Promeni se, ako me voliš

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Ja nisam pričala o onome šta se dešava u okolini, već meni i nekim mojim starim prijateljima....
Nisam ni ja baš pričao o zamišljenim primerima...

O ovome i govorim. Jedino bez promena, promena moze biti jedino u vidu prekida veze ako izostane prihvatanje i spremnost na kompromis i prilagodjavanje. Za mene...
I nisam ni rekla da razum tek tako moze da negira ljubav, naprotiv, vec zbog stvari koje sam pomenula u prethodnim postovima, tu bi trebalo da "nastupi" razum i da se zapitamo vredi li.

Nekome je sitnica koju bi mnogi svrstali u prolagođavanje, promena...tako da se sve svodi na razgovor i kompromis. Ako to izostane, onda zna se šta ide...

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Kao i kod prilagodjavanja ili menjanja tako i u vezi ili braku postoje velike razlike i ne mogu se generalizovati. Kod prilagodjavanja menjaju se neke sitnice, ukus, stil, nebitno, dok se pod menjanjem iskljucivo misli na karakter i ličnost. U vezi nema toliko potrebe za bilo kakvim menjanjem jer se na to gleda kao na nesto prolazno i ne smetaju nam toliko neke stvari kod partnera, dok je u braku sasvim drugacija stvar i tu razlike u karakterima ili osobinama parnera veoma dolaze do izrazaja.
Suštinski se karakter druge osobe ne moze promeniti ma koliko se trudili, jer ta osoba ima svoje izgradjene stavove i principe kojih se ne zeli odreci ma kolika ljubav bila u pitanju. Ono sto neko voli, voli,.. sta ne voli , ne voli,.. i niko tu ne moze da promeni nista..
Moze se samo dogovoriti kompromisom da se u prisustvu jednog ili drugog ne rade stvari koje toj drugoj smetaju i to je to..A to je opet prilagodjavanje ..
Slazem se sa Deathom da razum tu mora igrati veliku ulogu i da se treba dobro razmisliti pre nego sto se neko odluci za brak, da li nam ta osoba s kojom smo odgovara u svakom smislu , da ne bi bilo posle kasno..

Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
...Prihvati me ako me voliš! Ja ću se već promeniti sam...

Slažem se Rekontra sa tobom yes3
Eto šta je mudrost sa malo reči reći puno toga, svaka ti čast :yea:
Ako si nekog već zavoleo onda si to uradio sa svim onim što ta osoba ima, zašto to posle pokušavati promeniti kad si to isto nekada voleo :dntknw:
Neke sitne i manje bitne stvari ljudi koriguju vremenom samo ih ne treba stiskati i pritiskati,
neka to urade sami yes3

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Voljene osobe prihvatamo onakve kakve jesu...Ako očekuješ da prihvatiš voljenu osobu sa nekim osobinama koje ti smetaju i sa kojima ne možeš da se nosiš u nadi da će se ta osoba promeniti kasnije...Od toga nema ništa...
Svađalačko raspoloženje, stalno raspravljanje, vređanje za svaku sitnicu, bezpotrebno ''durenje'', nervoza, potcenjivanje...Sve su to osobine, koje teško možete promeniti kod neke osobe...Još i ako je ta osoba sebična, e onda je tu priča završena...
Evo, Death...ovako sam ja počela diskusiju....yes3

Slažem se sa ovim što je Rekontra rekao, i ja sam jedna od tih...

Naravno da se svi u početku prilagođavamo jedni drugima. I ja sam neko ko će zbog nekoga da koriguje sebe...Što je i normalno....Ali kada naletiš na ove gore osobine, teško da je taj svestan svojih grešaka...i da će neke svoje ''karakterne crte'' moći da promeni ili će biti svestan šta to treba da promeni. I još ako je od onih koji misle da su uvek u pravu, onda....
Narav je nešto što se teško menja...O tome se radi...

