Subotari sve znaju, zato pitajte njih

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Samo antikristi, kao ti ovdje, francuske revolucionare koji zabranjuju vjeru u Boga nazivaju borcima za ljudske slobode i ljudska prava.

Provjereno
, ;) evo ovdje:

Ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Kako ne shvatate da su oni (adventisti i njima slični, akoliti kontra znanja.

Oni i ne poznaju Ustav svoje domaje.

Da ga poznaju ne bi ga stavljali u isti koš s Francuskom Revolucijom. Nikada.

Nije vam još uvek jasno kako to?

Pa lepo, Tomas Paine, antikrist, kveker (treskavac za one koji ne znaju Engleskog jezika), Thomas Jefferson (hobi mu beše seckanje Novog Zavjeta) i njima slični, nisu autori Ustava SAD.

Ustav SAD naime garantira da se država neće mešati u verovispovjest građana SAD. Dakle, da neće uvoditi državnu vjeru. Ali niti da će braniti bilo koju od vjera.

Upravo je ta činjenica i omogućila da Mormoni (još jedna u nizu "crkava" nastalih na opijanju i laganju) poseduju čak i svoju državu, Federal State of Utah.

Sa druge strane, Francuska Revolucija je doslovno ukinula vjeru u Boga i zamenila je vjerom u čovjeka i njegova prava (osim prava da vjeruje u Boga).

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Isti je dakle duh protivnik autoriteta Biblije.

Prosvetiteljstvo proisteklo od Biblije kroz protestantizam Bibliju stavlja kao autoritet.

Jedno pitanje za tebe "prosvetitelja":

DA LI SU JEVREJI AUTORITETOM SMATRALI SAMU BIBLIJU, ILI TUMACENJE SVESTENIKA? KOME JE BOG POVERIO AUTORITET TUMACENJA?

I MOZE LI JEVREJIN DOCI SVESTENIKU I RECI KAKO ON SMATRA "DA NIGDE U ZAKONU NIJE ZABRANJENO BITI HOMOSEKS" I DA ON TUMACI BIBLIJU DRUGACIJE? STA BI MU SE DESILO? PA SMESTA BI GA SVESTENICI STRMOGLAVILI S LITICE I UBILI GA!

I drugo pitanje za tebe "prosvetitelja":

DA LI SU HRISCANI U PRVOM VEKU BIBLIJU SMATRALI AUTORITETOM ILI JE NJIMA PRVENSTVENO AUTORITET BILA REC APOSTOLA???

KOGA JE BOG POSTAVIO DA TUMACI BIBLIJU AKO NE APOSTOLE? I DA LI SE IKO SUPROTSTAVIO RECIMA APOSTOLA, KADA SU ONI NPR. U JERUSALIMU DONELI ODLUKU U VEZI OBREZANJA? I KO IH JE OVLASTIO DA ONI MOGU O TOME DA ODLUCUJU?

Kada posteno odgovoris na ova pitanja, tek onda cemo moci lepo razgovarati, a dotle si zaslepljen kao i svi ostali..

A ne razumes ni to, da tvoja crkva takodje koristi ovaj drugi princip u tumacenju (jer je to pravilno), da crkva odredjuje istinu i dogmu, a ne ti ili ja ponaosob!

I ako tumacis bibliju sam za sebe, van okvira crkve (tj. nisi njen clan i ne koristis njene mehanizme u odlucivanju), onda si samo pojedinac cije misljenje ne znaci apsolutno nista, ili si pak - "samozvani prorok", za koje nam je receno kako da ih procenimo..

Znaci, ili si ti prorok poslan od Boga da reformises crkvu (a za to moras imati dokaze), ili tvoje misljenje ne znaci apsolutno nista u odnosu na vecinu..

Izjasni se sta si!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Samo antikristi, kao ti ovdje, francuske revolucionare koji zabranjuju vjeru u Boga nazivaju borcima za ljudske slobode i ljudska prava.

Provjereno
, ;) evo ovdje:

Ne, provereno je da i dalje širiš dezinformacije, namerno onako bezbožnički a ne verenički.

Dakle, Deklaracija o pravima čoveka i građanina ne govori o zabrani vere. To je ono što podržavam. A ti si protivnik Deklaracije jer ona kao i Ustav SAD-a, izjednalava tvoju versku zajednicu sa ostalim, te ti kao protivnik svake demokratije to ne možeš podržati.

To je uzrok tvog neslaganja sa Deklaracijom.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jedno pitanje za tebe "prosvetitelja":

DA LI SU JEVREJI AUTORITETOM SMATRALI SAMU BIBLIJU, ILI TUMACENJE SVESTENIKA? KOME JE BOG POVERIO AUTORITET TUMACENJA?

