Religija i zdravlje

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije istina nego je dato zbog unistene vegetacije!

Ovo je potpuno nebiblijski stav, jer nakon potopa vegetacija je ponovo obnovljena, a to vidimo iz cinjenice da je golubica jos u vreme dok je Noje bio u kovcegu donela olistalu grancicu masline.

Dakle, to je mogao biti izgovor za kratko vreme, ali su se ljudi nakon potopa ponovo bavili ratarstvom, povrtarstvom, i vocarstvom.

I nije mu posle naredio da se vrati na biljnu hranu a za to postoji i naucni razlog, naveo sam ga, ima veze sa krvnim grupama! Ne odgovara svima vegeterijanska ishrana!

I ovo je potpuno nebiblijski, jer biblija upravo govori o uzgajanju plodova zemlje.

Ti Mire napravi starozavetne ljude kao mesozdere, a sam Bog je u pustinji kaznio Jevreje jer su trazili meso.

Jesi li ti vegeterijanac, koja si krvna grupa?

Moja osnovna hrana je hleb, a uz hleb mogu pojesti bilo sta sto nije proizvod zivotinjskog porekla, u kombinaciji hleb i voce, ili hleb i povrce.
Cesto sam spremam hranu sa kuvanim povrcem.
Za jedan obrok mi je dovoljno pojesti 150 - 200 grama integralnih grisina sa algama, koja vrlo zasicuje i drzi coveka tokom veceg dela dana.

Kao prvo, gde pise da je Bozja volja da se ljudi vrate biljnoj hrani? Kao drugo gde pise da u raju nece jesti meso? Jel to rekla EGW?

Kao Hriscanin morao bi to da znas, a odgovor sam vec dao.

Kakav bi to raj bio gde bi postojale klanice za ubijanje zivotinja?
Razmisljaj malo.

U raju pre pada Adama i Jeve u greh oni nisu jeli meso, i na kraju ljudi u raju nece jesti meso.

Dakle, meso nije hrana, i Bozja volja jeste da se ljudi vrate ishrani koju je covek praktikovao u raju, jer ni na novoj zemlji nece jesti meso, i trebalo bi da se vec ovde izgradjuje za takav nacin zivota.

Ko jede meso sigurno ce i tamo pozeleti rostilj.
Mi karakter za nebeski zivot izgradjujemo dok smo ove na zemlji.

U raju nece biti ubijanja, jer tako kaze biblija:

"Vuk i jagnje zajedno će pasti, i lav će jesti slamu kao vo; a zmiji će biti hrana prah; neće uditi ni potirati na svoj svetoj gori mojoj, veli Gospod" ( Isaija 65. 25 )

Bible in Basic English (BBE):

25 The wolf and the lamb will take their food together, and the lion will make a meal of grass like the ox: but dust will be the snake's food. There will be no cause of pain or destruction in all my holy mountain, says the Lord.

Ja znam da pise da ce jesti meso u raju, evo vidi:

"Gospod, svemogući, dat će na ovoj planini jednu gozbu za sve narode, jednu gozbu mesa masnog i vina starih, masnih sočnih mesa i starih ocijeđenih vina." (Isaija 25:6)

Kao prvo, ovaj tekst ne govori o nikakvom raju, vec o Bozjem obecanju Izrailju o obnovljenju Izrailjskog carstva na zemlji.

ALI, cak i da se govori o tome, tu se nigde ne spominje meso.

Evo sta biblija kaze:

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak (RIŠ):

6 Pripravit će Gospod nad vojskama svima narodima na ovoj gori gozbu izabranoga, Gozbu od pretiline, gozbu izvrsna vina, najboljih najljepših jela i srži, i starih najčistijih vina.

Bible in Basic English (BBE):

6 And in this mountain will the Lord of armies make for all peoples a feast of good things, a feast of wines long stored, of good things sweet to the taste, of wines long kept and tested.

Evo prevoda sa Engleskog:

6 А на овој ће гори Господар војске за све народе приредити гозбу добрих ствари, гозбу вина која се дуго чувају, добрих ствари слатких укуса, вина која се дуго чувају и тестирају.

---> Jos uvek ne uvidjas da je ona lazni prorok???

Ti trebas Mire da uvidis da su tvoje teorije potpuno nebiblijske.

Da li smatras da moi treba da poslusamo vas mesozdere, ili bibliju i Gospoda, pa i sam razum koji potvrdjuje da je meso tihi ubica koji milione ljudi vodi u bolesti i preranu smrt.

Sama medicina moze dosta toga da potvrdi..

Ali izgleda vi nemate ni oci ni usi, a po svemu sudeci ni razuma..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Sama medicina moze dosta toga da potvrdi..

Razgovarali smo sa splitskim sveučilišnim profesorom Mladenom Bobanom s Medicinskoga fakulteta koji se na znanstvenoj razini bavi istraživanjem te dokazivanjem koristi umjerenoga pijenja na zdravlje, a posebno je fokusiran na vino. Osim toga, bio je potpredsjednik međuvladine Međunarodne organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo sa sjedištem u Parizu te je odlikovan ordenom Republike Francuske »Chevalier de l’Ordre du Merite Agricole«.

