U sledecim uporednim tekstovima moze se jasno videti da je sin o kome govori prvi tekst iz Jevrejima 1 poglavlja, sam Gospod Isus Hristos kome se Bog Otac obraca sa Boze, objasnjavajuci da on Sin ima sve atribute Boga.
Bog sin je vecan kao i njegov presto, njegovo carstvo kao i on sam je olicenje pravde, on je stvoritelj, i on je sam nestvoren vec vecan, on ima novozavetnu ulogu svestenika po redu Melhisedekovu.
Dalji uporedni tekstovi u nizu nedvosmisleno potvrdjuju da su ovo atributi starozavetnog Boga, i da je upravo Gospod Isus Bog staroga zaveta kome su sluzile i molile se starozavetne licnosti od kojih se ovde spominje Car David.
BOG OTAC SE OBRACA BOGU SINU - ISUS BOG STAROG ZAVETA:
"А сину: Престо је Твој, Боже, ва век века; палица је правде палица царства Твог.
Омилела Ти је правда, и омрзао си на безакоње: тога ради помаза Те, Боже, Бог Твој уљем радости већма од другова Твојих.
И опет: Ти си, Господе, у почетку основао земљу, и небеса су дела руку Твојих:
Она ће проћи, а Ти остајеш: и сва ће остарети као хаљина,
И савићеш их као хаљину, и измениће се: а Ти си Онај исти, и Твојих година неће нестати" ( Jevrejima 1. 8 - 12 )
"Пријесто је твој, Боже, вјечан и непоколебљив; скиптар је царства твојега скиптар правице.
Љубиш правду и мрзиш на безакоње; тога ради, помаза те, Боже, Бог твој уљем радости више него другове твоје" ( Psalam 45. 6 - 7 )
"Рекох: Боже мој! немој ме узети у половини дана мојих. Твоје су године од кољена до кољена.
Давно си поставио земљу, и небеса су дјело руку твојих.
То ће проћи, а ти ћеш остати; све ће то као хаљина оветшати, као хаљину промијенићеш их и промијениће се.
Али ти си тај исти и године твоје неће истећи" ( Psalam 102. 24 - 27 )
"Господ царује. Обукао се у величанство, обукао се Господ у силу, и опасао се. Зато је васиљена тврда, и неће се помјерити.
Пријесто твој стоји од искона; од вијека ти си.
Подижу ријеке, Господе, подижу ријеке глас свој, подижу ријеке вале своје:
Од хујања воде многе и силне, од вала морских силнији је на висини Господ.
Свједочанства су твоја веома тврда; дому твојему припада светлост, Господе, на дуго вријеме" ( Psalam 93 )
"Рече Господ Господу мојему: сједи мени с десне стране, док положим непријатеље твоје за подножје ногама твојима...
Господ се заклео, и неће се покајати: ти си свештеник довијека по реду Мелхиседекову.
Господ је теби с десне стране. Побиће у дан гњева својега цареве;
Судиће народима, напуниће земљу трупова; сатрће главу на земљи широкој.
Из потока ће на путу пити, и зато ће подигнути главу" ( Psalam 110 )
"Јер они без заклетве посташе свештеници; а Овај са заклетвом кроз Оног који Му говори: Закле се Господ и неће се раскајати: Ти си свештеник вавек по реду Мелхиседековом.
Толико бољег завета поста Исус јамац.
И они многи бише свештеници, јер им смрт не даде да остану.
А Овај, будући да остаје вавек, има вечно свештенство.
Зато и може вавек спасти оне који кроза Њ долазе к Богу, кад свагда живи да се може молити за њих" ( Jevrejima 7. 21 - 25 )