Drago mi je da ima suprotnih mišljenja. Pokušaću bolje da objasnim svoje mišljenje, ali prvo da odgovorim na prethodna dva posta....
Odgovor za
savanko: Jeste, lako je. Jedini problem je što nije pažljivo pročitan početak mog prethodnog posta (naročito onu prvu podebljanu rečenicu) i zato što se više veruje blogovima (koji hoće da uzmu novac), nego što se veruje meni.
Odgovor za
kobayashi: Već u prvoj rečenici napravljena je OGROMNA greška. Google jeste najveći, ali nije jedini pretraživač. Samo u Srbiji postoji nekoliko (
Pogodak,
Krstarica,
Yusearch).
Kada govorimo o pretraživačima obično kažemo Google, jer je najrasprostranjeniji, ali generalno se misli na sve pretraživače. Mnogim korisnicima interneta je poznato da postoje i drugi veliki internet pretraživači kao npr. Yahoo, Yandex, Bing, Baidu... i svi će oni, manje-više, prikazati slične rezultate pretrage. U tom kontekstu
suludo je pomisliti da se prave nekakve "specijalne" SEO optimizacije za svaki pretraživač ponaosob.
Ponoviću još jednom - SEO optimizacija nije nikakva alhemija, ni magija, niti postoje čarobni štapići da pretraživači vaš sajt visoko pozicioniraju ako ne uradite one najosnovnije stvari koje sam navela u prethodnom postu. A UPRAVO TE SITNICE I JESU SEO OPTIMIZACIJA.
Kobayashija, na primer, interesuje kako da pretraživači osim teksta prikažu i nekakve drugačije sadržaje... U drugoj stavki nabrajanja pod
Metaoznake piše: "Mogu da sadrže jednu ili dve rečenice, pa čak i kratak pasus." Na kraju svog posta kobayashi je to isto rekao, ali stičem utisak da mnogi korisnici interneta zaboravljajući maternji (srpski) jezik od rečenica prave nerazumljive "frankenštajne". Evo, na primer, citiraću ono što je napisao Kobayashi:
Google u rezultatima ispod naslova sajta prikazuje i tzv. "snippet", obično je to sadržaje nekog od meta tagova (uglavnom "description"), ali taj "snippet" može da bude i tabela ili neki drugi format podataka.
Bilo bi mnogo razumljivije da je isti tekst napisan, na primer, ovako:
Google u rezultatima ispod naslova sajta prikazuje ISEČAK (teksta), obično je to sadržaj neke od OZNAKA (uglavnom OPIS), ali taj PRIKAZANI TEKST može da bude i tabela ili neki drugi oblik podataka.
I kao što sam malopre napisala - potpuno tačna konstatacija. Upravo tako nešto sam i sugerisala pod tačkom Metaoznake.
I da ne dužim previše. SEO optimizaciju ili po srpski - NAJBOLJE POSTAVKE za pretraživače interneta ne predstavljaju nikakvi "čarobni štapići", koje vam za novac nude po blogovima, nego je to vaša MUDROST, PEDANTNOST i vaše ISKUSTVO (koje ćete steći) ako pažljivo birate jedinstvene naslove koji su u vezi sa sadržajem, da održavate linkove "živim", da prečesto ne uklanjate i ne menjate sadržaj...
Budite sigurni da će Google "kazniti" vaš sajt potiskivanjem naniže ukoliko na sajtu imate mnogo ili često linkova ili sadržaja koji su nedostupni (mrtvi, izbrisani).