Eh, eh...
Je li hrabro skočiti s mosta? Po meni, jest. Je li hrabro baciti se ispred jurećeg vlaka? Po meni, opet, jest. Da li mi s druge strane to djeluje suludo? Da. Taman i da su to poduhvati u cilju spašavanja drugog života.
Smatraju li samoubojice to hrabrim činom? To je već drugo pitanje...
Sa druge strane, budući da to nazivaš hrabrošću samoubistvo predstavljaš kao neki ideal ljudskog ponašanja, budući da ljudi treba da teže hrabrim akcijama.
Ljudi teže svakojakim hrabrim akcijama, pa opet ne slijedimo svi njihov primjer.
Ako kažemo da je neko ko ne može da se nosi i da razreši tešku životnu situaciju kukavica jer pomišlja da se ubije to je još jedan način pritiska na potencijalnog samoubicu. Jer neko ko ne uspeva da nađe rešenje svog položaja, a pokušavao je, on zapravo to i ne može. E sad ako ga nazovemo još i kukavicom to je motiv više da izvrši samoubistvo.
Reći da je netko kukavica jer ne može riješiti svoj(e) problem(e),
pa se zato ide ubiti ili reći da je kukavica
jer se ide ubiti, nije isto.
Opet se postavlja pitanje, imaju li takve riječi uopće učinak na nekoga tko je odlučio ubiti se.
Njegova psiha je više usmerena na cilj da sebi ''presudi'', nego da nađe izlaz iz životnih nedaća.
Nije tako. Vrlo su rijetki oni koji nisu (sve) pokušali učiniti da riješe svoju situaciju. Uzmimo to uvjetno jer možda bi svatko od nas našao bar još jedan način za njegov problem, ali on ga nije vidio. Zato jesmo tu da skrenemo pažnju na takve stvari, na izlaz koji je osobi promakao.
Ne vidim šta ima da te iznenađuje , to je deo kulturološkog obrasca (ovde mislim na judeo-hrišćanski, ne na japanski gde je samoubistvo časan čin ) , kojim se satanizuje čin samoubistva . Taj kurturološki obrazac se preliva i na pojedince a nije svako psiholog pa da razume poguban uticaj takvog stava (ljudi tj. većina o tome i ne razmišlja - sve dok ne dođu u sličnu situaciju ).
Složila bih se s ovim. Čisti heuristik. smile3
Ajmo iz rječnika izbaciti pojam
kukavice. Što on uopće predstavlja? Tko su kukavice? Ljudi koji se ne mogu suočiti s nekim stvarima, pa bježe?