lepak za plocice, cement podize Ph vode , tako da je potrebno nekoliko  voda promeniti u aq. i obavezno odraditi merenje ostalih faktora u vodi a  pre pustanja njenih stanovnika. takodje moze se desiti da se upotrebom  cementa poveca i kolicina fosfata u vodi, sto nije uopste pozeljno. 
ono  sto sam dosad procitao na intu ( kao sto sam ti napisao , nisam  ljubitelj ovakvih pozadina, pa i nesto se nisam interesovao za ovu vrstu  ukrasa u aq. ) , ali stoji da postoje odredjeni materijali koji se  koriste za lepljenje stiropora a do kojih je malo teze doci na trzistu.
u  svakom slucaju moj ti je savet da se raspitas jos malo na odredjenim  forumima i eventualno uporedis razlicita iskustva ljudi u aqkvaristici a  vezano za fugu , cemen , lepak ... itd.
imamo isti problem sto se  tice izrade aq., a to je novac 

:dntknw:. i  ja moj sklapam vec mesec dana. resio sam dimenzije stakla tj stranica,  isekao i pripremio staklo. sada cekam silikon ( koji se inace malo teze  nalazi u beogradu, mislim kvalitetan ... ). odradio sam takodje i  spoljni filter, koji ce se nalaziti iza aq., i koji ima pet pregrada   tako da ce biti ludilo ...
trenutno resavam rasvetu u krovu sa  sdedljivim sijalicama. malo me muce tajmeri za paljenje svetla odnosno  nikako da nadjem tajmer koji postepeno pojacava jacinu svetla u aq.  takodje lutam i za kulere koje planiram da postavim u krovu a radi  ventilacije tj hladjenja ... ma hiljadu detalja ima koje treba uklopiti i  sve to pre same montaze aq.