- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Kako je slaviti Kristovo rođenje u ‘progonjenim crkvama’ u Indiji, Kini, Nigeriji?
I dok će mnogi u Hrvatskoj slave Božić okruženi obitelju sa svečanim objedom nakon što radost Kristova utjelovljenja potvrde odlaskom u crkvu na polnoćku i božićnu misu, mnogi katolici diljem svijeta nemaju povlasticu na taj način dočekati Božić.
U zemljama poput Kine, Nigerije i Indije o takvom Božiću katolici mogu samo sanjati jer je slavlje Božića izričito zabranjeno. Glas Koncila donosi svjedočanstva ‘progonjene Crkve’ o slavlju Božića, od kojih su neka stigla na adresu papinske zaklade ‘Pomoć Crkvi u nevolji’, a neka izravno do uredništva Glasa Koncila.
(Moja napomena: Primjetite kako Kinezi, komunistički bezbožnici, ne progone kršćane zbog slavljenja subote, nego baš one koji se na euharistiju sastaju nedjeljom i koji slave Isusovo rođenje 25.12., za koje subotari kažu da je pogansko)
Iako u Kini živi samo sedam posto kršćana, u toj zemlji proizvodi se više od 60 posto svjetskih božićnih ukrasa. No unatoč tomu svake godine Komunistička partija strogo zabranjuje sve vezano uz proslavu Božića u javnosti u ime zaštite tradicionalne kineske kulture, jer za njih je Božić – ‘zapadni festival s jakim vjerskim koloritom’.
Kineska državna tijela daju potporu prosvjednicima koji šalju protubožićne poruke noseći transparente: ‘Božiću, bježi iz Kine’.
(Moja napomena: Sedam posto je kršćana u Kini, pa ne mogu ništa. Ali, sjetite se kako je samo sedam posto komunista u bivšoj Jugoslaviji također vladalo nad svima)
Katolicima je gotovo nemoguće otići na misu polnoćku ili božićnu misu jer vlasti zatvaraju crkve, a na ulazu postavljaju i policiju da bi spriječili ulazak župljanima, kako je primjerice prije dvije godine bilo u katedrali u Pekingu.
(Moja napomena: Primjetite još jednom, nitko ne progoni subotare. Da su Božiji itekako bi bili progonjeni)