I MOZE LI JEVREJIN DOCI SVESTENIKU I RECI KAKO "NIGDE U DEKALOGU NE PISE DA NE SME BITI HOMOSEKS"? STA BI MU SE DESILO? PA SMESTA BI GA SVESTENICI STRMOGLAVILI S LITICE I UBILI GA!

To je kao da me pitaš, zašto su Jevreji u to vreme kamenovali za greh a sada se to ne treba raditi. Postoji progres u određenim segmentima duhovnog života kao i uopšte života.

Sa druge strane, ni ovo nije baš tačno jer je rečeno svakome Jevrejinu da razmišlja i misli o zakonu Božijem dan i noć. Jevreji su imali primerke Torah u čitali su ga. Bog poziva da svakog ponaosob da čita i razume važnosti Božijeg zakona. Da bi to mogli morali su imaiti i svitke Torah..inače mi ne vidimo da je zabranjeno imati Torah osim u crkvi. Drugo je što su tadašnje spise mogli pribaviti imućniji te imati celikupne spise Torah.

Jednostavno, ako istrgnemo puno konteksta iz priče, onda možemo doći u situaciju da razmišljamo na ovakav način da su sveštenici određivali sve i da niko nije mogao imati svoje mišljenje.

Istorijski kontekst upravo i govori o pojavi razliitih mišljenja i postojanje verskih stranaka u vreme pre Hrista među Jevrejima pa niko nije stradao niti kaženjen zbog toga. Ali ako izvadimo kontekst onda sve možemo dokazati.

I drugo pitanje za tebe "prosvetitelja":

DA LI SU HRISCANI U PRVOM VEKU BIBLIJU SMATRALI AUTORITETOM ILI JE NJIMA PRVENSTVENO AUTORITET BILA REC APOSTOLA???

Pa na osnnou čega tvrdiš da je samo reč apostola. Pa zar apostoli ne slaše poslanice da se čitaju po crkvi? Šta znači "Reč apostola" u kontekstu isticanja razlike između rečenog i pročitanog. Naravno, da su verni čitali Pisma i same apostole poneki proveravali i gle čuda nazvani "plemeniti" zbog toga a ne ukoreni za "drskost" da proveravaju reč apstola slaže li se sa Torah.

Nikakva reč apostola nije bila protivna pisanoj reči. Drugo, neznabošci koji su se obraćali, nisu imali Torah i nisu ga poznavali. Oni su reči apostola primali i to je bilo jedino njima što su imali. Kasnije su bili upoznati sa pisanim svedočanstvom Božijim Biblijom Torah a kasnije su imali i pisane poslanice apostola. I sve što su apostoli pisali to su propovedali. Nema razlike. Mi koji danas živimo nakon 2000 godina i oni koji su živeli 100 godina kasnije "reč" apostola im je bilo Pismo. Isto kao i nama danas. Zato tom Rečju sve proveravamo. Proveravamo ono što uče zajednice, što uče drugi propovednici...sve se mora Rečju proveriti.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
I MOZE LI JEVREJIN DOCI SVESTENIKU I RECI KAKO ON SMATRA "DA NIGDE U ZAKONU NIJE ZABRANJENO BITI HOMOSEKS" I DA ON TUMACI BIBLIJU DRUGACIJE? STA BI MU SE DESILO? PA SMESTA BI GA SVESTENICI STRMOGLAVILI S LITICE I UBILI GA!

Da, ali to ne sprečava niti umanjuje činjenicu da je upravo Izrael, država Izrael "perjanica" dugine internacionale, kao i činjenicu da je najveći broj onih koji podržavaju ove blasfemične i sotonske ideologije jevrejskog, krvnog, porekla.

Znaci, ili si ti prorok poslan od Boga da reformises crkvu (a za to moras imati dokaze), ili tvoje misljenje ne znaci apsolutno nista u odnosu na vecinu..

Hmm, a od kada to Bog govori danas jedno, sutra drugo, a prekosutra nešto sasvim treće??!

Kada i ako se odgovori na to pitanje, znaćemo šta je to Jovan i koga on to predstavlja.

Dakle da budem jasniji

Proštvo NEMA. Ako li i tvrdi da je prorok, onda je lažni prorok, JER NAVODI LJUDE DA SLEDE DRUGIH BOGOVA.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I ako tumacis bibliju sam za sebe, van okvira crkve (tj. nisi njen clan i ne koristis njene mehanizme u odlucivanju), onda si samo pojedinac cije misljenje ne znaci apsolutno nista, ili si pak - "samozvani prorok", za koje nam je receno kako da ih procenimo..

Od kada se termin "prorok" primenjuje na nekoga ko tumači Bibliju? Nisam prorok, pa ne mogu da budem ni lažni prorok.

Izjasni se sta si!

