SEO optimizacija svih stranica sajta

Član
Učlanjen(a)
07.03.2013
Poruka
8
Radim (amaterski) optimizaciju svog sajta(koji je isto amaterski) i uradio sam je za početnu stranu.
Da li se radi optimizacija za svaku stranu (imam ih tri na sajtu) odvojeno ili za ceo sajt sve samo na index strani?
 
Član
Učlanjen(a)
04.09.2009
Poruka
146
Ako praviš auto a ne napraviš točkove, šta misliš, možeš li ga voziti?

U prevodu - moraš raditi optimizaciju svih stranica...
 
Član
Učlanjen(a)
22.11.2011
Poruka
2
Generalno, drenova je u pravu, ali s obzirom da imas samo tri stranice, dovoljno ti je da u pocetnoj postavis bitne sadrzaje sa ostale dve. Generalno, nema se sta mnogo oko SEO raditi sa tako malo sadrzaja, neces imati velike vajde od optimizacije.
 
Član
Učlanjen(a)
23.07.2012
Poruka
3
Zdravo, evo doprinosa temi SEO - pogledajte video prezentaciju Lynda.com : Fundamentals of SEO, skinite sa The Pirate Bay torenta. Objasnjeno je na pristupan nacin sta je SEO, a sta nije.

Pomoc i saveti oko web razvoja - sigurna izrada sajtova
 
Učlanjen(a)
01.05.2016
Poruka
3
Pozdrav Svima. Pokusacu da dam svoj skromni doprinos u vezi optimizacije sajtova za pretrazivace. SEO ili optimizacija sajta se stalno menja u tom smislu da je uvek potrebno ici korak dalje i biti bolji od konkurentskih sajtova. Zato i jeste zanimljivo, ne moze se jednom uraditi seo optimizacija i zavrsiti posao jednom za svagda.

U principu dve su stvari osnov svega: Rad na samom sajtu i optimizaciji istog i rad van sajta.

Rad na sajtu sastoji se od sredjivanja tehnickih detalja na sajtu, optimizaciji sadrzaja sajta, kreiranju kvalitetnog sadrzaja itd.

Rad na optimizaciji van sajta podrazumeva rad na drustvenim mrezama (Facebook, Twitter, Google Plus itd...) i dobijanje relevantnih i kvalitetnih linkova.

Vezano konkretno za ovu temu, da, potrebno je optimizovati sto je moguce vise stranica jednog sajta ili idealno sve strane (ako je to moguce tj. ako okolnosto dozvoljavaju).

Kao sto rekoh na pocetku sve se dosta izmenilo i menja se svakoga dana takoreci, ko hoce da ide u korak sa svim desavanjima i da sve to primeni na svoj sajt, pre ili kasnije ukoliko bude dovoljno uporan i motivisan, uspece 100%.

Ukoliko negoga zanimaju interesantni tekstovi i teme kada je u pitanju seo optimizacija sajtova za Google i pretrazivace moze pogledati blog seo optimizacija sa korisnim temama i savetima vezanim za seo.
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
mora se raditi SEo na svakoj stranici, ali naravno vaznije stranice traze vise paznje

tacno je da se SEO menja ali najvaznije stvari su:

[qoute]
Google vrlo često menja pravila igre tako da SEO stručnjaci moraju stalno da budu informisani o novitetima i „updejtima“ algoritma pretraživača, ono što je važilo prošle godine možda je već zastarelo i više škodi nego što pomaže.

