Religijske vesti ( vesti vezane za religiju )

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Srca naša moraju biti Hram Božiji a ne igralište zlobnoga. Počnimo odatle.
A trubači, tv evangelisti sa zlatnim roleksima i veštačkim zubima, predavači i šoumeni, pijani popovi, uka-buka...
Sve to samo bespotrebno odvlači pažnju.
Nebitne stvari, isprazne.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Srca naša moraju biti Hram Božiji a ne igralište zlobnoga. Počnimo odatle.
A trubači, tv evangelisti sa zlatnim roleksima i veštačkim zubima, predavači i šoumeni, pijani popovi, uka-buka...
Sve to samo bespotrebno odvlači pažnju.
Nebitne stvari, isprazne.

Slažem se, ali kako će srca naša postati Hram Božiji ako nam je vera svedena na spoljašnje? Kako kada je ispraznost ta koja čoveka opseda?

Odgovor nije u čitanju Pisama, istraživanju kako to rade oni koji Boga traže u delima ljudskih ruku. Još manje je u gledanju na nekakva pravila, ili zameranju ovoga ili onoga.

Boga osećati, u zahvalnosti i radosti za svaki novi dan. U drugim ljudima, u radosti za učinjeno dobro, makar to bilo samo reč utehe. To je odgovor. A onda sa time dolazi i vera, a sa verom strahopoštovanje.

Ujedno, ne idemo mi u crkvu da bi smo se družili, drali jedni na druge, ili posmtrali šta je ko obukao i gde je stajo, sedeo. Još manje da bi videli novog sveštenika ili starog. Idemo zbog Boga.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Znao sam i znam mnogo pravih vernika koji puše. Iskrenih vernika.
Nikakve veze duvan, alkohol, meso i sve ostale ljudske zabrane sa verom nemaju. Molim te ne nasedaj na provokacije onih kojima je vera samo u spoljašnjosti, licemera i zlobnika.
Vidi brate, nikog ja ne osudjujem ni sto pusi ni ako prekomerno koristi alkohol. Ali moramo biti svesni stetnosti toga. Cigara je cak stetnija i od alkohola. Sem toga cigara nije hrana ni pice kao sto je alkohol i meso. Prosto neprirodno je da neko uvlaci u sebe dim. To ti je kao da si uzeo neku krpu i zapalio i onda udises. Toliko je to bezveze.

Sta nas sprecava da udisemo onda i lepak ili ma sta drugo, recimo kokain? Jednostavno brate nije prirodno to raditi. I toga moramo biti svesni. A sve sto nije prirodno to je djavolsko.

Kazem, ne osudjujem ja nikoga, ni onog alkoholicara, ali ne mozemo mi pravdati to. Moramo reci da Bog to ne voli. A onda svako stoji pred Bogom, ako se navukao, neka pokusa da ostavi, ako ne moze a trudi se Bog ce mu vec pomoci ili oprostiti ako je suvise slab. Neka svako po savesti postupa.

Ispricao sam pricu o monahu, koji je ceo zivot pio, i svi su ga osudjivali da je pijanica, a kad je umro nasli su dnevnik koji je vodio, on je svakog dana smanjivao sebi kolicinu alkohola. Nije uspeo da ostavi u potpunosti ali se trudio, nece ga Bog zaboraviti. Telo je nase slabo, zna Bog sve.

*Sto se tice ostalog sto sam napisao..

Ako neko smatra da treba da se dernja i vice sa pridikaonice u crkvi za vreme Liturgije (Bogosluzenja) , taj ne zna sta govori, taj ne razume sta je sveta sluzba.

Liturgija je najsvetiji cin u crkvi. Euharistija mora da protekne u miru pokajanju, molitvi i strahopostovanju. Tom prilikom ne treba da bude poucavanja naroda, osim mozda citanja redaka iz Svetoga Pisma koji bi podstakli vernike na preispitivanje. I to se tako i radi.

