Štrudle - slatke i slane

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Bogata štrudla od povrća

530STRUDLA_S_POVRCEM.jpg

Izvor: Sale & Pepe
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Štrudla sa lešnicima

Štrudla sa lešnicima

strudlasalesnicima310x1.jpg


Za 4 osobe: 400 g smrznutog lisnatog testa, 100 g lešnika, 50 g suvog grožđa, 50 g pinjola, 100 g šećera, 2 kašike šećera u prahu, 300 g sremskog sira, 2 kašike meda, 0,5 dl desertnog crnog vina, 6 kolačića tipa „padobranac“, limun i 3 kašike otopljenog maslaca.

Suvo grožđe potopite u vino da nabubri. Sir ocedite i sjedinite s medom, struganom limunovom korom i oceđenim suvim grožđem. U šerpu stavite kristal šećer, prelijte s 4 kašike vode i kuvajte da se karamelizuje, dodajte lešnike i pinjole, promešajte i masu sipajte na list kolačarskog papira i ostavite da se ohladi, pa usitnite tučkom. Lisnato testo odmrznite i istanjite, razvlačeći ga pobrašnjavljenim prstima, premažite s 2 kašike otopljenog maslaca, pospite delom izmrvljenih „padobranaca“, premažite kremom od sremskog sira i ponovo pospite preostalim izmrvljenim „padobrancima“. Uvijte štrudlu, položite je u pleh obložen kolačarskim papirom, premažite ostatkom otopljenog maslaca i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ohlađenu štrudlu pospite šećerom u prahu.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
štrudla sa đumbirom

ŠTRUDLA SA ĐUMBIROM

strudla sa djumbirom 1.jpg

Sastav:

500 g lisnatog testa
500 g jabuka
40 g suvog grožđa
50 g šećera
50 g prepečenih mlevenih lešnika
50 g maslaca
1 jaje, 1 kašika cimeta
đumbir
2 kašike ruma

Način pripreme

Oljuštene i izrendane jabuke pržite u tiganju sa zagrejanim maslacem. Sklonite sa šporeta, dodajte pripremljen šećer, suvo grožđe, đumbir, cimet, vanilin šećer, rum i mlevene lešnike.

Lisnato testo otopite i na radnoj površini posutoj sa malo brašna, rastanjite pa preko kore stavite deo pripremljenog fila. Koru sa filom urolajte u štrudlu pa zatim stavite u pouljen pleh. Postupak ponovite i sa drugim delom lisnatog testa i fila. Žumance umutite sa malo ulja i time premažite štrudlu, stavite u rernu da se peče 30 minuta na 200 stepeni.

Ispečenu štrudlu isecite na parčad širine oko 4 cm pa pospite sa prah šećerom.

Izvor: Novine.ca





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Savijača od jabuka

SAVIJAČA OD JABUKA

2663_dreamstime_4389837-David-Smith_iff.jpg

POTREBNO JE

pakovanje smrznutog lisnatog testa, 4 velike nakisele jabuke, 200 g pekmeza od marelice, 6 kašika mlevenih oraha, 100 g maslaca, 6 kašika prezli, 50 g šećera, 2 kašičice cimeta, kesica vanilin šećera, kašika ruma, šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA

Na maslacu lagano propržite prezle, pred kraj dodajte orahe i odvojite četiri kašike od mase za premazivanje kora. Jabuke oljuštite i isecite na kocke, dodajte im cimet, šećer, vanilin šećer i zagrejan pekmez od marelice, pa sve lagano izmešajte. Razvucite u pravougaonik dve kore od lisnatog testa i premažite ih mešavinom prezli i oraha. Po sredini rasporedite fil od jabuka, pa obe kore preklopite ka sredini. Stavite u podmazan pleh, premažite obe jufke rastopljenim maslacem i pospite prezlama i orasima. Pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
štrudla od integralnog brašna

ŠTRUDLA OD INTEGRALNOG BRAŠNA

2661_dreamstime_6937715-Beataksel_iff.jpg

POTREBNO JE

450 g integralnog brašna, 200 g maslaca, 6 kašike hladne vode, 2 kašike đumbira u prahu, 300 g mlevenih oraha, 100 g seckanih oraha, 200 ml mleka, 2 kašike šećera