Samo običan verujući. Ništa više. A to što Bog daje dar razumevanja, sva je Njegova zasluga i slava. Ne moja. Njemu sva slava i hvala.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
To je kao da me pitaš, zašto su Jevreji u to vreme kamenovali za greh a sada se to ne treba raditi.

Ne filozofiraj! Svestenike je Bog postavio da tumace bibliju, i Apostole je Bog postavio da tumace! I oni su crkva!

Kontinuitet je odrzan u tome!

Postoji crkva koja donosi dogmu i koja tumaci vernicima Bozje objave! Koja resava sva problematicna pitanja ako se ona pojave. Zato je crkva organizovano telo na zemlji koje je Bog uspostavio!

Postoji progres u određenim segmentima duhovnog života kao i uopšte života.

Ne postoji progres u evandjelju, jer - "ako vam i mi ili andjeo sa neba, javi evandjelje drukcije nego sto vam mi javismo - proklet da bude"!

Sa druge strane, ni ovo nije baš tačno jer je rečeno svakome Jevrejinu da razmišlja i misli o zakonu Božijem dan i noć

Tacno, on treba da misli i razmislja o zakonu, da pazi da ga ne prekrsi, onakvog kakvog ga je Bog kroz sluge proroke i svestenike objavio!

Ali to ne znaci da on ima pravo da "sam sebi tumaci" ili da ima pravo da fomira drugaciju dogmu! I onda ide okolo i teubi ored sobom, i uci ljude drugacije!

Sta bi bilo da neko ode svestenicima i da se sa njima raspravlja, i da recimo govori kako je incest i dalje dozvoljen?

U krajnjem bi ga oterali ako ne i kaznili smrcu!

Zato su i Hrista pitali - "ko si ti?"

Jer ako Hristos nije prorok, onda nema nikakva prava da uci, jer samo proroci imaju prava uciti svestenike, nad njima niko vlasti osim Boga nema!

.inače mi ne vidimo da je zabranjeno imati Torah osim u crkvi

Crkva nikada nije branila bibliju, nemoj da pricas gluposti ovde, da moram da se ponavljam!

Crkva je istina spaljivala biblije, ali protestantske biblije, koje su na svojim stranicama imale nacrtanog Papu kao vavilonsku bludnicu!

To nije bila knjiga evandjelja, vec propagande!

Jednostavno, ako istrgnemo puno konteksta iz priče, onda možemo doći u situaciju da razmišljamo na ovakav način da su sveštenici određivali sve i da niko nije mogao imati svoje mišljenje.

Tvoje misljenje nije bitno!
Niti je kod jevreja u izraelu bilo bitno!

Postojao je zakon i njega su sprovodili svestenici! Ko se god o zakon ogresi on je umirao! Niko nije ni smeo da tumci bibliju drugacije! Obican narod nije smeo!

A Hristos je cak i priznao vlast svestenicku - "na Mojsijevu stolicu sedose pismoznalci i fariseji, sve sto vam dakle kazu drzite i tvorite.."

Hristos i Jovan nisu mogli ni propovedati, jer obican covek nije smeo sebe nazivati "rabi". Zato su fariseji stalno pitali Hrista - "sta kazes za sebe ko si ti? ", jer nad svestenicima niko osim proroka nema vlasti!

Isti je slucaj i u Novom Zavetu, gde su Apostoli kao proroci i svedoci Hristovi nastavili propovedati a narod ih je slusao! Oni su imali autoritet, jer su bili poslani od Boga da tumace Toru! I oni su nastavili taj kontinuitet ucitelja (rabina), a narod nikada nije dovodio njihov autoritet u pitanje!

Zato ti ne mozes govoriti, kako obican covek ima prava da tumaci bibliju nezavisno od crkve! Jer nema!

Nije to imao u Starom Zavetu, nema ni u Novom!

Naravno da mozes imati licno mijenje, ali takvo misljenje nema tezinu, jer je proizaslo iz tvog uma!

Prvo sto bi svaki covek u Hristovo vreme upitao tebe koji mu propovedas nesto novo jeste - "ko te salje"!

Ako ti nisi prorok, i ne salje te Bog! Ti nemas prava da ucis, i tvoje reci nemaju apsolutno nikakvu tezinu!

Istorijski kontekst upravo i govori o pojavi razliitih mišljenja i postojanje verskih stranaka u vreme pre Hrista među Jevrejima pa niko nije stradao niti kaženjen zbog toga. Ali ako izvadimo kontekst onda sve možemo dokazati.

Fariseji i sadukeji nisu sekte u danasnjem smislu reci. To nisu razlicite crkve, jer i jedni i drugi su sluzili u Hramu! Dok su njihove medjusobne razmirice bile trivijalne!