Bogosluzenje tj. Liturgija nije za nevernike, vec za vernike! A vreme poucavanja "nevernika", treba da se obavlja i organizuje u drugo vreme.

To su i Jevreji tako radili, odelili su Bogosluzenje u hramu koje je rezervisano za vernike, od poucavanja koje se obavljalo po sinagogama.

U sinagogi si mogao da vices do mile volje i da se dernjas, da mases biblijom i niko ti ne bi nista rekao. Ali ne u hramu za vreme Bogosluzenja tj. najsvetijeg cina!

Problem je sto ovo protestanti ne razumeju niti praktikuju, nego su od Bogosluzenja nacini najblaze receno "cirkus" i vicu sa pridikaonice, dernjaju se i svasta nesto. Dovoljno je pogledati sta rade, pa shvatiti da to nije od Boga!

Setite se kako pentakostalci padaju i ljuljaju se i skacu, a svestenik se dernja sa propovedaonce, buka i galama..

Pa nisu ni adventisti i ostali protestanti nista bolji..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Svakako da nećemo osudjivati ali trebamo sebi bliskima ukazati i upozoriti ih iz dobre namere jer posedice i duvanske ovisnosti i alhoholizma su grozne.
Prećutkivanje svakako nije dobro a i savest nije baš pouzdana, da se zavarati samoopravdanjima i prenebegavanjem.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Svakako da nećemo osudjivati ali trebamo sebi bliskima ukazati i upozoriti ih iz dobre namere jer posedice i duvanske ovisnosti i alhoholizma su grozne.
Prećutkivanje svakako nije dobro a i savest nije baš pouzdana, da se zavarati samoopravdanjima i prenebegavanjem.

To i rekoh, nikog ne osudjujem, onaj pusac moze biti i verniji i bolji, ili onaj pijanica bolji covek i vernik od onog koji ne pije. Prosto spolja izgleda kao da je veliki gresnik, ali mi ne znamo koliku borbu neko vodi sam sa sobom i sa grehom..

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Sta nas sprecava da udisemo onda i lepak ili ma sta drugo, recimo kokain? Jednostavno brate nije prirodno to raditi. I toga moramo biti svesni. A sve sto nije prirodno to je djavolsko.

Kazem, ne osudjujem ja nikoga, ni onog alkoholicara, ali ne mozemo mi pravdati to. Moramo reci da Bog to ne voli. A onda svako stoji pred Bogom, ako se navukao, neka pokusa da ostavi, ako ne moze a trudi se Bog ce mu vec pomoci ili oprostiti ako je suvise slab. Neka svako po savesti postupa.

Mire, ne koristi se cirkularnom logikom. Svaki vid zavisnosti je opasan, ali to isto ne znači da Bog ne zna da smo telom slabi.

Pitanje je da li smo i tada u pravu. Naime, znamo li mi uopšte šta je greh. Ili se u određivanju šta je greh vodimo onim što smo od nekoga drugoga čuli.

U tome i leži problem. Jer zavisnosti mogu biti razne. Čak i vera može postati zavisnost.

To i rekoh, nikog ne osudjujem, onaj pusac moze biti i verniji i bolji, ili onaj pijanica bolji covek i vernik od onog koji ne pije. Prosto spolja izgleda kao da je veliki gresnik, ali mi ne znamo koliku borbu neko vodi sam sa sobom i sa grehom..

Šta je greh? Znamo li mi uopšte šta je greh? Mi jednostavno ne znamo. Sve ono što nazivamo grehom su samo manifestacije našeg ne poznavanja suštine stvari i samog greha.

Pozivanjem na spoljašnje, mi sebi dajemo pravo da prosuđujemo šta je dobro i šta je loše za drugoga. Možemo tvrditi da je suprotno, pa sve i da je naša tvrdnja istinita, ona je i dalje greh. Jer greh nije u spoljašnjoj manifestaciji, nego upravo u tome da mi sebi uzimamo za pravo da govorimo šta je dobro a šta loše.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
DartShone, Gospod naš je tu, ne bi nas nikada ostavio u mračnom Adu beznadja !