Novinar: Odakle interes za tematiku vina i zdravlja?

Prof. Boban: U svijetu je ta problematika doživjela pravu eksploziju interesa nakon što su svjetski mediji 1991. godine prenijeli rezultate epidemiološke studije u kojoj je Serge Renaud pokazao da Francuzi unatoč prehrani bogatoj zasićenim mastima imaju nisku učestalost koronarne bolesti srca. To je nazvano »francuski paradoks«, a fenomen se statistički mogao povezati s drugim elementima prehrane u Francuza, posebice s pijenjem crnoga vina. Nakon što su brojne kasnije epidemiološke studije u različitim populacijama pokazale da je umjereno pijenje alkoholnih pića, posebice vina, povezano sa smanjenim mortalitetom i morbiditetom, počela je potraga za sastojcima iz vina koji posreduju takve učinke i za otkrivanjem mehanizama kako se to događa.

Novinar: Kada spominjemo zdravlje i vino, postoje li dokazani pozitivni utjecaji vina na zdravlje i u kojim su područjima oni vidljivi?

Prof. Boban: Postoje jasni dokazi da je umjereno pijenje vina povezano sa znatnim smanjenjem rizika od bolesti srca i krvnih žila, kao i sa smanjenim rizikom smrtnosti bez obzira na uzroke. Posebno ističem smanjene rizike od obolijevanja od šećerne bolesti, kardiometaboličkih komplikacija u dijabetičara te manji rizik od slabljenja kognitivnih funkcija.

Novinar: Učinci vina na zdravlje zasigurno su povezani s načinima pijenja vina. Postoji li granica koju preporučujete – kada bi i kako trebalo piti?

Prof. Boban: Uz količinu, obrasci pijenja vina od ključnoga su značaja za konačne učinke na ljudsko zdravlje. Tri su najvažnije preporuke: piti umjereno, redovito i uz jelo. Temeljem rezultata brojnih epidemioloških i intervencijskih studija, može se preporučiti 200 do 300 ml vina dnevno za muškarce te 100 do 200 ml vina za žene. Opisano je više mehanizama kojima se objašnjava opažanje da se pijenjem uz jelo povećavaju korisni učinci vina na zdravlje. Spomenut ću samo neke: vino usporava nastajanje i apsorpciju u krv štetnih produkata koji nastaju tijekom probavnoga procesa, hrana smanjuje apsorpciju alkohola u krv, a budući da vino ima izražen antimikrobni učinak, smanjen je rizik od obolijevanja hranom prenosivim uzročnicima.

Osim toga, vino smanjuje i smrtnost od raka. Rezultati istraživanja objavljeni u američkom stručnom časopisu Annals of Internal Medicine koje je provedeno na više od 25.000 ispitanika pokazalo je da je relativna smrtnost opadala kako je učestalost konzumacije u tjednu rasla (od jedne do deset čaša). Međutim, pozitivan utjecaj je zabilježen samo kod konzumacije najviše deset čaša vina na tjedan. S unosom većim od ovoga, baš kao i kod svih drugih alkoholnih pića, smrtnost od raka se povećava.

Uz aktivne tvari u vinu poput fenola važan je i učinak samog alkohola. Samo uz njegovu prisutnost ostali sastojci vina pozitivno djeluju na organizam. Znanstvenici su to otkrili uklonivši umjetnim putem alkohol iz vina. Uočili su da je u tom slučaju izostao pozitivan učinak vina na zdravlje, premda je taj napitak mirisom i okusom bio zadovoljavajući.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovo je potpuno nebiblijski stav, jer nakon potopa vegetacija je ponovo obnovljena, a to vidimo iz cinjenice da je golubica jos u vreme dok je Noje bio u kovcegu donela olistalu grancicu masline.

Dakle, to je mogao biti izgovor za kratko vreme, ali su se ljudi nakon potopa ponovo bavili ratarstvom, povrtarstvom, i vocarstvom.

Ne moze se vegetacija tako brzo obnoviti sta pricas, kakav je dokaz 'jedna grancica'? Svasta!

Kao sto sam rekao, zbog unistene vegetacije Bog je coveku dozvolio da jede meso. Da li je njegov plan bio da to bude privremeno, to ne znamo. Ali ono sto znamo je da on posle toga nije povukao tu svoju odluku, sto je imao prilike da ucini nebrojeno puta..

Ali to nije ucinio jer se i genetika ljudi zbog novih uslova promenila..

I ovo je potpuno nebiblijski, jer biblija upravo govori o uzgajanju plodova zemlje.

Ti Mire napravi starozavetne ljude kao mesozdere, a sam Bog je u pustinji kaznio Jevreje jer su trazili meso

Gde pise da su ljudi od Noja na ovamo bili vegeterijanci? O cemu ti? Bili su stocari i jeli meso, apsolutno niko od njih nije bio vegeterijanac!

