Promeni se, ako me voliš

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Promeni se, ako me voliš

Zoran Milivojević Politika

Ljubavnici.jpg

Kada veza počne zaljubljenošću, zaljubljena osoba jednostavno nije u stanju da dobro proceni koliko joj partner zaista odgovara. S jedne strane, idealizuje ga i precenjuje međusobne sličnosti, a s druge strane ne vidi ili umanjuje značaj međusobnih razlika, kao i partnerovih negativnih osobina.

I kada uviđa da partner ima neke negativne osobine, zaljubljena osoba se nada da će se on tokom vremena promeniti, da će „sazreti”, „odrasti” i postati onakav kakav ona želi da on bude. Više veruje svom osećaju nego njegovim izjavama. Zbog toga ulazi u ozbiljnu vezu ili brak smatrajući buduću partnerovu promenu izvesnom.

I dok jedni pasivno očekuju i nadaju se da će se njihovi partneri promeniti na željeni način, drugi stupaju u akciju i od partnera energično zahtevaju promenu. Smatraju da je partner, samim tim što jeste partner, dužan da se ponaša na način koji njima odgovara. Interesantno je koliko ove svađe retko donose rezultat u vidu željene promene ponašanja.

Razloga za to ima više. Kada jedan partner nešto zahteva od drugog, drugi to može doživeti kao pokušaj prvog da dominira u vezi. I zato ljudi nekada, čak i kada smatraju da je partner u pravu, prkose njegovom zahtevu da ne bi ispalo da su „krpe” ili „papučići”. Ne žele da budu „pobeđeni”. U svađama brane svoju poziciju u međusobnom odnosu, umesto da se bave promenom ponašanja.
Kada jedan partner pokuša da primeni emocionalno iznuđivanje u stilu: „Da me zaista voliš, ti bi promenio ponašanje”, drugi mu to može vratiti kao bumerang: „A da ti mene voliš, ti bi to moje ponašanje prihvatila”. Rezultat je da se oba partnera osećaju nevoljenim: jedan nije prihvatio ponašanje drugog, a drugi nije pristao da se ponaša na način na koji je prvi zahtevao.

Najgore je kada partner ne pravi razliku između vlastitog ponašanja i sebe kao osobe. U tom slučaju svaki zahtev za promenu ponašanja doživljava kao napad na sebe, kao izjavu drugog da on kao čovek nije dovoljno dobar, da ne zaslužuje ljubav. A kada jedan partner smatra da ga drugi ne voli, tada predmet svađe postaje zajednički odnos, a ne više neko određeno ponašanje.

Ljudi se mogu menjati, ali se to događa samo onda kada oni to žele. Ne možemo drugog naterati, prisiliti da se promeni, da se ponaša drukčije. Možemo ga pozivati na promenu, možemo apelovati i moliti, ali da li će on promeniti način na koji se ponaša zavisi samo od njega. I zato pri izboru partnera ne treba unapred računati da će se partner promeniti na željeni način: verovatnije je da se neće promeniti, nego da hoće.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Najgore je kada partner ne pravi razliku između vlastitog ponašanja i sebe kao osobe. U tom slučaju svaki zahtev za promenu ponašanja doživljava kao napad na sebe, kao izjavu drugog da on kao čovek nije dovoljno dobar, da ne zaslužuje ljubav. A kada jedan partner smatra da ga drugi ne voli, tada predmet svađe postaje zajednički odnos, a ne više neko određeno ponašanje.

Ljudi se mogu menjati, ali se to događa samo onda kada oni to žele. Ne možemo drugog naterati, prisiliti da se promeni, da se ponaša drukčije. Možemo ga pozivati na promenu, možemo apelovati i moliti, ali da li će on promeniti način na koji se ponaša zavisi samo od njega. I zato pri izboru partnera ne treba unapred računati da će se partner promeniti na željeni način: verovatnije je da se neće promeniti, nego da hoće.

Tačno je tako i to su sve razlozi zbog kojih u osnovi najčešće počinju da pucaju veze. Samo, ta zrelost da se ovako razmišlja nekada veoma sporo stiže a neko je nikada neće postići ili će dosledno pokušavati da istraje u svom načinu razmišljanja...pre svega da je velika promena moguća i da "ljubav čini čuda".

Možda bi bilo praktičnije da je naslov "Promeni me ako me voliš" :)

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.820
Vrlo cesto su mi veze "pucale" zbog ovakvih stvari ...

Mislim da moj "potpis" govori sve .... yes3

Član
Učlanjen(a)
13.02.2011
Poruka
343
I kada uviđa da partner ima neke negativne osobine, zaljubljena osoba se nada da će se on tokom vremena promeniti, da će „sazreti”, „odrasti” i postati onakav kakav ona želi da on bude. Više veruje svom osećaju nego njegovim izjavama. Zbog toga ulazi u ozbiljnu vezu ili brak smatrajući buduću partnerovu promenu izvesnom.

