Član
- Učlanjen(a)
- 04.01.2010
- Poruka
- 579
Ok...razumem, ali nekako mi se čini da koristiš jake fraze pri ovom poređenju, raj i pakao... Za mene je pakao nešto mnogo više od izliva frustracija ili besa nad nekim... ili verbalnog sukoba. Ne tvrdim ja da ne treba težiti ka miru, strpljenju i slično, naravno da treba, počev od hrišćanskih pa do svih drugih načela koja čoveka čine civilizovanim bićem sa višim nivoom svesti... Međutim, ono što ja govorim to je da ne treba lošu misao, bes, ljutnju, pa čak i mržnju kamuflirati po svaku cenu ili se, daleko bilo, plašiti takvih misli/osećanja. Ne treba im težiti, daleko od toga, ali ih se ne treba ni plašiti jer je to jedini pravi put razvoja - da osetimo i gorko, i slatko. Kao što imamo u onom poznatom citatu iz Vanilla Sky: slatko nije nikada dovoljno slatko bez malo gorčine
Ova tvoja filozofija je slična metodama Džozefa Marfija, zato sam ga pomenula, a ja ga lično smatram izuzetno površnim. On tvrdi da su bes, ljutnja i strah lopovi koji nam se prikradaju u noći i prete da nas opljačkaju, a ja tvrdim da izbegavanjem negativnog postajemo sebični, zaokupljeni sobom, neosetljivi na svet oko sebe i otupeli za druge ljude. I to su samo neki od razloga zašto su njegove metode pogrešne... I uvek kad ovo kažem, ljudi se uhvate za to kao za neku propagandu agresije i negativnosti, a baš naprotiv. Jer, bolje je biti ljut, besan pa čak i mrzeti jedan dan - nego izbegavanjem ovih ljudskih osećanja postati otupelo drvo za ceo život. Kako ćeš prepoznati da je neko drugi ljut, nesrećan i da mrzi, ako i sam nisi to osetio? Kakav kvalitet interakcije onda imamo sa ljudima, pogotovo sa onima koji su nam bliski?
I to je cela priča oko toga.
Slazem se u potpunosti. Ignorisanje je jednako neznanju. Nista sto se javi ne treba biti ignorisano. Sa svime treba raditi, posmatrati. A kada uvidimo kuda vodi to sto se javilo, onda lako mozemo povuci naredni korak.
A jake termine koristim kao jednu mogucnost opisa raja i pakla. U pocetnom postu sam naveo da postoje razlicita vidjenja raja i pakla ali da se uglavnom odnose na neko mesto gde bi nasa dusla mogla otici nakon zivota. Ali, to je nesto sto mi zapravo ne mozemo znati jer smo jos uvek zivi. Ono sto mozemo je da u to verujemo. Ono sto sam izneo je raj i pakao za zivot. Nesto u sta ne treba da verujemo vec mozemo sami na svojoj kozi da ga dozivimo. To je ucenje Bude.