ni koji zamišljaju da o judaizmu, hrišćanstvu, monoteizmu znaju bolje od ljudi koji su bili svedoci Božije objave.
Isto tako zamisljaju da oni bolje znaju Bibliju od crkve koja je Pismo iznedrila! Oduzimaju joj pravo i autoritet u tumacenju i daju ga bilo kom smrtnom coveku!
Ali nije to najveci problem.. nego, kada osoba pocne da cita, onda mu kazu - 'nije to tako kako si ti procitao, vec je prevod pogresan, uzmi New World Translation' ili 'nasa crkva zna bolje'! I zalude coveka toliko da on vise ne zna ni sta je procitao, pa umlisli da je procitao ono sto su mu oni sugerisali!
Tako ni kod njih ne vazi 'Sola Scriptura'! Ona vazi do onog momenta dok osoba ne pocne da pronalazi u njoj nauku crkve. Kada se to desi, onda joj nude knjige, koje 'objasnjavaju bibliju'!
Tako sam ja, citajuci Bibliju u pocetku nalazio samo nauku crkve, bez da mi je iko ista sugerisao, uzivao sam u zajednici sa Hristom i ziveo u miru sa Bogom. A onda su dosli adventisti i rekli - 'a gde si ti nasao pakao u bibliji, to su izmislili popovi?'. A ja gledam, pa kako ne pise pakao, kad imas stihove, a oni kazu - 'da ali to je metafora'!
I onda te ubede, daju ti da citas kako - "papa nosi 666" i vid stvarno racunicom dobijes taj broj, pa subota je promenjena na nedelju, pa kojekakve gluposti i iskrivljene istorije se nacitas, a pojma nemas da je to sve njihova propaganda i da to nije tako u stvarnosti m..
Ja sam u to poverovao toliko, da sam se na kraju raspravljao sa profesorom istorije, a moj otac se posle s njim isto raspravljao (covek se zgrazavao, i sada shvatam zasto). Na kraju te ubede u 1844. godinu, koju ne bi ni pronasao u bibliji da ti nisu rekli! Citas o albigenzima, kao da su Bozja crkva, a ne znas da su vrsili ritualna samoubistva i poricali da je Isus Hristos u telu dosao. A onda optuze crkvu da je te jadne protestante ubijala. A ne pomisljas da su oni bili opasnost za drustvo i da ih nije crkva ubijala vec vlasti. Crkva je jedino branila njihovu izvrnutu bibliju koja je navodila na samoubistva. A sve tako uzmu i izvrnu, pa ti stvore fikciju u glavi, a ti umislis da je to stvarno! Poverujes da je crkva zlocinacka organizacija!
Ali nije mene od ove lazi spasla nauka crkve, jer nisam ja ni znao nauku crkve, vec upravo Pismo i zdrav razum, provera istorije. Ja sam, na moje veliko iznenadjenje, vec unapred imao crkveno ucenje, cak i ne znajuci sta crkva uci. Tako me je jos Nelsim pitao 'odakle ja to znam', a ja mu objasnjavam da sam procitao u Pismu, covek student bogoslovije, iznenadio se kako ja znam sve to a nisam procitao.
I tako ja i neverujuci, odem na pravoslavni sajt da proverim... Na moje veliko iznenadjenje, pronadjem sve isto sto sam ja pricao, od reci do reci.. Pa pomislim, zar je moguce? Toliko je to bilo isto, kao da sam ja pisao tekst. Neverovatno!
Tada sam shvatio..
Covek uopste ne mora biti prevaren, makar ziveo u prasumi i ne imao doticaja sa crkvom! Nije stvar u tome, vec u iskrenosti i podloznosti Bozjem vodjstvu, otvorenosti za Bozansku pouku. Ja sam uvek dopustao Bogu da me vodi, i nikada ni u sta nisam verovao bez provere. Veliko je olaksanje bilo na kraju, kada sam shvatio da me je Bog licno vodio svo vreme, i da je nauka do koje sam ja dosao u stvari bila nauka crkve, a niko mi nije to sugerisao niti me je pre toga indoktrinirao..