SEO optimizacija svih stranica sajta

Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Da zanovimo temu, možda će nekome trebati

Šta je važnije, pisati SEO sadržaj za mašine ili SEO sadržaj za ljude?
korisnicko-iskustvo-ili-google-algoritam.jpg


Možda niste očekivali ovaj naslov, ali ako se malo udubite u isti shvatićete da on otvara mnogo značajnih pitanja za sve one koji se bave kreiranjem i plasiranjem sadržaja na veb sajtu.

Mašine za pretragu ili korisničko iskustvo

Da se vratimo na naslov. Kom se carstvu privoleti, mašinama ili ljudima?
Naš mentalni sklop bi u nekoj potaji želeo da zadovolji oba carstva, tj. kriterijuma. Zarad mira u kući. Da ne dižemo prašinu. Ili možda samo zato što nismo sigurno da znamo tačan odgovor. A kad smo u nedoumici onda se snalazimo pa nagađamo. Tada govorimo da treba da kreiramo sadržaj i za mašine za pretragu kao i za krajnje korisnike čitaoce. A da li je to uopšte moguće?
Da li postoji odgovor koji je potkrepljen činjenicama, studijama, iskustvima, znanjem?
Najlepše je nešto spoznati sam. Znaju to oni koji još uvek nisu zombirani. Možda ćemo vam pomoći da sami spoznate odgovor ako se upoznamo detaljnije sa svakim od ovih zahteva. Zaronimo dublje nego što smo navikli. Ne plašite se. To je pritisak sa kojim možemo da se nosimo. A ako želite da budete uspešniji u SEO radu ovo mu dođe kao obavezna lektira.

Kako kreirati sadržaj za posetioce?

Lako. Prilagodite sadržaj posetiocima. Ili preciznije, ciljnim posetiocima. Korisničko iskustvo (čuvena srpska skraćenica UX) treba da bude ključni kriterijum. U ovom kontekstu korisničko iskustvo se može definisati kao percepcija pojedinca koja je rezultat posete vašoj stranici. Ili ako želimo da budemo precizniji, to je bilo koji vid interakcije sa ljudima na vašoj veb lokaciji, veb lokaciji za mobilne ili tablet uređaje.
I još jedna sitnica. Primenite odgovarajuće SEO tehnike pomoću kojih ćete lakše ostvariti cilj. A cilj je uvek isti. Biti bolji od konkurencije. Imati najbolji sadržaj i stvarati najbolja korisnička iskustva kod posetioca vaših stranica.
Sadržaj se pravi za ljude i on treba da ima upotrebnu vrednost. Neko to naziva i kvalitetan sadržaj. Kako doći do ovakvog sadržaja? Kako da znate da li je sadržaj koji kreirate u rangu ili bolji od konkurencije? Postoji niz alata, servisa, besplatnih, plaćenih kojima se to može istražiti. Kao što se mašine uče da uče, tako se i do kvalitetnih i upotrebljivih sadržaja dolazi učenjem, eksperimentisanjem i poznavanjem tehnologija odnosno svoje industrije.

Prilagoditi dužinu teksta i njegovu razumljivost onima kojima je namenjen

Ako je pitanje kako ovo postići savet se već nazire. Istražite najbolje stranice na istu ili sličnu temu i shvatićete kako da dimenzionišete sopstvene stranice i sadržaje.
Odgovor je tako blizu. Potrebno je tako malo. A to je biti bolji od konkurencije. Može li se biti bolji od konkurencije? Zašto da ne. Treba hteti, treba smeti, treba biti vredan, treba učiti i rezultati dođu.

Olakšajte snalaženje na vašoj stranici

  • Neka naslov i uvod budu dovoljan mamac za vezivanje posetioca da pročita ostatak sadržaja.
  • Naslovi i podnaslovi sa anchor linkovima olakšaće razumevanje sadržaja na stranici.
  • Ne forsirajte ključne fraze ili ključne reči već ih koristite prirodno i u skladu sa tematikom stranice.

Ako bi hteli da napravimo neki rezime prethodno predstavljenog teksta on bi se mogao svesti na sledeće.
Osluškujte potrebe i zahteve vaših ciljnih posetilaca i prilagodite formu i sadržaj teksta njihovim očekivanjima.

SEO sadržaj za mašine

Često ga nazivaju i tehnički SEO na stranici, ali je ipak nekako razumljivije sadržaj za mašine tretirati kao sadržaj prilagođen Google algoritmu za pretragu. Iz krajnje pragmatičnih razloga. Google je dominantan servis za pretragu na Internetu i ni na vidiku se ne vide ozbiljniji konkurenti.
Koja je to velika tajna koju trebaju znati oni koji proizvode nevidljivi deo stranice, odnosno kod? Ono što ne vide posetioci ali vide spajderi, pauci, mašine, softveri, nevidljivi programi. Kako je kome lakše da ih shvati i prihvati.
Tajna je odavno otkrivena. Programi koji indeksiraju sadržaje na Internetu očekuju imaju svoje standarde, pravila rada. Tehnički SEO treba da bude takav da se zahtevima mašina najbolje prilagodi. A najbolje prilagođvanje ćemo postiči ako mašinama pomognemo da lakše prepoznaju najvažnije delove sadržaja na stranici. Da lakše razumeju o čemu se radi na stranici. Da lakše mogu da kategorišu sadržaj i da lakše shvate sa kojim drugim sadržajima je povezan sadržaj stranice koju analiziraju.

