Zemlja je nakon potopa bila suva i bilo je vegetacije, posebno zelja.
Osim toga, Noje je u kovceg sa sobom poneo i hrane koju je Bog sacuvao od kvarenja za coveciju ishranu, i ishranu zivotinja u kovcegu, i za ishranu nakon potopa.
Noje je poneo u kovceg i semenja i sadnica jestivih biljaka i zitarica kako bi nakon potopa ponovo te biljke mogle biti posejane i zasadjene za ishranu.
Covek nije nakon potopa odmah mogao da se hrani mesom, jer upravo mesa nije bilo dovoljno, jer u kovcegu je bio samo po jedan par od svake zivotinje, i nakon potopa nije bilo mesa za ishranu, a da su ljudi pojeli taj jedan par od svake zivotinje, danas na zemlji ne bi bilo zivotinja jer bi ih ljudi pojeli nakon potopa.
Dakle, zivotinje su prvo morale da se namnoze, a za to treba duzi period vremena, a ako su oni jeli odmah svaku zivotinju nakon okota iste. - nikada ne bi bilo dovoljno ni za ishranu, ni da se nakoti toliko mladunaca da se napravi krdo od pet jedinki.
Nikakva genetika ni uslovi ne uticu na covekove navike ili ishranu ako ga vodi Bog.
Na to moze da utice samo greh i prekid zajednice sa Bogom.
Nisam ni rekao da je bio vegetarijanac, vec upravo da je zbog prisutnosti greha i iskvarenosti ukusa Bog ljudima dopustio da jedu odredjene vrste mesa.
Da li su Noje i njegova zena i sinovi bili vegetarijanci, to ne pise u bibliji, ali verujem u kontekstu biblije i Bozje volje da jesu.
Kontradiktoran si.
Jeste ih kaznio sto su trazili mesa, jer da nije tako on bi im sam odmah dao meso.
Ali mi vidimo da im je on dao Manu koja je padala sa neba, koja je bila nebeski hleb.
Da vidimo ceo tekst iz 4 Mojsijeve 11 glave:
11:4 A svetina što beše među njima, beše vrlo lakoma, te i sinovi Izrailjevi stadoše plakati govoreći: Ko će nas nahraniti mesa?
11:5 Opomenusmo se riba što jeđasmo u Misiru zabadava, i krastavaca i dinja i luka crnog i belog.
11:6 A sada posahnu duša naša, nema ništa osim mane pred očima našim.
11:7 A mana beše kao seme korijandrovo, a boja mu beše kao boja u bdela.
11:8 I izlažaše narod, te kupljahu, i meljahu na žrvnjima ili tucahu u stupama, i kuvahu u kotlu, ili mešahu pogače; a ukus joj beše kao ukus od novog ulja.
11:9 I kad padaše rosa po logoru noću, padaše s njom i mana.
11:10 I ču Mojsije gde narod plače u porodicama svojim, svaki na vratima od šatora svog; i Gospod se razgnevi vrlo, i Mojsiju bi teško.
11:11 Pa reče Mojsije Gospodu: Zašto učini takvo zlo sluzi svom? I zašto ne nađoh milosti pred Tobom, nego metnu na me teret svega naroda ovog?
11:12 Eda li ja začeh sav ovaj narod? Eda li ga ja rodih, kad mi kažeš: Iznesi ga u naručju svom, kao što nosi dojilja dete, u onu zemlju za koju si se zakleo ocima njihovim.
11:13 Otkuda meni mesa da dam svemu ovom narodu? Jer plaču preda mnom govoreći: Daj nam mesa da jedemo.
11:14 Ne mogu ja sam nositi sav narod ovaj, jer je teško za mene.
11:15 Ako ćeš tako činiti sa mnom, ubij me bolje, ako sam našao milost pred Tobom, da ne gledam zla svog.
11:16 A Gospod reče Mojsiju: Saberi mi sedamdeset ljudi između starešina Izrailjevih, koje znaš da su starešine narodu i upravitelji njegovi, i dovedi ih k šatoru od sastanka, neka onde stanu s tobom.
11:17 Tada ću sići i govoriti onde s tobom, i uzeću od duha koji je na tebi i metnuću na njih, da nose s tobom teret narodni i da ne nosiš ti sam.
11:18 A narodu reci: Pripravite se za sutra da jedete mesa, jer plakaste da Gospod ču, i rekoste: Ko će nas nahraniti mesa? Jer nam dobro beše u Misiru. Daće vam, dakle, Gospod mesa i ješćete.
11:19 Nećete jesti jedan dan, ni dva dana, ni pet dana, ni deset dana, ni dvadeset dana;
11:20 Nego ceo mesec dana, dokle vam na nos ne udari i ne ogadi vam se, zato što odbaciste Gospoda koji je među vama i plakaste pred Njim govoreći: Zašto iziđosmo iz Misira?
11:21 A Mojsije reče: Šest stotina hiljada pešaka ima naroda, u kome sam, pa Ti kažeš: Daću im mesa da jedu ceo mesec dana.
11:22 Eda li će im se poklati ovce i goveda da im dostane? Ili će im se pokupiti sve ribe morske da im bude dosta?
11:23 A Gospod reče Mojsiju: Zar ruka Gospodnja neće biti dovoljna? Videćeš hoće li biti šta ti rekoh ili neće.
11:24 I Mojsije iziđe i reče narodu reči Gospodnje; i sabra sedamdeset ljudi između starešina narodnih, i postavi ih oko šatora.