Možemo da razaznamo, možemo i da saznamo - taman onoliko koliko je potrebno. Seti se Pavla

12. Jer sad vidimo kao u ogledalu, u zagonetki, a onda ćemo licem u lice; sad znam djelimično, a onda ću poznati kao što bih poznat.
13. A sad ostaje vjera, nada, ljubav, ovo troje; ali od njih najveća je ljubav
1 Korinćanima, glava 13

Ali ovo pomračenje razuma, ovu njegovu zaluđenost grehom, ovu njegovu zabludelost u grehu, ne treba zamišljati kao potpuno uništenje čovekove umne sposobnosti za shvatanje duhovnih stvari; Apostol uči da ljudski um, iako je u mraku i magli prvorodnoga greha, ipak ima sposobnosti da delimično pozna Boga i primi njegova otkrivenja.
Kao posledica prvorodnog greha javlja se u Adamovih potomaka iskvarenost, raslabljenost volje i njena veća naklonost zlu nego li dobru. Grehocentrično samoljublje je postalo glavna poluga njihove delatnosti. Ono je okovalo bogoliku slobodu njihovu i učinilo ih robovima greha. Ma kako grehocentrična bila volja u Adamovih potomaka, ipak u njoj nije potpuno uništena naklonost ka dobru: čovek saznaje dobro, želi ga, a ogrehovljena volja vuče ka zlu i čini zlo: dobro što hoću ne činim, nego zlo što neću ono činim; neuderžannoe stremlenie kъ zlu vlečetь mя, deistiemъ vraga, i obыčaemъ lukavыmъ. To grehovno stremljenje zlu putem navike postalo je u toku istorije kao neki zakon čovekove delatnosti: obretaю ubo zakonъ, hotящu mi tvoriti dobroe, яko mne zloe priležitь (ότι έμον το κακόν παράκειται). No i pored svega toga, bogolika duša ogrehovljenih potomaka Adamovih otima se bogočežnjivom stihijom volje svoje ka Božjem dobru, souslaždaetsя zakonu Božiю, hoće dobro, trza se njemu iz ropstva grehovnoga, jer je htenje dobra i izvesna sposobnost za činjenje dobra ostala u ljudi, raslabljenih nasledstvom prvorodnog greha i njihovom ličnom grešnošću, tako da, po reči apostola, neznabošci estestvomъ zakonnaя tvorяtь (φΰσει τά τοΰ νόμου πονή). Ljudi se ni u kom slučaju ne javljaju kao slepo oruđe greha, zla, đavola; u njima uvek živi slobodna volja, koja, pored sve ogrehovljenosti, ipak dejstvuje slobodno, može i hteti dobro i činiti ga.
Dogmatika Pravoslavne Crkve

Prepodobni JUSTIN Ćelijski

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I sta hoces da kazes, da 4000 ljudi mogu stati u dvoriste crkve? Ti ne znas ni sta je porta, pa moras da guglas i proveravas. Porta se u ovom slucaju odnosi na prostor oko crkve!

Zasto Laodikeja vi morate i u najbezazlenijim stvarima da vidite sve najgore?

Shvatas li ti koliki problem imas?

A vi nemate muzicke programe? Nemoj mi pricati o "emocijama" molim te. To radite i vi, podsticete ljudima emocije. Ajde da budemo posteni jel moze?

To nisu bezazlene stvari, jer i jedna zla misao moze biti veliki greh pred Bogom.

Osim toga, da su se takve stvari desile u dvoristu Adventisticke crkve, svi bi osuli paljbu na Adventiste zbog toga.

Adventisti imaju koncerte, ali iskljucivo duhovne i klasicne muzike.

Natrag