- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Pa vidiš i ono što im je zapoveđeno da drže je Zakon Mojsijev.
Hoćeš reći da je iz Mojsijeva zakona? Je, tražilo se od kršćana iz poganstva da opslužuju sav Mojsijev zakon, a apostoli točno nabrojaše četiri stvari na koje će paziti. Ništa drugo ih ne obvezuje - ne obvezuju ih godišnji blagdani, ne obvezuju ih mlađaci, ne obvezuju ih tjedne subote, ne obvezuju ih propisi o čistoj i nečistoj hrani, itd, itd.
Dakle, ako im zapoveda da "ne drže" zakon Mojsijev a šta je onda ovo oko krvi, udavljenoga...
Koliko puta ti treba ponoviti?. Određuju one četiri stvari, i ništa više od Mojsijevog zakona.
zato sam i pre napomenuo da su objašnjenja koja pružaš nekonzistentna jer nemaju kontekst. Nije logično da im zakon Mojsijev zabranjuje ili oslobađa a onda im se iz tog zakona navodi šta da drže. Mora se naći bolje objašnjenje.
Kakva moja objašnjenja, ja sam samo citirao ono što piše u Djelima apostolskim, vidi:
Dj 15,5: Onda ustanu neki od onih što iz farizejske sljedbe bijahu prigrlili vjeru pa reknu: "Treba ih obrezati i zapovjediti im da opslužuju Zakon Mojsijev."
Dj 15,28-29: Zaključismo Duh Sveti i mi ne nametati vam nikakva tereta osim onoga što je potrebno: uzdržavati se od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga i od bludništva. Budete li se toga držali, dobro ćete učiniti. Živjeli!"
Sve je jasno. Ako imaš kakav prigovor na svetopisamski tekst tuži svetog Luku. Ili ti, po svom običaju, dodaj nešto u Lukin tekst.
Ono što sam ponudio kao rešenje tj. da Sabor govori o obrezanju i o ovih četiri odredbi iz Mojsija koje samo treba osloboditi tradicionalnih jevrejskih dodataka je sasvim u skladu sa tekstom jer onda dobija puni smisao tekst. Ne ukida se ono što nije pomenuto već se fokus stavlja na ono što je pomenuto.
Ti ponudio riješenje o čemu je Sabor raspravljao!? Lukin tekst je toliko jasan da mu ne trebaju tvoja laprdanja - "Treba ih obrezati i zapovjediti im da opslužuju Zakon Mojsijev."