PRIPREMA
Od brašna, maslaca, vode i đumbira umesite glatko testo i ostavite ga u frižideru. Mlevene orahe pomešajte sa šećerom, poparite ih vrelim mlekom i dodajte seckane orahe. površinu pospite brašnom i brzo razvucite testo da se ne ugreje. Premažite filom od oraha i urolajte štrudlu. Stavite u pleh koji ste navlažili vodom, viljuškom izbodite koru na nekoliko mesta i pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok kora ne porumeni.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Štrudla sa brusnicama i krem sirom

Štrudla sa brusnicama i krem sirom

228814_strudla_f.jpg

SASTOJCI

Sastojci za testo:
7 g suvog kvasca
65 g + 1 kašičica šećera
375 ml toplog mleka
2 jajeta
115 g otopljenog putera
1/2 kašičice soli
600-750 g brašna
1 kašika vanilinog ekstrata ili vanilla paste
1 kašika naribane korice od pomorandže ili 5-6 kapi prirodnog ulja od pomorandže

Sastojci za krem od sira:
180 g krem sira
2 kašike šećera
1 jaje
1 kašičica vanilinog ekstrata

Voćno punjenje:
250 g brusnica
sok od pola limuna
50 g šećera
40 g skrobnog brašna

Za premazivanje testa:
1 jaje
1 do 2 kašike mleka


PRIPREMA

  • U veću zdelu za mešenje staviti toplo mleko, kašičicu šećera i kvasac, sve dobro promešati da se kvasac i šećer otopi, dodati 300 g brašna i sa žicom za mućenje sjediniti sve zajedno. Pokriti ostaviti oko pila sata da starter nadođe.
  • Kad se starter uduplao, dodati blago umućena jaja, šećer, otopljen puter sve dobro izmešati sa varjačom. Dodati još 300 g brašna i umesiti testo, isipati na radnu površinu i dodavati još po malo brašna dok ne dobijete glatko, ali po malo lepljivo testo. Meni je ostalo vrlo malo brašna od ovih 150 g koje nisam dodala odmah.
  • Umešeno testo premazati blago sa malo ulja, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
  • Dok testo raste umutiti krem sira, koji je sobne temperature, sa šećerom, jajetom i vanilom. Ostaviti na stranu.
  • U manju šerpicu staviti brusnice, sok od pola limuna, skrobno brašno (ja sam ovde koristila puding od vanile umesto skrobnog brašna) i šećer i kuvati na srednjoj temperaturi dok se smesa ne zgusne (ja nisam kuvala voće, zaboravila sam a brusnice su mi bile zamrznute, koje sam još juče izvadila i ostavila u frižideru, tako da su bile manje sočne nego što su sveže, znači važno je da se voće malo prokuva da se zgusne).
  • Ostaviti da se prohladi.
  • Naraslo testo podeliti na pola.
  • Od ove količine testa dobićete dve štrudle (ja sam pravila samo jednu štrudlu i sve sastojke sam podelila na pola).
  • Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo na pravougaonik veličine 30x45 cm.
  • Testo sa strane raseći sa pizza sekačem ili oštrim nožem na trakice oko 2 cm debljine a sredinu ostaviti celu, na tu sredinu prvo staviti pola smese od krem sira preko naređati polovinu voće.
  • Gornji deo testa koji je malo širi od prethodnih trakica preklopiti preko voća onda preklapati trakice unakrst, jednu preko druge.
  • Na kraju takođe testo prebaciti preko fila, kao na početku i završiti sa prebacivanjem trakica.
  • Prebaciti upletenu štrudlu tako što ćete vaše ruke podvući ispod štrudle i preneti na pleh koji ste postavili sa papirom za pečenje. Ako vam je lakše, razvaljano testo preneti na papir za pečenje pa onda iseći trakice i puniti filom.
  • Ostaviti štrudlu, pokrivenu, da naraste još pola sata.
  • Naraslu pletenicu blago premazati sa umućenim jajetom i mlekom, po želji posuti je sa malo braon šećera i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 30 do 35 min. ili dok fino ne porumeni.
  • Pečenu štrudlu ohladiti, posuti sa prah šećerom i poslužiti.
  • Umesto brusnica možete koristiti borovnice, jagode, višnje, jabuke, breskve. Šećer stavite u ovaj voćni fil po slatkoći voća koje stavljate u nadev, brusnice su malo kiselije zato treba 50 g šećera.
Izvor: Serbiancafe





 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Četnička savijača



CETNICKA-SAVIJACA.jpg



POTREBNO JE:

