S kim je razgovarao Saul kod vračare?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Dokaži da t nije tako.
Znači Pismo po tebi nije svo nadahnuto od Boga.

"Reci propovednika.. cara u Jerusalimu..."

"Ja propovednik.. upravih srce svoje da trazim i razaberem mudroscu sve sto biva pod nebom.. sve je tastina i muka duhu"

"Okretoh se srcem svojim da poznam i izvidim i iznadjem mudrost i razum..."

"Upravih srce svoje da poznam mudrost i vidim sta se radi na zemlji.."

Pisci biblije svojim recima pisu i izrazavaju Bozanske istine njima objavljene, ali takodje iznose i neke svoje licne stavove i ideje. Tako u knjizi o Jovu imamo stavove Jovovih tesioca pa cak i Jovove stavove koji nisu bili ispravni, zato ga Bog kasnije ukorava, pa i Pavle iznosi svoja licna misljenja i to naglasava, naglasio je to i Solomun samo ne citate..

Cak i vasi adventisticki teolozi izjavljuju da nisu sve reci nadahnute vec samo neke su ispravne, citiram: "kako mozemo biti sigurni da su neke reci od Boga, samo onda kada u bibliji stoji: 'Tako rece Gospod' ".

Nisam ja ovo izmislio, to proizlazi iz vase adventisticke teologije.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Uci li Solomun vaskrsenje:

"Nema nista bolje nego da se covek veseli onim sto radi, jer mu je to deo,jer ko ce ga dovesti da vidi sta ce biti posle njega?"

"Jer ko ce biti izabran? U zivih svih ima nadanja.. (mrtvi) vise nikada nece imati udela ni u cemu sto biva pod suncem"

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Соломон у већем делу говори као безбожник, као што говоре људи око нас. Потпуно исте речи сам слушао од људи. Соломон гради велико дело као најмудрији књижевник, да би на крају дао одговоре на сва постављана питања. У почетку себе поставља у улогу некаквог безбожника који стално запиткује и сумња, који само мисли на јело, пиће и провод (јер после нема ничега).

Зар толико треба да се разуме ова Соломонова мудрост?

9. Радуј се, младићу, за младости своје, и нека се весели срце твоје док си млад, и ходи куда те срце твоје води и куда очи твоје гледају; али знај да ће те за све то Бог извести на суд.

У преводу: "Ради ти шта ти је воља, али знај да
ћеш одговарати за своју распојасаност и безбожност."

Јер после смрти нема ничега? Јер је после све небитно? Само црна земља? Није ни чудо што многи не схватају нарацију Соломонову, зато он и јесте прозван мудрим.

Унутрашња некохерентност дјела отежава његову подијелу на посебне цјелине и израду плана текста. Вилфрид Харингтон је предложио следећу подјелу:
  • Увод, 1, 1-3
  • Први дио
    • Пролог: Досада 1, 4-4, 11
    • Четири облика разочарања:
  1. Соломонов живот 1, 12-2, 26
  2. Смртност 3
  3. Појединац у друштву 4, 1-5, 8
  4. Новац 5, 9-6, 12
  • Други дио
    • Пролог: Смијех 7, 1-7
    • Четири облика разочарања:
  1. Санкције 7, 8-8, 15
  2. Љубав 8, 16-9, 10
  3. Случај 9, 11-11, 6
  4. Доб
  • Епилог 12, 9-14

Размишљања Проповједника о испразности земаљских ужитака представљају посљедњу етапу у оспоравању традиционалног учења о земаљској награди за праведнике. Књига проповједникова у том смислу слиједи за Књигом о Јову и представља даљи развој библијске мисли. Традиционалном учењу супротстављао се живот. Било је потребно пронаћи рјешење које сам живот неће моћи да оспори. Проповједник доводи у сумњу устаљено мишљење да праведник мора да буде срећан. Праведан човек може имати све, па да опет не буде задовољан. Са тог аспекта представља другу страну слике која је дата у Књизи о Јову (човек може да страда без кривице). Проповедник се супротставља мишљењу по којем је смисао људског живота у достизању и остварењу земаљске среће. Тврдећи да су земаљска радост и срећа испразни, усмерава ученике према оностраном, које слиједи после божанског суда.

Wilfrid Harrington, Uvod u Stari Zavjet,

Коначно нађох да неко разуме. Мада мислим да је овде проблем што некима одговара један одређени број реченица, а сама срж (поука) овог великог и мудрог дела уопште није битна.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Iz Solomunovih izjava se vidi krajnji ocaj, beznadeznost, tuga i besmisao.

Besmisao inace nalazimo kod svih filozofa, pa je ovo jasno Solomunova filozofija, i njegovi licni stavovi proizasli iz posmatranja.

