Mire kaze da crkva nije bitna za spasenje, vec dobrota coveka, i da ce Muslimani, Budisti, Hinduisti..biti spaseni u svojoj veri, ali u svojoj kontradiktornosti upucuje na Pravoslavnu kao Bozju.
Koja je po vama "Rimokatolicka ili Pravoslavna, Muslimanska, Hindu... ili pak nije bitno?
Kakve ovo veze ima sa temom? To pitaj na temi na kojoj sam napisao..
Ali odgovoricu..
Crkva nije samo fizicka vec i duhovna kategorija. Hristos ti je pokazao da onaj Samarjanin koji nije imao ispravnu dogmu pripada Bozjoj duhovnoj porodici. Jer iako on nije bio fizicki clan crkve u jerusalimu, on je bio Bogu drag covek i Hristos ga je pohvalio, jer je postupao po savesti.
Ovo ti je pokazao i dolaskom mudraca sa istoka koji su posetili Hrista prilikom rodjenja. Premda su bili astrolozi i nisu imali pravo znanje o Bogu kao fariseji, oni su spremno docekali Hrista! Za razliku od onih koji su imali dogmu a propustili da je prenesu ljudima!
Sta su bili astrolozi? Naravno crkva Hristova!
To znaci da je crkva "duhovna kategorija" i da dogma uopste ne igra presudnu ulogu, vec iskrenost..
Postoje ljudi za koje mi i ne znamo a clanovi su crkve! Oni postupaju po svojoj savesti, iako nemaju dogmu clanovi su duhovne crkve, kao sto ni moja baba ne shvata duboke teoloske stvari, o cemu mi sada raspravljamo, ali je iskrena zena, i ona je zato clan crkve, ma gde bila..
Tako i musliman budista ili hindus, iako nisu fizicki clanovi pravoslavne crkve, slede Hrista svojom savescu. Obicno Bog takve ljude dovede u svoju crkvu, ali ponekad iz raznoraznih razloga on ih ostavi tamo gde jesu, da bi ih na taj nacin spasao..
Zakljucak svega je:
Covek se ne moze spasiti ako nije clan Hristove crkve (pravoslavne), ali crkva nije fizicka kateogrija da mi ljude iskljucujemo po pripadnosti ili po shvatanju dogme, jer neki ljudi nisu u stanju da shvate duboke stvari..
Moja crkva dakle kategoricki ne tvrdi da muslimani budisti i hindusi nece biti spaseni. To si ti pogresno razumeo!
Možda u širem smislu. Može se i tvoje shvatanje razmeti ali kao što rekoh Laodikeji u pominjunju šireg kontesta tako i tebi kažem da tvoje shvatanje može imati širi kontekst. No, voda i krv primarno znače Hristovu krv i vodu koja je potekla iz Njegovog tela. To je Jovana podsetilo na ono što je Hristos rekao..da će iz tela vernih poteći voda živa
Stvari su mnogo dublje nego sto se na prvi pogled cini.. Smatram da u sirem ili uzem kontekstu (svejedno) se ovo odnosi na krstenje
(vodom) i svedocanstvom koje je Bog tom prilikom dao o svom Sinu, odnosno Duhom Svetim
(jer on DODJE VODOM I DUHOM), kao i njegovim krstenjem u smrt sto predstavlja
(krv) (jer se on nakon vaskresenja pokazao telom) . Ti mozes ovo razumeti i na drugaciji nacin, jer stvari su ovde duboke. Izmedju ostalog se to odnosi i na Euharistiju i na Jovanovu zelju da dokaze da je Hristos bio materijalan (suprotno gnosticima koji su tvrdili da nije)..
Jos nesto ti moze posluziti kao paralela, gnostici koji su verovali u Hristovu duhovnu prirodu (a odbavlcivali telesnost) nisu za Euharistiju koristili
vino vec
vodu, pa odatle mozes razumeti zbog cega Jovan ovde insistira na
krvi. On zato naglasava "ne samo vodom nego vodom i krvlju"