S kim je razgovarao Saul kod vračare?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Duhovi umrlih kao svesni elemenat koji nastavlja da živi nakon smrti tela ne postoji.
A sto se dokazuje Solomunom, koji nije bio siguran ni da ima vaskrsenja (pa je pisao protiv vaskrsenja) a kamo li zagrobnog zivota. Pa je ucio: "dobro je za coveka i da jede i da pije, i da uziva od svog rada.. jel s one strane nema nista" ---> to je slicno kao izjava: "jedimo i pijmo jel cemo sutra umreti"!

Ti je ucio Solomun!

Tako i vi koristite, argumenat jednog coveka koji je iznosio "svoja razmisljanja", i ucio da "covek treba da uziva u ovom zivotu, jer mu je to sve!" ---> suprotno Hristovom pozivu da se zrtvujemo, ponesemo svoj krst, sabiramo blago na nebu i odreknemo se svega ovozemaljskog!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
A sto se dokazuje Solomunom, koji nije bio siguran ni da ima vaskrsenja (pa je pisao protiv vaskrsenja) a kamo li zagrobnog zivota. Pa je ucio: "dobro je za coveka i da jede i da pije, i da uziva od svog rada.. jel s one strane nema nista" ---> to je slicno kao izjava: "jedimo i pijmo jel cemo sutra umreti"!

Sa one strane nema ništa znači da nema zagrobnog života. Samim tim što je ustanovljena žrtva i praznik prvina jasno je da su svi znali za žrtvu Mesije i vaskrsenje. Čak su i prije Solomona znali za uskrsenje npr. Jov. Tako da je tvoja primjedba besmislena kako on nije imao pojma o tome, pa ste lupetali kako je bio u depresiji i kojekakve gluposti jer vi učite okultnu demonsku nauku da postoji zagrobni život.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Solomun je bio potpuno siguran u vaskrsenje, već je svoje izlaganje bazirao na činjenici prolaznosti života, vezano za ovozemaljsko bitisanje u telu, ne uzimajući duhovni aspekt.

Tako on kaže ( parafraziram ): "SVE JE TAŠTINA U ZEMALJSKOM SMISLU, JER ĆE MO SVI NA KRAJU UMRETI, I ČOVEKOVA BORBA NA ZEMLJI, I STICANJE ZEMALJSKOG BOGATSTVA NEMA NIKAKVOG SMISLA, JER ĆE SE ŽIVOT JEDNOG DANA ZAVRŠITI"

Sa duhovnog aspekta - on zna sve, i potpuno veruje u vaskrsenje, a to vidimo iz njegovih izjava, od kojih poslednja glasi: "GLAVNO JE SVEMU ŠTO SI ČUO - BOGA SE BOJ I ZAPOVESTI NJEGOVE DRŽI, JER ĆE SVAKO DELO BOG IZNETI NA SUD, I SVAKU TAJNU BILA DOBRA ILI ZLA"

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ti je ucio Solomun!

Tako i vi koristite, argumenat jednog coveka koji je iznosio "svoja razmisljanja"

Zato piše da je svo Pismo ndahnuto od Boga, znači istina.

i ucio da "covek treba da uziva u ovom zivotu, jer mu je to sve!"

Pa zar treba da ne uživa, zato je napisao da je čovjeku sve da drži zapov. Božje.

suprotno Hristovom pozivu da se zrtvujemo, ponesemo svoj krst,

Žrtvuje se za vjeru i spasenje, a to ne znači da čovjek treb da se muči. Baš nprotiv kaže se da se radujemo.

sabiramo blago na nebu i odreknemo se svega ovozemaljskog!

Ništa ti o ovome nisi shvatio. NIje problem u bogatstvu nego u odnosu prema bogatstvu, ko da nije bilo bogatih pravednika kroz istoriju što vidimo u Bibliji.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zato piše da je svo Pismo ndahnuto od Boga, znači istina.

Pismo je "Bogo - nadahnuto", dakle nije "diktirano".

Ono sadrzi ljudska misljenja i stavove, jel je Bog dozvoljavao ljudima da se izrazavaju svojim recima.

Ljudska misljenja i stavove ne vrednujemo kao Bozje stavove!

