Recepti Maje Volk i sve ostalo u vezi sa sirovom hranom

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
NA TRPEZI: ŽIVA HRANA

U šporetu čuva stare novine

Voće, povrće, blender i sokovnik, to je ono što veganima treba za dobar doručak i ručak. Maja Volk je jedna od njih.

4661.jpg


Ja sam slobodan čovek, žena koja više ne staje na vagu i ne postavlja sebi od ranog jutra pitanje – šta ću da kuvam danas…
Tako govori Maja Volk, dramaturg, scenarista, profesor, radio i televizijski voditelj, fado muzičar i mama troje odrasle dece. Neobična i po tome što joj u kuhinji šporet služi za odlaganje starih novina, jer ga nije uključivala u poslednje tri godine. Nema tu ni one četiri bele smrti (so, šećer, brašno, mast), nema deterdženta za pranje sudova, ni šerpi i prljavih lonaca. A nema ni kafe.
– Ceo život sam kuburila sa dijetama, kalorijama, gojila se, mršavila, bivala bolesna, a nikako nisam povezivala svoj život i ono što mi se dešava sa onimšto jedem. Znam da sam mrzela povrće od malena, da su me terali da jedem kuvano i kašikom, a da sam ja postala mesožder, čija je omiljena hrana bila – pečenje, krompirići, gibanica, krvava džigerica i rezanci sa sirom. Jedino što me je nekako spasavalo, a da to nisam ni znala, bilo je moje obožavanje voća – kaže ona.
U gradovima u kojima je živela i studirala obično nije imala novca za restorane niti je volela da kuva, pa je živela na voću. To što se dobro osećala, sa puno energije, pripisivala je lepotama Pariza, Sidneja i Stokholma, ne pomišljajući da svoje zdravlje duguje upravo tom jeftinom voću.
– Uostalom, tada niko nije govorio o zdravoj hrani, a vegetarijanci su bili kao sekta, isto kao i fanatični makrobiotičari. Istina, u Australiji sam dve godine bila zdrava, ten mi je bio savršen, kosa živa i gusta, moja creva, ojađena operacijama u detinjstvu i naviknuta na laksative, odjednom su sama radila, a ja sam sve to pripisivala blagodetima mora i klime. Dvadeset godina kasnije, moje telo, iznureno i iscrpljeno, decenijama loše hranjeno, odlučilo je da prekrati sebi muke i da umre – oboleloje od raka. Prošla sam kroz agresivne i varvarske metode medicine i kad su završili samnom, bila sam invalid – bez pljuvačnih žlezda, bez epiglotisa, iščupanog grkljana, trajno opale kose od gubitka težine i stresa, mrtve kože, sa imunitetom na nuli, starica kojoj su ispadali zubi od radijacije i hemoterapije i čija krvna slika ničim nije mogla da se popravi – iskreno govori ova žena.
– Krenula sam, kao i svi, sa idejom da će me jaka hrana osnažiti – udarila sam po mesištu, kajmaku, siru, slanini i džigerici – i napravila još gori haos. Pojavio se holesterol, a krvna zrnca se uvećavala u milimetrima… I onda, slomljena depresijom, ne na ivici, već na dnu nervnog sloma, obratim se čoveku koga znam deset godina i koji je trajno zdrav i sve mlađi, vitalniji svake godine, za koga sam znala da se čudno hrani, ali nisam se nešto unosila u to. Zamolila sam ga da mi otkrije svoja znanja – ističe Maja. – Tog dana je počeo moj preobražaj, putovanje u sasvim novi svet, svet trajnog zdravlja, svet budućnosti, svet koji je oduvek bio nadohvat ruke, svet prirode, istine, prave životne radosti i ljubavi prema sebi. Nisam ni sanjala da ću promenom ishrane promeniti ceo svoj svet, od razmišljanja do vrednosnih sudova, od ponašanja do karaktera.