Takve osamucene osobe
n005.gif
uopste ne bi trebale kao prvo da ulaze u vezu, barem dok same malo ne prorade na sebi, sazriju, odrastu, kako bi i same znale sta, i kakvog partnera zele.

Bolje i da su sami, da postjede od stradanja sebe i partnera, nego da izigravaju naucnika, koji vata i izivljava se nad "bijelim mausima" za svoje razne eksperimente...wacko2

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315

Takve osamucene osobe
n005.gif
uopste ne bi trebale kao prvo da ulaze u vezu, barem dok same malo ne prorade na sebi, sazriju, odrastu, kako bi i same znale sta, i kakvog partnera zele.

Bolje i da su sami, da postjede od stradanja sebe i partnera, nego da izigravaju naucnika, koji vata i izivljava se nad "bijelim mausima" za svoje razne eksperimente...wacko2

Kad bi se gledalo ko i zbog čega ne bi trebalo da ulazi u vezu onda bi to katastrofa bila..."majmun ušao u tenk" :lol:
Niko ne želi namerno sebe da muči niti da ulazi u neizvesnost bez ikakve potrebe. Zato želja i potreba za prilagođavanjem partnera uvek postoji...ali samo ako se razgraniči prilagođavanje i menjanje. Menjanje zahteva mnogo veći napor i probleme na vidiku...i treba puno snage da bi se to nosilo...ili će ti partner reći da se nosiš yes4

Član
Učlanjen(a)
26.04.2011
Poruka
277
Koliko je to mlada zaljubljena osoba svesna?:stupid:pa ni sebe ni svoje postupke ne razume u potpunosti,pogotovo sadasnja generacija koja je razmazena, i misli da sve mora biti po njenom,njegovom
,:give_heart:
I kad dodje do problema prvo nastoje promeniti jedno drugo i ocekuju da je to kao na kompjuteru:podesite postavke !:acute:
a kad ni to ne daje rezultate onda svako svojoj mami!
Iz iskustva znam da nemozes promeniti partnera,tj.neke njegove osobine,ulozit ces godine truda i na kraju shvatis da si delimicno uspio i jos nesto veoma bitno: kad na kraju vidis to svoje delo tu promenu na kojoj si toliko insistirao,shvatit ces da to nije to i da si nju ili njega volio bas takvog kakav jeste.....

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Koliko je to mlada zaljubljena osoba svesna?:stupid:pa ni sebe ni svoje postupke ne razume u potpunosti,pogotovo sadasnja generacija koja je razmazena, i misli da sve mora biti po njenom,njegovom
,:give_heart:
I kad dodje do problema prvo nastoje promeniti jedno drugo i ocekuju da je to kao na kompjuteru:podesite postavke !:acute:
a kad ni to ne daje rezultate onda svako svojoj mami!
Iz iskustva znam da nemozes promeniti partnera,tj.neke njegove osobine,ulozit ces godine truda i na kraju shvatis da si delimicno uspio i jos nesto veoma bitno: kad na kraju vidis to svoje delo tu promenu na kojoj si toliko insistirao,shvatit ces da to nije to i da si nju ili njega volio bas takvog kakav jeste.....

E pa sad još će da ispadne da je loša stvar zaljubiti se :acute:
Ali sa zadnjim odeljkom se u potpunosti slažem...uloži se veliki napor da bi se postigle promene neko proilagodio i jasno je da niej cilj u potpunosti postignut.... mada ima rezultata koji očigledno nisu u srazmeri sa uloženim naporom. Onda u stvari vidiš koliko je neko takav-kakav je predmet naše pažnje u obliku koji smo želeli menjati. Ali sa druge strane da se nije toliko insistiralo na menjanju ne bi nikad shvatili koliko nam je draga osoba dragocena onakva-kakva je yes3

Član
Učlanjen(a)
13.02.2011
Poruka
343
Kad bi se gledalo ko i zbog čega ne bi trebalo da ulazi u vezu onda bi to katastrofa bila..."majmun ušao u tenk" :lol:
Niko ne želi namerno sebe da muči niti da ulazi u neizvesnost bez ikakve potrebe. Zato želja i potreba za prilagođavanjem partnera uvek postoji...ali samo ako se razgraniči prilagođavanje i menjanje. Menjanje zahteva mnogo veći napor i probleme na vidiku...i treba puno snage da bi se to nosilo...ili će ti partner reći da se nosiš yes4

Bolje i katastrofa, nego drama...:)
Sa ostalim se slazem.:yea:

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Voljene osobe prihvatamo onakve kakve jesu...Ako očekuješ da prihvatiš voljenu osobu sa nekim osobinama koje ti smetaju i sa kojima ne možeš da se nosiš u nadi da će se ta osoba promeniti kasnije...Od toga nema ništa...
Svađalačko raspoloženje, stalno raspravljanje, vređanje za svaku sitnicu, bezpotrebno ''durenje'', nervoza, potcenjivanje...Sve su to osobine, koje teško možete promeniti kod neke osobe...Još i ako je ta osoba sebična, e onda je tu priča završena...

Natrag