Sto se tice mane, nije ih kaznio jer su trazili meso, jer bi im onda prethodno zabranio svo meso! Nego ih je iskusavao da vidi koliko su zahvalni Bogu, ali oni su bili tvrdovrati i nepokorni! Na kraju kakav je to covek koji u pustinji trazi mesa da jede i nije zadovoljan sto mu je Bog poslao hleb?

Taj dogadjaj dakle nema bas nikakave veze sa vegetarijanstvom! Jer da ima, dao bi im neko drugo jelo, neko varivo, mogao je baciti sta god drugo osim mesa, a da nije hleb! Medjutim on je stalno bacao hleb, tacno se vidi da je hteo da ih iskusa..

A zamisli Jevreja kasnije kojem obred naredjuje da jede pashu (meso) a on vegeterijanac? Dakle nije Bog mogao ni da uvede vegeterijanstvo i da je hteo!

Moja osnovna hrana je hleb, a uz hleb mogu pojesti bilo sta sto nije proizvod zivotinjskog porekla, u kombinaciji hleb i voce, ili hleb i povrce.
Cesto sam spremam hranu sa kuvanim povrcem.
Za jedan obrok mi je dovoljno pojesti 150 - 200 grama integralnih grisina sa algama, koja vrlo zasicuje i drzi coveka tokom veceg dela dana.

I mislio sam da ne jedes meso, zato te i pitam koja si krvna grupa? To je veoma bitno, sigurno si (A) grupa ili (AB).

Kao Hriscanin morao bi to da znas, a odgovor sam vec dao.

Kakav bi to raj bio gde bi postojale klanice za ubijanje zivotinja?
Razmisljaj malo.

Dobro svejedno, mozda je onaj tekst pogresno preveden, ali to ne dokazuje tvoju poentu.

Cak i da u raju nece biti mesa, to ne znaci da Bog poziva ljude da se odreknu mesa! To nigde u bibliji ne pise!

Kako sam objasnio gore, nekim ljudima je izuzetno tesko da predju na biljnu hranu, zbog genetike. Neki ljudi uopste nemaju problem da se potpuno prebace na vegeterijansku ishranu, dok drugi imaju zdravstvene probleme nakon toga. Zato je veoma opasno to ciniti na svoju ruku. I ja nikad ne preporucujem nikome sa krvnom grupom drugom osim grupom (A) da se prebaci bez konsultacije sa strucnjakom. Zato sam i pitao koja si krvna grupa..

Sto se mene tice, ja tu nemam problem, jer meni meso uopste ne treba, i organizam mi se buni ako mu dajem meso, zato izbegavam. Ali to nije slucaj sa drugim ljudima, samo sa onima koji imaju krvnu grupu (A) , rekao sam, njima se prakticno gadi meso...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Cak i da u raju nece biti mesa, to ne znaci da Bog poziva ljude da se odreknu mesa! To nigde u bibliji ne pise!

U raju, ne da neće biti mesa, nego ni hrana kao takva potrebna biti neće. Ne nasedaj na materijalističke "vizije" onih koji kontekste (da ima ih više) ne shvataju.

Jedu li anđeli? Piju li anđeli? Žene li se i udavaju anđeli? Ne.

A u raju ćemo biti anđelima nalik.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne moze se vegetacija tako brzo obnoviti sta pricas, kakav je dokaz 'jedna grancica'? Svasta!

Kao sto sam rekao, zbog unistene vegetacije Bog je coveku dozvolio da jede meso. Da li je njegov plan bio da to bude privremeno, to ne znamo. Ali ono sto znamo je da on posle toga nije povukao tu svoju odluku, sto je imao prilike da ucini nebrojeno puta..

Zemlja je nakon potopa bila suva i bilo je vegetacije, posebno zelja.

Osim toga, Noje je u kovceg sa sobom poneo i hrane koju je Bog sacuvao od kvarenja za coveciju ishranu, i ishranu zivotinja u kovcegu, i za ishranu nakon potopa.
Noje je poneo u kovceg i semenja i sadnica jestivih biljaka i zitarica kako bi nakon potopa ponovo te biljke mogle biti posejane i zasadjene za ishranu.

Covek nije nakon potopa odmah mogao da se hrani mesom, jer upravo mesa nije bilo dovoljno, jer u kovcegu je bio samo po jedan par od svake zivotinje, i nakon potopa nije bilo mesa za ishranu, a da su ljudi pojeli taj jedan par od svake zivotinje, danas na zemlji ne bi bilo zivotinja jer bi ih ljudi pojeli nakon potopa.

Dakle, zivotinje su prvo morale da se namnoze, a za to treba duzi period vremena, a ako su oni jeli odmah svaku zivotinju nakon okota iste. - nikada ne bi bilo dovoljno ni za ishranu, ni da se nakoti toliko mladunaca da se napravi krdo od pet jedinki.

Ali to nije ucinio jer se i genetika ljudi zbog novih uslova promenila.

Nikakva genetika ni uslovi ne uticu na covekove navike ili ishranu ako ga vodi Bog.
Na to moze da utice samo greh i prekid zajednice sa Bogom.