9522.jpg


Ipak, ona ističe da je bitno da se zna da ishrana živom hranom nije još jedna od mogućih dijeta, koja će trenutno pomoći ili neće pomoći. To je, po njenim rečima, opredeljenje za zdravlje i život, nasuprot bolesti, starenju i smrti. – Rečenica „U raju nema kuvanja, kotlići su u paklu”, koju mi je učitelj Gruja na samom početku rekao, bila je kao pesma iz samog raja, kao odgovor na moj dugogodišnji unutarnji otpor prema kuvanju. A odsustvo recepata – sloboda istraživanja i osluškivanja sebe – dodaje Maja Volk.
Ipak da idemo redom.
– Prvo, postoje samo dve vrste hrane. Mrtva iživa. Kuvana i presna. Živa hrana je živa, zato što kad stavite kuvanu šargarepu u zemlju, ništa ne nikne, a kad stavite presnu, nešto nikne. Jedući sirovu hranu, unosite žive biljne ćelije, sa enzimima (vitaminima), koji nestaju i pri blagoj termičkoj obradi, a oni su nosioci sveg blaga,a kad njih nema, telo troši svoje, metaboličke enzime, kojih ima ograničeno, kad ih potroši, umre. Prosto rečeno, jedući živu hranu, produžavate život – uverava nas.
– Mi smo jedini oblik života na Zemlji koji termički obrađuje svoju hranu i jedini smo toliko bolesni. Šećernu bolest smo dobili kad smo sa meda prešli na prerađeni šećer. Danas, gotovo sva hrana u sebi sadrži šećer, koji ne samo da je štetan, već izaziva zavisnost (otuda deca ne mogu da žive bez kečapa) – podseća.
I sad, iznenađenje za ljubitelje mleka.
– Mi smo jedini sisari koji kad prestanu da sisaju majčino mleko, pređu na kravlju sisu, i to ceo život! Životinje nemaju osteoporozu niti problem sa kalcijumom, jer kalcijuma ima svuda. Te bolesti izaziva kravlje mleko, pravljeno za tele, koje ima i rogove i kopita,i treba da naraste sa 40 kilograma na 200 za godinu dana… U njemu ima kazeina, materije od koje se prave tutkalo i lepak… Treba li dalje da pričam? Ali mlečna industrija, moćna kao i ostala prehrambena industrija, od malena nas uči da je kravica dobra – upozorava ova dama, koja svežim izgledom potvrđuje svoju različitost.

7543.jpg


Naravno, od nekoga ko je zauvek mesu rekao „ne” može se očekivati da šniclama zamera mnogo toga.
– Devedeset odsto toksina koje unosimo u sebe dolazi od mesa (od zemljišta, stočne hrane do antibiotika, veštačkih boja), a samo 10 odsto od prskanog voća i povrća. Ali dobrobit živih ćelija jača imuni sistem toliko da se on bez problema bori sa tih 10 odsto toksina. Još nešto – čovek nikada nije razrešio pitanje gladi. I danas, polovina čovečanstva jedva preživljava. A biljne hrane ima dovoljno za sedam milijardi ljudi, mesa nema. I pomislite na milijardu goveda, koja u svojim crevima stvaraju opasan gas metan, koji ide direktno u atmosferu i uništava ozonski omotač, pa ćete shvatiti šta znači istina, da kada bi ljudi prešli na biljnu hranu, spasili bi ne samo sebe, već i celu planetu… – ističe Maja.
– Mnogi me pitaju kako odolevam izazovima divne hrane, kako mogu bez ovog ili onog, a ne mogu da razumeju činjenicu da se ja ničeg ne odričem, da ja uživam u hrani, više nego ikada, jer se moje telo raduje svakom zalogaju, kao da zna, a zna, da je to dobro za njega. Uostalom, kada naručite ceđeni sok od pomorandže, zar nemate nagon da ga odmah iskapite, a ne da ga lagano ispijate, kao što radite sa gaziranim pićima? To je ta iskonska radost tela, koje će vas nagraditi svojim izgledom, svežinom i zdravljem, za to najbolje gorivo koje u sebe stavljate. I naše gorivo je jednostavno – kiseonik, voda, sunce. Biljke su jedine koje mogu direktno da pretvaraju sunčevu energiju u materiju, i kada jedete žive biljke, dobijate tu sunčevu energiju. I to ćete odmah osetiti. Nema podočnjaka, nema umora, koža blista, sjaji se, nema bubuljica, nema tvrdih peta, grubih laktova, celulita, venica, ožiljci nestaju kao rukom odneti, a krv vam se već posle tri nedelje tako sredi, kao i metabolizam, da više ni kijavicu ne možete da imate… Tvrdim da se deca vegani, koja su od rođenja na živoj hrani, nikada ne razbolevaju – ističe profesorka, koja rado govori o živoj hrani i preporučuje je svima.

2994.jpg


– Šta je to živa hrana? Voće, povrće, semenke, klice, hladno ceđena ulja, bez soli, jer presna hrana ima svoju so, koju gubi kuvanjem, zato je hrana kuvana bljutava dok se ne dodaju začini. Hladno ceđena, devičanska ulja od masline, susama, kikirikija, bundeve, kukuruznih klica, maka, lana, rastvaraju se u vodi i limunu, ne lepe se za creva, a podmazuju organe, tako da sve zaista radi kao podmazano… Ja imam vrlo jasan i živ osećaj da su mi organi iznutra čisti! Nema znoja, nema mirisa, nema kiseline, a onda vam se promene i misli – nema kiselih i ljutih misli – duhovita je, kao i uvek, Maja Volk.
– Ne mogu da prežalim što nisam sve ovo znala u trenutku kada mi je dijagnosticiran rak. Jer nikada ne bih dozvolila ni operaciju, ni hemoterapiju, ni radijaciju. Ojačala bih ovom hranom svoj imuni sistem i on bi se izborio sa rakom. Zahvaljujući ovoj ishrani mene više ništa ne plaši. Ja znam da mogu i da ću biti vitalna i u dubokoj starosti, i da to neće biti starost, već mladost. Znam da se više nikad neću razboleti. Ja znam da će moj život biti sve lepši i sve ispunjeniji svakim danom. Ja nemam lekove u kući, čak ni aspirin. Više ne idem lekarima, čak ni na kontrole – priznaje naša sagovornica.

