Član
- Učlanjen(a)
- 20.12.2010
- Poruka
- 892
Jedno je namjera a drugo je odluka i čin. Ja sam imao namjeru da postanem pilot!
Ok, preformulirat ću pitanje:
Je li depresivna osoba (a kod njih nije rijetko da se ubiju!) normalna osoba?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Jedno je namjera a drugo je odluka i čin. Ja sam imao namjeru da postanem pilot!
Naravno da je normalna. Depresija je stanje. I život je stanje. Ljudi prolaze i kroz jedno i kroz drugo.Ok, preformulirat ću pitanje:
Je li depresivna osoba (a kod njih nije rijetko da se ubiju!) normalna osoba?
Ne, nisam u ovom slučaju izraz normalan i nenormalan koristio ni u kakvom uvredljivom smislu. Pa, ljudi, ovdje govorimo o duševnom stanju ljudi koji sebi oduzimaju život. O stanju njihovog uma u tim trenucima. Za mene su izrazi, u ovom slučaju, tipičan = normalan, atipičan = nenormalan.Ti si rekao ovo: "iz bilo kojih razloga taj nagon izgubi, kad on prestane da postoji, može li se takva osoba smatrati normalnom?"
Iako možda ti nisi imao lošu nameru, danas se izraz nenormalan koristi u uvredljivom smislu i zbog toga nije dobro koristiti ga u ove svrhe.
Hrabar je onaj, koji smogne snage da podigne ruku na sebe
Zašto si uzeo u obzir samo to mišljenje. Ja sam napisala, da je samoubica ipak kukavica, kada ne može da se nosi sa problemima koji život donosi...I to i jeste najveći razlog, zašto čovek ''potegne ruku na sebe''. Nisu samoubice samo ljudi koji su ''psihički bolesni''. Vrlo je bitna jačina čoveka, njegovo samopouzdanje, da iz svake situacije traži ili pronađe izlaz, a ne da se prepusti depresiji i da završi sa sobom...Ljudi su u stanju da iz ''afekta'' svašta urade, pa i da se ubiju...Ne rade to, samo depresivni ljudi...Iz ovog tvog stava proizlazi da je onda kukavica svako ko ne može da digne ruku na sebe. Sa druge strane, budući da to nazivaš hrabrošću samoubistvo predstavljaš kao neki ideal ljudskog ponašanja, budući da ljudi treba da teže hrabrim akcijama.
Ovaj stav je problematičan (i ja sam nešto slično napisao u mom prvom postu). Ako kažemo da je neko ko ne može da se nosi i da razreši tešku životnu situaciju kukavica jer pomišlja da se ubije to je još jedan način pritiska na potencijalnog samoubicu. Jer neko ko ne uspeva da nađe rešenje svog položaja, a pokušavao je, on zapravo to i ne može. E sad ako ga nazovemo još i kukavicom to je motiv više da izvrši samoubistvo.Zašto si uzeo u obzir samo to mišljenje. Ja sam napisala, da je samoubica ipak kukavica, kada ne može da se nosi sa problemima koji život donosi...
Potpuno se slažem sa ovim što si napisao...Zato sam i dala mišljenje u svom prvom postu, na takav način. Najveći problem je u tome, što potencijalni samoubica ne vidi izlaz uopšte...Na neki način, on se više opredeljuje da završi sa sobom, nego da pokuša da izađe iz životnih problema sa kojima je suočen. I svaki mali pokušaj koji odmah ne rezultira uspehom, baca ga u još veći očaj...Njegova psiha je više usmerena na cilj da sebi ''presudi'', nego da nađe izlaz iz životnih nedaća. I teško je takvog čoveka savetovati...On jednostavno ne prima pozitivne informacije...Ovaj stav je problematičan (i ja sam nešto slično napisao u mom prvom postu). Ako kažemo da je neko ko ne može da se nosi i da razreši tešku životnu situaciju kukavica jer pomišlja da se ubije to je još jedan način pritiska na potencijalnog samoubicu. Jer neko ko ne uspeva da nađe rešenje svog položaja, a pokušavao je, on zapravo to i ne može. E sad ako ga nazovemo još i kukavicom to je motiv više da izvrši samoubistvo.
Zašto si uzeo u obzir samo to mišljenje. Ja sam napisala, da je samoubica ipak kukavica, kada ne može da se nosi sa problemima koji život donosi...I to i jeste najveći razlog, zašto čovek ''potegne ruku na sebe''. Nisu samoubice samo ljudi koji su ''psihički bolesni''. Vrlo je bitna jačina čoveka, njegovo samopouzdanje, da iz svake situacije traži ili pronađe izlaz, a ne da se prepusti depresiji i da završi sa sobom...Ljudi su u stanju da iz ''afekta'' svašta urade, pa i da se ubiju...Ne rade to, samo depresivni ljudi...
Takvi ljud su su veoma slabi, a opet hrabri da urade tako nešto...I niko ovde njih ne ohrabruje...Ne izvlači iz konteksta...