja proziveo zbog svog pravoslavlja i moji preci, ti nikad neces mi smo se uvek borili za hrista boga nasega kojeg ubise fariseji tj jevreji i muslimani sve su to antihristi koji nepriznaju da su sin i otac jedno JS su moderna jevrejsaka masonska sekta kao i onda tako i sada sve rade da bi dokazali da isus nije bog. Bas zbog toga su svi ratovi jer bog je rekao sedi meni s desne stane dok ne polozim sve tvoje neprijatelje pod noge tvoje amin

sve apostole su pobili ti isti laze proroci vukovi u ovcoj kozi isus je bog!!paznja!!novog zaveta a ne starog!!

Staro je proslo a sad je novo tj novi zavet nova pasha i novo ime boga isus hrist amin a sada oce ti proslavi ime moje isus hrist!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sta ti znas osim onog sto ti profesori seru ti da si video ono sto sam ja i slusao ono sto ja ti nikada vise nebi verovao coveku ili naucnicima a verovaobi bibliji posle svega ja sam shvatio da u coveku nema pravde laz,laz,laza i samo laz a u bibliji sto je napisano 4-5 hiljada godina tamo nazad istina istina i samo istina.Sam sam se uverio posle svega.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Sta ti pises o muslimanima kad nista neznas ja sam proziveo rat s njima, a ti nisi i nemas pojma sta je to musliman.
Offtopic smo ali ae...
1. Ne brzaj i ne sudi o tome ko koliko zna po tome da li je neko, kad je neko i koliko ratovao sa tim nekim.
2. Mogli smo ratovati i sa Rusima pa to nista ne bi govorilo o Pravoslavlju.
3. U Jasenovcu ne bese muslimana ili katolika koji klashe Srbe i ostale, vec beshe puna neljudi i zveri.
4. Klali smo se i ubijali sa neljudima i nevernicima ( neljudi i nevernici su i Srbi i Hrvati i Boshnjaci i papuanci i Eskimi.) Da smo bili ljudi - ne bi. Bili oni ateisti, teisti, agnostici, nema to veze prijatelju sa ratoma a ponajmanje s'Bogom. ( O temi rat i ubijanje mozemo nastaviti na pvt ali je nebulozno busati se u grudi ucestvovanjem u ratu, prezivljenom/prozivljavanjem tih nesreca i sve to umetnuti u temu vezanu za Boga)

zato i zivim van svoje zemlje, ako nas je nas hriscane neko i klao to su bili muslimani turci najvise, zasto zbog toga da se isus ne slavi kao bog. ili alah ili jahve tj ili muslimanski bog il jevrejski samo ne hriscanski isus hrist gosppod i bog nas amin.
Niko nikad nije ratovao "u Bozije ime" VANHELSING G. Seti se " Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega" a mnogi ga uzimashe. Svi su ratovali za svoje dupe, za proshirenje sopstvene moci...
Svi su unesreceni. Tamo gde si ti, tamo su i hrvati i bosanci. Svi dobise smrt i jad, a dobro niko.

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Za dominikus

izvini za juce prijatelju malo sam bio iznerviran ne od tebe nego na onog AApocketza pa sam se izdrao na tebe ma u pravusi za hrvate bosance itd.

Niko nemoze da me iznervira kao onaj apocketz toliko dokaza smo mu dali, na nekoliko tema a on postavi nekoliko recenica na engleski i misli da je sve dokazao, prosto nervirame to sto on misli da mi neumemo da citamo pa samo poelbuster koliko mu je faktovao dokaza,ja ,tripo 41,jevrejin,itd.

Nisam ja protiv muslimana jevreja itd a tamo gde sam bio nisam bio po svojoj volji vec sam nateran.

Ja odlicno zivim snjima svima u norveskoj nerviraju me ovi koji unakazise citavu bibliju, tj JS ja imam dosta biblijskih prevoda izvornih i umem da citam a ovaj AApocketz nas sve tu na forumu pravi prosto budalama.

uhvatio se za tomu sto nekaze da je za njih isus u stvari arhandjel mihail!!! lazu ljude u celom svetu da veruju da je isus prosto jedan obican andjeo 100 puta sam mu dao dokaz da isus nije andjeo sto se vidi u postu #103.Sto se tice nauke upravu si neke su za bibliju a neke protiv nje,
kao na primer evolucija itd.

Izvini jos jednom ako sam te uvredio !