Gde pise da su ljudi od Noja na ovamo bili vegeterijanci? O cemu ti? Bili su stocari i jeli meso, apsolutno niko od njih nije bio vegeterijanac!

Nisam ni rekao da je bio vegetarijanac, vec upravo da je zbog prisutnosti greha i iskvarenosti ukusa Bog ljudima dopustio da jedu odredjene vrste mesa.

Da li su Noje i njegova zena i sinovi bili vegetarijanci, to ne pise u bibliji, ali verujem u kontekstu biblije i Bozje volje da jesu.

Sto se tice mane, nije ih kaznio jer su trazili meso, jer bi im onda prethodno zabranio svo meso! Nego ih je iskusavao da vidi koliko su zahvalni Bogu, ali oni su bili tvrdovrati i nepokorni! Na kraju kakav je to covek koji u pustinji trazi mesa da jede i nije zadovoljan sto mu je Bog poslao hleb?

Kontradiktoran si.

Jeste ih kaznio sto su trazili mesa, jer da nije tako on bi im sam odmah dao meso.
Ali mi vidimo da im je on dao Manu koja je padala sa neba, koja je bila nebeski hleb.

Da vidimo ceo tekst iz 4 Mojsijeve 11 glave:

11:4 A svetina što beše među njima, beše vrlo lakoma, te i sinovi Izrailjevi stadoše plakati govoreći: Ko će nas nahraniti mesa?
11:5 Opomenusmo se riba što jeđasmo u Misiru zabadava, i krastavaca i dinja i luka crnog i belog.
11:6 A sada posahnu duša naša,
nema ništa osim mane pred očima našim.
11:7 A mana beše kao seme korijandrovo, a boja mu beše kao boja u bdela.
11:8 I izlažaše narod, te kupljahu, i meljahu na žrvnjima ili tucahu u stupama, i kuvahu u kotlu, ili mešahu pogače; a ukus joj beše kao ukus od novog ulja.
11:9 I kad padaše rosa po logoru noću, padaše s njom i mana.
11:10 I ču Mojsije gde narod plače u porodicama svojim, svaki na vratima od šatora svog; i Gospod se razgnevi vrlo, i Mojsiju bi teško.
11:11 Pa reče Mojsije Gospodu: Zašto učini takvo zlo sluzi svom? I zašto ne nađoh milosti pred Tobom, nego metnu na me teret svega naroda ovog?
11:12 Eda li ja začeh sav ovaj narod? Eda li ga ja rodih, kad mi kažeš: Iznesi ga u naručju svom, kao što nosi dojilja dete, u onu zemlju za koju si se zakleo ocima njihovim.

11:13 Otkuda meni mesa da dam svemu ovom narodu? Jer plaču preda mnom govoreći: Daj nam mesa da jedemo.
11:14 Ne mogu ja sam nositi sav narod ovaj, jer je teško za mene.
11:15 Ako ćeš tako činiti sa mnom, ubij me bolje, ako sam našao milost pred Tobom, da ne gledam zla svog.
11:16 A Gospod reče Mojsiju: Saberi mi sedamdeset ljudi između starešina Izrailjevih, koje znaš da su starešine narodu i upravitelji njegovi, i dovedi ih k šatoru od sastanka, neka onde stanu s tobom.
11:17 Tada ću sići i govoriti onde s tobom, i uzeću od duha koji je na tebi i metnuću na njih, da nose s tobom teret narodni i da ne nosiš ti sam.

11:18 A narodu reci: Pripravite se za sutra da jedete mesa, jer plakaste da Gospod ču, i rekoste: Ko će nas nahraniti mesa? Jer nam dobro beše u Misiru. Daće vam, dakle, Gospod mesa i ješćete.
11:19 Nećete jesti jedan dan, ni dva dana, ni pet dana, ni deset dana, ni dvadeset dana;
11:20 Nego ceo mesec dana, dokle vam na nos ne udari i ne ogadi vam se, zato što odbaciste Gospoda koji je među vama i plakaste pred Njim govoreći: Zašto iziđosmo iz Misira?
11:21 A Mojsije reče: Šest stotina hiljada pešaka ima naroda, u kome sam, pa Ti kažeš: Daću im mesa da jedu ceo mesec dana.
11:22 Eda li će im se poklati ovce i goveda da im dostane? Ili će im se pokupiti sve ribe morske da im bude dosta?