Ostale sekte ako ih je bilo, su nastale kao proizvod okupacije i ocekivanja mesije! Vlast nije mogla ili nije htela da se bavi tim problemom, jer su imali preca posla! Da je drugacija situacija, ne bi ni postajale, i bile bi ugusene!

Ovo ne dokazuje nekakvu "demokratiju misljenja", sto ti zelis da prikazes!

Pa na osnnou čega tvrdiš da je samo reč apostola. Pa zar apostoli ne slaše poslanice da se čitaju po crkvi? Šta znači "Reč apostola" u kontekstu isticanja razlike između rečenog i pročitanog. Naravno, da su verni čitali Pisma i same apostole poneki proveravali i gle čuda nazvani "plemeniti" zbog toga a ne ukoreni za "drskost" da proveravaju reč apstola slaže li se sa Torah.

Apostoli su imali VLAST!

Znas li ti sta je vlast, kada Pavle pise za neposlusne da ih "poslanicom naznace i da se sa njima ne mesaju"?

Naravno da treba proveravati, niko nikada nije branio proveru, i mi proveravamo sta kaze Patrijarh, i to Pismom. Ako nam se nesto ne svidja kao vernicima imamo pravo prigovora, ali zna se gde se prigovor upucuje i na koju adresu, pa onda crkva o tome odlucuje kada se sastane!

Znaci, proveravanje i tumacenje su sasvim dve razlicite stvari!

Ne mozes ti tumciti od kuce, shvatiti nesto drugacije i onda tome uciti narod!

Jer to sto si ti shvatio, nema blagoslov zajednice i crkve, odnosno crkva to ne veruje!

Jedino ako si ti prorok, onda mozes nesto prorocati, bacati kletve i vikati na crkvu!

U suprotnom kao obican covek, nemas ta prava! Zato i Jovana krstitelja i Hrista pitaju - "ko si ti i ko te salje"!

Drugo, neznabošci koji su se obraćali, nisu imali Torah i nisu ga poznavali

Slusali su Toru u sinagogi! Ali niko nije smatrao da "on ima pravo da tumaci", ni tada, ni kasnije!

Apostoli su odabrani za ucitelje, Hristos ih je postavio! I njih je bilo tacno 12. Tako i danas biskupi vode crkvu na isti nacin! I kad se sastanu donose odluke!

Licna provera nema sa tim nikakve veze, jer kako si onda mogao da proveris pismom tako mozes i danas!

Ako ti se neko ucenje ne svidja, nadji drugu crkvu za koju mislis da uci ispravno! Medjutim ako tvrdis da si jedino ti razumeo od svoje kuce, dok nijedna druga organizovana crkva nije to iz pisma zakljucila, onda si u gadnom problemu! Jer ili si ti "nadahnuti prorok" i Bog ti otkrio nesto, ili si uobrazio!

Zato te ja i pitam Jovane - "ko je tebe poslao?"

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ništa se ne slažem sa tobom ovde Mire, tako da bolje za sada da ostanemo na svojim pozicijama. Teško ćemo naći zajedničku reč. Pozdravljam te.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Od kada se termin "prorok" primenjuje na nekoga ko tumači Bibliju? Nisam prorok, pa ne mogu da budem ni lažni prorok

Ako hoces da budes "ucitelj", moras da ucis ono sto uci i crkva! Ako ucis suprotno crkvi, onda si neki "prorok" koji je dobio zadatak da reformise crkvu! Ili si uobrazio i imas problem nerazumevanja!

Samo običan verujući. Ništa više. A to što Bog daje dar razumevanja, sva je Njegova zasluga i slava. Ne moja. Njemu sva slava i hvala.

To tvoje "razumevanje" nije slavno nego sramotno, kad vecina vernika tako ne razumeva bibliju!

Ako ti Bog nije reako da ides i objavis to svetu i reformises crkvu, to je onda od tvoje uobrazilje ili je od samog sotone koji te zavodi!

Meni se cini da ti ipak ides na to da propovedas svoje ucenje kao istinu, i to i radis, a da te niko nije poslao!

Zato te opet pitam brate - "Ko te salje?"

P.S. nije problem ako postoje sitne razlike u misljenju, to je normalno, ali to sto ti ucis je ogromno skretanje od evandjelja i istine zato te ovo pitam..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mire, brate, samo razmišljaj o onome što sam pisao i naravno, imaj svoj stav. Poštujem. Ali rekoh, mislim da je prerano donositi stavove... Vreme će pokazati.

Ti sam proveravaj moje stavove, slobodno..imaj svoj sud a vreme će rekoh, pokazati. Ja sam uvek spreman da korigujem stav, ako imam pravu argumentaciju.

Bori se za duhovni napredak Mire, radi na sebi, svako neka to radi na sebi.

A ima još tema, hvala Bogu. Za diskusiju, odličnih.

Natrag