----------------------------------------

Zamrzavanje – da, kuvanje – ne


Voće i povrće čuvani u zamrzivaču imaju istu vrednost i enzime kao i sveže, jer ništa ne gube zamrzavanjem – oni bivaju uništeni zagrevanjem. Voće bi trebalo jesti ujutru do podne, jer se tada u organizmu vrši detoksikacija. Ako neko pojede obilan kuvani ili prženi doručak, njegovo telo će morati da odvoji novy energiju za varenje, zato se čoveku spava, pa mora da uzme kiselinu (kafu) da se razbudi i već je zlo učinjeno, a nije se još ni razbudio.
– Ako počnete dan voćem, imaćete energije na pretek. Za vegansku kuhinju vam je potrebno samo da imate sokovnik, blender i secka. Kuhinja bez mirisa, prženja, tiganja, šerpi, lonaca, sa drastično smanjenom potrošnjom struje i deterdženata, jer topla voda sve ispira – ističe Maja Volk.

Šta i kada jede


Princip je jednostavan – svakog dana sve, u svim bojama.

7455.jpg


– Ujutru i uveče voćni obrok. Ja, na primer, u blender svakog jutra stavim bananu, kivi, zamrznuto bobičavo voće, klice, med, polen i sok iz sokovnika od cvekle, šargarepe, jabuke, pomorandže, celera, peršuna. Kombinacije su beskrajne, u zavisnosti od godišnjeg doba i sezonskog voća, ali uvek tu bude bar 10 različitih sastojaka, što voća, što semenki. Od kilogram i po bude litar gustog soka, ja to podelim na dva dela, pola litra ujutru (to mi je doručak) i pola litra uveče (to je večera). Između pojedem jedan ili dva salatna obroka, koječine – uvek su osnova zamrznuti kukuruz šećerac i grašak (samo otopljen ili preliven toplom, ne vrelom vodom), to su proteinii ugljeni hidrati, i onda sve moguće kombinacije – paradajz, luk, paprika, rendana cvekla, rendana šargarepa, rendana tikvica, rukola, salata, sve začinsko bilje, rendana bundeva, kad je ima, celer. Sve to začinjeno onim divnim uljima i, umesto sirćeta, sokom od limuna. I to pospem mlevenim semenkama susama, lana, golice, dodam 2-3 badema, 2-3 oraha, 2-3 sirova kikirikija (ukupno ne treba da bude dnevno više od 50 grama svih semenki zajedno). Kada idem na put, spremim litar mog soka, a u restoranu naručim salatu, koju pospem mojim semenkama. Između obroka ponekad grickam suvo voće, šljive, kajsije, grožđice. Za ovakvu ishranu, nagrade su – trajno zdravlje, podmlađeni izgled, zategnuta koža, bujna, živa kosa i radosne, pozitivne misli…

-------------------------------------------------------------------

KAKO SE SPREMA


„Ludilo” od soka

9466.jpg


U blenderu razbiti dve banane, dva kivija, dve pomorandže, šaku smrznutog voća iz voćnog miksa (tri maline, tri jagode, četiri krupne kupine), kašiku meda, kašiku suvih klica i kašiku svežih klica od zelenog japanskog graška (dva dana), čaša tople vode (u kojoj se otopilo voće).
U sokovniku iscediti: jednu šargarepu, jednu jabuku, jednu malu cveklu i parče svežeg đumbira.
To pomešati iumutiti u blender dva puta po jedan minut.

-----

Šarena salata


Potrebno je: dve kašike smrznutog graška, dve kašike smrznutog kukuruza šećerca, odmrznutog u toploj vodi (ne ključaloj!), jedna rendana šargarepa, četvrt rendane tikvice, rendana mala cvekla, jedna isečena paprika crvena, struk mladog luka isečen, pola krastavca (ja ga rendam), šaka rukole, dva lista zelene salate, dva lista radič salate i začinsko bilje – svež bosiljak, sveža menta, lavanda, ruzmarin, što god postoji na terasi ili u bašti.
Salata je zalivena mešavinom ulja napravljenom od jedne kašičice ulja od maka, kašičice ulja od kikirikija, dve kašike maslinovog ulja. Uz to posuti i sa dve kašike mlevenog semenja – lan, susam, golica, sirovi kikiriki, 2-3oraha, 2-3 badema…i, povrh svega, na kockice isečene pojedna pomorandža i jabuka! Boje su neverovatne…

-----

Napitak


U blender staviti kašiku meda, kašičicu cimeta, kašičicu polena rastvorenog u malo tople vode, jednu bananu, tri nektarine, četvrt dinje, šaku smrznutih crnih ribizli. U sokovniku iscediti dve šargarepe, dve pomorandže, jednu jabuku, jednu malu cveklu. To sipati u blender, dodati tri lista sveže nane, četiri listića bosiljka, malo sveže lavande…uključiti blender – ukus je neverovatan!