Da bi se lakše pojasnila onpage optimizacija, izdvojili smo tri celine koje ćemo detaljnije obrazložiti:

  1. Osnovni SEO
  2. Ključne reči i on-page SEO
  3. Optimizacija teksta

[/qoute]

ceo tekst je na http://www.teshadesign.com/blog/Optimizacija-veb-sajta--23.html

josh jedan blog Da li mogu sam da radim SEO
 
Član
Učlanjen(a)
25.07.2009
Poruka
67
Sve što se može pročitati po blogovima i forumima od raznih "specijalista" za SEO optimizaciju, jeste da je ova u suštini PROSTA operacija izdignuta na nivo misterije i nauke.
Zašto? Pa da bi se uzele pare za ništa...
Da bi se potpuno razumelo šta znači SEO (Search engine optimization), mora se shvatiti značenje latinske reči OPTIMUS (najbolji) i šta optimizacija predstavlja.
Cilj je da internet pretraživači vaš sajt pozicioniraju što bliže vrhu stranice, a po mogućnosti da bude na samom vrhu. Da bi se poboljšala interakcija sajta sa pretraživačima (i korisnicima) treba samo da vodite računa o sitnim detaljima, kako bi olakšali pretraživanje i indeksiranje sadržaja vašeg sajta.

Evo kako se to radi?
  • Naslov svake stranice treba da bude kratak, jasan i jedinstven tj. da se razlikuje od svih ostalih stranica. To je ono što ide pod <title>NASLOV</title>
  • Metaoznake stranice treba da odgovaraju sadržaju. Mogu da sadrže jednu ili dve rečenice, pa čak i kratak pasus. Više o <meta> oznakama (nervira me kada se koristi izraz tag) možete pogledati na w3schools
  • Breadcrumb ("mrvica"). Označite kretanje kroz stranice sajta pomoću mrvica. Početnici će teško shvatiti šta znače "mrvice" ako koriste čist HTML, ali ako koristite WordPress onda je jasno.
  • Datoteka "robots.txt" obaveštava pretraživače da li mogu da pristupe delovima sajta i da ih popišu. Više informacija potražite na w3schools.com
  • Podešavanje vrednosti atributa "rel" u vezi "nofollow" preneće Google da određene veze na vašem sajtu ne treba da se prate niti da se reputacija (ugled) vaše stranice prenosi na stranice sa kojima je povezana. <a rel="nofollow" href="http://...">tekst</a>
  • Alternativni tekst za označavanje slika treba uvek koristiti (alt="opis slike").
Ukoliko se budete pridržavali ovih nekoliko osnovnih stvari nikakve dodatne optimizacije vam neće biti potrebne i vaš sajt će biti visoko pozicioniran. Ukoliko želite da sajt bude pozicioniran na najvišem mestu NA SAMOM VRHU možete to rešiti i bez optimizacije. Platite Google i rešili ste problem. :D
NAPOMENA: Kada napravite vaš sajt dovoljno je da u pretraživač ukucate: Google alatke za webmastere i tamo ćete rešiti sve vaše probleme :buba_lcd:
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Ukoliko želite da sajt bude pozicioniran na najvišem mestu NA SAMOM VRHU možete to rešiti i bez optimizacije. Platite Google i rešili ste problem. :D

Pa nije baš tako, da može da se tek tako plati, ne bi Google bio maltene jedini pretraživač, imalo bi ih na desetine.

Možete platiti REKLAMU ili OGLAS.
Tanije je Google te reklame stavljao sa strane, tj. uz rezultate pretraživanja sa strane izađe reklama u vezi sa rezultatima pretrage, npr. tražite "picerija beograd" i pored rezultata pretraživanja pojavi se reklamica za neku piceriju u Beogradu, obično sa desne strane rezultata pretraživanja.

Da bi povećali prihode, sada se te reklame/OGLASI prikazuju maltene identično kao rezultati pretraživanja, ali zauzmu prvih nekoliko mesta.
Naravno, opet vezano za pretraživanje. Npr. tražite "patike", neće se pojaviti oglas prodavnice negde iz SAD, već iz Srbije ako ste pretragu vršili iz Srbije (Google Search postavlja pravi oglas prema IP adresi odakle se vrši pretraživanje, kao i prema traženim terminima/frazama).

Čak i da platite "OGLAS", opet je potrebno uraditi SEO, npr. da bi se taj vaš "oglas" prikazao što bolje i time privukao pažnju, jer su ljudi počeli u nekim slučajevima da preskaču prvih par rezultata pretrage kapirajući da se radi o plaćenim i reklamiranim sajtovima.