Urednik je u pravu izasli smo iz teme!!! da se vratimo u temu.

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Za AApocketza i ostale!

U ovom postu,što ću sad napisati,ja neosporavam trojstvo i nepodržavam JS itd.
Ovim postom hoću da dokažem,da nije potrebno učenje o trojstvu ili,učenje JS itd,da bi se dokazalo da je isus hrist naš gospod bog,
tvorac svega.
Zato bih vas molio da pažljivo sve pročitate,pa da probamo da diskutujemo o mom mišljenju u ovom postu.

Do današnjeg dana hrišćanstvo je još uvek u zabuni o tome ko i šta je u stvari bio Isus Hristos. S jedne strane većina ljudi veruje u tajanstveno Sveto Trojstvo, dok s druge strane bučna manjina veruje da je Hristos bio stvoreno biće. Nijedna strana ne misli ispravno.

Ali, čemu sva ta zbrka? Biblijski stihovi jasno pokazuju ko je bio Isus. O Njemu je napisan tekst koji postoji već vekovima. Dok su se hrišćani bavili međusobnim ekskomunikacijama i ubijanjima oko toga ko je bio Isus, odgovor je postojao u biblijskom tekstu čije objašnjenje o Isusu nije u skladu sa onim što o njemu podučava većina crkava danas. Hristos nije druga ličnost u Trojstvu, niti Ga je Bog stvorio - On je Bog Stvoritelj!

U početku...

Da bismo otkrili ko je bio Isus, vratimo se na početak. Počeci se spominju u bar dva odvojena biblijska teksta, u prvom poglavlju Postanja i u prvom poglavlju Jovanovog Jevanđelja. Apostol Jovan je započeo svoje Jevanđelje tako što je opisao ko i šta je bio Isus pre nego što je došao na Zemlju kao Spasitelj čovečanstva: "U početku beše Reč Božija, i ta Reč beše u Boga, i Bog beše Reč. Ova beše u početku u Boga. Sve je kroz nju postalo, i ništa, što je postalo, nije postalo bez nje... I Reč se ovaploti i stanova među nama, i gledasmo njenu slavu, slavu kao jedinorodnoga od Oca, punog blagodati i istine" (Jevanđelje po Jovanu 1:1-3,14). Ako ne bismo čitali Novi Zavet dalje od ovoga teksta, bili bismo u stanju da van svake sumnje znamo da je Isus Hristos bio sam Bog i da je On taj koji je stvorio čoveka u Prvoj Mojsijevoj 2:7. To je zato što Jovan jasno ističe da je Reč - to jest ono što je postalo Hristos - stvorila sve. Da su hrišćani jasno razumeli ove stihove nikada ne bi postojalo nešto poput arijanske kontraverze ili doktrine o Trojstvu.

Ali, apostol Jovan nije jedini Novozavetni pisac koji je pisao o Hristovom prepostojanju. Pogledajte šta je Pavle napisao Korinćanima: "Neću da vam ostane nepoznato, braćo, da su svi naši očevi bili pod oblakom, i svi su prošli kroz more, i svi su bili u Mojsija kršteni u oblaku i u moru, i svi su jeli isto duhovno jelo, i svi su pili isto duhovno piće; jer su pili iz duhovne stene koja ih je pratila, a ta stena beše Hristos " (Prva Korinćanima 10:1-4). Pavle nam jasno kaže da je Isus Hristos Bog iz Starog Zaveta - onaj koji je govorio Mojsiju i izveo Izrael iz Egipta. Ovo nam jasno pokazuje da je onaj koji je postao Sin bio i Bog u Starom Zavetu, a nikako Bog Otac. Pa ipak doktrina o Trojstvu zasniva se na pretpostavci da se Bog prikazao kao Otac u Starom Zavetu, a kao Hristos u Novom.

Dualnost Božija kroz Bibliju

Pluralizam Boga nije samo "množina veličanstava", kao što bi neki hteli da veruju. Šest stotina godina pre Hrista, prorok Danilo je zabeležio u viziji sledeće: "Videh u utvarama noćnim, i gle, kao Sin čovečiji iđaše s oblacima nebeskim i dođe do Starca i stade pred njim" (Knjiga proroka Danila 7:13). "Sin čovečiji", kako je on opisao, ne može biti niko drugi do onoga koji je kasnije postao Isus Hristos. Danilo je potom video kako je njemu data vlast i Carstvo koje nikada neće biti uništeno (14. stih). "Sin čovečiji", koji se ovde spominje, teško da bi mogao biti najobičnije ljudsko biće! Starac je, u ovom slučaju, božansko biće koje se u Novom Zavetu naziva Ocem.