11:23 A Gospod reče Mojsiju: Zar ruka Gospodnja neće biti dovoljna? Videćeš hoće li biti šta ti rekoh ili neće.
11:24 I Mojsije iziđe i reče narodu reči Gospodnje; i sabra sedamdeset ljudi između starešina narodnih, i postavi ih oko šatora.
11:25 I Gospod siđe u oblaku i govori k njemu, i uzevši od duha koji beše na njemu metnu na onih sedamdeset ljudi starešina; i kad duh dođe na njih, prorokovahu, ali više nikad.
11:26 A dva čoveka ostaše u logoru, jednom beše ime Eldad, a drugom Modad, na koje dođe duh, jer i oni behu zapisani, ali ne dođoše k šatoru, i stadoše prorokovati u logoru.
11:27 I dotrča momak, te javi Mojsiju govoreći: Eldad i Modad prorokuju u logoru.
11:28 A Isus, sin Navin, sluga Mojsijev, jedan od momaka njegovih, reče govoreći: Mojsije, gospodaru moj, zabrani im.
11:29 A Mojsije mu odgovori: Zar zavidiš mene radi? Kamo da sav narod Gospodnji postanu proroci i da Gospod pusti duh svoj na njih!
11:30 Potom se vrati Mojsije u logor sa starešinama Izrailjevim.

11:31 Tada se podiže vetar od Gospoda, i potera od mora prepelice, i razasu ih po logoru na dan hoda odovuda i na dan hoda odonuda oko logora, na dva lakta od zemlje.
11:32 I ustavši narod ceo onaj dan i svu noć i ceo drugi dan kupljaše prepelice: i ko nakupi najmanje nakupi deset gomora; i povešaše ih sebi redom oko logora.
11:33 Ali meso još im beše u zubima, jošte ga ne pojedoše, a Gospod se razgnevi na narod i udari Gospod narod pomorom vrlo velikim.
11:34 I prozva se ono mesto Kivrot-Atava jer onde ukopaše narod koji se beše polakomio.

Da vidimo sta psalmista David kaze za ovaj slucaj, zasto je Bog kaznio Izrailja:

"Tada zapovedi oblacima odozgo, i otvori vrata nebeska,
I pusti, te im podažde mana za jelo, i hleb nebeski dade im.
Hleb anđeoski jeđaše čovek; posla im jela do sitosti.
Pusti nebom ustoku, i navede silom svojom jug;
I kao prahom zasu ih mesom, i kao peskom morskim pticama krilatim;
Pobaca ih sred logora njihovog, oko šatora njihovih.
I najedoše se
i dade im šta su želeli.
Ali ih još i ne prođe želja,
još beše jelo u ustima njihovim,
Gnev se Božji podiže na njih i pomori najjače među njima, i mladiće u Izrailju pobi" ( psalam 78. 23 - 31 )

Dakle, ovde tekst jasno kaze da ih je kaznio zbog ZELJE ZA MESOM.

Taj dogadjaj dakle nema bas nikakave veze sa vegetarijanstvom! Jer da ima, dao bi im neko drugo jelo, neko varivo, mogao je baciti sta god drugo osim mesa, a da nije hleb! Medjutim on je stalno bacao hleb, tacno se vidi da je hteo da ih iskusa..

I te kako je Bozja volja da svi oni budu vegetarijanci, inace Danilo verni covek ne bi odbijao carska jela sa mesom u Vavilonu i trazio kuvano povrce.

A zamisli Jevreja kasnije kojem obred naredjuje da jede pashu (meso) a on vegeterijanac? Dakle nije Bog mogao ni da uvede vegeterijanstvo i da je hteo!

Pasha je praznik koji se obelezavao jednom godisnje, i to meso je bilo obredno koje je bilo TIPOS ili predslika.
To ne znaci da su svi oni koji su jeli tu pashu bili mesozderi.

I mislio sam da ne jedes meso, zato te i pitam koja si krvna grupa? To je veoma bitno, sigurno si (A) grupa ili (AB).

Jedenje mesa i vegetarijanstvo nemaju veze sa krvnim grupama, jer to je cin duhovne promene kojom Bog menja covekov ukus i navike.
U mesu nema ni jedne hranjive materije koja bi imala pozitivan efekat na organizam, vec samo masti i otrove koji mu stete.

Sve sto je coveku potrebno za telesni razvitaj je sadrzano u vocu, povrcu, mahunastom povrcu, orasastom povrcu, i zitaricama.

Dao je meso nakon pada Adama i Jeve u poretku greha.
Predanjem i posvecenjem covek dolazi do svesti o pravilnoj ishrani i usvaja te principe.
Bog ne trazi da covek automatski ostavi meso, niti ce ga zbog toga kazniti, ali ga on vodi ka sve vecoj svesti, i menjajuci ga on menja i njegov ukus, i cini da coveku njegov raniji nacin ishrane postane odvratan.

Kako sam objasnio gore, nekim ljudima je izuzetno tesko da predju na biljnu hranu, zbog genetike. Neki ljudi uopste nemaju problem da se potpuno prebace na vegeterijansku ishranu, dok drugi imaju zdravstvene probleme nakon toga. Zato je veoma opasno to ciniti na svoju ruku. I ja nikad ne preporucujem nikome sa krvnom grupom drugom osim grupom (A) da se prebaci bez konsultacije sa strucnjakom. Zato sam i pitao koja si krvna grupa..

