- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Kao što rekoh želim razmišljati o Reči Božijoj i o njenim istinama. Da li smatraš da je pogrešno uzeti u ruke Pismo i razmišljati o njenim istinama?
Jedno je razmišljati o istinama u Svetom pismu, a drugo je koristiti Pismo za rastakanje Kristove crkve. Ili ti misliš da je Božji blagoslov vaših 50-tak tisuća zajednica koje bi jedna drugoj crijeva izvadili?
Moj pristup Pismu je u skladu sa onim što kaže apostol:"Budući da od malena umeš sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenje u Hrista Isusa", 2.Timotiju 3,15. Tako da je upravio hrišćanski istraživati i umudrivati se Rečju Božijom.
Piše sveti Pavao Timoteju i ovo.
2 Tim 2,1-2: Ti se dakle, dijete moje, jačaj milošću u Kristu Isusu i što si od mene po mnogim svjedocima čuo, to predaj vjernim ljudima koji će biti podobni i druge poučiti.
Pogledaj što sveti Pavao piše Timoteju i kako se Radosna vijest predavala, prenosila i čuvala. U samo jednoj Pavlovoj rečenici sadržane su četiri generacije, i način kako se prenosi Božja riječ. Pavao je predstavnik prve generacije, Timotej, druga generacija koja usmeno prima Radosnu vijest, opet usmeno vjernim ljudima (treća generacija) i četvrta generacija su oni koje će "ovi vjerni" podučiti. Gdje je ovdje "Sola Scriptura"? Da su apostoli prakticirali princip Sola Scriptura i tako naučili druge, doživjeli bi i oni stotine ili tisuće "crkava".
Nije Slape, nisi dobro razumeo. U II veku u crkvu ulaze antijudaističe tendencije.
Obrnuto. U 1. stoljeću među judeokršćanima, pogotovo u Jeruzalemu, javlja se animozitet koji će uzrokovati i apostolski sabor u Jeruzalemu. Odluke znamo, ne judaiziranju i subotarenju. U 4. stoljeću Crkva će jednako odlučiti, samo što će judaiziranje i subotarenje kažnjavati isključenjem iz Crkve.