Isus Hristos je ukazao na istu pojavu iz ove vizije u svojoj priči o gospodaru (simbol samoga Hrista) koji je otišao u daleku zemlju (na nebesa) da bi primio Carstvo, pre nego što se bude vratio (Jevanđelje po Luci 19:12). Na dualnost božanske porodice takođe se ukazuje u Psalmu 110, čiji je autor car David: "Reče Gospod Gospodu mojemu: sedi meni s desne strane, dok položim neprijatelje tvoje u podnožje nogu tvojih" (1. stih). U ovom stihu spominju se dva različita Gospoda. Jedan je Bog Otac, a drugi je onaj koji je postao Isus Hristos. Pavle citira ovaj stih hrišćanima-Jevrejima, povezujući ga direktno sa Isusom Hristom: "A kome je od anđela ikad rekao: 'sedi meni s desne strane dok položim tvoje neprijatelje kao podnožje tvojih nogu'?" (Jevrejima 1:13).

Da li je i Sin bio Bog? U 8. stihu nalazi se odgovor na to pitanje: "Za Sina pak:'Tvoj presto, Bože, stoji u sve vekove..." Ne može biti sumnje u to da se Bog Otac i Isus Sin spominju u Starom Zavetu kao dva zasebna bića.

Koliko Tvoraca?

Mnogi drevni narodi su u svojim mitovima sačuvali izveštaj o stvaranju sveta. Ma koliko takve priče bile iskrivljene, one sadrže izvesne osnovne elemente koji su zajednički sa ostalim pouzdanijim drevnim dokumentima. Popol Vuh, sveta knjiga starih Maja iz Gvatemale, na primer, sadrži priču o stvaranju, vrlo sličnu onoj koja piše u Bibliji. Ona započinje sa slikom praznine koja je vrlo nalik onoj u Prvoj knjizi Mojsijevoj 1:1-2:

"Zemljina površina se još nije ukazala. Postojalo je samo mirno more i ogromna nebeska širina. Nije bilo ničeg... Bilo je samo nepokretnosti i tišine u tami, u noći" (Popol Vuh, Norman: University of Oklahoma Press, 1950, str 81). Potom je u ovom prostranstvu vode i tmine nereda, započelo stvaranje. Ali, neprilično uobičajenim konceptima o Tvorcu koji radi sav posao sam, izveštaj Maja govori o dva bića - Tepeu i Gukumac, "tvorac" i "vajar", poznati kao "praoci", koji su udružili svoje napore u izvršavanju ovog posla: "Tepeu i Gukumac pojavili su se zajedno usred mraka... i razgovarali su zajedno... diskutovali su i razmatrali; Složili su se, ujedinili se u rečima i misli... Onda su osmislili kreaciju, kao i rast drveća i žbunja, a i rođenje života i stvaranje čoveka".

Potom priča nastavlja dalje sa "neka bude svetlost" i pojavom kopna, biljaka, životinja i čoveka - što sve naliči opisima iz Prve Mojsijeve. Obratite pažnju da Maje govore ne o jednom, već o dva bića koja stvaraju. Taj narod je zapravo zadržao detalj koji se obično ne razumeva van izvornog hebrejskog konteksta u zapisu o postanju. Jer i Biblija takođe pokazuje da su postojale dve odvojene ličnosti, koje su učestvovale u procesu stvaranja, a ne jedna kako se obično pretpostavlja.

Dok Prva Mojsijeva počinje priču rečima: "U početku stvori Bog...", hebrejska reč "Bog" je "Elohim". Ova reč određuje množinu, to jest činjenicu da postoji više ličnosti. Primetili ste da se Prva Mojsijeva 1:26 ispravno prevodi sa izvornog hebrejskog: "Potom reče Bog: da načinimo čoveka po svojem (našem) obličju..."