Ono sto Solomun pise su njegova misljenja a ne Bozja!

Samim tim što je ustanovljena žrtva i praznik prvina jasno je dasu svi znali za žrtvuMesije i vaskrsenje.

Jasno je da NISU SVI ZNALI, jer da su znali , shvatili bi da mesija mora umreti, ali nisu!

Takodje da je Bog objasnio svrhu prinosenja zrtvi, ne bi Kain onda prineo biljke!

A Pavle Hristovu zrtvu, naziva "tajnom sakrivenom od postanja sveta", dakle nesto sto se nije znalo!

Oboreno po ko zna koji put, ali ti i dalje tvrdoglavo istrajavas u svom ponosu i sujeti...

Da ne znam da je tvrdoglavost, mislio bi da u zivotu nisi otvorio bibliju.

Čaksu i prije Solomona znali za uskrsenje npr. Jov.

A da li sam ja rekao da "niko nije znao"???

Ja sam rekao da "nije bilo opste poznato" i da obican narod nije o tome nista znao, jel to se nije propovedalo!

Propovedanje vaskrsenja pocinje tek sa Isaijom, jel on je taj koji je Hrista navestio, i sve aspekte dogadjaja koji ce to pratiti, ukljucujuci i vaskrsenje...

Tek od Isaije postoji kod Jevreja dogma o vaskrsenju kao i dogma o mesiji, a ne pre toga!

Tvoja tvrdoglavost, ponos , sujeta i inat ti ne daju mira!

Sa duhovnog aspekta - on zna sve, i potpuno veruje u vaskrsenje, a to vidimo iz njegovih izjava, od kojih poslednja glasi: "...JER ĆE SVAKO DELO BOG IZNETI NA SUD, I SVAKU TAJNU BILA DOBRA ILI ZLA"

Ovde je rec o "zemaljskom sudu"!
Solomun je bio sudija, i znao je kako to funkcionise, na sudu se ocitavala Bozja volja a ne ljudska, ne sudi covek nego Bog!

Tako on pise za zemaljski sud, da ce Bog suditi onome ko gresi. Ne pise o sudu nakon smrti!

Vi prosto volite biti zaslepljeni.
To je vas izbor.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Pismo je "Bogo - nadahnuto", dakle nije "diktirano".

A jel neko rekao da je diktirano. Tebi se počelo pričinjavati stavovi.

Ono sadrzi ljudska misljenja i stavove, jel je Bog dozvoljavao ljudima da se izrazavaju svojim recima.

Nadahnuta od Boga.

Ono sto Solomun pise su njegova misljenja a ne Bozja!

Netačno, čim je nešto nadahnuto od Boga, znači da je i Božje.

Jasno je da NISU SVI ZNALI, jer da su znali , shvatili bi da mesija mora umreti, ali nisu!

I jesu shvatili, pitaj Avrama šta je rekao Isaku. Itekako su znali da mora umrijeti.

Takodje da je Bog objasnio svrhu prinosenja zrtvi, ne bi Kain onda prineo biljke!

Jeste objasnio samo je do čovjeka hoće li da shvati ili ne. Tj. prihvati ili ne. Baš sada lupetaš, kako je Avelj shvatio.

A Pavle Hristovu zrtvu, naziva "tajnom sakrivenom od postanja sveta", dakle nesto sto se nije znalo!

Nije sakrivena, sakriven je bio način. Baš lupaš, zato i jeste uvedene Pasha daukaže na konačnu žrtvu.

Oboreno po ko zna koji put, ali ti i dalje tvrdoglavo istrajavas u svom ponosu i sujeti...

Imaš odg. gore.

Da ne znam da je tvrdoglavost, mislio bi da u zivotu nisi otvorio bibliju.

tvoje mišljenje je tebi Bog.

A da li sam ja rekao da "niko nije znao"???

Znali su svi, tj. objavljeno je svima, nisu znali bezakonici, pravedni jesu.

A tebi Solomon nije znao.

Ja sam rekao da "nije bilo opste poznato" i da obican narod nije o tome nista znao, jel to se nije propovedalo!

Da li će čovjeku biti poznato ili ne zavisi od samog čovjeka kao kod Kaina ili Avelja.