On se odao uzivanju i grehu, da bi istrazio imali srece u tome, to sam kaze..

Na kraju ipak Solomun zakljucuje da se treba bojati Boga "jer ce svako delo Bog izneti na sud", pa je uprkos besmislu i lutanju ona na kraju ipak pozitivna, i kao takva je uvrstena u kanon..

Evo samo nekih izjava:

videh sve sto biva pod suncem i gle sve je tastina i muka duhu...

Zato mi omrze zivot.. jer mi nije milo sto biva pod suncem..

Dodjoh na to da mi srce izgubi nadanje o svakom trudu..

"pustih telo svoje na uzivanje.."

Nema nista bolje nego da se covek veseli onim sto radi, jer mu je to deo,jer ko ce ga dovesti da vidi sta ce biti posle njega?

Ko ce kazati coveku sta ce biti posle njega?

Jer ko ce biti izabran? U zivih svih ima nadanja.. (mrtvi) .. nikada vise nece imati udela ni u cemu sto biva pod suncem.

Knjiga je lutanje, ekspetimentisanje, odavenje grehu i uzivanju radi pronalazenja smisla zivota, i kao takva je vredna, ali nije vredna u formiranju dogmi, pogotovo ne dogme o stanju umrlih, jer se ona bavi besmislom i kratkocom zivota, te ukazuje na prolaznost i konacni besmisao bez Boga, na nistavnost!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Соломон у већем делу говори као безбожник, као што говоре људи око нас. Потпуно исте речи сам слушао од људи. Соломон гради велико дело као најмудрији књижевник, да би на крају дао одговоре на сва постављана питања. У почетку себе поставља у улогу некаквог безбожника који стално запиткује и сумња, који само мисли на јело, пиће и провод (јер после нема ничега).

Зар толико треба да се разуме ова Соломонова мудрост?

Tako je!

Ti si nasao prave reci, ne mogu da se izrazim sazeto :)

Jednim delom sam pogresio kad sam tvrdio da Solomun nije verovao u vaskrsenje, verovatno jeste, ali se pretvara kao da ne veruje, kao da je on bezboznik. Sto je svakako u jednom periodu zivota i bio. Zato je njegova poruka znacajna..

Dobro je sto si dopunio ovo, jel je sada sve jasno...

Jednim delom on govori sa aspekta bezboznika a drugim delom govori kao pravednik, i daje odgovore. (to je inace i uobicajen nacin pisanja u bibliji 'pitanje - odgovor' , zaboravio sam kako se zove)

Adventisti su uzeli ove reci gde on govori kao bezboznik, i kaze ''jedi pij, nema nista nakon smrti, nema ni vaskrsenja", i onda nazivaju to dogmom.

Hvala ti brate.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Соломон у већем делу говори као безбожник, као што говоре људи око нас.

Pa ga je Bog nadahnuo na taj govor po tebi. Ala lupaš gluposti Adrian.

Потпуно исте речи сам слушао од људи.

Kontekst je taj koji to određuje, a ne da li su iste riječi.

Соломон гради велико дело као најмудрији књижевник, да би на крају дао одговоре на сва постављана питања. У почетку себе поставља у улогу некаквог безбожника који стално запиткује и сумња, који само мисли на јело, пиће и провод (јер после нема ничега).

Pa realno poslje i nema ničega do vaskrsenja. To je tačno. Što se tiče jela i piće to je svakom potrebno i zabava, ali problem u kom kontekstu, ako postane idolopoklonstvo onda je problem.

9. Радуј се, младићу, за младости своје, и нека се весели срце твоје док си млад, и ходи куда те срце твоје води и куда очи твоје гледају; али знај да ће те за све то Бог извести на суд.

Pa vidiš da je ipak stavljeno u ispravan kontekst. Izaće na sud.

Јер после смрти нема ничега? Јер је после све небитно? Само црна земља? Није ни чудо што многи не схватају нарацију Соломонову, зато он и јесте прозван мудрим.

Pa i nema, ovdje se misli na zagrobni život pagansko praznovjerje u koje vjeruješ ti i Mire i PC.

Pa jeste crna zemlja do vaskrsenja, ovo se govori u tom kontekstu. Ipak imamo nauku vaskrsenja kod Solomona kada kaže da će Bog sve izvesti na SUD. Kako će izvršiti presudu ako ne vaskrsne ljude.

Смртност 3

Zar to nije tačno. Šta si ti besmrtan, pa samo za Boga piše da je besmrtan.

Evo samo nekih izjava:

videh sve sto biva pod suncem i gle sve je tastina i muka duhu...