Većina onih koji ispovedaju hrišćanstvo smatrala bi stranim koncept po kome se Tvorac poima kao neko ko se sastoji od više od jednog bića. Pa ipak "Elohim" može da se odnosi na množinu. Reč koja se spominje u Prvoj Mojsijevoj 1, znači Bog, ali u smislu porodičnih odnosa. Novi Zavet govori o "Bogu Ocu" i "Bogu Sinu", koji je postao Isus. Oni su dva razdvojena bića, ali su obojica Bog. Obojica su oduvek živeli u zajednici. "U početku beše Reč (Sin), i Reč beše u Boga (Otac) i Bog beše Reč" (Jevanđelje po Jovanu 1:1). Oni su zajednički isplanirali stvaranje sveta, a Bog Sin je taj plan sproveo u delo (Jovan 1:3; Kološanima 1:16). Obratite pažnju na poslanicu Efescima 3:9: "...u Bogu (Ocu), koji je sazdao sve kroz Isusa Hrista" (prevod Vuka S. Karadžića).

Tako nam Biblija otkriva da su zapravo postojala dva duhovna bića - dve odvojene ličnosti koje su ujedinile svoja nastojanja u cilju da stvore svet - upravo onako kako nas i zapis Maja iznenađuje svojim pripovedanjem o tom događaju.

Ko beše Melhisedek?

Sada zapazite šta se kaže u poslanici Jevrejima 5:5-6: "Tako i Hristos ne proslavi samoga sebe da bude prvosveštenik, nego onaj koji mu reče:'Ti si Sin moj, ja sam te danas rodio', kao što i na drugom mestu govori:'Ti si sveštenik doveka po redu Melhisedekovu'". Dakle, Hristos obavlja Melhisedekovu dužnost. Ko beše Melhisedek? Jedan od Ličnosti koje sačinjavaju Boga. U Prvoj Mojsijevoj 14:18 on se naziva carem Salimskim i sveštenikom Boga Višnjega. Obratite pažnju zašto on nije mogao da bude puko ljudsko biće.

Apostol Pavle ga dalje opisuje u Jevrejima 7:2-3: "Kome je Avraam odvojio i desetak od svega, čije ime prevedeno znači prvo:'kralj pravednosti', a zatim i 'salimski kralj' to jest 'kralj mira', bez oca, bez majke, bez rodoslovlja, nemajući ni početka danima ni svršetka životu, upodobljen (upoređen sa) Sinu Božijem, ostaje sveštenik doveka". Pavle nije mogao da opisuje ljudsko biće, pa ni anđela, budući da se ovde opisuje biće koje je oduvek postojalo, a to samo može da bude Bog.

Melhisedek beše sveštenik Boga Višnjega. A ko je Bog Višnji? Pa naravno, Otac! Isus Hristos je rekao: "Otac je (moj) veći od mene" (Jevanđelje po Jovanu 14:28). A Melhisedek je još uvek živ (i ako pažljivo pročitate poslanicu Jevrejima 7:8 videćete da Pavle ponavlja ovu nadasve važnu činjenicu) i još uvek je taj prvosveštenik. Ali i Hristos je prvosveštenik (vidi Jevrejima 7:26; 8:1). Ne mogu postojati dva prvosveštenika a da oba imaju istu dužnost, pa stoga Melhisedek i Isus Hristos moraju biti jedna te ista ličnost.

Tako dakle vidimo da je već u prvoj biblijskoj knjizi Bog prikazan u vidu množine, mada ova istina nije bila jasno razumljiva sve dok Isus nije došao da je otkrije u Novom Zavetu. Isus reče: "I niko - sem Oca - ne zna ko je Sin, i ko je Otac - zna samo Sin i onaj kome Sin hoće da otkrije" (Luka 10:22).

Došao da otkrije Oca

U Novom Zavetu se pravi jasna razlika između Hrista i Oca. Bog koga je video i čuo Mojsije nije bio Bog Otac, što ponovo dokazuje da je Hristos bio Bog u Starom Zavetu. "Boga niko nikad nije video; jedinorodni Bog, koji je u Očevom krilu, on ga objavi" (Jevanđelje po Jovanu 1:18). Hristos je došao na Zemlju kako bi, između ostalog, otkrio Oca i pokazao kakvi porodični odnosi vladaju u božanstvu. Ali više o tome kasnije.

Da nam Isus nije otkrio Oca, ne bi bilo drugog načina da ga spoznamo. "Sve mi je predao moj Otac, i niko ne poznaje Sina do Otac, niti Oca ko poznaje do Sin, i kome hoće da otkrije " (Jevanđelje po Mateju 11:27).

