Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Velicaju zlocince, prave ih svecima. I onda ja kao plasiram laznu istoriju! Pa njihova istorija je obicna propaganda, izvrtanje i skrivanje cinjenica! Optuzbe protiv crkve su sve na njihovu zalost izmisljene...Walther Kohler, evangelički teolog: U Lutherovom slučaju nemoguće je govoriti o slobodi savjesti ili vjerskoj slobodi … smrtna kazna za krivovjerje počiva na najvišem Lutherovom autoritetu … gledišta drugih reformatora na progonstva i privođenje pravdi krivovjeraca su bili ništa više nego mladica Lutherovog plana; oni nisu donijeli ništa novo.
Njemački filozof i psihijatar Karl Jaspers (1883.-1969.): „Što je Hitler činio, to je Luther nalagao s iznimkom izravnog usmrćivanja u plinskim komorama.“
Dean Inge: „Ako želimo pronaci žrtvenog jarca na čija ramena možemo položiti jade koje je Njemačka donijela svijetu, ja sam sve više i više uvjeren da je najgori genij zla te zemlje, ne Hitler ili Bizmark ili Frederik Veliki, nego Martin Luther.“
Adolf Hitler: „Luther je bio veliki čovjek, div. S jednim zamahom probio je sumrak, vidio Židova kako ga mi tek danas počinjemo gledati“.
Adolf Hitler: „Luteransko kršćanstvo jeste i ostaje najveće Božje otkrivenje na njemačkom jeziku.“
Georgia Harkness: Malo je bilo političke slobode pod Calvinovim režimom, a još manje vjerske slobode. Njegov praktički utjecaj bio je na strani autokratske države i potpunog pokoravanja individualca postavljenoj vlasti.
Harkness: U zagovoru kamenovanja lažnih proroka, Calvin drži: Otac ne bi trebao poštedjeti svog sina … niti muž vlastitu ženu. Ako ima nekog prijatelja koji mu je drag kao vlastiti život, neka ga ubije.
Protestantski teolog Meyfart: 'Lukavi Španjolac i prepredeni Talijan prestravili bi se od tih bestijalnosti i brutalnosti, i u Rimu nije običaj podjarmiti ubojicu … rodoskvrnitelja, ili preljubnika mučenju na više od sat vremena'; ali u Njemačkoj … tortura bi trajala cjeli dan, danju i noću, dva dana … čak po četiri dana … nakon čega je ponovno počinjala … 'Postoje takvi izvještaji tako strašni i odbojni da ih ni jedan pošten čovjek ne može čuti bez da protrne od jeze.'