Član
- Učlanjen(a)
- 17.01.2010
- Poruka
- 749
Licemerje ili licemer je svako ko čini drugome ono što ne bi voleo da njemu drugi čine, pa ma šta to bilo.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Pa dobro, sad ispade da ja ''prodajem'' maglu...Za mene je forum razmena mišljenja i uvažavanje drugih u istom. Ja se ne pripremam za doktorsku disertaciju, pa sad ovde tražim ''dlaku u jajetu''...Dali smo neke definicije...I to je dovoljno za početak neke diskusije. Ali za mene nema smisla diskusija, ako se vrtimo oko nekih pojmova u krug, a ništa nismo rekli. Zato sam i popustila i rekla da si u svemu u pravu. Ako ti u tome vidiš nešta loše, onda stvarno ne znam šta da ti kažem.Umijem odgovoriti na pitenje: licemjerje u politici, ali nemam volje. Ja ne prodajem maglu. Kada se neki pojam ne zna precizno definisati, onda je najlakše skalaburati svašta, tako da se jedva ko može tu snaći. A, ovo da sam u svemu u pravu, ma što rekao, nisi trebala reći. To nije nivo ozbiljne rasprave, a ja sam imao namjeru da ozbiljno raspravljamo o licemjerju. Sad, pošto sam "u svemu u pravu", nema nikakve svrhe.
Aha, na način da sagovorniku kažeš - unaprijed si u pravu u svemu??? Čudno je to tvoje shvatanje razmjene mišljenjai uvažavanja drugih! Izgleda da ti rado "razmjenjuješ mišljenja" sve dok ti neko ne kaže nije tako. E, kad se to desi, ti onda, bez ikakvog utemeljenja, kažeš sagovorniku, nisi u pravu, pa kada ti to ne prođe, onda napraviš saltomortale, pa kažeš u pravu si u svemu!? Pa, vidiš, meni sa takvim sagovornicima nije interesantno "razmjenjivati mišljenja".Za mene je forum razmena mišljenja i uvažavanje drugih u istom.
Ja ne znam šta sam ti učinila, ali šta god da kažem tebi ne odgovara. Ti kao da si se opteretio mnome. Počeli smo diskusiju, okrivio si me da sam nešto rekla što nisam i konstatovao si nešto za šta sam ti rekla da nisi u pravu i to sam obrazložila, zašto tako mislim. Međutim, kada ti se to moje objašnjenje nije dopalo, ja sam rešila da popustim, da naša diskusija ne pređe u ''konflikt'', jer ovo nije vredno bilo kakvog konflikta. Nažalost, tebi ništa od onoga što sam ja rekla : ni da nisi u pravu, ni da jesi u pravu, ni da šta god kažeš, ja se slažem ne odgovara. Ja tebe čoveče ne razumem...Aha, na način da sagovorniku kažeš - unaprijed si u pravu u svemu??? Čudno je to tvoje shvatanje razmjene mišljenjai uvažavanja drugih! Izgleda da ti rado "razmjenjuješ mišljenja" sve dok ti neko ne kaže nije tako. E, kad se to desi, ti onda, bez ikakvog utemeljenja, kažeš sagovorniku, nisi u pravu, pa kada ti to ne prođe, onda napraviš saltomortale, pa kažeš u pravu si u svemu!? Pa, vidiš, meni sa takvim sagovornicima nije interesantno "razmjenjivati mišljenja".
Bože, sačuvaj! Što bih se ja tobom opterećivao? Otkud ti takva pomisao? Nego, znaš li ti šta je korektna rasprava? Ne znaš. Kada kažeš sagovorniku - nisi u pravu, a kasnije se ispostavi da si pogriješila, odnosno da je sagovornik bio u ptavu, ono što minimalna korektnost zahtijeva jeste da se to prizna i da se kaže, a ne da se to priznanje izvrće u ironiju tipa - unaprijed si za sve u pravu. Ovim ja završavam polemiku sa tobom, jer ti si samo za razmjenu mišljenja sa istomišljenicima.Ja ne znam šta sam ti učinila, ali šta god da kažem tebi ne odgovara. Ti kao da si se opteretio mnome.
