SEO optimizacija svih stranica sajta

Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
SEO Trendovi 2018

1. Glasovna pretraga

Glasovna pretraga će bitno uticati na način kreiranja sadržaja, ali i na način rangiranja sajtova. Koristan sadržaj koji daje više konkretnih odgovora će biti više favorizovan u odnosu na ostale stranice. Možda deluje previše takmičarski, ali stranice koje budu davale bolje odgovore na konkretna pitanja će biti favorizovane kod mašina za pretragu. Opet će SEO eksperti imati pune ruke posla jer treba prilagoditi postojeće stranice i sadržaje i ovom vidu pretrage, ali i sasvim različito razmišljati kod kreiranja sadržaja novih stranica.

Kako treba razmišljati prilikom kreiranja sadržaja za glasovnu pretragu?
Što jednostavnije i prirodnije. Treba se postaviti u ulogu korisnika koji pitanje postavlja i kakav odgovor on očekuje.

58f835fc.jpg



2. Kvalitetni povratni linkovi


Kvalitetni povratni linkovi su jedan od veoma važnih indikatora važnosti vašeg sajta i popularnosti vašeg brenda. Kroz istoriju Interneta i mašina za pretragu, kvalitet povratnih linkova je igrao i kako stvari stoje, igraće još dugo bitnu ulogu u rangiranju sajtova. Ako želite da budete bolji od konkurencije, strategija građenja linkova treba da bude jedan od veoma važnih kanala.

Kako voditi politiku građenja linkova?
Odabir prave firme za SEO je ključan za ovu opciju. Pogrešan ili nedovoljno dobar izbor firme potrošiće vam novce, i što je još gore izgubićete vreme. A faktor vremena postaje sve bitniji na Internetu.
68edf0df.jpg



3. Koristan i viralan sadržaj


Nije lako mašinama za pretragu. Milioni sličnih stranica i od njih treba naći one koje su najmeritornije, najmerodavnije i one koje daju odgovore koje očekuje posetilac sajta. Sa druge strani nije lako ni autorima stranica, kreatorima sadržaja. Jer kako među stotinama, milionima stranica učiniti atraktivnijim i uspešnijim baš sopstvene stranice? Viralan sadržaj daje prednost vašim stranicama. Veliki izazov za SEO timove i opet iznova prilagođavanje nastupa u skladu sa dinamičkim tehnologijama pretraživanja i sve zahtevnijim i nestrpljivijim korisnicima Interneta.

Kako formirati viralan sadržaj sajta?
Nema jednostavne formule, ali postoje provereni načini. Temeljno, studiozno, strpljivo, analitički i u skladu sa zahtevima mašina za pretragu, novih tehnologija, i pre svega novim navikama korisnika Interneta.

60213d73.jpg


4. SSL


Google je i zvanično objavio da će stranice koje imaju SSL, odnosno sigurne web sertifikate, biti na neki način favorizovane u odnosu na one stranci ekje nemaju taj sertifkat. Pogotovo na stranicama koje imaju dinamičke sadržaje poput ecommerce i stranica sa različitim formularima. Cena koštanja dovoljno dobrog SSL sertifikata je prihvatljiva, a za mnoge hosting pakete se već uračunava u cenu paketa. Proverite sa vašim provajderom kako stoje stvari sa ovim sertifikatom ukoliko ga već nemate.

Isplati li se uvesti SSL sertifikat?
Definitivno da.

61e405b4.jpg


5. Direktorijum pre poddomena


Mašine za pretragu poddomen tretiraju kao potpuno nezavisne sajtove. Migriranje pojedinih delova sajta poput blogova, prodavnice na poddomene stvara dodatni posao na promociju istih, ali i smanjuje bitnost i autoritativnost vašeg domena. Poddirektorijum u kome će biti vaš blog ili deo za shop će više doprinositii vrednosti vašeg sajta i bitno olakšati rad na SEO.

Isplati li se migracija sa poddomena u direktorijum?

ceo tekst na https://www.teshadesign.com/blog/SEO-Trendovi-2018-43.html

 
Učlanjen(a)
30.04.2020
Poruka
67
Imaš na YT kako optimizovati ali mislim da je to danas besmisleno jer je google postao reklamna tabla. Ponekad na neke pretrage potpuno podivlja i na celu prvu stranu ubaci besmislene reklame. Nula od pretraživača.
 