Kako se pravi takav sadržaj koji odgovara zahtevima programa za indeksiranje sadržaja na Internetu?

Nema mnogo načina. Uz pomoć gotovih programskih rešenja, čuvenih CMS rešenja, ili ručnim kreiranjem sadržaja stranica.
Šta vole mašine za pretragu?
Naslov koji odgovara sadržaju i koji je iskazan i u meta tagovima.
Ili preciznije.
Šta razumeju i šta umeju da prepoznaju programi za indeksiranje sadržaja?
  • Umeju da prepoznaju brzinu učitavanja stranice (ko još nije čuo pa koristio google PageSpeed Insights).
  • Umeju da prepoznaju koliko se brzo učitavaju stranice na različitim platformama, dekstop, tabletima ili mobilnim telefonima.
  • Umeju da prepoznaju da li je stranica responsive ili nije. A eto poslednjih godina Google algoritmi očekuju da se stranice kreiraju upravo na način da isti sadržaj bude prilagođen različitim uređajima.

Šta smo naučili od ranije?

Iako se algoritmi za pretragu menjaju neke stvari i standardi dalje ostaju nepromenjeni. Optimizacija slika, infografika i drugih multimedijalnih sadržaja na stranici je već dugo godina standard u SEO industriji. Borba za što manji broj pixela, što brže učitavanje stranice, slika je nešto čega se još neko vreme nećemo osloboditi. Pogotovo za mobilne platforme.

Mobilni telefoni su standard za razvoj veb sajtova

Strahovitom brzinom mobilni telefoni su postali dominantni za standarde kod kreiranja veb sajtova. Izgled i funkcionalnost sajta na mobilnim telefonima je primarni zadatk za veb timove koji razvijaju sajtove. Za mnoge oblasti poslovanje preko 80% poseta sajtove dolazi upravo preko mobilnih telefona.
Ova činjenica ukazuje kreatorima sajtovima, vlasnicima u kom pravcu treba da delaju i kako treba da razmišljaju.

Google algoritam


Kreirajte XML fajl i olakšajte spajderima indeksiranje stranica. Postoji niz besplatnih alata za ovu namenu. Ažurnost XML fajla mođe biti jedna od vaših prednosti u odnosu na konkurenciju.
Mašine očekuju da im ukažete koje stranice, direktorijume treba, a koje ne treba da indeksiraju. Jednostavno je, samo napravite robots.txt i prenesite im tu informaciju.
Dupliran sadržaj se kažnjava! Kako ukazati mašinama da ne kazne vaš sajt ako imate skoro pa duplirane stranice? Ima rešenja i to veoma elegantnog rešenja. Uklonite duplirane stranice. Isplatiće vam se itekako ovaj trud. Pratite Google alate poput search console i elimišite duplirane sadržaje ili uradite kanonske adrese iznova.
Prečeščljajte vaš sajt i sve nepostojeće stranice koje su već indeksirane preusmerite na adekvatne nove stranice (301 preusmeravanje). Potrudite se još malo pa uradite i strukturno obeležavanje sadržaja stranica ("Structured data markup"). Nije obavezno ali svaki poen vredi.
Koristite kanonske adrese! Ovo je opcija na kojoj SEO pokazuje svu svoju snagu ili nemoć. Isto tako i kreatori vašeg sajta.
Još nešto. Znate li gde vam se hostuje sajt? Da li ste ikada saznali ili proverili brzinu i dostupnost servera? Učinito to ponekad, makar informativno. Ipak je vaš veb sajti biznis u pitanju a ne nečliji tuđi. I nakraju, bez namere da pobrojimo sve što znamo ili smo čuli dolazimo i do važnog pitanja za koje mso nekako i tražili odgovor.