-----

Bademovo mleko


Pola čaše od tri decilitra napuniti sirovim bademima i naliti do vrha vodom. Onda svakog dana uveče promeniti vodu (sipati u cediljku, isprati, pa nazad, pa nova voda) i tako raditi tri dana.
U blender sipati čašu badema natopljenih i čašu vode. Minut blendati da se dobije fino belo bademovo mleko. Dodati četvrt dinje, dve male banane, nekoliko listića sveže nane, bosiljka, lavande, kašika meda, pola kašičice cimeta, šaku smrznutih crnih ribizli. U sokovniku iscediti dve pomorandže, jednu jabuku i jednu šargarepu. Sok pomešati sa bademovim mlekom i voćem u blender, blendati dva puta po minut i dobijate ukus milk šejka, ili voćnog jogurta, a deset puta jači. Bademovo mleko vredi kao pola kilograma govedine i vegani ga zovu gorila milk. Ako se pomeša sa kokosom – mišići bujaju samo tako.

Rajna Popović

Objavljeno: 10.07.2011.
Izvor: Politika Magazin
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
16
da li neko ima i moze da postavi knjigu
Kotlići su u paklu, u raju nema kuvanja / maja volk
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Takvo pitanje treba da postavite u Biblioteci, evo ovde:
Zahtevi za Knjige

A hvala Vam što me podsetiste, Maja mi je, kada sam se interesovala za njene knjige, poslala malo recepata koji su u toj knjizi, tako da ću sada da ih potražim i postavim ovde. :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Trajno zdravi i radosni: Ziva hrana

DR Maja Volk:

TRAJNO ZDRAVI I RADOSNI:
ZIVA HRANA


Ceo zivot sam kuburila sa dijetama, kalorijama, gojila se, mrsavila, bivala bolesna, I nikako nisam povezivala u glavi svoj zivot, ono sto mi se desava I ono sto jedem. Znam da sam mrzela povrce od malena, da su me terali da jedem kuvano I “kasikom”, a da sam ja postala mesozder, cija je omiljena hrana bila – pecenje, krompirici, gibanica, krvava dzigerica I rezanci sa sirom. Jedino sto me je nekako spasavalo, a da to nisam ni znala, je bilo moje obozavanje voca….u gradovima gde sam zivela I studirala ili bila samo avanturista, nisam imala novca za restorane niti sam volela da kuvam, pa sam zivela na vocu. To sto se tamo dobro osecam, imam energiju I nisam bolesna, pripisivala sam lepotama Pariza, Sidneja I Stokholma, ni ne pomisljajuci da se zahvalim na svome zdravlju upravo tom jeftinom vocu…..uostalom, tada niko nije govorio o zdravoj hrani a vegetarijanci su bili kao sekta, isto kao I fanaticni makrobioticari….istina, u australiji sam 2 godine bila zdrava, ten mi je bio savrsen, kosa ziva I gusta, moja creva, ojadjena operacijama u detinjstvu I naviknuta na laksative, odjednom su sama radila, a ja sam sve to pripisivala blagodetima mora I klime. Dvadeset godina kasnije, moje telo, iznureno I iscrpljeno, lose decenijama hranjeno odlucilo je da prekrati sebi muke I da umre. Gradjanski rat u mojim celijama je poceo I ja sam obolela od raka. Prosla sam kroz agresivne I barbarske metode medicine, I kad su zavrsili samnom, bila sam invalid – bez pljuvacnih zlezda, bez epiglotisa, iscupanog grkljana, trajno opale kose od gubitka tezine I stresa, mrtve koze,sa imunitetom na nuli, starica kojoj su ispadali zubi od radijacije I hemoterapije, I cija krvna slika nicim nije mogla da se popravi. Krenula sam kao I svi, sa idejom, jaka hrana ce me osnaziti – udarila sam po mesistu, kajmaku, siru, slanini I dzigerici, I napravila jos gori haos. Pojavio se nicim izazvan holesterol, a krvna zrnca se uvecavala u milimetrima….i onda, slomljena depresijom, ne na ivici, vec na dnu nervnog sloma, obratim se coveku koga znam deset godina I koji je trajno zdrav, I sve mladji I vitalniji svake godine, za koga sam znala da se cudno hrani, ali nisam se nesto unosila u to, sa molbom da mi otkrije svoja znanja. Tog dana je poceo moj preobrazaj, putovanje u sasvim novi svet, svet trajnog zdravlja, svet buducnosti, svet koji je oduvek bio na dohvat ruke, svet prirode, istine, prave zivotne radosti I ljubavi prema sebi. Nisam ni sanjala da cu promenom ishrane promeniti ceo svoj svet, od razmisljanja do vrednosnih sudova, od ponasanja do karaktera.
Bitno je da znate da ishrana zivom hranom nije jos jedna od mogucih dijeta koje ce vam ili nece trenutno pomoci. To je opredeljenje za zdravlje I zivot, nasuprot bolesti, starenju I smrti. To je sloboda, nasuprot pra vilima, konvencijama, sablonima I semama. To je ljubav, nasuprot samodesktrukciji. A toliko jednostavno! Recenica “U raju nema kuvanja, kotlici su u paklu” kako mi je ucitelj Gruja na samom pocetku rekao, je bila kao pesma iz samog raja, kao odgovor na moj dugogodisnji unutarnji otpor luvanju. A odsustvo re cepata, I sloboda istrazivanja I osluskivanja sebe….no, da idemo redom.
Prvo, postoje samo dve vrste hrane. Mrtva I ziva. Kuvana I presna. Ziva hrana je ziva, zato sto kad stavite kuvanu sargarepu u zemlju, nista ne nikne, a kad stavite presnu, nesto nikne. Na celijskom nivou, jeduci sirovu hranu, unosite zive biljne celije, sa enzimima (vitaminima) koji nestaju I pri blagoj termickoj obradi, a oni su nosioci sveg blaga, I kad njih nema, telo trosi svoje, metabolicke enzyme, kojih ima ograniceno, te, kad ih potrosi, umtre. Prosto receno, jeduci zivu hranu, produzavate zivot.
Dalje, mi smo jedini oblik ziovota na zemlji koji termicki obradjuje svoju hranu, I jedini toliko bolesni. Secernu bolest smo dobili kad smo sa meda presli na preradjeni secer. Danas gotovo sva hrana u sebi sadrzi secer koji ne sanmo da je stetan, vec izaziva zavisnost (otuda deca ne mogu da zive bez kecapa).
Mi smo jedini sisari koji kad prestanu da sisaju majcino mleko, predju na kravlju sisu I to ceo zivot! Zivotinje nemaju osteoporozu niti problem sa kalcijumom, jer kalcijuma ima svuda. Te bolesti izaziva kravlje mleko, pravljeno za tele, koje ima I rogove I kopita I treba da naraste sa 40 kila na 200 za godinu dana….u njemu ima kazeina, materije od koje se pravi tutkalo I lepak….treba li dalje da pricam? Ali mlecna industrija, mocna kao I ostala prehrambena industrija od malena nas uci da je kravica dobra….
90 posto toksina koje unosimo u sebe, dolazi od mesa (od zemljista, stocne hrane do antibiotika, veztackih boja itd) a samo 10 posto od prskanog voca I povrca. Ali, dobrobit zivih celija jaca imuni system toliko da se on bez problema bori sa tih 10 posto toksina….Jos nesto – covek nikada nije razresio pitanje gladi. I danas, polovina covecanstva jedva prezivljava. A biljne hrane ima dovoljno za sedam milijardi ljudi, mesa nema….i pomislite na milijardu goveda, koja u svojim crevima stvaraju opasan gas metan, koji ide dirwektno u atmosferu I unistava ozonski omotac, pa cete shvatiti sta znaci istina, da kada bi ljudi presli na biljnu hranu, spasili bi ne samo sebe, vec I celu planetu…