Pa zar nije taština prolaznost živiš i umre.

Zato mi omrze zivot.. jer mi nije milo sto biva pod suncem..

Nije mu milo da umre, a kome je milo.

Dodjoh na to da mi srce izgubi nadanje o svakom trudu..

"pustih telo svoje na uzivanje.."

Ali je ipak uživanje stavio u pravi kontekst. Priznanje grijeha je nadahnutost od Boga.

Nema nista bolje nego da se covek veseli onim sto radi, jer mu je to deo,jer ko ce ga dovesti da vidi sta ce biti posle njega?

Pa zar Isus ne kaže da se radujemo?

Ko ce kazati coveku sta ce biti posle njega?

Jer ko ce biti izabran? U zivih svih ima nadanja.. (mrtvi) .. nikada vise nece imati udela ni u cemu sto biva pod suncem.

Pa i neće nikada do vaskrsenja imati udjela, zar to nije tačno. Solomon misli na ovaj prvi život do vaskrsenja, što je i tačno.

I tvoja nauka je oborena.

Knjiga je lutanje, ekspetimentisanje, odavenje grehu i uzivanju radi pronalazenja smisla zivota, i kao takva je vredna, ali nije vredna u formiranju dogmi, pogotovo ne dogme o stanju umrlih, jer se ona bavi besmislom i kratkocom zivota, te ukazuje na prolaznost i konacni besmisao bez Boga, na nistavnost!

Pošto je vaša nauka besmislena imate potrebu da nauku Solomona obesmislite.

Nikakva je vaša nauka, ovdje ste sve izvrnuli iz konteksta, ali hvala Bogu ja ću vašu nauku da oborim 1. Korin. 1,27

Jednim delom sam pogresio kad sam tvrdio da Solomun nije verovao u vaskrsenje, verovatno jeste, ali se pretvara kao da ne veruje, kao da je on bezboznik. Sto je svakako u jednom periodu zivota i bio. Zato je njegova poruka znacajna..

Nema tu u jednom dijelu ili vjeruješ u vasr. ili ne.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ma uzas, meni kazes da sam ja bezumnik.
Vidi sta radis, ni ne citas napisano.
Bas tebe briga sta smo pisali!

Brze bolje da odgovoris da neko ne vidi da si oboren :)

Adrijan te je dotukao!
:bfghb:

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
"posmatrao sam sve sto covek cini pod suncem, i nema nista bolje nego da covek jede i pije i uziva od svoga rada..." (parafraziram).

Mire, nije greh raditi i jesti od svoga rada, jer apostol Pavle kaze "KO NE RADI NE TREBA NI DA JEDE"

Dakle, nije greh raditi i uzivati plodove svoga rada.

Ovo gore je Solomonovo zapazanje u odnosu na greh i tastinu i prolaznost zivota.

Iz tog razloga o i daje izjave ""GLAVNO JE SVEMU ŠTO SI ČUO - BOGA SE BOJ I ZAPOVESTI NJEGOVE DRŽI, JER ĆE SVAKO DELO BOG IZNETI NA SUD, I SVAKU TAJNU BILA DOBRA ILI ZLA" jer je znao, da sve drugo podleze Bozjoj osudi na kraju istorije sveta i vaskrsenja.

Svako drugo misljenje nije biblijski, a ja uocavam - da se ti u svemu sto se diskutuje protivis istini zapisanoj u Bozjoj reci.

Brate, doveo si sebe u strasno stanje uma, i zakljucujem da to radis svesno, samo da Adventisti ne budu u pravu, sto je olicenje tvog odnosa prema njima.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Dakle, nije greh raditi i uzivati plodove svoga rada.

Ovo gore je Solomonovo zapazanje u odnosu na greh i tastinu i prolaznost zivota.

Iz tog razloga o i daje izjave ""GLAVNO JE SVEMU ŠTO SI ČUO - BOGA SE BOJ I ZAPOVESTI NJEGOVE DRŽI, JER ĆE SVAKO DELO BOG IZNETI NA SUD, I SVAKU TAJNU BILA DOBRA ILI ZLA" jer je znao, da sve drugo podleze Bozjoj osudi na kraju istorije sveta i vaskrsenja.

Svako drugo misljenje nije biblijski, a ja uocavam - da se ti u svemu sto se diskutuje protivis istini zapisanoj u Bozjoj reci.

Brate, doveo si sebe u strasno stanje uma, i zakljucujem da to radis svesno, samo da Adventisti ne budu u pravu, sto je olicenje tvog odnosa prema njima.

Pa moraju da izvrnu njegovo učenje jer ga oni imaju takvog. Vjeruju da je Saul razg. sa Samuilom.

Natrag