Znao sam i znam mnogo pravih vernika koji puše. Iskrenih vernika.
Nikakve veze duvan, alkohol, meso i sve ostale ljudske zabrane sa verom nemaju. Molim te ne nasedaj na provokacije onih kojima je vera samo u spoljašnjosti, licemera i zlobnika.
Vidi brate, nikog ja ne osudjujem ni sto pusi ni ako prekomerno koristi alkohol. Ali moramo biti svesni stetnosti toga. Cigara je cak stetnija i od alkohola. Sem toga cigara nije hrana ni pice kao sto je alkohol i meso. Prosto neprirodno je da neko uvlaci u sebe dim. To ti je kao da si uzeo neku krpu i zapalio i onda udises. Toliko je to bezveze.
Sta nas sprecava da udisemo onda i lepak ili ma sta drugo, recimo kokain? Jednostavno brate nije prirodno to raditi. I toga moramo biti svesni. A sve sto nije prirodno to je djavolsko.
Kazem, ne osudjujem ja nikoga, ni onog alkoholicara, ali ne mozemo mi pravdati to. Moramo reci da Bog to ne voli. A onda svako stoji pred Bogom, ako se navukao, neka pokusa da ostavi, ako ne moze a trudi se Bog ce mu vec pomoci ili oprostiti ako je suvise slab. Neka svako po savesti postupa.
Ispricao sam pricu o monahu, koji je ceo zivot pio, i svi su ga osudjivali da je pijanica, a kad je umro nasli su dnevnik koji je vodio, on je svakog dana smanjivao sebi kolicinu alkohola. Nije uspeo da ostavi u potpunosti ali se trudio, nece ga Bog zaboraviti. Telo je nase slabo, zna Bog sve.
*Sto se tice ostalog sto sam napisao..
Ako neko smatra da treba da se dernja i vice sa pridikaonice u crkvi za vreme Liturgije (Bogosluzenja) , taj ne zna sta govori, taj ne razume sta je sveta sluzba.
Liturgija je najsvetiji cin u crkvi. Euharistija mora da protekne u miru pokajanju, molitvi i strahopostovanju. Tom prilikom ne treba da bude poucavanja naroda, osim mozda citanja redaka iz Svetoga Pisma koji bi podstakli vernike na preispitivanje. I to se tako i radi.
Bogosluzenje tj. Liturgija nije za nevernike, vec za vernike! A vreme poucavanja "nevernika", treba da se obavlja i organizuje u drugo vreme.
To su i Jevreji tako radili, odelili su Bogosluzenje u hramu koje je rezervisano za vernike, od poucavanja koje se obavljalo po sinagogama.
U sinagogi si mogao da vices do mile volje i da se dernjas, da mases biblijom i niko ti ne bi nista rekao. Ali ne u hramu za vreme Bogosluzenja tj. najsvetijeg cina!
Problem je sto ovo protestanti ne razumeju niti praktikuju, nego su od Bogosluzenja nacini najblaze receno "cirkus" i vicu sa pridikaonice, dernjaju se i svasta nesto. Dovoljno je pogledati sta rade, pa shvatiti da to nije od Boga!
Setite se kako pentakostalci padaju i ljuljaju se i skacu, a svestenik se dernja sa propovedaonce, buka i galama..
Pa nisu ni adventisti i ostali protestanti nista bolji..