Šaran na više načina

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
PIJANI ŠARAN

POTREBNO:
1,5/2kg Saran
4čena belog luka
2dl belog vina
200gr kisele pavlake
biber
so,vegeta,limun,ulje

PRIPREMA:Očistiti oprati šarana i ostaviti da se prosuši.Beli luk sitno iseckati zatim šarana iseći na jednake delove ,potom u vatrostalnu posudu naliti malo ulja i poređati delove šarana utisnuti beli luk u delove šarana tako da se sjedini .Delove utrljati vegetom sa obe strane.Zagrejati pećnicu 20 minuta potom ubaciti šarana,peći 20min. pa naliti sa200dl belog vina i vratiti još 20min.Posle 20 minuta izvaditi vatrostalnu posudu i šarana premazati pavlakom,vratiti u pećnicu i držati dok ne porumeni.Limun iseći na kolutove i poređati preko šarana.

Uz ovaj obrok preporučuje se belo ili crno vino rashlađeno na 10 stepeni.

PRIJATNO !

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Šaran sa suvim šljivama (posno)

Šaran sa suvim šljivama



Sastojci

1,5 kg čiste ribe
1 kg crnog luka
150-300 grama suvih šljiva
150-200 grama seckanih dunja
100-200 grama kiselih jabuka
1 veći limun
2 lista lorbera
malo aleve paprike
paradajz pire
kašičica šećera
biber u zrnu
rakijska čaša sirćeta
peršun
koren celera
so i ostali začini po ukusu

Način pripreme

Šarana posoliti, uvaljati u brašno i pržiti na ulju tako da ne porumeni. Staviti ga u dublji pleh, posuti zrnima bibera, pa preko poređati kolutove limuna i list lorbera.

Nadev: iseckati luk na rebarca i pržiti na ulju (samo da omekša, tj. da ne porumeni). Dodati alevu papriku, 1,5-2 litra vode, suve šljive, dunje, jabuke, celer, peršun, sirće, paradajz pire i šećer. Sve ovo prokuvati i preliti ribu u plehu. Peći na većoj temperaturi 1,5-2 sata (ne mešati, već povremeno samo pritiskati kašikom), a dodati i ulje od prženja ribe dok se masa ne ujednači i provri.


Prijatno
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Punjeni šaran na pirinču

Punjeni šaran na pirinču



Potrebno je: (za 5 osoba)

Priprema: 60 min. Pečenje: 55 min.


1 šaran od 2,5 kg
300 g pirinča
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
1,5 kašika tucane ljute paprike
150 g belog grožđa
1 pakovanje mešanog smrznutog povrća
250 g mleča
250 g ikre
2,5 dl belog vina
2 dl pavlake
4 dl ulja
mešavina začina
so, biber


Priprema:

1. Crni luk oljuštiti i sitno iseckati, beli luk takođe oljuštiti i preseći napola, a šarana očistiti i dobro oprati.

2. Na malo ulja propržiti crni luk kako bi postao staklast, a zatim dodati ikru i mleč, sipati 2 dl ulja i sačekati da proključa. Zatim dodati 1/2 kašike tucane ljute paprike, biber i so po ukusu, pa promešati i skloniti sa vatre.

3. Posebno u slanoj vodi napola obariti pirinač i mešano smrznuto povrće, te ocediti od suvišne tečnosti i začiniti po ukusu.

4. Šarana začiniti i zarezati poprečno na nekoliko mesta sa obe strane, pa u proreze staviti polovine belog luka. Unutrašnjost šarana napuniti dinstanim mlečom i ikrom.

5. Pekač nauljiti i dno prekriti mešavinom pirinča i povrća. Odgore staviti punjenog šarana, zaliti sa 4 dl vode i ostatkom ulja. Posuti kašikom tucane paprike i belim grožđem, te poklopiti i staviti u zagrejanu rernu na 180ºC da se peče 40 minuta.

6. Pred kraj pečenja preliti mešavi-nom vina, pavlake i ostalih začina po ukusu, pa vratiti u rernu da se zapeče.


Prijatno
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šaran punjen lukom i pečurkama (posno)

Šaran punjen lukom i pečurkama

peceni-saran-punjen-lukom-i.jpg


Potrebno:
šaran, pola čaše iseckanog luka, pečuraka i prezle, šargarepa, kašičica šećera


Priprema:
Operite ribu u sirćetu, u kojem treba i da odstoji 15 minuta. Pomešajte prezle, šećer, luk, pečurke i naseckanu šargarepu s čašom belog vina pa napunite ribu. Premažite ribu jajetom, pospite prezlama i listićima putera. Pecite sat vremena. Izvadite ribu, a u sos dodajte vodu i umešajte kašiku brašna s malo putera. Prokuvajte, procedite, dodajte limunov sok, biber i so pa prelijte preko ribe.

 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pijani šaran (posno)

Pijani šaran

85499_pijani-saran_f.jpg

Potrebno je:
1,5 - 3 kg težak šaran
1 glavica belog luka
3 dl vina
ulje
biber
so


Priprema:
Očišćenu ribu zasecite sa obe strane i dobro posolite spolja i iznutra. Sitno iseckajte beli luk i sasvim malo ga propržite na ulju.

U pleh stavite ulje, zagrejte ga u rerni pa na to stavite šarana u položaj "kao da pliva". Pospite ga belim lukom i biberom. Zalijte uljem i stavite da se peče. Posle 15 minuta počnite da nalivate ribu vinom.

