U uvodnom postu se postavlja pitanje postojanja raja i pakla kao i misljenje pojedinca gde ce zavrsiti, da li u jednom ili u drugom. Neke religije govore o raju i paklu nakon smrti. O raju i paklu kao mestu, izvan nas u kome cemo biti nekada. Medjutim, u istinitost tih tvrdnji mozemo nesto saznati (pod uslovom da dusa ima svest) nakon smrti. Ali, postoji mogucnost sagledati raj i pakao sada i ovde, danas i to za zivota. Raj i pakao mogu biti u nama samima. Isti novcic, samo razlicite strane. Zapravo, svaki nas dan zivota moze biti dan zivota u raju a moze i biti dan zivota u paklu. Na nama je da odaberemo gde cemo provesti dan.
Raj moze biti definisan kao mesto okrenuto, posveceno ljubavi, razumevanju, spokojstvu. Pakao moze biti definisan kao mesto okrenuto, posveceno mrznji, nerazumevanju, uznemirenosti itd.
Da bih jasno objasnio ovo sto sam napisao, ispricacu jednu zen pricu. Jednog dana je jedan veliki samuraj koji je sluzio kralju cuo za jednog velikog zen ucitelja za koga se tvrdilo da boljeg u zemlji nema. S obzirom da je samuraj zbog vrste posla stalno bio opterecen posledicama koje su ga kasnije cekale zbog silnih likvidacija, pozeleo je da poprica sa tim zen uciteljem kako bi saznao sta je pakao a sta je raj i da li oni mogu da se objasne. Otisao je kod zen ucitelja i postavio mu pitanje o raju i paklu. Zen ucitelj ga je pitao cime se tacno bavi, na sta je on rekao da je samuraj u sluzbi kralja. Zen ucitelj se je zamislio i pitao: "A koliko kralj treba da bude glup da bi takvog coveka uzeo kao samuraja u svojoj sluzbi? Ti sebe nazivas samurajem?" Samuraj besan izvuce mac i zakoraci kako bi likvidirao ucitelja. Ucitelj tada progovori: "E, to je pakao". Samuraj uvide svoju gresku i vrati mac u korice. Na to ce ucitelj: "E, a to je raj".
Naime, kako sam rekao na pocetku posta, mi samostalno biramo da li cemo biti u raju ili u paklu, svojim recima, svojim delima i ono najbitnije - svojim mislima. Svaka dobra rec, svako dobro delo i svaka dobra misao razvijaju u nama kvalitete raja zbog cega mi bivamo u spokojstvu i ljubavi. Svaka losa rec, lose delo ili losa misao, vode nas pravo u pakao.
Kada izgovorimo lepu rec, prirodno nam se u srcu javlja osecaj topline. Nase srce se opusta a mi bivamo spokojni. Reakcija koju mozemo ocekivati na lepu rec ce takodje biti lepa rec ili lepo delo. Nemamo razloga biti uznemireni povratnom reakcijom zbog cega bivamo spokojni. Tada smo u raju. Kada izgovorimo losu rec, srce se skuplja i postaje hladno. Ono ocekuje povratnu reakciju (svaka nasa rec, nase delo ili nasao misao daju povratnu reakciju - karma) i plasi se negativne reakcije koja moze da usledi a svako sebi zeli dobro pa povratna reakcija predstavlja razlog za strah. Tada smo u paklu. Takodje, ista je situacija i sa delima. Svako nase delo ce kad - tad dati neku posledicu. Ako smo vrsili dobra dela, mozemo ocekivati dobru posledicu. Ako smo vrsili losa dela, mozemo ocekivati losu posledicu. Ako zasadimo limu, limun ce se roditi a ne banana
Posledica moze nastupiti odmah a moze i nakon mnogo godina. Onog trenutka kada vrsimo dobro delo ili izgovaramo lepu rec, otvaramo vrata raja. Onog trenutka kada izvrsimo lose delo i izgovorimo losu rec, otvaramo vrata pakla.
Misli nisu isto sto i reci i delo ali funkcionisu veoma slicno i takodje predstavljaju ulaznicu u raj ili pakao. Kada pomislimo dobru misao, nas um funkcionise kao kompjuter i stvara jedan defolt dobre namere po kome ce funkcionisati svaki naredni put kada dodje u slicnu situaciju. Ako pomislimo losu misao, nas um ce se programirati na los, negativan nacin i u narednoj slicnoj situaciji ce odgovoriti na takav - los nacin (uslovljavanja uma). Svaka nasa misao ce nam otvoriti vrata raja ili pakla. Kao sto rekoh, sami biramo.
Ono cemu posvecujemo svoje misli, to cemo i biti.
Iz tih razloga, Buda je ohrabrivao svakog da neguje iskljucivo pozitivne misli, pozitivna dela i pozitivne reci. Time ce svakom biti otvorena vrata u raju.