Učlanjen(a)
21.06.2011
Poruka
1
Drago mi je da ima suprotnih mišljenja. Pokušaću bolje da objasnim svoje mišljenje, ali prvo da odgovorim na prethodna dva posta....
Odgovor za savanko: Jeste, lako je. Jedini problem je što nije pažljivo pročitan početak mog prethodnog posta (naročito onu prvu podebljanu rečenicu) i zato što se više veruje blogovima (koji hoće da uzmu novac), nego što se veruje meni. :D
Odgovor za kobayashi: Već u prvoj rečenici napravljena je OGROMNA greška. Google jeste najveći, ali nije jedini pretraživač. Samo u Srbiji postoji nekoliko (Pogodak, Krstarica, Yusearch).

Kada govorimo o pretraživačima obično kažemo Google, jer je najrasprostranjeniji, ali generalno se misli na sve pretraživače. Mnogim korisnicima interneta je poznato da postoje i drugi veliki internet pretraživači kao npr. Yahoo, Yandex, Bing, Baidu... i svi će oni, manje-više, prikazati slične rezultate pretrage. U tom kontekstu suludo je pomisliti da se prave nekakve "specijalne" SEO optimizacije za svaki pretraživač ponaosob.

Ponoviću još jednom - SEO optimizacija nije nikakva alhemija, ni magija, niti postoje čarobni štapići da pretraživači vaš sajt visoko pozicioniraju ako ne uradite one najosnovnije stvari koje sam navela u prethodnom postu. A UPRAVO TE SITNICE I JESU SEO OPTIMIZACIJA.

Kobayashija, na primer, interesuje kako da pretraživači osim teksta prikažu i nekakve drugačije sadržaje... U drugoj stavki nabrajanja pod Metaoznake piše: "Mogu da sadrže jednu ili dve rečenice, pa čak i kratak pasus." Na kraju svog posta kobayashi je to isto rekao, ali stičem utisak da mnogi korisnici interneta zaboravljajući maternji (srpski) jezik od rečenica prave nerazumljive "frankenštajne". Evo, na primer, citiraću ono što je napisao Kobayashi:
Google u rezultatima ispod naslova sajta prikazuje i tzv. "snippet", obično je to sadržaje nekog od meta tagova (uglavnom "description"), ali taj "snippet" može da bude i tabela ili neki drugi format podataka.

Bilo bi mnogo razumljivije da je isti tekst napisan, na primer, ovako:
Google u rezultatima ispod naslova sajta prikazuje ISEČAK (teksta), obično je to sadržaj neke od OZNAKA (uglavnom OPIS), ali taj PRIKAZANI TEKST može da bude i tabela ili neki drugi oblik podataka.

I kao što sam malopre napisala - potpuno tačna konstatacija. Upravo tako nešto sam i sugerisala pod tačkom Metaoznake.

I da ne dužim previše. SEO optimizaciju ili po srpski - NAJBOLJE POSTAVKE za pretraživače interneta ne predstavljaju nikakvi "čarobni štapići", koje vam za novac nude po blogovima, nego je to vaša MUDROST, PEDANTNOST i vaše ISKUSTVO (koje ćete steći) ako pažljivo birate jedinstvene naslove koji su u vezi sa sadržajem, da održavate linkove "živim", da prečesto ne uklanjate i ne menjate sadržaj...
Budite sigurni da će Google "kazniti" vaš sajt potiskivanjem naniže ukoliko na sajtu imate mnogo ili često linkova ili sadržaja koji su nedostupni (mrtvi, izbrisani).

Ali onda ne bi moglo debelo da se naplati...
 
Učlanjen(a)
12.04.2012
Poruka
29
Mislim da je SEO važna stavka za svaki sajt koji želi da ima neku šansu za opstanak u divljini WWW. Takođe mislim da osnovnu SEO može da odradi i prosečni korisnik koji ima volje i želje da se upusti u to.
 
Učlanjen(a)
30.04.2020
Poruka
67
Na www nemaš nikakve šanse ako ne platiš guglu reklamu. Ako ste primetili na neke reči bukvalno podivlja i samo izbacuje reklame.
 
Natrag
Top