Član
- Učlanjen(a)
- 19.01.2011
- Poruka
- 29
Pita Eva Adama:
- Adame,jel me volis..?
- Naravno,a koga bi drugog..?
- Adame,jel me volis..?
- Naravno,a koga bi drugog..?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Baš dobar vicPitanje za one koji ne veruju ni u šta drugo osim u ono što vide : Kako to da sam jutros sanjao Kragujevac ali baš Kragujevac na koji nisam ni pomišljao i u snu razgledao grad i solitere u Kragujevcu. Na Kragujevac nisam pomislio najmanje godinu dana. I kad ustanem čitam vest o zemljotresu u Kragujevcu i još uz to u vestima se spominju soliteri u kojima se najviše osetio zemljotres. hehe
"Argumentovano" dokazivanje postojanja Boga
1. TRANSCENDENTALNI ARGUMENT, tj. PRESUPOZICIJA (1) Ako postoji razum, postoj i Bog. (2) Razum postoji. (3) Dakle, postoj i Bog.
2. KOSMOLOŠKI ARGUMENT, tj. ARGUMENT PRVOG UZROKA (1) Ako kažem da nešto mora imati uzrok, tada ga i ima. (2) Kažem d auniverzum mora imati uzrok. (3) Dakle, univerzum ima uzrok. (4) Dakle, Bog postoji.
3. ONTOLOŠKI ARGUMENT (I) (1) Boga definišem kao X. (2) Pošto sam u stanju da zamislim X, tada X mora da postoji. (3) Dakle, Bog postoji.
4. ONTOLOŠKI ARGUMENT (II) (1) Mogu da zamislim savršenog Boga. (2) Jedan od kvaliteta savršenosti jeste i postojanje. (3) Dakle, Bog postoji.
5. MODIFIKOVANI ONTOLOŠKI ARGUMENT (1) Bog je ili potreban ili nepotreban. (2) Bog nije nepotreban, otuda mora biti potreban. (3) Dakle, Bog postoji.
6.ARGUMENT STVARANJA, tj. TELEOLOŠKI ARGUMENT (I) 1) Pogledaj ovaj svet/univerzum/žirafu. Zar nisu kompleksni? (2) Samo vrhovno biće je moglo da ih napravo tako kompleksnim. (3) Dakle, Bog postoji.
7. ARGUMENT LEPOTE, tj. STVARANJE/TELEOLOŠKI ARGUMENT (II) 1) Nije li to dete/zalazak sunca/cvet/drvo prekrasno? (2) Samo tvorac pun ljubavi je mogao da ih napravi tako lepim. (3) Dakle, Bog postoji.
8. ARGUMENT ČUDA (I) (1) Moja tetka je imala rak. (2) Lekari su je samo mučili svim tim terapijama. (3) Moja tetka se molila Bogu i evo danas nema rak. (4) Dakle, Bog postoji.
9. MORALNI ARGUMENT (I) (1) Osoba X, dobro poznati ateista, bio je moralno inferioran u odnosi na nas. (2) Dakle, Bog postoji.
10. MORAL ARGUMENT (II) (1) kad sam bio mlad psovao sam,, pio, pušio, kockao se, zlostavljao decu, krao, ubijao. (2) Sve se to promenilo kad sam postao religiozan. (3) Dakle, Bog postoji.
11. ARGUMENT STRAHA, tj. TOMAS DE TORQUEMADIN ARGUMENT (1) Vidiš tu lomaču? (2) Dakle, Bog postoji.
12. ARGUMENT BROJEVA (1) Milijarde ljudi veruju u neku vrstu višeg bića. (2) Ne može biti da su svi oni u zabludi, zar ne? (3) Dakle, Bog postoji.
13. ARGUMENT NEPOTPUNOG RAZARANJA (1) Avion se srušio i poginulo je 143 putnika i članova posade. (2) Ali jedno dete je preživelo, sa svega nekoliko modrica. (3) Dakle, Bog postoji.
14. ARGUMENT MOGUĆIH SVETOVA (1) Da su stvari mogle da krenu drugačije, one bi i krenule. (2) I to na gore. (3) Dakle, Bog postoji.
15. ARGUMENT GRNČARA (1) Zemljani lonci ne idu unaokolo i izdaju naređenja grnčaru koji ih je napravio. (2) Dakle, Bog postoji.
16. ARGUMENT KREATIVNOG TUMAČENJA (1) Bog je: (a) Osećaj koji imaš kad pogledaš novorođenče. (b) Ljubav koju majka ima za svoje dete. (c) Taj tihi glas u tvom srcu. (d) Potencijal čovečanstva da prevaziđe sve poteškoće. (e) To kako se osećam kad posmatram zalazak sunca. (f) Ukus sladoleda u vreli dan. (2) Dakle, Bog postoji.
17. POSTMODERNISTIČKI ARGUMENT (1) Sad ću ti dokazati da Bog postoji. (2) [Ovde ubaciti bilo koji od prethodnih argumenata.] (3) [Ateista pobija taj argument.] (4) Ja ti ne mogu dokazati da više biće postoji ni na koji opipljiviji način od onoga na koji bilo ko drugi od nas može da dokaže da mi zaista postojimo u jednom opipljivom svetu. (5) Dakle, Bog postoji.
18. ARGUMENT SREĆNE KOINCIDENCIJE (1) Koje su šanse da se to dogodi? (2) Siguran sam sasvim male. (3) Dakle, Bog postoji.
19. ARGUMENT TAJANSTVENE UPOTREBE PREDLOGA (1) Nemoguće je da pobiješ postojanje Boga svojim slabašnim ljudskim intelektom, sem ako nisi iznad Boga. (2) Jesi li ti iznad Boga? (3) Tvoj zbunjenu pogled razumeću kao "ne". (4) Dakle, Bog (budući da je nešto najviše) postoji.
20. ARGUMENT POVREĐENIH OSEĆANJA (1) Bog postoji. (2) [Ateista izlaže kontraargumente.] (3) Zaista me duboko povređuje to što ne veruješ u isto što i ja. (4) Dakle, Bog postoji.