Mnogi me pitaju, kako odolevam izazovima divne hrane, kako mogu bez ovog ili onog, I ne mogu da razumeju cinjenicu, da se ja niceg ne odricem, da ja uzivam u hrani, vise nego ikada, jer se moje telo raduje svakom zalogaju, kao da zna, a zna, da je to dobro za njega. Uostalom, kada narucite cedjeni sok od pomorandze, zar nemate nagon da ga odmah iskapite, a ne da ga lagano ispijate, kao sto radite sa gaziranim picima? To je ta iskonska radost tela, koje ce vas nagraditi svojim izgledom, svezinom I zdravljem, za to najbolje gorivo koje u sebe stavljate.
Zar nije cudno da brinete o gorivu koje stavl;jate u svoj automobile, pa cak I o hrani za svog ljubimca, mnogo vise nego sto to cinite za sebe? A nase gorivo je jednostavno – kiseonik, voda, sunce. Biljke su jedine koje mogu direktno da pretvaraju suncevu energiju u materiju, I kada jedete zive biljke,m dobijate tu suncevu enrgiju. I to cete odmah osetiti. Nema podocanjaka, nema umora, koza vam blista, sjaji se, nema buibuljica, nema tvrdih peta, grubnih laktova, celulita, venica, oziljci nestaju kao rukom oneti, a krv vam se vec posle 3 nedelje kao I metabolizam tako sredi, da vise ni kijavicu ne mozete da imate….Deca vegani, koja su od rodjenja na zivoj hrani, nikada se ne razboljevaju.
Sad ste vec nestrpljivi da cujete sta je sve to ziva hrana. Voce, povrce, semenke, klice, hladnocedjena ulja…..bez soli, jer presna hrana ima svoju so, koju gubi kuvanjem, zato je hrana kuvana bljutava dok se ne dodaju zacini. Hladno cedjena, devicanska ulja od maslin,e susama, kikirikija, bundeve, kukuruznih klica, maka, lana, rastvaraju se u vodi I limunu, ne lepe se za creva a podmazuju vase organe tako da sve zaista radi kao podmazano….ja imam vrlo jasan I ziv osecaj da su mi organi iznutra cisti! Nema znoja, nema mirisa, nema kiseline, a onda vam se promene I misli – nema kiselih I ljutih misli…..
Osim sveze, zamrznuto voce I povrce ima istu vrednost I enzimi nista ne gube zamrzavcanjem, oni se unistavaju zagrevanjem. Voce treba jesti ujutru do podne, jer tada se u organizmu vrsi detoksikacija, I ako unesete obilan kuvani ili przeni dorucak telo ce morati da odvoji novyu energiju za varenje, zato vam se spava, pa morate da uzmete kiselinu (kafu) da se razbudite, I vec je zlo ucinjeno, a niste se jos ni razbudili….ako pocete dan vocem, imacete energije na pretek. Za vegansku kuhinju vam je potrebno samo da imate sokovnik, blender I secka. Kuhinja bez mirisa, przenja, tiganja, serpi, lonaca, sa drasticno smanjenom potrosnjom struje I deterdzenata, jer topla voda sve ispira….mozete lid a zamislite to uzivanje I tu lepotu….
Prtincip je jednostavan – svakog dana sve, u svim bojama. Ujutru I uvece vocni obrok. Ja na primer u blender svakog jutra stavim bananu, kivi, zamrznuto bobicavo voce, klice, med, polen, I sok iz sokovnika od cvekle, sargarepe, jabuke, pomorandze, celera, persuna….kombinacije su beskrajne, zavisno od godisnjeg doba I sezonskog voca….ali uvek tu bude bar 10 razlicitih sastojaka, sto voca, sto semenki….od kilogram I po, izadje litra gusta, ja to podelima na dva dela, pola litre ujutru (yo mi je dorucak) I pola litre uvece, to je vecera. Izmedju pojedem jedan ili dva saladna obroka, koji cine – uvek je osnova zamrznuti kukuruz secerac I grasak (samo otopljen, ili preliven toplom, ne vrelom vodom), to su protein I ugljeni hidrati, I onda sve moguce kombinacije – paradajz, luk, paprika, rendana cvekla, rendana sargarepa, rendana tikvica, rukola, salata, svo zacinsko bilje, rendana bundeva kad je ima, celer…..sve to zacinjeno onim divnim uljima I umesto sirceta, sokom od limuna….sad dok ovo pisem, meni voda ide na usta od divote I krasote! I to pospem mlevenim semenkama susama, lana, golice, 2,3 badema, 2, 3 oraha, 2, 3 sirova kikirikija (ukupno ne treba da bude vise od 50 gr dnevno svoh semenki zajedno). Kada idem na put, spremim litar mog soka a u restoranu narucim salatu koju pospem mojim semenekama…. Imzedju oborka, ponekad grickam suvo voce, sljive, kajsije, grozdjice….i ne moze da mi dosadi, jer svaki put osetim radost svake moje celije koja se raduje ovoj hrani. Za ovakvu ishranu, nagrada je – trajno zdravlje, podmladjeni izgl;ed, zategnuta koza, bujna, ziva kosa, I radosne, pozitivne misli…..a onda krece promena iznutra – vise ni na svoje telo ni lice ne mozte da stavljate hemiju, poninjete da brinete o prirodi, da trazite pogledom sunce, da udisete punim plucima (I zdravim) zivot, povecavam se sposobnosty mozga da resave problem, misici rade optimalno, kreativniji ste, nema depresije (nervne celije su takodje namirene I nahranjene) nema nervoze, nema gladi….morate da probate da biste osetili I verovali. A ako ste bolesni, vas oporavak cak I od najtezih bolesti bice ubrzan I cudesan. Ja ne mogu da prezalim sto nisam sve ovo znala u trenutku kada mi je dijagnosticiran rak. Jer, nikada ne bih dozvolila ni operaciju, ni hemoterapoju ni radijaciju. Ojacala bih ovom hranom svoj imuni system I on bi se izborio sa rakom. Zbog ove ishrane, mene vise nista ne plasi. Ja znam da mogu I da cu biti vitalna I u dubokoj starosti, I da to nece biti starost, vec mladost. Ja znam da se vise nikad necu razboleti. Ja znam d ace moj zivot biti sve lepsi I sve puniji, svakim danom. Ja nemam lekove u kuci, cak ni aspirin. Vise ne idem lekarima, cak ni na kontrole. Jas am Slobodan covek, zena koja vise ne staje na vagu I ne postavlja sebi od ranog jutra pitanje – sta cu da kuvam danas…..