Ja ne mislim da sam pogrešila, kada sam ti rekla da nisi u pravu, a i obrazložila sam ti, zašto tako mislim. Ja sam samo želela da ti popustim, jer ne mogu da se raspravljam sa nekim zbog nečeg, što meni nije važno u životu. Nisam ja problem u celoj ovoj priči, već ti. Ti si taj koji nije navikao da mu se neko suprostavi u raspravi, a ne ja.Bože, sačuvaj! Što bih se ja tobom opterećivao? Otkud ti takva pomisao? Nego, znaš li ti šta je korektna rasprava? Ne znaš. Kada kažeš sagovorniku - nisi u pravu, a kasnije se ispostavi da si pogriješila, odnosno da je sagovornik bio u ptavu, ono što minimalna korektnost zahtijeva jeste da se to prizna i da se kaže, a ne da se to priznanje izvrće u ironiju tipa - unaprijed si za sve u pravu. Ovim ja završavam polemiku sa tobom, jer ti si samo za razmjenu mišljenja sa istomišljenicima.
Šta ti znači ovo - da bi dokazivao autentičnost svoga stava? Valjda svoj stav? Dozvoli da ja ocjenjujem da li nekome trebam skrenuti pažnju o korektnosti diskusije, jer se radi o meni. I vidiš, ja sam našao da ima potrebe skrenuti pažnju na to. Nadalje, svako od nas se može ukljkučiti u raspravu na nekoj temi kada to želi, valjda je to jasno.Evo i mene
Veza koristoljublja i nošenja brojanica je za mene očigledna na način koji sam opisao, mada čini mi se da nije prepoznata ironija pa nasta zabuna. Znači nema tu kontradiktornosti...da ne dodajem novi izraz, neka bude "dodvoravanje većini". I nisam mislio na sve ljude naravno jer bi to bila nepotrebna i neukusna generalizacija koja se tiče vernika...već o ljudima koje sam sretao i koje često srećem. Pa i čitav stav o licemerju zasniva se na impresijama svakodnevnog života i onim pojavnim oblicima koj isu meni privukli pažnju.
Jurivaka, nema potrebe da nekome držiš predavanja o konstruktivnosti diskusije. Da ti je stalo do tuđeg mišljenja ti bi prvi dao odgovor na temu koja nije juče otvorena a ne čekao da se drugi jave da bi ih ispravljao po svaku cenu kroz suvišna uopštavanja detalja da bi dokazivao autentičnost svog stava.
Šta ti znači ovo - da bi dokazivao autentičnost svoga stava? Valjda svoj stav? Dozvoli da ja ocjenjujem da li nekome trebam skrenuti pažnju o korektnosti diskusije, jer se radi o meni. I vidiš, ja sam našao da ima potrebe skrenuti pažnju na to. Nadalje, svako od nas se može ukljkučiti u raspravu na nekoj temi kada to želi, valjda je to jasno.
Ono sa čime se ja nisam složio u tvom prvom postu jeste što si rekao da je lecemjerje uvijek povezao sa koristoljubljem. To jednostavno nije tačno. Da se razumijemo. Licemjerje može biti i iz koristoljublja, ali ne mora. Upravo je kontradiktornost tvoga stava u tome, jer nošenje brojanica i krstova oko vrata, nije ni iz kakvog koristoljublja niti ga tu ima. Jasno je da to jedni rade iz iskrenog vjerskog ubjeđenja, a drugi iz nekih drugih razloga, ali ni jedni ni drugi ne ostvaruju nikakv profit time što to nose.
pa zato ne razumem kontradiktornost ali, ok je yes3Evo jedne definicije licemjerstva: "Licemjerstvo u osnovi znaci pokazivati se drugima u pozitivnim osobinama i pretvarati se drugacijim nego sto covjek jeste, u cilju pridobijanja njihove naklonosti i visokog misljenja o sebi."