Rečeno je u kontekstu Otkrivneja 17 jer ono pominje Vavilonsku bludnicu a odnosi se na sklop lažnih učenja kao što Otkrivnje i kaže. Ta lažna učenja mogu biti legitimno nazvana otpad vavilonski itd. No, ja ovde govorim o nepotrebnom i zlonamernom korišćenju u svakoj prilici tog naziva, po meni je to nepotrebno. Neka svako bude ubeđen u tumačenje onoga što predstavlja opis iz Otkrivenja 17 ali ne treba to zloupotrebljavati na ovakav način. Dakle naziv je Biblijski i uredu je tvrditi da je neko prepoznat u tome ali to ne zloupotrebljavati kao što se radi. Nije potrebno to isticati u razgovoru jedinih sa drugima sa ciljem da se neko ponizi i sl.
Na jednom predavanju o međuljudskim odnosima slušala sam kako je važno
izbaciti iz rječnika kategorične izraze, npr. nikada, uvijek, stalno..Zamisli samo kad žena kaže mužu-nikada mi ne kupiš cvijeće, a on jadnik jednom zaboravio. Ili kad muškarac kaže ženi - Stalno me provociraš, a iritiran je zbog nečeg drugog.itd.
Uglavnom
taj psiholog je za dijalog sugerirao druge izraze:
čini mi se, smatram, moj je dojam...
Meni se to jako dopalo, činilo mi se kao dobar argument. Osim što su umjereniji i promišljeniji izrazi, oni koji ostavljaju prostor istini.
Nedavno sam čitala kako
jedan drugi psiholog govori da ne koristimo izraze:
čini mi se, ja mislim, smatram...jer to karakterizira
nesigurnu osobu, a to u današnjem vremenu nije poželjno jer ljudi vole siguran, odrešit, pa čak i agresivan nastup. Dva psihologa, dva različita mišljenja. Meni je bliži onaj prvi, jer smatram da je bliži evanđeoskoj poruci.
Ovo spominjem jer mi je od početka
neprihvatljiv adventistički stav o ekskluzivnosti i izabranju na uštrb svih drugih. I ne shvaćam kako adventisti ne uoćavaju tu svoju arogantsnost i lažno uvjerenje koje su sami sebi dali, ili dobili preko Ellen White, svejedno. A isto tako, razumljivo mi je da u tom uvjerenju adventisti moraju
svim silama braniti sebe od drugih da bi se uopće održali na životu i istovremeno napadati druge dokazujući nešto za što nemaju niti će ikad imati dokaza. To je suludo. Hvala Bogu što nisam adventiskinja, ja ne znam kako bi to u savjesti mogla izdržati. I hvala Bogu što sam obična kršćanka koja živi u vjeri, a ne u isšekivanju Sudnjeg dana.
O Gospodine, ne gordi se moje srce
niti se oči uznose.
Ne idem za stvarima velikim
ni za čudima što su iznad mene.
Ne, ja sam se smirio
i upokojio dušu svoju;
kao dojenče na grudima majke,
kao dojenče duša je moja u meni.
U Gospodina se, Izraele, uzdaj
odsada dovijeka.
Zato i kažem da je to itekako važno...dobro bi bilo da svi iznesemo svoj stav prema Reći Božijoj. Svoje iskustvo u proučavanju Reči.
Da, dobro bi bilo. "Jer
Klojini mi, braćo, o vama rekoše da među vama ima svađa."
Božja Riječ uvijek ujedinjuje.
„Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra“ (Ef 4,29), uči nas sv. Pavao i
"Braćo, radujte se, usavršujte se, tješite se, složni budite, mir njegujte i Bog ljubavi i mira bit će s vama."
Ali, forum je za diskusije. Nema mira ni predaha dok sve ne razjasnimo.