Izvor: Lična arhiva




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Veganski recepti Maje Volk

Salata

Rendano – sargarepa, cvekla, tikvica , paprika, patlidzan, krastavac, pa seri paradajz, beli luk, mladi luk, isecena zelena salata, posuto semenkama od bundeve I suncekreta ( sirovo). Dresing – malo meda, kasicica senfa, dve tri kapi ljutog sosa , mesavina ulja hladno cedjenih (maslina, bundeva, suncokret, kikiriki), sok od limuna I malo vode. Moze se jest dok ne puknes od zadovoljstva.


U blender prvo raditi dobru saku badema I 2 kasike meda sa soljom vode. Onda dodati 1 bananu, cetvrt dinje, dobru saku crnih ribizla iz zamrzivaca. U sokovnik : 2 sargarepe, 2 jabuke, 2 pomorandze, 1 cvekla. To sipati u blender, pa dodati punu saku svezih listova od nane, bosiljka, lavande. Raditi blenderom jos jedan minut. Neopisivo dobro…

2 kajsije I 2 breskve, kasika klica, kasika mesavine semenja , pet, smrznutih smokava ( suve smokve potpoite preko noci u vodu), saka otopljenih zamrznutih visanja. U sokovniku - sok od – parceta djumbira, 1 grane kineskog celera, 2 sargarepe, 1 male cvekle, 1 jabuke I 3 pomorandze. Sok sipala u blender, pa dva puta po minut . I saka svezih listica mente I lavande I bosiljka…


GASPACHO


• 1 lep krastavac,
• 2 crvene babure paprike, bez semena
• 4 paradajza
• 1 crveni luk
...• 3 cesnja belog luka,
• 3 solje soka od paradajza (sveze iscedjenog u sokovniku)
• 1/4 solje sirceta od divlje jabuke
• 1/4 solje hladno cedjenog maslinovog ulja
• Malo kalijumove I morske soli
• 1 kasicica sveze mlevenog bibera
Sve staviti u blender .
Staviti gaspaco u frizider – sto duze stoji, bolji je ukus!



VEGAN PAVLAKA


1 I PO SOLJA INDIJSKIH ORAHA
2 KASIKE SOKA OD LIMUNA
1 KASIKA I 1 KASICICA SIRCETA OD DIVLJE JABUKE
...1 SOLJA VODE
POLA KASICICE SOLI

Sve sastojke blendirati u blender, dodavati po malo vode ako imate problem sa indijskim orasima. Staviti u frizider I masa ce se zgusnuti taman kako treba. Dobro je I za umakanje kukuruznog cipsa….


2 AVOKADA
POLA KRASTAVCA
1 GRANA KINESKOG CELERA
SOK OD JEDNE LIMETE
SAKA SVEZEG KORIJANDERA
...2 KASICICE KIMA
1 KASICICA MLEVENOG KORIJANDERA
1/2 KASICICE SOLI (MALO NATRIJUM, MALO KALIJUM)
1 SOLJA VODE (TOPPLE VODE)
MALO VEGAN PAVLAKE I SECKANO PERJE LUKA ZA UKRAS

sve sastojke, osim pavlake i perja ubaciti u blender i blendati
posluziti sa pavlakom i perjem od luka



ZELENO OTKRICE


evo neverovatno okrepljujuceg smuti pa popi napitka –

2 sake svezih ociscenih listova spanaca
...5 nektarina
1 banana
Saka sirovih lesnika
1 pomorandza
2 case soka od jabuka (a moze I samo 2 case vode)
7 urmi bez kostica

Sve sastojke staviti u mocni blender (VITAMIX je zakon)I pustiti ga da muti ovaj smuti. Ispala je litra, a ja sam odmah, na licu mesta popila pola litre…..



KONACNO SOK KOJI VOLI MOJA MILENA!


2 velika mocna lista kelja
1 banana
3 nektarine
1 limeta oguljena
...1 jabuka
kasika mlevenih semenki sa cimetom antiholesterol
2 case vode

zzzzzzzk u blenderu (deci koja ne vole zeleno reci da je sok zelen od kivija....)