11:25 I Gospod siđe u oblaku i govori k njemu, i uzevši od duha koji beše na njemu metnu na onih sedamdeset ljudi starešina; i kad duh dođe na njih, prorokovahu, ali više nikad.
11:26 A dva čoveka ostaše u logoru, jednom beše ime Eldad, a drugom Modad, na koje dođe duh, jer i oni behu zapisani, ali ne dođoše k šatoru, i stadoše prorokovati u logoru.
11:27 I dotrča momak, te javi Mojsiju govoreći: Eldad i Modad prorokuju u logoru.
11:28 A Isus, sin Navin, sluga Mojsijev, jedan od momaka njegovih, reče govoreći: Mojsije, gospodaru moj, zabrani im.
11:29 A Mojsije mu odgovori: Zar zavidiš mene radi? Kamo da sav narod Gospodnji postanu proroci i da Gospod pusti duh svoj na njih!
11:30 Potom se vrati Mojsije u logor sa starešinama Izrailjevim.
11:31 Tada se podiže vetar od Gospoda, i potera od mora prepelice, i razasu ih po logoru na dan hoda odovuda i na dan hoda odonuda oko logora, na dva lakta od zemlje.
11:32 I ustavši narod ceo onaj dan i svu noć i ceo drugi dan kupljaše prepelice: i ko nakupi najmanje nakupi deset gomora; i povešaše ih sebi redom oko logora.
11:33 Ali meso još im beše u zubima, jošte ga ne pojedoše, a Gospod se razgnevi na narod i udari Gospod narod pomorom vrlo velikim.
11:34 I prozva se ono mesto Kivrot-Atava jer onde ukopaše narod koji se beše polakomio.
Da vidimo sta psalmista David kaze za ovaj slucaj, zasto je Bog kaznio Izrailja:
"Tada zapovedi oblacima odozgo, i otvori vrata nebeska,
I pusti, te im podažde mana za jelo, i hleb nebeski dade im.
Hleb anđeoski jeđaše čovek; posla im jela do sitosti.
Pusti nebom ustoku, i navede silom svojom jug;
I kao prahom zasu ih mesom, i kao peskom morskim pticama krilatim;
Pobaca ih sred logora njihovog, oko šatora njihovih.
I najedoše se i dade im šta su želeli.
Ali ih još i ne prođe želja, još beše jelo u ustima njihovim,
Gnev se Božji podiže na njih i pomori najjače među njima, i mladiće u Izrailju pobi" ( psalam 78. 23 - 31 )
Dakle, ovde tekst jasno kaze da ih je kaznio zbog ZELJE ZA MESOM.
I te kako je Bozja volja da svi oni budu vegetarijanci, inace Danilo verni covek ne bi odbijao carska jela sa mesom u Vavilonu i trazio kuvano povrce.
Pasha je praznik koji se obelezavao jednom godisnje, i to meso je bilo obredno koje je bilo TIPOS ili predslika.
To ne znaci da su svi oni koji su jeli tu pashu bili mesozderi.
Jedenje mesa i vegetarijanstvo nemaju veze sa krvnim grupama, jer to je cin duhovne promene kojom Bog menja covekov ukus i navike.
U mesu nema ni jedne hranjive materije koja bi imala pozitivan efekat na organizam, vec samo masti i otrove koji mu stete.
Sve sto je coveku potrebno za telesni razvitaj je sadrzano u vocu, povrcu, mahunastom povrcu, orasastom povrcu, i zitaricama.
Dao je meso nakon pada Adama i Jeve u poretku greha.
Predanjem i posvecenjem covek dolazi do svesti o pravilnoj ishrani i usvaja te principe.
Bog ne trazi da covek automatski ostavi meso, niti ce ga zbog toga kazniti, ali ga on vodi ka sve vecoj svesti, i menjajuci ga on menja i njegov ukus, i cini da coveku njegov raniji nacin ishrane postane odvratan.
Ne znam koja sam krvna grupa, zaboravio sam jer je bilo davno kada sam jedini i poslednji put u zivotu vadio krv, jos kao dete na sistematskom pregledu.
Inace, imam 46 godina, a nikada nisam bio bolestan niti sam ikada posecivao lekare, osim zubara.
Imao sam jedino kilu koju sam dobio kao tinejdjer zbog vezbi sa tegovima, od koje me je Gospod cudesno iscelio neposredno nakon krstenja 2000 godine.
Poslednji put sam se sistematski pregledao 2013 godine iz nekih razloga koji u ovom trenutku nisu bitni, i tada su mi rekli da mi je zdravlje perfektno.
Imam jaku krv, i vrlo lako podnosim zimu, i cak sta vise - zimi mi je temperatura tela vrlo visoka.
Leti je pak suprotno, tako da toplota ne utice namene.
Ja nisam eksplicitno govorio protiv jedenja mesa, vec da je to najbolje za coveka da predje na prirodnu vegetarijansku ishranu.
Ja sam eksplicitno govorio protiv jedenja svinjetine, i mesa koja je Bog odvojio kao nepogodna za ljudsku ishranu, a koja donose bolesti i preranu smrt.
Ne slazem se da krvne grupe imaju veze sa ovim.
Ponavljam.
Jedenje mesa i vegetarijanstvo nemaju veze sa krvnim grupama, jer to je cin duhovne promene kojom Bog menja covekov ukus i navike.
U mesu nema ni jedne hranjive materije koja bi imala pozitivan efekat na organizam, vec samo masti i otrove koji mu stete.
Sve sto je coveku potrebno za telesni razvitaj je sadrzano u vocu, povrcu, mahunastom povrcu, orasastom povrcu, i zitaricama.