U vreme Miloseviceve vlasti - Pravoslavna crkva je na velika zvona vrsila progon takozvanih sekti.
Ne, nije to cinila pravoslavna crkva, vec samozvani "strucnjaci za sekte" na televizijama su bile emisije, ako si pratio.
Vlast je iskoristila neznanje, da bi stvorila opstu histeriju i strah od svega sto dolazi sa zapada, ukljucujuci tu i verske zajednice..
Sama crkva nikoga nije progonila, jedino sto je izjavila jeste da su to "sekte" a ne crkve, i to je bio teoloski stav..
Zanemaricu ovde svestenike koji su i sami bili poneseni histerijom.. Rukovodstvo crkve nikog nije progonilo.
Osim toga, u to vreme su se oglasile i neke organizacije poput EU pa i samog pape, uputivsi Srbiji i SPC zahtev za postovanjem verskih sloboda.
Papa uputio zahtev da postujemo adventiste? Moj Laodikeja..
Vidis i sam da je ta histerija posledica rata. Adventisti i druge verske zajednice su delovale i ranije na ovim prostorima bez ikakvih problema u kraljevini Jugoslaviji! Pa ko ih je dirao?
Cak i britansko inostrano biblijsko drustvo bi se moglo u to vreme svrstati u sektu, ali su oni svoj rad obavljali bez problema..
Znaci, to sto si 90-ih gledao na televiziji, nije progonstvo pravoslavne crkve, vec su politicari zloupotrebiljavali veru da bi kreirali histeriju protiv onoga sto dolazi sa zapada!
Danas je za ulazak Srbije u Evropsku uniju dat uslov postovanja konvencije o ljudskim pravima, i verskim slobodama.
Ovo ne obavezuje crkvu, ona je odvojena od drzave..
Na kraju, poslednja dva patrijarha SPC su Ekumenski nastrojeni
Ekumenski nastrojeni u smislu ujedinjenja sa zapadnom crkvom, ali ne i ujedinjenja sa protestantima..
Kazes "poslednja dva patrijarha"?
Pa Patrijarh Pavle se sastajao sa Adventistima? Ako nisi znao, on je cak bio prijatelj sa nekim ljudima iz vrha adventisticke crkve.
I bas je Pavle delovao u vreme Milosevica. Od 1990. do 2009. Reklo bi se da je on taj koji vas je "progonio"? Ali mi znamo da je to nemoguce, jer takav covek ne bi ni mrava zgazio! A znamo i da se privatno druzio sa vama..
A ni tada, jer ce svi, pa i formalni Adventisti rasirenih ruku docekati antihrista.
Videcemo ko ce ga prihvatiti, ali vecina sigurno..
Formalizma ima svuda, ali to ne govori o istinitosti ucenja.. To sam milion puta ponovio, vazi za adventiste i za pravoslavne.
Sta mislis o ovome:
"Planeta Zemlja je upravo počela da se okreće brže nego ikada pre, a naučnici ne znaju zašto
Zemlja je nedavno završila rotaciju brže nego ikada ranije za 1,59 milisekundi ispod 24 sata, a posledice na način na koji računamo vreme su uznemirile stručnjake širom sveta.
To bi moglo biti prvi put u svetskoj istoriji da će globalni sat morati da se ubrza... satovi promeniti sa 23:59:58 na 00:00:00"