Religijske vesti ( vesti vezane za religiju )

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ovo vam ne rade adventisti, vi sami međusobno ste sebi zlo.

Milo Đukanović izvređao poglavara SPC: Okarakterisao ga kao glupu osobu

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović još odlučnije je rešio da se obračuna sa Srbijom, Srbima i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Gotovo u isto vreme, Đukanović je sasuo niz uvreda na račun SPC i patrijarha Irineja, koga je okarakterisao kao glupu osobu, a onda je krenuo i u diplomatski r.at sa Srbijom. Ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac pozvan je juče na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore zbog, kako je objavljeno na sajtu tog ministarstva, negativnih izjava srpskih državnih i drugih zvaničnika o unutrašnjim pitanjima Crne Gore.

Srbija24

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sto se tice ovog sukoba Crne Gore i Srbije oko crkava i manastira, moje shvatanje je "da svaka nezavisna drzava ima pravo da osnuje svoju crkvu u svojoj vlastitoj drzavi, odnosno patrijarsiju, da postavi svog verskog poglavara..itd.. pa i Crna gora kao medjunarodno priznata drzava, bez uplitanja druge drzave sa strane.

Sto se tice crkava i manastira, ako je nesto vlasnistvo jedne drzave u drugoj drzavi, u ovom slucaju vlasnistvo Srbije nad crkvama i manastirima u Crnoj gori, onda tako treba i da ostane, kako bi vernici Srbi koji zive u Crnoj gori imali mesto gde ce se okupljati.

Ako Crna gora hoce da organizuje svoju crkvu, ona treba da podigne druge crkvene zgrade, ili da zadrzi one u kojima su vernici vecinski oni koji se izjasnjavaju kao Crnogorci, a ne Srbi.

Stvar je u tom pogledu jasna i lako resiva, samo ako ljudi Boga stave na prvo mesto, a ne versko nacionalne interese.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Sto se tice ovog sukoba Crne Gore i Srbije oko crkava i manastira, moje shvatanje je "da svaka nezavisna drzava ima pravo da osnuje svoju crkvu u svojoj vlastitoj drzavi, odnosno patrijarsiju, da postavi svog verskog poglavara..itd.. pa i Crna gora kao medjunarodno priznata drzava, bez uplitanja druge drzave sa strane.

Potpuno nebitna stvar za nas adventiste. Ovo je dokaz da oni nemaju nikakvog jedinstva u Hristu.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Papa Franjo: Muslimane treba smatrati partnerima
Studenti teologije trebali bi biti obrazovani za dijalog s judaizmom i islamom, poručio je papa.

Papa Franjo poručio je u petak da bi muslimane trebalo smatrati "partnerima" s kojima treba izgraditi miran suživot kako bi se zapriječio put "fanatičnim grupama neprijateljima dijaloga".
Papa je to kazao na skupu u Napulju u organizaciji Pontifikalnog teološkog fakulteta južne Italije.
"Studenti teologije trebali bi biti obrazovani za dijalog s judaizmom i islamom kako bi razumjeli zajedničke korijene i razlike naših vjerskih identiteta te tako učinkovitije pridonijeli izgradnji društva koje cijeni raznolikost i potiče poštovanje, bratstvo i miran suživot", rekao je.
Izgradnja mirnog suživota
"Pozvani smo na dijalog s muslimanima kako bismo izgradili budućnost naših društava i gradova. Pozvani smo da ih smatramo partnerima kako bismo izgradili miran suživot čak i kad se događaju dramatični događaji, djelo fanatičnih skupina neprijatelja dijaloga, kao što je tragedija za Uskrs na Šri Lanki", dodao je on.
Papa je još dodao da je na teološkim fakultetima i crkvenim univerzitetima potrebno poticati kurseve arapskog i hebrejskog jezika i kulture i upoznavanje između kršćanskih, židovskih i muslimanskih studenata.
Izvor: Agencije

Al Jazeera

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da malo i ja dam vesti, prave vesti, koje pokazuju da je Tripo prevarant:

Путин: Либералне вредности превазиђене
Руски председник Владимир Путин изјавио је да су либералне вредности превазиђене пошто их је одбацила већина људи у западним земљама.

