SEO optimizacija svih stranica sajta

Član
Učlanjen(a)
25.07.2009
Poruka
67
Blic i sličnu dnevnu štampu (Kurir, Alo, Telegraf...) ne čitam ni onda kada je reč o dnevnim događajima zato što nisu moralni, niti profesionalni. Dakle, moj odgovor je da tek njima ne verujem. Njih interesuju samo gola dupeta sponzoruša i kako da olajavaju ovu državu... To nije moj nivo, ali sam ipak pročitala taj tekst koji si ponudio.

Ne shvatam kakav to argument vidiš u tom tekstu?!?
U pitanju je najobičniji SPONZORISAN tekst "napisan" po sistemu copy&paste, obično prežvakavanje i presipanje iz šupljeg u prazno. Na kraju teksta je SUŠTINA - link koji vodi do onih koji su platili (sponzorisali) tekst - a bave se SEO optimizacijom...

Ja sam upravo na to upozoravala - da se u suštini PROSTA operacija izdiže na nivo misterije i nauke. NAGLAŠAVAM da je reč o OBIČNIM malim sajtovima koji rade POČETNICI. Tako je i započela ova tema jednostavnim i konkretnim pitanjem i smatram da zato zaslužuje jednostavan i jasan odgovor. Od prvih 5-6 odgovora nikakve koristi - kao i onaj tekst u Blicu...
Zato sam i odlučila da odgovorim jer se po broju pregleda može zaključiti da je tema interesantna. Moj komentar o SEO optimizaciji se ne odnosi na multinacionalne kompanije, Koka-kolu i slične, koje mogu finansirati let na Mars, a ne običnu SEO optimizaciju, već na POČETNIČKE radove AMATERA koji su "sluđeni" od mudrih saveta kako ibercigovati snippet meta tagove, uglavnom description & destruction, za Content sajtova i njihov seo optimizing, analizing i lizing (a može i pušing)....
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Samo da odgovorim na primedbu što sam rekao da je Google maltene jedini pretraživač?

Nisam mislio da jeste jedini, ali kao da jeste, jer čak i jedan Yahoo koristi njihov "engine" za pretraživanje, o ovim manjima da ne pričamo, oni tek uglavnom koriste Google engine, samo možda drugačije interpretiraju i sortiraju rezultate pretraživanja.


Takođe, treba znati da postoje "White hat" i "Black hat" tehnike SEO. U ove "White hat" spada ono što je i pominjano, pažljivo odabrani sadržaji za "title" i "meta" elemente i ostalo što su inače pomenuli mnogi komentatori.

"Black hat" tehnike mogu biti korisne, ali ako vas Google ili neki drugi pretraživač uhvate u varanju, mogu da vam drastično spuste rejting, pa ih je u slučaju ozbiljnog SEO za poslovne sajtove bolje zaobići, te neću ni pominjati šta sve tu spada.

Zašto ne koristim srpsku terminologiju? Pa zato što je većina nas koji smo ušli u svet računara pre više od 20 godina navikla na engleske nazive i na englesku literaturu, a ovi koji su navikli na "liniju alata, liniju aplikacija, čarobnjake" i druge suptilne prevode neka slobodno ostanu na tome. Mene "wizard" u smislu softvera ne podseća na čičicu sa štapićem u ruci i belom bradom, ali me "čarobnjak" i te kako podseća i ne mogu nikako da prihvatim te BUKVALNE prevode.

Možda treba da učimo od mađara koji su za sve našli adekvatan prevod i više od 20 godina koriste isključivo mađarske reči. O kinezima i japancima da ne diskutujemo.


Da se vratimo na SEO, kad biste znali za koliko firmi sam samo na Google mapama našao pogrešno unete lokacije i pogrešne fotografije koje se pojavljuju sa strane na prvoj strani rezultata pretrage, to je strašno.
Da imate toliko malih firmi u Srbiji čiji vlasnici i zaposleni nisu svesni važnosti tačne adrese i eventualno fotografije, što su podaci koji će se pojaviti negde pri pretraživanju.