Ne znam koja sam krvna grupa, zaboravio sam jer je bilo davno kada sam jedini i poslednji put u zivotu vadio krv, jos kao dete na sistematskom pregledu.
Inace, imam 46 godina, a nikada nisam bio bolestan niti sam ikada posecivao lekare, osim zubara.
Imao sam jedino kilu koju sam dobio kao tinejdjer zbog vezbi sa tegovima, od koje me je Gospod cudesno iscelio neposredno nakon krstenja 2000 godine.
Poslednji put sam se sistematski pregledao 2013 godine iz nekih razloga koji u ovom trenutku nisu bitni, i tada su mi rekli da mi je zdravlje perfektno.
Imam jaku krv, i vrlo lako podnosim zimu, i cak sta vise - zimi mi je temperatura tela vrlo visoka.
Leti je pak suprotno
, tako da toplota ne utice namene.

Sto se mene tice, ja tu nemam problem, jer meni meso uopste ne treba, i organizam mi se buni ako mu dajem meso, zato izbegavam. Ali to nije slucaj sa drugim ljudima, samo sa onima koji imaju krvnu grupu (A) , rekao sam, njima se prakticno gadi meso...

Ja nisam eksplicitno govorio protiv jedenja mesa, vec da je to najbolje za coveka da predje na prirodnu vegetarijansku ishranu.

Ja sam eksplicitno govorio protiv jedenja svinjetine, i mesa koja je Bog odvojio kao nepogodna za ljudsku ishranu, a koja donose bolesti i preranu smrt.

Ne slazem se da krvne grupe imaju veze sa ovim.

Ponavljam.

Jedenje mesa i vegetarijanstvo nemaju veze sa krvnim grupama, jer to je cin duhovne promene kojom Bog menja covekov ukus i navike.
U mesu nema ni jedne hranjive materije koja bi imala pozitivan efekat na organizam, vec samo masti i otrove koji mu stete.

Sve sto je coveku potrebno za telesni razvitaj je sadrzano u vocu, povrcu, mahunastom povrcu, orasastom povrcu, i zitaricama.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Hvala Bogu pa bolje od tebe znam sta rade ribe. Ne jede samo som crkotinu. Jesi ti pecao nekad ribu uopste?

Ti misliš da znaš bolje od Boga, lako ti je za mene. Ti znaš da jedu druge. Odrastao kraj Dunava a pojma nema.

Ne jede samo som crkotinu. Jesi ti pecao nekad ribu uopste?

Jednostavno nije tačno što tvrdiš jer onda ispadaju da su svi čistači u vodi.

Što onda som nema krljušti? Ajd reci šta je svrha krljušti? bez guglanja. Baš da te vidim.

Haha, kokos ima toliko jak zeludac da svari pacova i svi bakcili iz pacova joj izadju kroz kljun

A ti dokaži da nema jak želudac. Opet na nivou konstatacije. To čak i seljaci znaju da ima.

Smeta mi tvoj bezobrazluk, jer ti nisi ni mali ni nerazuman da se ovako ponasas!

Smeta tebi istina. Biblija koja vrši podjelu hrane. To tebi smeta. Znaš ti da advent. imaju istinu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zemlja je nakon potopa bila suva i bilo je vegetacije, posebno zelja.

Osim toga, Noje je u kovceg sa sobom poneo i hrane koju je Bog sacuvao od kvarenja za coveciju ishranu, i ishranu zivotinja u kovcegu, i za ishranu nakon potopa.
Noje je poneo u kovceg i semenja i sadnica jestivih biljaka i zitarica kako bi nakon potopa ponovo te biljke mogle biti posejane i zasadjene za ishranu.

Covek nije nakon potopa odmah mogao da se hrani mesom, jer upravo mesa nije bilo dovoljno, jer u kovcegu je bio samo po jedan par od svake zivotinje, i nakon potopa nije bilo mesa za ishranu, a da su ljudi pojeli taj jedan par od svake zivotinje, danas na zemlji ne bi bilo zivotinja jer bi ih ljudi pojeli nakon potopa.

Dakle, zivotinje su prvo morale da se namnoze, a za to treba duzi period vremena, a ako su oni jeli odmah svaku zivotinju nakon okota iste. - nikada ne bi bilo dovoljno ni za ishranu, ni da se nakoti toliko mladunaca da se napravi krdo od pet jedinki.

Nikakva genetika ni uslovi ne uticu na covekove navike ili ishranu ako ga vodi Bog.
Na to moze da utice samo greh i prekid zajednice sa Bogom.

Nisam ni rekao da je bio vegetarijanac, vec upravo da je zbog prisutnosti greha i iskvarenosti ukusa Bog ljudima dopustio da jedu odredjene vrste mesa.

Da li su Noje i njegova zena i sinovi bili vegetarijanci, to ne pise u bibliji, ali verujem u kontekstu biblije i Bozje volje da jesu.

Kontradiktoran si.

Jeste ih kaznio sto su trazili mesa, jer da nije tako on bi im sam odmah dao meso.
Ali mi vidimo da im je on dao Manu koja je padala sa neba, koja je bila nebeski hleb.

