Sta je Sabat i da li Hriscani treba da ga drze.

Da li Hriscani ne smeju nista da rade subotom

• Hriscani smeju i mogu da rade subotom sta god pozele

Votes: 3 60,0%
  • Hriscani Ne smeju da rade subotom

Votes: 0 0,0%
  • Hriscani mogu subotom da lece ,ali ne smeju da rade

• Hriscani mogu subotom samo da poucavaju Biblijom .

• Hriscanima je nesto dozvoljeno,a nesto nije dozvoljeno da rade subotom

Votes: 2 40,0%
  • Hriscani imaju crveno slovo subotom -pravoslavni kalendar

• Total voters
    5
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U obe rečenice sam isto mislio, nema razlike. Nije od pića(potreba za pićem iz drugih razloga). Isto mislim.

Ne znam ja što si ti mislio, ali svatko može vidjeti da si svojom drugom tvrdnjom "nasrnuo" na svoju prvu tvrdnju, evo:

Zavisnost ne od pijenja već potrebi za tim pićem. To je ono što Elen zapravo kaže.

Najprije tvrdiš - zavisnost je od pića, a onda potpuno suprotno:

Zavisnost nije od pića. To smo utvrdili.

Nego, ti mi reče da tumačiš onako kako Elen piše,

Ništa ja nju ne tumačim, niti je ima potrebe tumačiti. Ona sama kaže, jasno da ne može jasnije, da je bila teška ovisnica.

a ona ne pominje alkohl, a sad opet se vraćaš na staru zaverološku priču o alkoholu koji ona ne pominje. Zašto? Rekao si da i ti tvrdiš da se radi o sirćetu.

Krivo. Ja sam samo konstatirao činjenice, a one stoje ovako:

1. Ellen White sama priznaje i svjedoči da je bila teška ovisnica o piću, točnije o octu.

2. Ne može se biti ovisnik o vodi koja je jedan od sastavnih elemenata octa, niti se može biti ovisnik o nekom "bezalkoholnom octu".
--------------------
Samo slijepcima nije jasno o čemu se ovdje radi.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne znam ja što si ti mislio, ali svatko može vidjeti da si svojom drugom tvrdnjom "nasrnuo" na svoju prvu tvrdnju, evo:

Nisam, opet tvoja tvrdnja a ne moja.

Ništa ja nju ne tumačim, niti je ima potrebe tumačiti. Ona sama kaže, jasno da ne može jasnije, da je bila teška ovisnica.

Pa tumačiš itekako, tumačiš.

Na čemu gradiš tvrdnju da je bila "teška ovisnica"? Na njenim rečima jel tako?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ellen White sama priznaje i svjedoči da je bila teška ovisnica o piću, točnije o octu.

Na čemu gradiš tvrdnju da je bila "teška ovisnica"? Na njenim rečima jel tako?

Tako je, na njenim riječima, na njenom vlastitom priznanju. Evo:

"Bila sam se prepustila i udovoljila svojoj želji za octom. Ali uz Božju pomoć nadvladala sam ovu svoju ovisnost. .... Tjednima sam bila vrlo bolesna, ali ponavljala sam iznova i iznova, Gospodin sve zna o ovome. Ako ću i umrijeti, umrijet ću, ali neću se predati toj želji i potrebi. Borba se nastavljala, a ja sam tjednima bolne muke prolazila. Svi su mislili da je nemoguće da to preživim. Znate svi da smo se usrdno utjecali Gospodinu, a najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje. (Ellen White, Letter 70, 1911, reproduced in Counsels on Diet and Foods, p. 485.)

Kao što svatko može vidjeti, sama priznaje i svjedoči da je bila ovisnica.

A kakva je ovisnica bila, opet najbolje svjedoči ona sama pišući:
- Tjednima sam bila vrlo bolesna,
- Ako ću i umrijeti, umrijet ću

- tjednima sam bolne muke prolazila
- Svi su mislili da je nemoguće da to preživim
- najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje.

Pitajte se - jesu li ovo gore simptomi neke bezazlene, obične ili teške ovisnosti?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Odlično, znači veruješ joj.

To nije tema. Inače, vrlo malo joj vjerujem, ali ovo što piše da je bila teška ovisnica, to joj vjerujem. Evo još jednom ovoga što joj vjerujem:

Ellen White sama priznaje i svjedoči da je bila ovisnica.

Pitajte se - jesu li ovo gore simptomi neke bezazlene, obične ili teške ovisnosti?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
To nije tema. Inače, vrlo malo joj vjerujem, ali ovo što piše da je bila teška ovisnica, to joj vjerujem.

U ovome nemožeš i verovati i neverovati. Ili veruješ ili neveruješ.

Znači, veruješ joj da je bila ovisna. Ona to kaže. Ok.

Isto tako onda moraš verovati da je u pitanju sirćetno piće. Ona to isto kaže.

Jer ti se pozivaš na Elen Vajt i ono što ona kaže. A ona govori o ovisnosti i sirćetom piću. Nepošteno je da ne veruješ sve što kaže, zar ne?
Jer da ona nije pisala ovo što je pisala ti ne bi imao temu. Pa pošteno sa tvoje strane bi bilo da joj veruješ.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Znači, veruješ joj da je bila ovisna. Ona to kaže. Ok.

Isto tako onda moraš verovati da je u pitanju sirćetno piće. Ona to isto kaže.

Ja sam vrlo lijepo i jasno rekao što joj vjerujem. Evo ti još jednom, pa ponavljaj i nauči nešto.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja sam vrlo lijepo i jasno rekao što joj vjerujem. Evo ti još jednom, pa ponavljaj i nauči nešto.

Isto tako kaže da je u pitanju sirćetno piće.

Pošteno da i to prihvatiš. Drugačije ne ide.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Najvažnije je da je ona priznala da je bila teška ovisnica.

Nije to najvažnije. Sve je podjednako važno od onoga što je rekla.

Jer da ona nije rekla, to što je rekla, ti ne bi imao temu. Ako je već citiraš onda to podrazumeva da je citiraš onako kako ona to kaže.

Znači, bila je ovisna od pića na bazi sirćeta. Sada treba uključiti malo logiku i razum i ovu njenu izjavu staviti u pravi kontekst, izjavu o ovisnosti.

Pošto se ne radi o alkoholu, sa jedne strane, a takođe, sirćetno piće ne izaziva ovisnost u smislu potrebe za pijenjem samo po sebi, onda se ova izjava o ovisnosti treba razumeti u pravom kontekstu. Radi se o navici pijenja zbog bolesti, potreba da ublaži bolest i u tom kontekstu ta velika ovisnost je se stvorila.

Kada ona prestaje da pije, bolovi se povećavaju, ona navikla da ublažava to sirćetnim pičem, trpi velike teškoće, gotovo da misli da neće preživeti. Ali uz Božiju pomoć je uspela, i prekinula to. Tako je i bez sirćetnog pića ona sada uspevala da svoj problem ipak prevaziđe.

Dakle, kada citiraš Elen Vajt, ne možeš je razumeti onako kako se tebi sviđa, i nacrtati joj ono što nije rekla. Citiraš je, dakle citiraj sve što je rekla. I onako kako je ona to objasnila.

Natrag