Путин је у интервјуу за Фајненшел тајмс рекао да је немачка канцеларка Ангела Меркел направила кардиналну грешку тиме што је усвојила либералну политику према мигрантима са Блиског истока, пренео је Ројтерс.

"Либерална идеја полази од тога да ништа не треба учинити. Мигранти могу да некажњено убијају, силују, пљачкају, само зато што се њихова права морају заштитити. Каква су то права? Сваки злочин мора бити кажњен", рекао је Путин.

Путин је додао да су такве либералне идеје постале превазиђене јер су, како је оценио, дошле у конфликт са интересима велике већине популације.

Додао је да Русија није хомофобична, али да му спремност Запада да прихвати хомосексуалност и необавезан однос према питању полова делује претерана.

"Традиционалне вредности су стабилније и важније за милионе људи од ових либералних идеја, које по мом мишљењу, заправо престају да постоје", додао је Путин.

Путин је такође рекао да има утисак да либерални кругови желе да искористе проблеме кроз које пролази католичка црква како би је уништили.

Izvor -http:// www. rts. rs/page/stories/ci/story/2/svet/3572175/putin-liberalne-vrednosti-prevazidjene.html

Pojma ti nemas kako crkva funkcionise. Ona veze nema sa drzavom! I bas zato Crna Gora i nema svoju crkvu, jer to nije pitanje drzavnosti i crkve nisu "drzavne"!

Kada bi to bilo drzavno pitanje a ne crkveno, odavno bi Srbija dozvolila Crnogorcima crkvu, odavno. Srbija priznaje Crnu Goru kao nezavisnu drzavu i nema razloga da joj ne prizna i crkvu, ali nije drzava ta koja o tome odlucuje!

Isti je slucaj i sa makedoncima..

To pokazuje da je i vasa teza o "povezanosti crkve i drzave" lazna i da nema svoje uporiste ni u politickim kretanjima..

I naravno da nema, jer drzave su "sekularne", to poznaju i mala deca.

Sto se tice crkava i manastira, ako je nesto vlasnistvo jedne drzave u drugoj drzavi, u ovom slucaju vlasnistvo Srbije nad crkvama i manastirima u Crnoj gori, onda tako treba i da ostane
Ne moze drzava da polaze pravo na crkvenu imovinu, i ona ne polaze to pravo. Ta imovina je u vlasnistvu Srpske Pravoslavne crkve, a u Crnoj Gori postoji jedino Srpska Pravoslavna crkva sa svojom imovinom.

Ono sto ti predlazes je slicno kao kada bi drzava Srbija razdelila imovinu adventisticke crkve.

To tako ne funkcionise.

Postoji crkveno kanonsko pravo i nove autonomne crkvene oblasti se formiraju po odluci crkvenog saveta i za to se pita ona crkva od koje se formira nova crkva. Ako Srpska Pravoslavna Crkva proceni da ovo nije potrebno, niko je ne moze na to prisiliti. Pogotovo sto se ovde ne radi o potrebi, vec o "politikanstvu". Niti je narodu Crne Gore potrebna nova crkva sa drugim jezikom, niti oni pripadaju drugoj naciji sa drugim identitetom da bi se to radilo.

Milo Djukanovic hoce crkvi da oduzme imovinu. Mesa se u njena unutrasnja pitanja, jer je nacionalista. Dok je crkva nadancionalna i ne mari za politicka kretanja i vestacko formiranje novih nacija. Srbi i Crnogorci su jedan narod. Za ovim nema potrebe..

To je kao da vama adventistima neko oduzme crkve i to je ono sto ti predlazes, a pojma nemas sta govoris!