SEO sadržaj za posetioce ili za mašine finale

Ovo pitanje je u srži jedno lažno pitanje. Jer jedno bez drugog ne ide. Potrebno je prilagoditi sadržaj i posetiocima i mašinama za pretragu. Ako kreirate sadržaj za posetioce i ako vaš sadržaj stvara dobro korisničko iskustvo mašine će to umeti da prepoznaju i nagrade. Važi i obrnuto.
Ipak dugujemo neki odgovor ...
Ako se pitate šta prvo, odgovor je logičan. Makar iz našeg ugla.
Sadržaj se, još uvek, kreira za ljude. Prilagodite sadržaj posetiocima a onda ćete veoma jednostavno taj sadržaj prilagoditi i mašinama. Mašine shvatite kao malu decu kojoj treba pomoći da lakše razumeju šta ste hteli reći. A to možete postići izdvojenim pasusima, isečcima, podebljanjima teksta, anchorima, naslovljavanjem i drugim onpage SEO tehnikama. Jer to je kopirajting ili pisanje za veb a koje se uči kao i svaki drugi zanat.

Korisničko iskustvo


Korisničko iskustvo i to dobro korisničko iskustvo je ključ uspeha. Vaš cilj i putokaz. Jer ako vaša stranica stvara pozitivna korisnička iskustva ona će vrlo brzo napraviti svoje mesto u SERP-u, odnosno rezultatima prirodne pretrage. A nije isključeno da će biti i viralna odnosno da će posetioci poželeti da je podele.

preneseno sa sajta
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Da oživimo malo temu: jedan dan u radu SEO stručnjaka

Rutina SEO profesionalca​




Da odgovorimo na jedno sjajno pitanje vezano za profesiju stručnjaka koji rade u oblasti digitalnog marketinga i SEO:

Kakva je dnevna rutina radnika koji rade SEO?

Kao i za svaku profesiju, razvijanje rutine i dobrih svakodnevnih navika pomaže da se bude uspešniji.


Donosimo sledećih 5 saveta.


1. Redovno čitajte najnovije vesti u vezi SEO i digitalnog marketinga​

Kako bi ste ostali u toku sa novostima u promenama u ovoj oblasti koja se neverovatno brzo menja, ujutru prvo pročitajte najnovije vesti.

Tako neće da vas zateče najnovije ažuriranje algoritma ili neka druga promena koja bi mogla uticati na vaše projekte.

Neka vam postane navika da čitate postove koji sadrže savete, alate, najbolje prakse, itd.

Čak i kada nema nekog značajnog ažuriranja, uvek ima puno novih stvari koje možete da naučite i koji vam mogu pomoći da poboljšate svoje veštine.


2. Odredite prioritete u vašem radu

SEO je veoma zahtevan i ima puno posla. Nekada nije dovoljno radno vreme od 8 sati, mora se raditi duže i što je najvažnije mora se biti efikasan i organizovan u radu kako bi se uopšte mogli završiti svi poslovi i radni zadaci.

Jedan od načina je da napravite spisak zadataka za taj dan.

Pogledajte šta sve morate da obavite i odredite šta je prioritet. Samo na taj način ćete moći sve da završite u datom vremenu.


3. Poštujte rokove

Rokovi su u ovom poslu veoma bitni. I zbog klijenata i zbog sebe.

Ako ste ovećali da ćete istraživanje ključnih reči obaviti do petka, morate da ispoštujete taj rok.

Klijenti mora da se osećaju kao da se mogu osloniti na vas.

Dosta često se dešava da se izgube dobri projekti i dobri klijenti zbog ne pridržavanja preuzetih rokova.


4. Komunicirajte sa klijentima

SEO za klijente deluje komplikovano iz jednostavnog razloga što se on ne vidi.

Radi se o poslu koji nije opipljiv sve do trenutka dok ne počnu da se vide rezultati.
Klijenti ga ne razumeju, njih zanima prva ili druga pozicija svoje firme u pretrazi, šta sve treba da se radi da se stigne do te pozicije njima nije bitno.

Zato morate stalno da komunicirate sa njima i da im objašnjavate šta ste uradili. Ako ste promenili nešto u dizajnu sajta, ako ste popravili neispravne linkove ili izvršili preusmeravanja, obavestite ih o tome.

Možete vi naporno radite na nekom projektu, ali ako ne pričate šta radite, klijent može pomisliti da vi u stvari ništa i ne radite.

Stalna komunikacija pomoći će vam da zadržite klijente. Naravno, morate da postignete i neke rezultate. Ali pre svega morate biti transparentni.

Neko pravilo je da treba da kontaktirate klijente i poslodavce barem jednom ili dva puta mesečno.


5. Povežite se i komunicirajte sa drugim SEO profesionalcima

Ljudi koji rade SEO su voljni da dele i pomažu jedni drugima.

Iskoristite ovo maksimalno. Steknite naviku da se upoznajete i da komunicirate sa kolegama.

Ako tek počinjete da radite, njihovi saveti će vam biti dragoceni. Povežite se preko društvenih mreža, LinkedIn-a, Facebooka ili Twittera, slobnodno postavljajte pitanja (i odgovarajte na njih) na specijalizovanim forumima.

Kada steknete dovoljno iskustva i znanja, jednog dana ćete i vi pomoći nekome.

Preuzeto sa bloga https://prva-strana.blogspot.com/
 
Natrag
Top