Vidiš 1992.god., sam sticajem okolnosti (slučajnost, viša sila ili sidbina, kako god bilo činjenica je
), bio član "elitnog" voda vojske, koji je imao "čast i privilegiju" da puščanim salvama i svojim prisustvom upriliči ispraćaj (čitaj sa'ranu) posmrtnih ostataka vojnika koji su se u drvenim, a nekad i metalnim sanducima (jer su ostaci bili unakaženi do neprepoznavanja) vraćali na kućnu adresu sa Hrvatskog i novog sveže otvorenog Bosanskog ratišta. Dakle u periodu maj-jul navedene godine, 20-ak puta nam je ukazana takva "čast". Šta reći, "zanimjivo i interesantno":vorred: iskustvo je gledati ucveljenu udovicu nekog dobrovoljca i zbunjene poglede njegove dečice dok slušaju govor stranačkog lidera. Taman čovek pomisli da se navikao, kad nas pozvaše u neko selo iznad Kraljeva da ispratimo telo našeg vršnjaka koji je spaljen u nekoj koloni u Sarajevu. Kad smo stigli ispred kuće pokojnika osetimo mi neku zbunjenost i nevericu kod roditelja i rodbine. "Deco, uzmite, za dušu našem..." nude nas sa rakijom i slatkom, dok čekamo da stigne telo iz Beograda. Vodnik uzima rakiju, mi slatko i vodu, valja se
. Stiže najzad kampanjola prihvatimo se da iznesemo kovčeg, dok vojnik koji je ga je dovezao izjavljuje saučešće i nudi papire na potpis roditeljima (pravila su pravila):dntknw:. Gle čuda, u drvenom kovčegu metalni, pa još ni prozora na njemu. Nervira se masa, "majku im nji'ovu", "pu, 'bem ti život", neko spominje i brusilicu, probaju žene nekako da kukaju, ali to nije onako iz duše. Prevlada glas razuma (stigo je i popa), kreće se na groblje. A groblje u "tri lepe". I to se izgura na mišiće, svako zauzme svoje mesto oko sveže iskopane rake, pa po redu, popa, pa otac pa valjda stric, da kažu neku reč o pokojniku, čuješ jecaje, al nekako i dalje neverica "ko zna šta (ili ko) je u tom kovčegu". Dođosmo na red i mi sa našim programom (i ono što ćeš ti nazvati duhovnim iskustvom, zar, ne?), pade komanda tri puta, tri puta grune plotun. Zaglušujuća detonacija, pisak u ušima i miris sveže iskopane zemlje, kao da je vreme stalo. Majka, valjda shvati da je "igri" došao kraj (bio to on ili ne, ide kovčeg pod zemlju), padne preko sanduka, cepa košulju sa grudi "Sine moj", "grudi moje", "oči moje", "Božeeee", prsla žena, šok, suze ti grunu na oči. Zemljo otvori se, stežeš vilicu, mišići napeti, grč, pojeo bih ga da se sad pojavi. Bože moj, svi mi imamo majku, na neke stvari prosto ne možeš da se navikneš. Majku voliš, a o Bogu počneš da razmišljaš.