Sujeverje

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
A zaboravili ste jedan siguran znak, koji me nikad nije prevario, e sad da li sam sujeveran ili ne...Kad osetim nelagodnost u donjem delu stomaka, debelo crevo kao da se "uvija", trbušni mišići počinju da se grče, počinje crvenilo u licu i postajem nervozan, želim da budem sam, na jednom posebnom mestu... To je za mene poseban znak! Da li Vam se to nekada desilo??? :lol: :lol:

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Na ovim prostorima ima nebrojeno ralicitih znakova i uputstava kako se ponasati u datoj situaciji.Mislim da je narod kroz vekove filtrirao iskustva i pretocio ih u "pravila ponasanja" ako se tako mogu nazvati.Jednom sam sa Pravoslavnim svestenikom razgovala na tu temu.Kategoricki je odbio svaku vrstu sujeverja,jer crkva to ne podrzava(nemoj prati kosu nedeljom,i sve ovo sto ste ranije spominjali).Kazu da ne treba izdavati oko,jer ni ono ne izdaje sta je videlo,ali kada mi igra levo oko znam da me ceka nesto lepo,i suprotno.Mozda je to neka vrsta 6 cula ,neki rep od evolucije,instinkt ili tako nesto.Tek,osetila sam to.

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Moram priznati da sam jednom probala "narodni" lek za ili ti protiv bradavica.Naime,jedan lekar koji se bavi i homeopatijom,mi je rekao kako da skinem bradavicu ispod pazuhaRacunam nece skoditi,ali nije ni pomogla.Jabuka presecena na pola,pun mesec,ali....Nisam izgovorila ni jednu bajalicu.Mozda je caka u tome. smile3

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.033
Na ovim prostorima ima nebrojeno ralicitih znakova i uputstava kako se ponasati u datoj situaciji.Mislim da je narod kroz vekove filtrirao iskustva i pretocio ih u "pravila ponasanja" ako se tako mogu nazvati.Jednom sam sa Pravoslavnim svestenikom razgovala na tu temu.Kategoricki je odbio svaku vrstu sujeverja,jer crkva to ne podrzava(nemoj prati kosu nedeljom,i sve ovo sto ste ranije spominjali).Kazu da ne treba izdavati oko,jer ni ono ne izdaje sta je videlo,ali kada mi igra levo oko znam da me ceka nesto lepo,i suprotno.Mozda je to neka vrsta 6 cula ,neki rep od evolucije,instinkt ili tako nesto.Tek,osetila sam to.

Kod mene je to što se očiju tiče nepogrešivo, ali obrnuto od tebe. Na moju veliku žalost, šesto čulo mi je veoma izraženo, pa često "predviđam" neke situacije i osećam nemire vezane za to.
No, nije važno, ne bih o tome.
Što se bradavica tiče, provereni "lek" je prva jutarnja pljuvačka. nema nikakvog bajanja, samo je svakog jutra namaži sopstvenom pljuvačkom, i posle izvesnog vremena će nestati. Moj tata je tako uspeo da je skine sa lica. :)

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Kod mene je to što se očiju tiče nepogrešivo, ali obrnuto od tebe. Na moju veliku žalost, šesto čulo mi je veoma izraženo, pa često "predviđam" neke situacije i osećam nemire vezane za to.
No, nije važno, ne bih o tome.
Što se bradavica tiče, provereni "lek" je prva jutarnja pljuvačka. nema nikakvog bajanja, samo je svakog jutra namaži sopstvenom pljuvačkom, i posle izvesnog vremena će nestati. Moj tata je tako uspeo da je skine sa lica. :)

Hvala na savetu,pokusacu to.Kazu da pljuvacka pomaze kad se probuse usi,pa se njom mazu sveze ranice.Cula sam da i urin ima mnoga lekovita svojstva ali nisam pokusavala.Usna mast je takodje antibiotik,znaci u nama je lek,mada sam ovom pricom zasla u drugu temu,i izvinjavam se zbog toga,

ali zene...zene.razgovoru nikad kraja,a nedeljski rucak.rinflajs i sve pride......

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Moram priznati da sam jednom probala "narodni" lek za ili ti protiv bradavica.Naime,jedan lekar koji se bavi i homeopatijom,mi je rekao kako da skinem bradavicu ispod pazuhaRacunam nece skoditi,ali nije ni pomogla.Jabuka presecena na pola,pun mesec,ali....Nisam izgovorila ni jednu bajalicu.Mozda je caka u tome. smile3

To su vec klasicne bajalice a ne narodni lek. U narodu je poznato da kantarionov cvet skida bradavice. Samo ga utrljas i to je to.

Ja sam sujeverna. I imam cvrste razloge da verujem u to `nesto`. Ne bih navodila. Recimo da ima istine u ovom tekstu, a oci me jos nijednom nisu prevarile, na zalost (sto se toga tice).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.01.2010
Poruka
33
Izašao si iz kuće i iznenada naletiš na nekoga.
Hodaš putem i udariš nožnim prstom o kamen.
Začuješ određenu pticu kako se glasa u noći.
Iz noći u noć sanjaš isti san.

Za mnoge su to obični, bezazleni događaji.

