Hehehehe... tačno sam znao ko će da se javi i odvali neku glupost s produženim djelovanje, (retard). Šta je bilo... bez obzira na kompleks inferiornosti prema bratskom esnafu odlučio si da ih braniš. Previše ste slični samo što vam društvo nije dalo takvu moć i ovlašćenja kao njima. I vas filmić spominje na par mjesta. Samo što su psihijatri ipak "Lovci u mutnom" a psiholozi "Guske u magli"
Pa ako je glupost iznošenje istine onda sam ja glup.
Mislio sam ipak da ćeš se osvrnuti na sadržaj filma i početi da ga urnišeš bar nekim poluargumentima, kad ono, ti krenuo u paušalizaciju. Zašto nisi umjesto popova, vidovnjaka, travara naveo npr. armirače, tesare i afričke slonove. Prvo bi malo rasplinuo temu pa nam onda usput izveo egzibicionističku tačku umotanu u oblandu "male škole psihologije" što redovno činiš u svojim postovima.
Nisam odgledao film ali pogledaću. Zašto nisam naveo armirače, tesare i afričke slonove? Pa zato što još nisam čuo da se čovek za pomoć obraća armiraču, ide na seansu kod tesara a nisam čuo ni da je nekome slon gledao u pasulj. Sa druge strane, ljudi se zbog mentalnih problema javljaju, i odvode (od strane roditelja, rodbine, prijatelja) kod popova, vidovnjaka i travara.
Drž' se teme junače, opleti po filmu... ili po meni ako ti je draže.
Ja ne "pletem" po ljudima, to rade pravoslavni sveštenici sa lopatom u rukama.
Psihijatri nikada, nikoga nisu izliječili od bilo kog mentalnog poremećaja ili bolesti
Ja znam barem jednu osobu - dakle, nisi u pravu.
i svjesno ili nesvjesno su odgovorni za premnogo ljudske nesreće i patnje
Moguće je da su nesavesnim ili nestručnim radom nekome naškodili. To je život i ljudski faktor je takav - prihvati to kao nepromenjivu činjenicu.
zloupotrebe u sudskim vještačenjima
Slažem se, kao što se može zloupotrebiti i bilo ko drugi u sudnici.
i brojne slučajeve koji su završili suicidom onih koje su "liječili".
Kada lekar leči pacijenta sa gangrenom može ga spasiti - i tada je heroj; može se desiti i da nije u mogućnosti da ga spase - i tada je, obično, krivac. Ista stvar važi i za suicidalne ljude.
Da ne govorim o prisilnom zatvaranju ljudi koji su iz ko zna kog razloga proglašeni kao "opasni za okolinu" a da pri tom nikada nisu prekršili zakon i pokušali nekoga da povrijede.
S ovim se, zapravo, donekle slažem. Psihijatrija je korišćena u svrhe "kontrole" nepoželjnih ljudi i to je tužna činjenica. Međutim, kriviti psihijatriju za to bilo bi kao da krivite banderu za smrt svog deteta koje je udarilo autom u nju.
S druge strane odgovorni su za čitavu gomilu nasilnih smrti i povreda koje su nanosili oni koji su od tih istih psihijatara "otpušteni" kao "slučajevi pod kontrolom" (izraz izliječen je nepoznat u psihijatrijskoj praksi).
Očigledno si propustio onaj čas u školi kada se učilo da ništa na svetu nije 100% sigurno. Da, to se dešavalo isto kao što se dešava da gomila ljudi koja prođe kroz psihijatriju nakon toga ima srećan i ispunjen život.
A o skidanju narkomana s jedne droge davanjem najteže moguće (metadon) tek se može otvoriti posebna tema. Metadon je za neupućene teža droga sa izuzetno teškim zdravstvenim rizicima, mnogo težim od od npr. heroina i kokaina. Ali kada uspiju staviti ovisnika na metadon to se u psihijatriji smatra "stavljanjem pacijenta pod kontrolu" jer se metadon jedino može nabaviti preko farmaceutske industrije za razliku od ostalih droga. To što je droga teža... nema veze... pacijent je "pod kontrolom". Umjesto da se u periodu dok ne umre drogira sam, drogira ga psihijatar.
Da, pretpostavljam da je lopatom po leđima tretman izbora.
Eto, to je psihijatrija koja tako nesebično pomaže ljudima. Teško šarlatanstvo. Još jednom preporučujem svima da pogledaju film.
A ja ti preporučujem da pogledaš šta je to nauka, šta je to naučni metod, šta je to medicina, šta je to psihijatrija, šta je to psihologija, šta je to statistika (tim redom). Tek bi onda mogao da govoriš o šarlatanstvu.