Tijekom protekle godine dana gospođa White je, u tri ili četiri navrata, osjećala veliki umor i slabosti u jutarnjim satima. Jedan takav slučaj bio je u vrijeme sazivanja skupštine u Johnstown-u, Wisconsin. Kako bi ublažila te mučne slabosti ona je odmah nakon ustajanja uzimala jedno jaje s malo čistog domaćeg vina, možda jednu žlicu, i ona je smatrala da to nema nikakve veze s uzimanjem opojnih sredstava, o čemu ona govori u svojim spisima. Tijekom protekle godine dana ona je uzela možda jedan "pint" vina. (James White; Advent Review and Sabbath Herald 17. ožujak 1868. god.)
Ona nije bila fanatik, nije zabranjivala upotrebu vina a sama ga pila tajno. Ona je pisala o izbegavanju vina, ali ko ne moze da se suzdrzi, da onda bude umeren u koriscenju ili da koristi vocni sok kao zamenu.. To je pisala i to je smisao njenih tekstova. Ne znam zasto se time manipulise?
Takodje je sama priznala da
"mrzi ukus vina" (i ona je to koristila u medicinske svrhe, jer je morala) --->
"Nisam probala vino za koje tvrdite da nije opojno. Možda sam potrošila svega pola litre, uzevši žlicu sa sirovim jajetom, koliko god MRZIM OKUS VINA"
Sirce koje si ti gore pominjao uopste ne moze da izazove takvu zavisnost kakva je u tekstu opisana (bolovi ne mogu biti posledica alkohola u tom picu). A niti uzimanje tako male kolicine domaceg vina, ako je istina da je ona koristila toliku kolicinu (ne vidim razlog da joj ne verujemo).
"Osjećala sam potrebu za jakim likerom, ali nije bilo ničega u kući osim soka od grožđa." (Ellen White, Manuscript Releases Volume Twenty-one, p. 114, paragraph 1)
Izraz koji se ovde prevodi sa
"liker" je u originalu
"cordial" . Prema recniku moze biti i obican liker, ali u ovom slucaju to nije obican liker i to je manipulacija!
U to vreme se izraz
"cordial" koristio da opise pice koje je korisceno za poboljsnje celokupnog zdravlja, posebno zdravlja - srca. Medicinski
CORDIAL - COR (koronarno) doslovno "SRDACINA" se odnosi na
SRCE!
Ja nisam dzabe pisao da je ona imala problem sa zdravljem, i da je iz tog razloga koristila i ove "medicinske preparate" na bazi alkohola..
Dakle Slape, radi se o
"medicinskim preparatima", koji su joj sluzili za ublazavanje tegoba i bolova koje je imala, osecaj slabosti i ostalog sto je kod nje bila posledica povrede nosa! Ona nije pila alkohol iz zadovoljstva vec zbog zdravlja!
Evo sa wikipedije:
"Cordial je svaki okrepljujući i poticajni pripravak koji je namijenjen u ljekovite svrhe. Izraz potječe od zastarjele upotrebe. Ranije su se stvarale razne mješavine za koje se vjerovalo da su korisne za zdravlje, posebno za srce (cor na latinskom).[1]
Cordial se koristio za obnavljanje prirodne topline, oživljavanje tela i duha i oslobađanje cijelokupnog tijela od zloćudnih bolesti.[2]
Cordiali su se također smatrali afrodizijacima, što je stajalište poticalo njihovu konzumaciju u društvenom, a ne medicinskom smislu. Rane vrste pića bile su aromatizirane začinima i biljnim sastojcima za koje se smatralo da smiruju želudac nakon pretjeranog jela."