E sada je dosta. Ja sam postavio članak što predlažu neki ortodoskni Židovi za one koji vjeruju da je Isus Bog, a ti u odgovoru spominješ antitrnitarce, a ovdje veliš da ne znaš ko sam ja i u što vjerujem. Novi član foruma ne bi takvu grešku nikada napravio niti takvo što komentirao na moj post. Isto tako Jovanu veliš i Benjamin Wilkinson je vjerovao u trojstvo, gdje skoro osim mene niko ni ne zna tu činjenicu da Jovan voli jednu od njegovih knjiga. Da si bar čitala tu knjigu naučila bi da je subota sedmi dan koji se treba svetkovati, jer u toj knjizi Wilkinson iznosi vrijedne, rijetke činjenice o svetkovateljima subote kroz vijekove, a ne bi držala nedjelju koju podipuru tri stiha, koje je Bacchiocchi u svojoj knjizi "Od suobote do nedjelje" vrlo lako oborio. Drugo, ja nisam rekao da si ti neki Izabelin klon, to je mislim rekao Jovan. Kako god moram te pohvaliti jer studiraš pitanje trojstva u adventizmu. Reci mi koji od ovih pojmova ti nije jasan, pošto vidim da skoro sve znaš -
Klejtonovci na čelu sa Zdravkom Vučinićem (David Clyton), Nader Mansour, Adrian Ebens, Istina US, Aleksandar Petrović, Slavoljub Vuličević i na kraju nagradno pitanje na koje molim da slap pusti dotičnu damu da odgovori. Znači bez imena koje ime se krije iza "Institucija iz Cetinja", ako ne znaš, malo ću ti pomoći dodajući njegovu web-stranicu.
Samuele Bacchiocchi,
"Korištenje spisa Ellen White u tumačenju Svetoga pisma"
Jesu li Valdežani svetkovali subotu?
Drugi primjer
netočnosti u Velikoj borbi je tvrdnja o štovanju subote od strane Valdežana. Ellen White je napisala: “
Kroz stoljeća tame i otpada bilo je Valdežana koji su poricali nadmoć Rima, koji su odbacivali štovanje slika kao idolopoklonstvo i koji su svetkovali pravu subotu. U najžešćim olujama protivljenja održali su svoju vjeru.”
Ova izjava sugerira da je svetkovanje subote bilo uobičajeno među Valdenžanima. Najvjerojatnije je Ellen White vjerovala da su samo neki Valdežani svetkovali subotu, jer kasnije o njima piše: “
Neki od njih [valdežani] su svetkovali subotu.”
Jesu li neki Valdežani svetkovali subotu? Proveo sam nekoliko sati tražeći odgovor u dva znanstvena toma "Storia dei Valdesi" - Povijest Valdenžana, čiji su autori Amedeo Molnar i Augusto Hugon. Ove dvije knjige objavila je 1974. Claudiana, službena talijanska Valdenška izdavačka kuća. Smatraju se najopsežnijom poviješću Valdežana. Na moju žalost,
nisam našao nikakvog spomena o svetkovanju subote kod Valdežana.
Svetkovatelji subote ili 'nositelji sandala'?
Istu potragu za povijesnim dokazima svetkovanja subote među Valdežanima proveli su i drugi adventistički znanstvenici. Ono što su pronašli u nekim dokumentima su reference na '
insabbate', uobičajeni
nadimak za Valdežane. U prošlosti su neki neupućeni čitatelji, po ovom nadimklu, zaključili i smatrali da su Valdežani svetkovali subotu. Moguće je da je
Ellen White bila pod utjecajem ovog starog tumačenja.
Nažalost, pojam '
insabbati' nema veze sa svetkovanjem subote. Kao što povjesničar adventističke crkve Daniel Augsburger objašnjava na simpoziju Subota u Svetom pismu i povijesti, „
Valdežane su često nazivali insabbatima, ne zato što su svetkovali subotu, već zato što su nosili sandale.“ Latinska riječ za sandale je 'sabbatum', korijen španjolske riječi zapato i francuske riječi sabot. Sandale su bile vanjski znak da su bili imitatori apostola u življenju „vita apostolica“ i opravdanje njihova propovijedanja evanđelja.” Drugim riječima, Valdežane su često nazivali insabbati - (nositelji sandala), jer su mnogi od njih nosili sandale odrezane na vrhu u svojoj putujućoj službi propovijedanja Evanđelja.
------------------------
Ovo najbolje pokazuje koji je umni i moralni nivo Ellen White i njezinih sljedbenika. Čuli subotari da su postojali nekakvi 'insabbati', i evo ga, ovo je dokaz da za subotu. Ovo je tzv."deretićivizam'. Ovako je Jovan Deretić dokazivao da je engleski jezik nastao iz srpskog. Kaže Deretić: Mjesto Ruma je u Srbiji. A Englezi za sobu kao mjesto kažu - 'rum'. A to su preuzeli iz srpskog jezika.