Treba početi prvo od toga, a o SEO za velike svetske kompanije će brinuti oni koji rade za ozbiljne softverske firme koje rade sajtove za te svetske kompanije, jer to retko rade "slobodnjaci" (freelancer-i).
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Učlanjen(a)
02.05.2011
Poruka
5
Slučajno videh temu i mislim da je dobro postavljen koncept u postovima forumaša. Naravno, bilo bi dobro obratiti pažnju na neke suštinske stvari:
  • Najbolja pozicija postiže poštovanjem pravila H1/H2/H3 gde je potrebno kvalitetno konstruisati sadržaj pri čemu veliku pažnju igra korišćenje naziva kategorija, organizacija prikaza putanje (kategorija/članak) i naravno samog članka.
  • Šturo ponavljanje reči ili prosto nabrajanje daje vrlo slab rezultat (na bilo kojoj poziciji)
  • Sadržaj je neophodan i obzirom na usavršavanje čika Google-ovih algoritama, za relativno kratko vreme, možete se naći vrlo visoko na listi ali opet, ponavljam, sadržaj je potrebno koncipirati tako da 'bukvalno' navodi na ključne reči koje želite da budu primećene i kvalitetno rangirane
  • Neki minimum je oko 350 do 500 reči ali interpretiranih tako da prosto, logično očekujete da se pojave ključne reči (primera ima mnogo, pogledajte malo rezultate pretrage, pročitajte tekst i samo će Vam se kasti)
Meni je bilo interesantno na početku kako to radi (SEO) ali vremenom sam shvatio da je potrebno primeniti šablon kao kod pismenih zadataka iz našeg jezika (dobijete temu i onda ide klasika - uvod/razrada/zaključak). Naravno, nije nikakav problem da neke od atributa (slabije ključne reči) 'provučete kroz svaki segment i verovatnoća da se dobro pozicionirate - raste.

Sve što ste pomenuli itekako ima smisla ali razmislite samo o jednoj sitnici, koja je razlika izmedju 'dobrog' i 'manje dobrog' prodavca ? U kvalitetu komunikacije sa potencijalnim kupcem. Prvi se uopšte ne opterećuje time da MORA da proda, pa čak u nekim momentima i 'odvraća' kupca, da bi u sledećem trenutku kupca jednostavno naveo da sam zaključi da prodavac i nije baš svestan svih prednosti koje proizvod ima i da je to prilika da kupi nešto što mu u suštini i nije potrebno ali time pokazuje svoju nadmoć (u bilo kom kontekstu) nad prodavcem...
Ovo je samo jedan od primera (BTW Psihologija prodaje) ali itekako se može primeniti na pretraživače (u Google-u rade ljudi od krvi i mesa)...
Suštinski CEO je veoma jednostavan ali kao i u svakom društvu, traži se 'čarobni štapić' ili 'procedura' kako bi Vi bili na prvom mestu u pretrazi...TOGA NEMA !!!
CEO, možemo tumačiti kao skup reči, koje se međusobno upotpunjuju i vode ka suštini uz poštovanje nekih smernica koje ste pomenuli u prethodnim postovima i po meni, lingvisti su veoma bitan faktor za dobar CEO.
Što se mene lično tiče, moja jedna (jedina) strana (statična) za sada daje rezultate koji su po meni F E N O M E N A L N I ! Ključne reči se odnose na 'časove' i naravno ključne pojmove vezane za IT. Nema neki dizajn, temu, samo tekst koji je koncipiran u skladu sa ovim što sam napisao. Inače, domen je in.rs i star je nekoliko godina i nema veze sa tom temom i ključnim rečima te strane.

Imajte strpljenja za CEO, rezultati dolaze posle nekoliko nedelja, eksperimentišite i trudite se da ispoštujete osnovnu formu sadržaja.

Što se tiče 'Akademija' i drugih subjekata, mislim da nema potrebe trošiti reči...Pominjali ste Istoka, kako Vam deluju njegovi ostovi kada ih čitate ? Prosto vas 'vuče' da čitate dalje, zar ne ? To je suština, dobar interesantan tekst u kome prvo 'padnu dve-tri kapi kiše' pa onda počne ' sitna kišica' da bi na kraju pljusak, doveo vašu malenkost do prvog prodavca kišobrana, kabanice, čizama (bez i jedne jedine direktne reči tipa (kupi, probaj, dođi, potrebno ti je...)...i cilj je postignut...tako lako, da niste ni osetili...

Biće mi drago ukoliko sam bio od koristi, po pitanju ove teme :)
 
Učlanjen(a)
19.01.2017
Poruka
7
Da ne otvaram novu temu, ineresuje me da li google koristi isti algoritam za generalnu pretragu i onu na Youtube-u?
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Google pretraga obuhvata ne samo Web, već i druge stvari - slike, video, blogove, knjige, vesti...

Imaš ovde lepu prezentaciju na temu kako se razvijala arhitektura (u smislu softvera i hardvera) sistema za pretragu:
 
Natrag
Top