Ucio sam vasu protestantsku, koja je netacna. Pobednici pisu istoriju a vi ste sebe predstavili u najlepsem mogucem svetlu a nas naruzili. Dok prava istorija nije nimalo crno - bela. Istorija cak ni "paganizam" nije belezila pre 15. veka.
Sad sta vredi da ti odgovaram na sve ostalo kad ti porices da ste vi radili isto sto i mi. To je izbegavanje istine. Ja toliko neposten nisam da zatvorim oci i da kazem "ma jeste protestanti su bili sveci"!
MIre, ni sam nisi svestan koliko si u pravu. Istorija koju smo svi učili, bila je u skladu sa "prosvetiteljstvom", shvaćenim na način jednog od produkata "protestantizama" (da, verovali ili ne, ne postoji samo jedan protestantizam) komunizma - marksizma. Ta i takva istorija je bila i ostala puna predrasuda, predubeđenja i crno bela, usmerena na to da Hrišćanstvo, ono pravo ocrni, protestantizme predstavi kao nekakav očekivani i ispravni odgovor na "zlodela Crkve".
Ali, kao i u svemu, činjenice su ostale, i svako ko je imao, ili ima "malo soli" u glavi, malo kritičkog uma, mogao je da vidi da sve to što Klio po ključu govori ne pije vodu, tačnije nema baš čvrstu argumentaciju. Prepuno je predrasuda, predubeđenja i ocrnjivanja protivnika.
Reći ću samo jedan primer. Komunisti, kao"zakleti ateisti" (pod navodnicima jer su na vođe partije gledali kao na bogove.) nisu na isti način tretirali Katolike i Pravoslavce, koji su bili pod stalnim prismotrom obaveštajno bezbednosnih službi, i recimo protestante, posebno one iz neo protestantskog kruga. Prvi su bili maltene progonjeni, što recimo Kinezi i dan danas rade, dok su protestantske zajednice bile povlaštene. Jednostavno, komunisti ih nisu smatrali smetnjom, te su imale slobodnu delovanja. Javnog delovanja. Uzgred, status "crkve" koji adventisti ovde koriste da imenuju svoju "zajednicu" dobijen je u vreme kada su ovim prostorima vladali komunisti. Da ne govorim o tome da je Zagreb (da, Zagreb, u kome je pod komunistima bilo sumnjivo otići na misu) bio centar delovanja obe Mileritske sekte.
Iz tog razloga se slobodno može reći da je sva istorija koju su nas učili, bila pre svega propaganda. Usmerena samo ka jednom cilju, zaglupljivanju masa, i ocrnjivanju Hrišćanstva, onog pravog. Što su naravno "miljenici" i te kako koristili.