PIKANTNA SUPA OD BOSILJKA


1 svezanjh svezeg bosiljka
2 velika zrela paradajza
1 babura
...2 cesnja belog luka
1 solja vode

Izmiksajte I stavite u ciniju. Odozgo staviti

Seckani zeleni kupus
Nasecen mlad luk
Pola avokada isecenog na kocke


AJMO U BASTU SALATA

Smrznuti pa odmrznuti kukuruz ili direktno krunjen mlad kukuruz sa klipa koji je preko noci bio potopljen u vodi

3 deteline sa tri lista
...Pola sake rukole
Pola sake mladog lisca maslacka
Malo maslackovih pupoljaka,
Lattice od jedne male crvene ruze
Bosiljak seckani
Malo grozdjica
Narendano pola krastavca
Sok od pola limuna
Maslinovo ulje
Sve pomesati I klopati

Izvor: Lična arhiva




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Medno cimetni vocni dorucak

MEDNO CIMETNI VOCNI DORUCAK

U blender –
kasika meda,
kasicica cimeta,
kasicica polena rastvorenog u malo tople vode,
1 banana,
3 nektarine,
cetvrt dinje,
saka smrznutih crnih ribizli.

U sokovnik

2 sargarepe,
2 pomorandze,
1 jabuka,
1 mala cvekla.
Sok (sa vracenom pulpom za gusci efekat) sipati u blender, dodati 3 lista sveze nane, 4 listica bosiljka, malo sveze lavande….ukljuciti blender I wow! Ukus je neverovatan!

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bademovo mleko

BADEMOVO MLEKO

– solja badema, dve solje vode. Staviti u blender I dobro blendati dok ne pobeli. Moze se procediti kroz pamucnu pelenu ili gazu, za one koji vole cisto I manje gusto mleko. Ja lično ne cedim.

MLEKO ZA gorile

Bademovo mleko pomesati u blenderu sa ociscenim urmama, kokosom narendanim ili mlekom kokosovim, zelenim sokom od povrca koji se dobije kad u sokovnik ubacite - blitvu, salatu, kupus, celer, kelerabu, anis, spanac sirovi, persun….



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gorilla milk sejk (poboljsano)


Gorilla milk sejk (poboljsano)

[FONT=&amp]Solja badema, [/FONT]
[FONT=&amp]2 solje vode[/FONT]
[FONT=&amp]1 banana[/FONT]
[FONT=&amp]Malo malina[/FONT]
[FONT=&amp]4 kajsije[/FONT]
[FONT=&amp]6 kugli lubenica[/FONT]
[FONT=&amp]Kasika meda[/FONT]
[FONT=&amp]1 ceo limun, oljusten[/FONT]
[FONT=&amp]3 lista kelja[/FONT]
Sve sastojke staviti u blender I blendati dok ne postane gust ujednacen milk sejk


SLATKI BADEMOV MILK SEJK

U blender staviti bademovo mleko I dodati
cetvrt dinje,
2 male banane,
nekoliko listica sveze nane, bosiljka, lavande,
kasiku meda,
pola kasicice cimeta,
saku smrznutih crnih ribizli.
U sokovniku napraviti sok od
– 2 pomorandze,
1 jabuka,
1 sargarepa,
Sok pomesati sa badmovim mlekom I vocem u blenderu, blendati dva puta po minut i! Ukus milk sejka, ili vocnog jogurta, a deset puta jaci I potentniji! Bademovo mleko je kao pola kile govedine, vegani ga zovu gorilla milk, I ako se jos pomesa sa kokosom…..misici bujaju samo tako


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prolećna salata

Prolećna salata

-100 g lista maslacka
- 4 crvene rotkvice
- 15 ml ulja
- g soli
- g limunovog soka
- g mlevenog bibera

Lišće za salatu treba ubrati od mladog maslačka koji još nije procvetao. Pažljivo ga operemo i odsečemo lisne drške, a zatim sitno iseckamo. Mlade, sitne rotkvice narendamo i pomešamo s maslačkom. Potom dodamo sve začine i dobro izmešamo. Na kraju sipamo ulje, limunov sok i opet dobro izmešamo. Ukrasimo rotkvicama (po želji).
Ovo je izvrsna salata za prolećno buđenje, jer sadrži gorak i trpak ukus (maslačak) i ljut ukus (rotkvice i biber).
Ona istovremeno i čisti i jača.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ANTIHOLESTEROL DORUCAK ili CIKLAMA SOK

ANTIHOLESTEROL DORUCAK ili CIKLAMA SOK

Jutarnji vocni obrok – u blender ide:
1 banana,
kasika meda,
kasika semenki antiholesterol sa cimetom, ima u svim radnjama zdrave hrane,
3 iseckane nectarine,
2 kasike zemrznutih crnih ribizli,
kasicica polena rastopljenog u toploj vodi.
U sokovnik –
2 sargarepe,
1 jabuka,
2 pomorandze,
1 mala cvekla,
pola krastavca.
Sok I ono u blenderu pomesati I blendirati 2 puta po minut. Boja je ciklama, a ukus zdravlja!

 
Natrag
Top