Slažem se Rekontra sa tobom yes3
Ako si nekog već zavoleo onda si to uradio sa svim onim što ta osoba ima, zašto to posle pokušavati promeniti kad si to isto nekada voleo :dntknw:
Neke sitne i manje bitne stvari ljudi koriguju vremenom samo ih ne treba stiskati i pritiskati,
neka to urade sami yes3
Upravo sam to rekla u svom prvom postu...Da se ne ponavljam...

Ono što se ne može lako promeniti kod nekoga, a suviše ti smeta, onda je tog nekoga bolje napustiti nego pustiti da se ''mučite zajedno''....yes3
Sitnice, neke navike itd...to se uvek usaglasi spontano...Ne treba tu neki poseban napor...Prosto imaš želju da se nekome prilagodiš, jer je ta želja obostrana...Ali ako naletiš baš na neko neslaganje i neodobravanje nekih osobina i ponašanja koja ti prosto smetaju, a vidiš da ta osoba nije u mogućnosti da ih promeni jer su u pitanju neke dublje karakterne crte ili ih prosto nije svestna, jer ne misli da mu nešto ''fali'', onda tu nema šta da se traži...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Da ćeš nekoga promeniti sa toliko stvari koje ti se ne dopadaju je nemoguća misija, kao što Nency reče karakter se ne menja nikad :(

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Da ćeš nekoga promeniti sa toliko stvari koje ti se ne dopadaju je nemoguća misija, kao što Nency reče karakter se ne menja nikad :(
Baš tako Ceco, to i jeste nemoguća misija...
Ako nekoga voliš sam ćeš se truditi da se koriguješ zbog nekoga i on će to uraditi zbog tebe...To se sve uglavnom dešava spontano, ali kada ''naletiš'' na neke ''karakterne crte'', koje ti smetaju i zbog kojih često ulazite u konflikt ili raspravu...onda tu nema šta da se traži...

A sitna prilagođavanja i korekcije su normalne...Ja sam uvek za to...Niko od nas nije savšen...:)

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Evo, Death...ovako sam ja počela diskusiju....yes3
Voljene osobe prihvatamo onakve kakve jesu...Ako očekuješ da prihvatiš voljenu osobu sa nekim osobinama koje ti smetaju i sa kojima ne možeš da se nosiš u nadi da će se ta osoba promeniti kasnije...Od toga nema ništa...
Svađalačko raspoloženje, stalno raspravljanje, vređanje za svaku sitnicu, bezpotrebno ''durenje'', nervoza, potcenjivanje...Sve su to osobine, koje teško možete promeniti kod neke osobe...Još i ako je ta osoba sebična, e onda je tu priča završena...

Znam da mi nećeš verovati ali tek sad sam primetio neke stvari u ovom tvom prvom komentaru :)
Ovo dvoumljenje oko prihvatanja partnera, opet se vraćam na priču i potrebu razlikovanja crta u ponašanju i osobina. Ali neslaganje ne podrazumeva svađu i vređanje za svaku sitnicu, durenje i potcenjivanje...i stalno raspravljanje. Vidim da fale neke rečenice između ali shvatih poentu :)

Naravno da se svi u početku prilagođavamo jedni drugima. I ja sam neko ko će zbog nekoga da koriguje sebe...Što je i normalno....Ali kada naletiš na ove gore osobine, teško da je taj svestan svojih grešaka...i da će neke svoje ''karakterne crte'' moći da promeni ili će biti svestan šta to treba da promeni. I još ako je od onih koji misle da su uvek u pravu, onda....
Narav je nešto što se teško menja...O tome se radi...

E pa sad, ovo su lični primeri i tvoj stav...kako određeno ponašanje definisati i kakv mu značaj pridati je takođe individualno i upravo tu i nastaje najveći problem. Neko može svaku sugestiju ili primedbu da shvati kao atak na sebe, svoj karakter, ličnost, narav, ma koliko se radilo o detalju koji nije toliko....konstitutivan :)
Naravno da se narav ne menja ali nekada i sam "nosilac" naravi nije u potpunosti svestan svojih postupaka pa onda neko mora da popusti da prvi pokaže razumevanje ili od celog posla nema ništa yes3

Natrag