Da vidimo ceo tekst iz 4 Mojsijeve 11 glave:

11:4 A svetina što beše među njima, beše vrlo lakoma, te i sinovi Izrailjevi stadoše plakati govoreći: Ko će nas nahraniti mesa?
11:5 Opomenusmo se riba što jeđasmo u Misiru zabadava, i krastavaca i dinja i luka crnog i belog.
11:6 A sada posahnu duša naša,
nema ništa osim mane pred očima našim.
11:7 A mana beše kao seme korijandrovo, a boja mu beše kao boja u bdela.
11:8 I izlažaše narod, te kupljahu, i meljahu na žrvnjima ili tucahu u stupama, i kuvahu u kotlu, ili mešahu pogače; a ukus joj beše kao ukus od novog ulja.
11:9 I kad padaše rosa po logoru noću, padaše s njom i mana.
11:10 I ču Mojsije gde narod plače u porodicama svojim, svaki na vratima od šatora svog; i Gospod se razgnevi vrlo, i Mojsiju bi teško.
11:11 Pa reče Mojsije Gospodu: Zašto učini takvo zlo sluzi svom? I zašto ne nađoh milosti pred Tobom, nego metnu na me teret svega naroda ovog?
11:12 Eda li ja začeh sav ovaj narod? Eda li ga ja rodih, kad mi kažeš: Iznesi ga u naručju svom, kao što nosi dojilja dete, u onu zemlju za koju si se zakleo ocima njihovim.

11:13 Otkuda meni mesa da dam svemu ovom narodu? Jer plaču preda mnom govoreći: Daj nam mesa da jedemo.
11:14 Ne mogu ja sam nositi sav narod ovaj, jer je teško za mene.
11:15 Ako ćeš tako činiti sa mnom, ubij me bolje, ako sam našao milost pred Tobom, da ne gledam zla svog.
11:16 A Gospod reče Mojsiju: Saberi mi sedamdeset ljudi između starešina Izrailjevih, koje znaš da su starešine narodu i upravitelji njegovi, i dovedi ih k šatoru od sastanka, neka onde stanu s tobom.
11:17 Tada ću sići i govoriti onde s tobom, i uzeću od duha koji je na tebi i metnuću na njih, da nose s tobom teret narodni i da ne nosiš ti sam.

11:18 A narodu reci: Pripravite se za sutra da jedete mesa, jer plakaste da Gospod ču, i rekoste: Ko će nas nahraniti mesa? Jer nam dobro beše u Misiru. Daće vam, dakle, Gospod mesa i ješćete.
11:19 Nećete jesti jedan dan, ni dva dana, ni pet dana, ni deset dana, ni dvadeset dana;
11:20 Nego ceo mesec dana, dokle vam na nos ne udari i ne ogadi vam se, zato što odbaciste Gospoda koji je među vama i plakaste pred Njim govoreći: Zašto iziđosmo iz Misira?
11:21 A Mojsije reče: Šest stotina hiljada pešaka ima naroda, u kome sam, pa Ti kažeš: Daću im mesa da jedu ceo mesec dana.
11:22 Eda li će im se poklati ovce i goveda da im dostane? Ili će im se pokupiti sve ribe morske da im bude dosta?

11:23 A Gospod reče Mojsiju: Zar ruka Gospodnja neće biti dovoljna? Videćeš hoće li biti šta ti rekoh ili neće.
11:24 I Mojsije iziđe i reče narodu reči Gospodnje; i sabra sedamdeset ljudi između starešina narodnih, i postavi ih oko šatora.
11:25 I Gospod siđe u oblaku i govori k njemu, i uzevši od duha koji beše na njemu metnu na onih sedamdeset ljudi starešina; i kad duh dođe na njih, prorokovahu, ali više nikad.
11:26 A dva čoveka ostaše u logoru, jednom beše ime Eldad, a drugom Modad, na koje dođe duh, jer i oni behu zapisani, ali ne dođoše k šatoru, i stadoše prorokovati u logoru.
11:27 I dotrča momak, te javi Mojsiju govoreći: Eldad i Modad prorokuju u logoru.
11:28 A Isus, sin Navin, sluga Mojsijev, jedan od momaka njegovih, reče govoreći: Mojsije, gospodaru moj, zabrani im.
11:29 A Mojsije mu odgovori: Zar zavidiš mene radi? Kamo da sav narod Gospodnji postanu proroci i da Gospod pusti duh svoj na njih!
11:30 Potom se vrati Mojsije u logor sa starešinama Izrailjevim.

11:31 Tada se podiže vetar od Gospoda, i potera od mora prepelice, i razasu ih po logoru na dan hoda odovuda i na dan hoda odonuda oko logora, na dva lakta od zemlje.
11:32 I ustavši narod ceo onaj dan i svu noć i ceo drugi dan kupljaše prepelice: i ko nakupi najmanje nakupi deset gomora; i povešaše ih sebi redom oko logora.
11:33 Ali meso još im beše u zubima, jošte ga ne pojedoše, a Gospod se razgnevi na narod i udari Gospod narod pomorom vrlo velikim.
11:34 I prozva se ono mesto Kivrot-Atava jer onde ukopaše narod koji se beše polakomio.