500 gr brašna
300 gr sira
300 gr kajmaka
30 gr kvasca
5 jaja
200 gr masti I so

Brašno prosejati u sudu za mešanje, dodati so, istopljen kvasac u malo tople vode I zamesiti testo pa ga prekriti platnenom salvetom I ostaviti da stoji I da nadođe. U drugoj posudi izgnječiti sir I kajmak I dodati ulupana jaja. Kada testo nadođe, napraviti manje loptice, namazati ih sa malo masti I ostaviti ih da odstoje još 5 minuta. Loptice testa razviti oklagijom u obliku kore I svaku filovati sa masom od sira, kajmaka I jaja. Svaku uviti u rolnu. Savijaču složiti tako što treba početi od zida pleha ka sredini I to ukrug, preliti sa nešto masti I peći u pećnici oko 45 minuta.

Napomena: Četnička savijača je najbolja kada pliva u dosta masti.



Milijan Stojanić
Srpski narodni kuvar (izdanje 2004.)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Slatki prsten sa makom

Slatki prsten sa makom

19-Kuglof-sa-makom.jpg

Za 4 osobe: 300 g brašna, 20 g pivskog kvasca, 1 dl mleka, jedno jaje, 200 g maka, 75 g suvog grožđa, kesica vanilin šećera, 2 kašike meda, 125 g šećera, 50 g maslaca, 3 kašike ruma, pola kašičice cimeta u prahu, pola limuna, prstohvat soli i šećer u prahu za posipanje.

Na radnu površinu sipajte brašno, u sredini napravite udubljenje i u njega sipajte kvasac koji ste prethodno razmutili u mlakom mleku i sačekali da malo nadođe. Dodajte 50 g šećera, jaje, 30 g maslaca, prstohvat soli i mesite vrhovima prstiju dok ne dobijete, glatko elastično testo. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Preostali šećer pomešajte sa vanilin šećerom, dodajte prstohvat soli, cimet u prahu, med, limunov sok, 2 kašike ruma, preostali otopljeni maslac, mak koji ste prethodno ostavili da odstoji pet minuta preliven ključalom vodom, kao i oceđeno suvo grožđe potopljeno u vodi da malo nabubri. Nadošlo testo istanjite da dobijete pravougaonik, odozgo rasporedite pripremljenu mešavinu, urolajte i zatvorite da dobijete oblik kuglofa. Kolač poprskajte vodom i na njegovoj površini nožem napravite nekoliko ureza. Pažljivo položite u pleh, obložen kolačarskim papirom i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Pečeni kolač ohladite i premažite mešavinom šećera u prahu, kašike ruma i kašike vode.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ukusna štrudla

Ukusna štrudla

18-Ukusna-strudlae.jpg

Za 4 osobe:
paket gotovog smrznutog lisnatog testa, 600 g zelene, reckave salate, čen belog luka, 50 g maslaca, 2 sardine iz ulja, 70 g seckanih badema, 300 g mladog sira, 50 g struganog parmezana, žumance i so.

Salatu operite i iseckajte na trake. Čen belog luka oljuštite, propržite na otopljenom maslacu, izvadite iz tiganja i u njega položite sardine koje ste ocedili i izvadili im kosti. Mešajte da se sardine raspadnu, pa dodajte seckanu salatu, posolite, smanjite temperaturu i dinstajte 15 minuta. Testo, odmrznuto na sobnoj temperaturi, sasvim istanjite i položite ga u pleh obložen kolačarskim papirom. Odozgo rasporedite smesu od salate, pospite krupno seckanim bademima, izmrvljenim sirom i struganim parmezanom. Uz pomoć kolačarskog papira uvijte rolat, premažite ga umućenim žumancetom i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
štrudla s grožđem

ŠTRUDLA S GROŽĐEM

3.jpg

POTREBNO JE
pakovanje lisnatog testa, 600 g belog grožđa, kašičica cimeta, kašika smeđeg šećera, jaje, 50 g suvog grožđa, 70 g oraha, šećer u prahu

PRIPREMA
Grožđe pomešajte sa šećerom. Dodajte suvo grožđe i seckane orahe. Lisnato testo rastanjite, sipajte fil, urolajte i premažite umućenim jajetom. Testo blago izbockajte viljuškom i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečenu štrudlu pospite šećerom u prahu.

Izvor: Blic žena
 
Natrag
Top