I sada je ovo možda Mire namjerno dao da bih ja dao komentar, a on onda rekao evo ga (ja) odmah je dao kritiku i napada na sve što dolazi iz PC.
Nisam ja nista namerno dao, bas me briga sto ces ti sve da pljujes. Taj obicaj nije nesto vazno, ali ne vidim razlog da nekome to smeta. I kada kazes "magija", time si i celu bibliju diskreditovao, jer pod tim terminom se moze svrstati sav obredni zakon Izraela.. Sva praksa koja u sebi sadrzi nekakve rituale, se moze nazvati magijom!
Čim se neko bavi samim činom, načinom kako da se obavi to više nema veze sa molitvom.
Ima veze sa molitvom, onaj koji to cini, moli se u sebi..
Potpuna besmislica kao da od toga zavisi da li će demon kušati čovjeka ili neće.
Naravno da djavo nece bukvalno pobeci od krsta, ali mu nije ni drag! Sto ga inace satanisti okrecu naopako, jel to neka moda?
Ovo je nešto što potiče od ruskih pravoslavaca, datira u 17. stoljeće pa tako nema veze sa drevnom Crkvom i crkvenim ocima. Dapače, evo ti teksta o ovome i na kraju link.
U početku je u pravoslavlju prihvaćeno krštenje s dva prsta: u Carigradu - do sredine XIII. Stoljeća, u Rusiji - do sredine XVII. Stoljeća. To potvrđuju i spisi Maksima Grka, koji je tvrdio da treba prijeći s dva prsta, pokrivajući čelo, pupak, desno i lijevo rame kršćanina.
1551. godine katedrala Stoglavy potvrdila je dvostruko dodavanje, ali naredila je da se znak ne stavi na trbuh, već na prsa, gdje je srce. 1627., 1644. i 1648. objavljeni su „Boljšoj katekizam“, „Kirilovljeva knjiga“, „Knjiga istinske pravoslavne vjere“, čiji su autori, suprotno odluci Koncila, smatrali ispravnim stavljanje križa na trbuh.
Izvor: https://our-faith.ru/hr/fingers-at-baptism-how-to-be-baptized-for-baptism/
Ne znam, meni ipak deluje pravilnije ovo drugo, svako neka se krsti kako misli da je ispravno..
Upravo teorije zavere i nastaju na temelju fanatičnog insitiranja na formi činjenja ili nečinjenja nečega. A lakmus papir probe su upravo i stavovi koji se zauzimaju povodim date teme. Vidimo da upravo fanatični zagovrnici činjenja (križanja) isto kao i oni drugi (nečinjenja) jesu i zagovornici teorija zavera na forumu. Jasno je koji su motivi takvog duha-fanatizam
Znaci tebi ne smeta sto se neko prekrsti i u mislima pomoli Bogu? Ako ti ne smeta, onda si na svetlijoj strani..
Kazes "lakmus papir"? Ja ne zagovaram obavezno krizanje ili nekrizanje, a nazivas me teoreticarom zavere? Nije ti dobar taj "lakmus" papir, nesto si pobrkao.. Nema to veze sa TZ.
Elem, u jednom si u pravu, a to je "fanatizam"..
Sta cemo npr. sa jelkom? Eno adventista Terzin u kuci svake godine kiti jelku, i ne smatra to "paganizmom". Ali ce "fanatici" odmah skociti da napadnu coveka i da ga osude! Isto je sa svim drugim obicajima i praksama.. To ti je lakmus test za "fanatizam". Sto vidimo i ovde koji su ti koji odmah skacu da napadnu, i time sebe osudjuju..
najdirektnija posljedica ovoga je preuzimanje postojećih i stvaranje mnoštva novih narko-kartela od “protestanata-KOKAINAŠA” koji, vidjesmo gore, prolijevaju sve više krvi.
Ne vredi njemu pricati.. On je slep, on ne vidi koliko je demokratija i liberalizam koji su protestanti stvorili verskim probudjenjem, doprineo moralnoj dekadenciji i izopacenosti. Da nije bilo protestantizma, mi danas ne bi ziveli u takvom svetu.. Ne dovodim u pitanje Martinove pobude (on je samo hteo da postane drugi papa), a progonio je sataniste i zabranjivao moralnu izopacenost, dok su kasnije protestantske vodje propagirale religioznu slobodu za sve, i za vestice i sataniste.. To je ono sto na forumu danas slusamo, sta oni propagiraju.. Da je Papa ostao na vlasti, ne bi odozvolio da se to desi, sto samo po sebi govori, u sta nas je takva politika uvalila..
Ali valjda je moralo to da se desi, po prorocanstvu. Nisu ni svesni da su deo tog prorocanstva - "ohladnece ljubav mnogih" i to se danas desava upravo i najvise u tim tkz. "protestantskim drzavama".
Gdje Kurva došla tu je anarhija ili diktatura.
Tamo gde je protestantizam dosao (demokratija i liberalizam), tu je moralna dekadencija i satanizam najjaci!