No za neke to mogu biti znakovi, predznaci ili poruke iz duhovnog svijeta. Vjeruje se da ono što predstoji — sreća ili nesreća — ovisi o znaku i o njegovom značenju.

Osjetiš li ponekad neku tajnu, neobjašnjivu bojazan?
Uhvatiš li se da vjeruješ u nešto ili da se držiš nekog običaja, mada se čini da za to nema nekog racionalnog objašnjenja?

Praznovjerje se razvilo iz straha kako bi se ”zavirilo u budućnost ili bar na neki način na nju utjecalo“.

Iz tog razloga danas, kao i kroz čitavu povijest, kako običan narod tako i svjetski vođe konzultiraju vračare i druge koji tvrde da imaju magične moći.

”Ljudi su imali potrebu vjerovati da postoje amajlije i čini koji će ih lišiti straha kako od poznatog tako i od nepoznatog.“

Zato se praznovjerjem ljudima nastojalo omogućiti da donekle imaju kontrolu nad svojim strahovima.

”Ljudi se oslanjaju na praznovjerje iz istog razloga zbog kojeg su to oduvijek činili. Kad se nađu u situaciji koju ne mogu kontrolirati — što ovisi o ’sreći‘ ili o ’igri slučaja‘ — praznovjerja im daju veću sigurnost.“

Iako je znanost na mnoge načine poboljšala život ljudi, njih i dalje muči osjećaj nesigurnosti.
Ustvari, nesigurnost se povećala zbog problema koje je stvorila znanost.

”Praznovjerje i vjerovanje u paranormalne pojave uvelike su se stopili s našom kulturom (...) zato što je suvremeni svijet povećao naš osjećaj neizvjesnosti.“
”Praznovjerja će vjerojatno imati svoje mjesto u životu ljudi sve dok su oni (...) nesigurni u budućnost.“

Dakle, kratko rečeno, praznovjerja su ukorijenjena zato što su postala sastavni dio ljudskih uobičajenih strahova i poduprta su brojnim štovanim religioznim vjerovanjima.

No trebamo li na temelju toga zaključiti da je praznovjerje korisno, budući da pomaže ljudima da izađu na kraj sa životnim neizvjesnostima?
Je li ono bezazleno?

Postoji bezbroj praznovjernih običaja i rituala, a svi oni imaju nešto zajedničko

„ u njima nema nikakve logike“ .

Osoba koja dopušta da praznovjerje utječe na njene odluke i njen svakodnevni život prepušta se nečemu što u biti ne razumije.

Praznovjerje šteti ljudima na razne načine. Između ostalog, može ih navesti da loše stvari koje im se događaju u životu pripisuju zloj kobi, umjesto da prihvate odgovornost za svoje postupke. govorim o ekstremnim slučajevima

Važno je napraviti razliku između praznovjerja i istinite spoznaje o tome što leži pred nama.

Razmotrite jedan primjer.
Godine 1503, nakon mnogo mjeseci istraživanja uzduž obale Srednje Amerike, Kristofor Kolumbo uspio je svoja zadnja dva broda nasukati na današnji otok Jamajku. Isprva su otočani rado dijelili hranu s istraživačima s nasukanih brodova. Međutim, zbog lošeg ponašanja mornara, otočani su ih s vremenom prestali snabdijevati hranom. Situacija je bila kritična, budući da je trebalo proći još dosta vremena prije dolaska drugog broda koji će ih spasiti.
Priča kaže da je Kolumbo pogledao u svoj almanah i vidio da će 29. veljače 1504. nastupiti potpuna pomrčina Mjeseca. Računajući na praznovjerje otočana, upozorio ih je da će tama prekriti Mjesec ako njegovu posadu ne opskrbe hranom. Otočani su zanemarili upozorenje — dok pomrčina nije započela! Onda su, ”uz veliko jaukanje i kukanje“, ”natovareni hranom jurili sa svih strana prema brodovima“. Istraživači su imali hrane sve dok su bili na otoku.

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Sujeverje je greh protiv prve Božije zapovesti. Sveti Oci često su upozoravali na sujeverja kojima se zanose Hrišćani. Njihova upozorenja usmerena su protiv tri pojave:

1) takozvani dobar ili loš znak, kada se najbeznačajniji događaji tretiraju kao dobar ili loš znak koji nam nešto govori o okolnostima našeg života;
2) gatanja i vradzbine, ili silna želja da bilo kojim, pa čak i sredstvima tame saznamo
kakav će biti naš dalji život, da li će ovi ili oni naši potezi biti uspešni ili neuspešni, i najzad,
3) želja da se dobije moć isceljenja od bolesti ili zaštite od raznoraznih nevolja i opasnosti; korišćenje i verovanje u predmete koji u sebi nemaju nikakvu moć, niti po svojim svojstvima mogu imati bilo kakav uticaj na naše blagostanje i sreću.

U Narodu, na primer, kad se rodi dete, dosta stvari se postavlja oko deteta koje su posledica sujeverja. Povezi, zvečke, crvena nit – protiv uroka, negde čak i sečivo da bi se detetu „presekao“ strah i mnoge druge stvari, a zna se da na dete ne treba stavljati ništa drugo osim krsta. Međutim baš krst se zanemaruje. Kome se onda poverava bezbednost deteta?

Natrag