Pecite još oko pola sata (zavisno od veličine ribe), stalno je prelivajući sokom.




 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pečeni šaran (posno)

Pečeni šaran

Za 6 osoba: veći šaran (oko 1,2 kg), 2-3 kašike brašna, limun, dva C lovorova lista, so, biber i ulje za pečenje.
Za fil:
3 glavice luka, 1 dl ulja, kašičica mlevene paprike, 150 g suvih šljiva, 1 dunja, 1 jabuka, koren celera srednje veličine, kašika jabukovog sirćeta, 150 g pirea od paradajza, kašičica šećera i kašika peršuna.

Šarana posolite, uvaljajte u brašno i kratko propržite na vrelom uljau sa obe strane, pa položite u dublji uljem podmazan pleh, pospite zrnima bibera, odozgo poređajte kolutove limuna i listove lovora. Luk sitno iseckajte i kratko propržite na ulju. Jabuku, dunju i celer oljuštite, iseckajte na kockice i pomešajte sa izdinstanim lukom. Dodajte samlevenu papriku, kašiku C peršuna, sirće, paradajz pire i šećer, sipajte litar vode i kuvajte. Kada tečnost proključa kuvajte 10-15 minuta na umerenoj temperaturi. Ovom mešavinom prelijte šarana u plehu i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.



 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ŠARAN APOSTOLA LJUBAVI (posno)

ŠARAN APOSTOLA LJUBAVI

saran.jpg

POTREBNO JE
šaran od 1,5 kg, 1–2 glavice crnog luka, 2 kašike začinske paprike, 2 kašike pirea od paradajza, pola kašičice anisa (ako ima), riblja kocka, ulje po potrebi, so

PRIPREMA

Šarana očistite i isecite na široke komade. Crni luk iseckajte, propržite na ulju, te dodajte začinsku papriku i anis. Dolijte vodu ili supu od riblje kocke i pirjanite nalivajući povremeno vodom. Dodajte ribu, paradajz pire, posolite po ukusu, poklopite i kuvajte. Ako treba, dodajte još vode. Kada se šaran skuva, komade ribe složite u dugački tanjir i prelije ih proceđenim sokom od kuvanja.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šaran sa šampinjonima

Šaran sa šampinjonima

1.jpg

Sastojci:

4 porcije šarana
200 gr. šampinjona
1 mladi crni luk
100 grama putera
Sok od 1 limuna
So
3-4 zrna bibera
Malo mlevenog belog bibera


Priprema:

Porcije šarana pokapati sokom od limuna i posoliti pa ostaviti 15 minuta u frižideru. U međuvremenu šampinjone i mladi luk naseći na šnite.

Ribu poređati na foliju za pečenje namazanu puterem, dodati biber i obložiti lukom i šampinjonima.


Foliju dobro zatvoriti i grilovati na toploti od oko 200 stepeni 25-30 minuta. Foliju otvoriti i ribu servirati sa crnim ili belim hlebom uz zelenu salatu.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šaran sa šampinjonima i slaninom

Šaran sa šampinjonima i slaninom

1.jpg

Potrebno je: 1 očišćen šaran od oko 2 kg, 1 glavica crnog luka, 1 rendana šargarepa, 1 veća paprika, 200 g šampinjona, 100 g mesnate slanine, 1 čaša kisele pavlake, so i biber po ukusu, 500 g do 1 kg krompira kao prilog.

Ribu zasecete na svakih dva centimetra, posolite, pobiberite i začinite. Slaninu isecite na kockice, kratko je propržite da otpusti masnoću i izvadite, a zatim ispržite krupno isečen luk, šargarepu, papriku i šampinjone. Začinite po ukusu, pa dodajte slaninu. Kada povrće omekša, napunite time šarana. Ribu stavite u pleh i oko njega poređajte krompir isečen na kolutove. Premažite šarana pavlakom, nalijte u pleh oko 2 dl vode ili supe, prekrijte folijom i pecite 30 do 40 minuta u zagrejanoj rerni. Zatim sklonite foliju i pecite ribu još nekoliko minuta. Servirajte dok je toplo.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
"Pita" sa šaranom

"Pita" sa šaranom

34.jpg

Potrebno je: 300 g šarana, 1 kg krompira, 3 jaja, 3 dl mleka, 3 dl vode, 50 g butera, 300 g belog dela praziluka, 1 kašika brašna i 1 veza peršuna.

Skuvajte krompir i ispasirajte u pire, pa ga odložite sa strane. Skuvajte jaja u slanoj vodi 8 minuta, zatim ih potopite u hladnu vodu i oljuštite. Jaja isecite na četiri jednaka dela. U posudi za mućenje pomešajte mleko i vodu, dodajte komade šarana očišćene od kostiju i kuvajte oko 5 minuta, pa oljuštite kožicu sa ribe. Šarana premestite u pleh i sipajte mleko. Buter istopite u tiganju, dodajte praziluk isečen na kolutove i pržite ga dok ne omekša, a zatim dodajte brašno. Poklopite tiganj na 2-3 minuta, pa sipajte mleko koje je preliveno preko ribe. Sačekajte da provri, kuvajte 5 minuta, dodajte jaja, ribu i polovinu iseckanog peršuna. Posolite i pobiberite, dobro promešajte. Ovu smesu sipajte u pleh obložen kolačarskim papirom, raširite do ivica pleha, a preko sipajte pire krompir. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok pire ne dobije zlatnu nijansu. Izvadite i pospite ostatak peršuna, servirajte dok je toplo.

(Novosti)
 
Natrag
Top