Google u rezultatima ispod naslova sajta prikazuje i tzv. "snippet", obično je to sadržaje nekog od meta tagova (uglavnom "description"), ali taj "snippet" može da bude i tabela ili neki drugi format podataka.

Ima dosta članaka na tu temu, npr. https://moz.com/blog/google-structured-snippets




Ali, mene recimo interesuje kako postići npr. nešto ovako (reklo bi se da nije reklama pošto nigde nema nikakvog linka, a možete šetati nedelju po nedelju sve do kraja sezone):

Google_Search.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
25.07.2009
Poruka
67
Drago mi je da ima suprotnih mišljenja. Pokušaću bolje da objasnim svoje mišljenje, ali prvo da odgovorim na prethodna dva posta....
Odgovor za savanko: Jeste, lako je. Jedini problem je što nije pažljivo pročitan početak mog prethodnog posta (naročito onu prvu podebljanu rečenicu) i zato što se više veruje blogovima (koji hoće da uzmu novac), nego što se veruje meni. :D
Odgovor za kobayashi: Već u prvoj rečenici napravljena je OGROMNA greška. Google jeste najveći, ali nije jedini pretraživač. Samo u Srbiji postoji nekoliko (Pogodak, Krstarica, Yusearch).

Kada govorimo o pretraživačima obično kažemo Google, jer je najrasprostranjeniji, ali generalno se misli na sve pretraživače. Mnogim korisnicima interneta je poznato da postoje i drugi veliki internet pretraživači kao npr. Yahoo, Yandex, Bing, Baidu... i svi će oni, manje-više, prikazati slične rezultate pretrage. U tom kontekstu suludo je pomisliti da se prave nekakve "specijalne" SEO optimizacije za svaki pretraživač ponaosob.

Ponoviću još jednom - SEO optimizacija nije nikakva alhemija, ni magija, niti postoje čarobni štapići da pretraživači vaš sajt visoko pozicioniraju ako ne uradite one najosnovnije stvari koje sam navela u prethodnom postu. A UPRAVO TE SITNICE I JESU SEO OPTIMIZACIJA.

Kobayashija, na primer, interesuje kako da pretraživači osim teksta prikažu i nekakve drugačije sadržaje... U drugoj stavki nabrajanja pod Metaoznake piše: "Mogu da sadrže jednu ili dve rečenice, pa čak i kratak pasus." Na kraju svog posta kobayashi je to isto rekao, ali stičem utisak da mnogi korisnici interneta zaboravljajući maternji (srpski) jezik od rečenica prave nerazumljive "frankenštajne". Evo, na primer, citiraću ono što je napisao Kobayashi:
Google u rezultatima ispod naslova sajta prikazuje i tzv. "snippet", obično je to sadržaje nekog od meta tagova (uglavnom "description"), ali taj "snippet" može da bude i tabela ili neki drugi format podataka.

Bilo bi mnogo razumljivije da je isti tekst napisan, na primer, ovako:
Google u rezultatima ispod naslova sajta prikazuje ISEČAK (teksta), obično je to sadržaj neke od OZNAKA (uglavnom OPIS), ali taj PRIKAZANI TEKST može da bude i tabela ili neki drugi oblik podataka.

I kao što sam malopre napisala - potpuno tačna konstatacija. Upravo tako nešto sam i sugerisala pod tačkom Metaoznake.

I da ne dužim previše. SEO optimizaciju ili po srpski - NAJBOLJE POSTAVKE za pretraživače interneta ne predstavljaju nikakvi "čarobni štapići", koje vam za novac nude po blogovima, nego je to vaša MUDROST, PEDANTNOST i vaše ISKUSTVO (koje ćete steći) ako pažljivo birate jedinstvene naslove koji su u vezi sa sadržajem, da održavate linkove "živim", da prečesto ne uklanjate i ne menjate sadržaj...
Budite sigurni da će Google "kazniti" vaš sajt potiskivanjem naniže ukoliko na sajtu imate mnogo ili često linkova ili sadržaja koji su nedostupni (mrtvi, izbrisani).
 
Natrag
Top