Jos nesto da dodam:

Tripo ovo predstavlja kao "podelu u crkvi" a podele u crkvi nema. Postoji samo uplitanje politicara sa strane i pritisci spolja, na crkvu da ona postupa po odlukama vlasti i pokusaj da se crkva podcini vlasti. Uvek je bilo onih koji su podrivali crkvu iznutra. Ali nece crkva zbog toga pasti, dzabe se radujete!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ono sto ti predlazes je slicno kao kada bi drzava Srbija razdelila imovinu adventisticke crkve.
Mire, ovde onda ulazimo u pitanje "politike", a to ovaj neprestano i radi. Valjda je svestan da za razliku od njih SPC nije kupila status crkve od države. Oni jesu, svugde osim u SAD gde im ustav dozvoljava da se zovu "crkvom" iako to nisu ni oni ni 49.999 ostalih.

Путин је такође рекао да има утисак да либерални кругови желе да искористе проблеме кроз које пролази католичка црква како би је уништили.

Rekao je on mnogo više, samo što ovi ne umeju da čitaju između redova, a i ruski im je "formalan". Da nije, znali bi da je su po njemu, probleme u Crkvi Zapada i izazvali "liberalni" krugovi. I te kako je u pravu. Oni zaista žele da unište Crkvu, kako Zapada, tako i Istoka.

Mada, ni njegova država nije toliko daleko od nemorala zapada, samo to je druga tema i za drugi forum. Ipak ne bih da idem linijom Mileritskog otpada i da političarim. To ostavljam "profesorima", ja sam ipak samo inžinjer i rektor.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Opet skandal u KC. U Slavonskom Brodu istučen sveštenik od strane vjernika, a sveštenik je vrijeđao dijete vjernika jer je iz mješovitog braka.

A taj isti sveštenik ima aferu sa maloljetnicom. Ostalo pročitajte u Večernjem listu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, ovde onda ulazimo u pitanje "politike", a to ovaj neprestano i radi

Znam, ali ako sam ja prijavio doticnog za politikanstvo i dobio odgovor da "mi se prigovor odbija jer je doticni samo izrazio svoj stav i da mu postovi nisu politicki" onda imam i ja pravo pisati isto kao i on. Pa nek vide sta ce sa tim.

Zbog doticnog su vec u vise navrata zatvarane teme, jer je isao na kartu politike, on neprestano o tome prica, i to sam im rekao pa nije vredelo.

Ako se tako olako prelazi preko toga, onda mogu i ja pisati isto, neka njima zatvore teme.

Mada, ni njegova država nije toliko daleko od nemorala zapada, samo to je druga tema i za drugi forum.

Bas to koristi ovaj, to sto ni oni nisu daleko od nemorala. Ali je opet bolja situacija, a tim virusom nemorala su sve nas zarazili upravo oni.

On nece prestati da izmislja i bude bezobrazan. Pa cu verovatno za par dana otvoriti temu o adventistima, da lepo na njoj postavljamo njihovo djubre..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
On nece prestati da izmislja i bude bezobrazan. Pa cu verovatno za par dana otvoriti temu o adventistima, da lepo na njoj postavljamo njihovo djubre..

Daće Bog da je otvoriš. Neko i to mora da uradi.

Problem je u tome što će oni tek tada da inteziviraju napade. I oni i braća im po Mileru.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Bas to koristi ovaj, to sto ni oni nisu daleko od nemorala. Ali je opet bolja situacija, a tim virusom nemorala su sve nas zarazili upravo oni.

Djela vaša su pokazala da ste gori od ateista na ovim prostorima.

Pa cu verovatno za par dana otvoriti temu o adventistima, da lepo na njoj postavljamo njihovo djubre..

To je zato što su statistike pokazale vaše smeće, veće nego bilo čije drugo.

Dok vam afere izlaze, a popovi osveštavaju serije, kovkarnice, javne kuće itd.

Natrag