Propovedanje vaskrsenja pocinje tek sa Isaijom, jel on je taj koji je Hrista navestio, i sve aspekte dogadjaja koji ce to pratiti, ukljucujuci i vaskrsenje...

Netačno počinje još od prvih ljudi. A zato i jeste ustanovljen praznik prvih snopova koji ukazuje na to. Ala baš pričaš besmislice. Pa svi praznici su ukazivali na Mesiju i šta će se desiti.

Tvoja tvrdoglavost, ponos , sujeta i inat ti ne daju mira!

Tebi osim što ne daju mira, ne daju ti ni istinu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Netačno, čim je nešto nadahnuto od Boga, znači da je i Božje.

Ne znaci, u njoj imas i stavove ljudi, Pavle na primer savetuje i kaze: "ovo ja kazem, bolje je coveku da se ne zeni", dakle ona sadrzi i ljudska misljenja, stavove i ideje, koje nisu Bozje i ne treba bukvalno svaku rec citati kao da je od Boga.

Biblija je ljudsko - Bozanska knjiga!

Solomun iznosi "svoja misljenja", koja vi pogresno interpretirate kao Bozja!

On to cak i kaze na par mesta, "kako je on posmatrao sve sto se pod suncem cini, coveka i njegova dela" i iz toga iznosio svoje zakljucke!!!

Vi onda takvog coveka uzimate za dogmatu! I tvrdite da su to Bozje reci, a on covek filozofirao!

I jesu shvatili, pitaj Avrama šta je rekao Isaku. Itekako su znali da mora umrijeti.

Nisam rekao da nisu svi znali tu tajnu!

Solomun nije!

On sam tvrdi da zakljucke iznosi iz svojih posmatranja a ne zato sto mu je to otkriveno!

Takave izjave se ne mogu smatrati dogmom!

Nije sakrivena, sakriven je bio način. Baš lupaš, zato i jeste uvedene Pasha daukaže na konačnu žrtvu.

Jeste uvedena da ukaze, i ukazivala je, ali narod nije znao sta to znaci, proroci su jedino znali, jel im je Bog otkrio tu tajnu, o kojoj se nije trebalo govoriti javno, zbog toga da bi se osiguralo ispunjenje!

Da je Bog svima otkrio, fariseji ne bi Hrista ni razapeli!

tvoje mišljenje je tebi Bog.

Tvoj ponos je tebi bog!

Znali su svi, tj. objavljeno je svima, nisu znali bezakonici, pravedni jesu.

Nisu ni svi pravedni znali.

A tebi Solomun nije znao?

On sam kaze da su to njegovi zaključci! Dakle nije znao, i tako je i pisao, filozofirajuci!

Da li će čovjeku biti poznato ili ne zavisi od samog čovjeka kao kod Kaina ili Avelja.

Znaci da je to sakriveno!

Ako ti trebas da "spoznas nesto" onda je to sakriveno!

Tebi osim što ne daju mira, ne daju ti ni istinu.

Tebi djavo ne da mira!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, Solomun nije govorio o zemaljskom sudu, već Božjem na kraju istorije sveta i vaskrsenja, jer tekst kaže: "GLAVNO JE SVEMU ŠTO SI ČUO - BOGA SE BOJ I ZAPOVESTI NJEGOVE DRŽI, JER ĆE SVAKO DELO BOG IZNETI NA SUD, I SVAKU TAJNU BILA DOBRA ILI ZLA"

Bog će ljudima na kraju istorije sveta suditi po tome - da li su izgradili svoj karakter i to na nivou misli u odnosu na deset Božjih zapovesti ( jer Bog poznaje šta je u čovečijem srcu i mislima ).

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ne znaci, u njoj imas i stavove ljudi, Pavle na primer savetuje i kaze: "ovo ja kazem, bolje je coveku da se ne zeni", dakle ona sadrzi i ljudska misljenja, stavove i ideje, koje nisu Bozje i ne treba bukvalno svaku rec citati kao da je od Boga.

Biblija je ljudsko - Bozanska knjiga!

Čim je nadahnuće, znači da su Božji stavovi, a oni mogu postati ljudski.

A ko je rekao da je samo Božanska. To musl. kažu za Kuran.