Značenje reči "JHVH"

U hebrejskom, na kome je pisan izvorni nadahnuti biblijski tekst, postoje dva različita imena koja se uobičajeno koriste kada je reč o Bogu. Prva reč koja se koristi u vezi sa Bogom nalazi se u Prvoj knjizi Mojsijevoj - "Elohim", dok je druga - koju ćemo ovde razjasniti - "JHVH" (ona se uobičajeno, mada pogrešno, izgovara kao "Jehova"). Ta reč obično se prevodi kao "Gospod". Prvo mesto gde se ona pojavljuje u Bibliji je Prva Mojsijeva 2:7. Dakle, Gospod Bog - JHVH - je taj koji je oblikovao čoveka od praha zemaljskog. Takođe je Gospod Bog bio taj koji je direktno komunicirao sa Adamom i Evom u edemskom vrtu. I kao što vidimo u prvom poglavlju Jovanovog Jevanđelja, Reč - Isus Hristos - beše onaj koji je stvorio sve što postoji. Stoga je Gospod Bog u Starom Zavetu bio taj koji je u Novom postao Isus Hristos. Ova činjenica se veoma zanimljivo ilustruje gramatičkom analizom reči "JHVH". Rabinski izvori objašnjavaju "JHVH" kao reč koja u sebi obuhvata tri jevrejske reči: "HJH" znači "bio je", "HVH" znači "jeste" (u doslovnom značenju "sadašnjost", budući da se reč "jeste" ne koristi u hebrejskom jeziku) i "JHJH" što znači "nastaviće da bude". Kada se sve te reči ukombinuju, "JHVH" zapravo znači biće koje "je bilo - jeste - nastaviće da bude". Čak i jevrejski lingvisti se slažu sa tim da reč "JHVH" mora da bude izvedena od nekog oblika glagola "biti" (bio je, jeste, biće).

Dakle, samim svojim imenom Bog sasvim bukvalno obuhvata sve aspekte vremena - prošlost, sadašnjost i budućnost. Ovo se potpuno slaže sa stihom u Knjizi proroka Malahije 3:6: "Jer ja Gospod (JHVH) ne menjam se"; Jevrejima 13:8: "Isus Hristos je isti juče (bio je) i danas (jeste) i doveka (nastaviće da bude)"; Otkrivenje 1:8: "Ja sam Alfa i Omega, govori Gospod Bog, koji jeste, koji beše i koji će doći, Svedržitelj".

U ovim stihovima uočavamo da se čak i Isus Hristos i JHVH mogu etimološki poistovetiti. Pa ipak ovo je samo mali deo slike, jer jasne tvrdnje iz Starog i Novog Zaveta daju nepobitan dokaz da je Bog Starog Zaveta upravo onaj koji je postao Isus Hristos.

Toliko za sada. pozdrav

Dodato posle 16 minuta:

U osmom poglavlju Knjige proroka Isaije, stihovi 13-14, nalazimo veoma zanimljivo proročanstvo koje se tiče Gospoda nad vojskama:

"Gospoda nad vojskama svetite; i on neka vam je strah i bojazan. I biće vam svetinja, a kamen za spoticanje i stena za sablazan obema domovima Izraelovim, zamka i mreža stanovnicima Jerusalimskim". Ovi stihovi se odnose na onog koji kasnije postaje Isus Hristos. Još sigurniji dokaz naći ćemo u Novom Zavetu.

U svojoj prvoj poslanici apostol Petar piše: "Zato u Pismu stoji:'Evo postavljam ugaoni kamen na Sionu, izabran i dragocen, i ko u njega veruje neće se postideti'. Tako njegova dragocena vrednost služi na dobro vama koji verujete, a za one koji ne veruju 'kamen koji odbaciše zidari, taj posta kamen ugaoni' i 'kamen spoticanja i stena sablazni', na koji se spotiču oni što se ne pokoravaju reči, na što su i određeni" (Prva Petrova 2:6-8).

Jevanđelje po Luci 2:34 upravo aludira na to isto proročanstvo. Ne može se opovrgnuti činjenica da je Isus Hristos bio Bog u Starom Zavetu, to jest Kamen o koji su se mnogi spotakli. Verski poglavari tog vremena jednostavno nisu mogli da shvate kako je to Isus mogao da bude Bog. Pa ipak Stari Zavet, koga su oni vekovima prepisivali, pun je proročanstava o Njemu. Oni su bili uistinu zaslepljeni, a mnogi su i ostali do današnjeg dana, baš onako kako je apostol Pavle objasnio u svojoj poslanici Rimljanima, u poglavljima 9, 10. i 11. Dok je Isus Hristos, Bog Starog Zaveta, bio na Zemlji kao ljudsko biće, na nebesima je ostalo samo jedno božansko biće - Otac. Vidimo kako se Isus molio svom Ocu na nebesima: "A sada, Oče, proslavi ti mene - kod sebe - slavom koju sam imao kod tebe pre no što je svet postao" (Jevanđelje po Jovanu 17:5).