Da vidimo sta psalmista David kaze za ovaj slucaj, zasto je Bog kaznio Izrailja:

"Tada zapovedi oblacima odozgo, i otvori vrata nebeska,
I pusti, te im podažde mana za jelo, i hleb nebeski dade im.
Hleb anđeoski jeđaše čovek; posla im jela do sitosti.
Pusti nebom ustoku, i navede silom svojom jug;
I kao prahom zasu ih mesom, i kao peskom morskim pticama krilatim;
Pobaca ih sred logora njihovog, oko šatora njihovih.
I najedoše se
i dade im šta su želeli.
Ali ih još i ne prođe želja,
još beše jelo u ustima njihovim,
Gnev se Božji podiže na njih i pomori najjače među njima, i mladiće u Izrailju pobi" ( psalam 78. 23 - 31 )

Dakle, ovde tekst jasno kaze da ih je kaznio zbog ZELJE ZA MESOM.

I te kako je Bozja volja da svi oni budu vegetarijanci, inace Danilo verni covek ne bi odbijao carska jela sa mesom u Vavilonu i trazio kuvano povrce.

Pasha je praznik koji se obelezavao jednom godisnje, i to meso je bilo obredno koje je bilo TIPOS ili predslika.
To ne znaci da su svi oni koji su jeli tu pashu bili mesozderi.

Dao je meso nakon pada Adama i Jeve u poretku greha.
Predanjem i posvecenjem covek dolazi do svesti o pravilnoj ishrani i usvaja te principe.
Bog ne trazi da covek automatski ostavi meso, niti ce ga zbog toga kazniti, ali ga on vodi ka sve vecoj svesti, i menjajuci ga on menja i njegov ukus, i cini da coveku njegov raniji nacin ishrane postane odvratan.

Ne znam koja sam krvna grupa, zaboravio sam jer je bilo davno kada sam jedini i poslednji put u zivotu vadio krv, jos kao dete na sistematskom pregledu.
Inace, imam 46 godina, a nikada nisam bio bolestan niti sam ikada posecivao lekare, osim zubara.
Imao sam jedino kilu koju sam dobio kao tinejdjer zbog vezbi sa tegovima, od koje me je Gospod cudesno iscelio neposredno nakon krstenja 2000 godine.
Poslednji put sam se sistematski pregledao 2013 godine iz nekih razloga koji u ovom trenutku nisu bitni, i tada su mi rekli da mi je zdravlje perfektno.
Imam jaku krv, i vrlo lako podnosim zimu, i cak sta vise - zimi mi je temperatura tela vrlo visoka.
Leti je pak suprotno
, tako da toplota ne utice namene.

Ja nisam eksplicitno govorio protiv jedenja mesa, vec da je to najbolje za coveka da predje na prirodnu vegetarijansku ishranu.

Ja sam eksplicitno govorio protiv jedenja svinjetine, i mesa koja je Bog odvojio kao nepogodna za ljudsku ishranu, a koja donose bolesti i preranu smrt.

Ne slazem se da krvne grupe imaju veze sa ovim.

Ponavljam.

Mnogo ti fantaziras Laodikeja mnogo. Toliko si uveren u svoju misao da sta god ja napisao nece vredeti, sta cu da te ubedjujem u suprotno? Ti hoces tako verovati, veruj. Ja ne mogu, iako verujem da je biljna hrana najbolja, ne namecem to nikom..

Ti misliš da znaš bolje od Boga, lako ti je za mene. Ti znaš da jedu druge. Odrastao kraj Dunava a pojma nema.

Znam video sam.

Jednostavno nije tačno što tvrdiš jer onda ispadaju da su svi čistači u vodi.

Saran jede crkotinu isto!

A ti dokaži da nema jak želudac. Opet na nivou konstatacije. To čak i seljaci znaju da ima.

Pa tvoje je na nivou konstatacije, cuj 'pile ima jak zeludac' :)

Smeta tebi istina. Biblija koja vrši podjelu hrane. To tebi smeta. Znaš ti da advent. imaju istinu.

Znas ti da adventisti nemaju istinu, ali se pravis..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Slape:
Prijevod: Dokumentirana povijest o najmanje 15.000 pobačaja u adventističkim bolnicama. Uznemirujuće činjenice o pohlepi, obmani i ubojstvu.[/QUOTE] L A Z! L A Z!
Slape, gde ti je izvor te lazi?????

QUOTE="DarthShone, post: 3040990, member: 68"]
U svojoj želji da opravda ili pokaže ispravnom "duh proroštva", počeo je da piše gluposti.
Naravno da ista nije jela žive životinje, ali to ipak ne umanjuje činjenicu da je zaista jela presno meso. (piletinu, ćuretinu, i bifteke)
Ps. I lokala je kako viski, tako i vino, zatim nosila je nakit, i fotografisala se....[/QUOTE]
L A Z! L A Z!

Gde ti je dokaz za tu laz? Poznato je da je u putu iz Australije na brod uzela govedje supe. Kod kuce ni to nije jela.

Natrag