Solomun iznosi "svoja misljenja", koja vi pogresno interpretirate kao Bozja!

Nadahnuta od Boga, znači istinita.

On to cak i kaze na par mesta, "kako je on posmatrao sve sto se pod suncem cini, coveka i njegova dela" i iz toga iznosio svoje zakljucke!!!

I jel to tačno ili nije?

Vi onda takvog coveka uzimate za dogmatu! I tvrdite da su to Bozje reci, a on covek filozofirao!

Čim je nadahnuto od Boga znači da je istina.

Nisam rekao da nisu svi znali tu tajnu!

Pa neki i nisu.

Jeste jer mu je poznata služba u Hramu. Podigao Hram za tu službu, a da nije znao. E svašta.

On sam tvrdi da zakljucke iznosi iz svojih posmatranja a ne zato sto mu je to otkriveno!

Kako onda piše da je svo Pismo nadahnuto, znači da mu je otkriveno.

Pa to što iznosi je tačno.

Takave izjave se ne mogu smatrati dogmom!

Dokaži da t nije tako.

Jeste uvedena da ukaze, i ukazivala je, ali narod nije znao sta to znaci, proroci su jedino znali, jel im je Bog otkrio tu tajnu, o kojoj se nije trebalo govoriti javno, zbog toga da bi se osiguralo ispunjenje!

Kako ko, ko je pravedan znao je, ko nije nije ni znao.

Čuj samo proroci znali. Nerazumni čovječe, Jevrejin koji je zgriješio donosio je jagnje do sveštenika, a ti kažeš tj. LUPAŠ da su samo znali proroci. Niti znaš kako je to funkcionisalo.

Tvoja nauka je satanska.

Da je Bog svima otkrio, fariseji ne bi Hrista ni razapeli!

Jeste svima, a da li će shvatiti je do samog čovjeka.

Tvoj ponos je tebi bog!

Fino sebe opisuješ.

Nisu ni svi pravedni znali.

Ajd navedi koji nije znao.

On sam kaze da su to njegovi zaključci! Dakle nije znao, i tako je i pisao, filozofirajuci!

Znači Pismo po tebi nije svo nadahnuto od Boga.

Znaci da je to sakriveno!

Nije, objasnio sam šta je sakriveno. Način izvršenja, uopšte ne znaš šta je tajna.

Ako ti trebas da "spoznas nesto" onda je to sakriveno!

Pa spoznali su mnogi.

Tebi djavo ne da mira!

Dobro je da bar priznaš to za sebe.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, Solomun nije govorio o zemaljskom sudu, već Božjem na kraju istorije sveta i vaskrsenja, jer tekst kaže: "GLAVNO JE SVEMU ŠTO SI ČUO - BOGA SE BOJ I ZAPOVESTI NJEGOVE DRŽI, JER ĆE SVAKO DELO BOG IZNETI NA SUD, I SVAKU TAJNU BILA DOBRA ILI ZLA"

Bog će ljudima na kraju istorije sveta suditi po tome - da li su izgradili svoj karakter i to na nivou misli u odnosu na deset Božjih zapovesti ( jer Bog poznaje šta je u čovečijem srcu i mislima ).

Nemas dokaza za to, ja sam lepo rekao. Solomun je bio sudija, i on govori o zemaljskom sudu, ne nebeskom..

Pa cak i da govori o nebeskom, vec sam rekao da je on iznosio "svoja misljenja", i to sam kaze na vise mesta: "posmatrao sam sve sto covek cini pod suncem, i nema nista bolje nego da covek jede i pije i uziva od svoga rada..." (parafraziram).

Dakle, "on iznosi svoja zapazanja" (misljenja), a vi na osnovu tih zapazanja temeljite nekakvu dogmu o stanju coveka nakon smrti!

I kao sto sam rekao, jeste poricao vaskrsenje, a da li je sa druge strane znao da Bog govori o vaskrsu, to i nije toliko bitno.. On sumnja, postavlja pitanja i sa ljudskog stanovista dovodi u pitanje cak i uvrezena gledista ljudi onog vremena, kao i teologiju.

Takav tekst mi ne mozemo uzeti kao temelj dogme!

Natrag