Jevrejima i Arijancima bilo je teško da poveruju da Bog može da postane čovek. Uprkos tome, Novi Zavet objašnjava kako se to zaista zbilo. Jedan od članova Božanstva postaje čovek da bismo mi dobili šansu da postanemo kao Bogovi.

Apostol Pavle objašnjava ovaj koncept u svojoj poslanici Filipljanima. U poglavlju 2:5-8, on ohrabruje Filipljane: "Imajte u sebi istu misao koju Hristos Isus ima; On, koji je u obličju Božijem, nije smatrao kao nešto prigrabljeno - to što je jednak Bogu, nego je lišio samoga sebe, kada je uzeo obličje sluge i postao sličan ljudima. I našavši se u liku kao čovek On je unizio samoga sebe i postao poslušan do smrti, do smrti na krstu". Isus Hristos je bio Bog, ali je dobrovoljno odustao od svoje božanske pozicije, postao telesno ljudsko biće i došao na Zemlju da umre za nas kako bismo se mi spasili.

Istinski uticaj i važnost biblijskog stiha koji se često ponavlja stoga postaje sasvim jasan: "Jer je Bog tako zavoleo svet da je svog jedinorodnog Sina dao, da svaki - ko veruje u njega - ne propadne, nego da ima večni život" (Jevanđelje po Jovanu 3:16).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Za AApocketza i ostale!
U ovom postu,što ću sad napisati,ja neosporavam trojstvo i nepodržavam JS itd.
Ovim postom hoću da dokažem,da nije potrebno učenje o trojstvu ili,učenje JS itd,da bi se dokazalo da je isus hrist naš gospod bog,
tvorac svega.
Zato bih vas molio da pažljivo sve pročitate,pa da probamo da diskutujemo o mom mišljenju u ovom postu.

Dragi moj gerakules podžavaj ti trojstvo ali prvo nam daj biblijski stih da Bog i Otac naš JHWH nije "JEDINI" istiniti Bog naš, ako pak nemaš taj stih možemo reći da si ti zaveden crkvenim dogmama i predrasudama i zato potkopavaš biblijsko učenje praveći od istine laž.
Biblija (Božija reč) GOSPOD Isus Hrist i svi proroci lažu zarad te crkvene nauke bazirane na dometnuta slova kako danas biblijski teolozi dokazivaju.
Dakle negiraj ti da JHWH nije jedan ili da JHWH nije jedini Bog kome hrišćani (Hristovi sledbenici) treba obožavati, negiraj da nije napisano da JHWH traži samo njega da služimo ili damo njemu da se klanjamo i da ga obožavamo. Dragi moj gerakules argumentovano dokazivaj da JHWH nije Otac sviju ili da JHWH nije stvoritelj svega jer je to huka i jeres a vi niste takvi nit u jeresi već se eto klanjate Bogovima množine koje nazivate Svetu Trojcu po naslovu teme.

Molim da pišeš ukratko jer ja prvo ne čitam duge textove a pretpostavljam da to rade samo neki kao poelbuster, faky ili tripo 41

Dragi moj ja ću citirati par biblijskih stihova i molim da mi ih ti obijasniš šta nas ti stihovi uče.

Prvo
1Timoteja 2,5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovjek Hristos Isus,

Razjasni koliko Bogova Timotej ima i ko je ili šta je taj posrednik Boga i ljudi? da vidim smeš potkopavati poverenje u pismo, Hrista i proroke??

Drugo
Marko 12,29 A Isus odgovori mu: prva je zapovijest od sviju: čuj Izrailju, JHWH je Bog naš Gospod jedini
12:29 And
SonName.gif
answered him, The first of all the commandments is, Hear, O Israel;
HisName.gif
is our Elohim,
HisName.gif
is one:

Dragi moj gerakules kaži forumu ujedno i meni svedoči koja je to Hristova prva zapovest i dali je Isusu JHWH jedan ili Sveto Trojstvo?

Natrag