Sa druga dva računara gde su instalirane desetke pomoću IP scannera vidim računar sa sedmicom i računar sa desetkom, ali ne mogu da im pristupim, znači pojavljuje mi se ona poruka koju sam okačio.
Ne znam šta je "IP scanner", tj. šta se snjime može saznati. Programa sa takvim nazivom ima puno i jedino što iz imena mogu da naslutim je da mu je uloga da pronađe sve računare u lokalnoj mreži i prijavi njihovu ip adresu. Na osnovu toga sam i u prethodnom postu pretpostavio da je kabliranje i "raspodela" ip adresa u redu.
I dalje je nejasno kakva je situacija na višem nivou, tj. na nivou SMB protokola, tj. na nivou "šerovanja" i kakva je situacija sa pravima user-a pri pristupanju drugim računarima.
Za prvu mogućnost ne znam za nijedan win sistemski alat koji bi to mogao da prikaže. Zato sam i preporučio linux i mislim da bi sa njim brzo raščistili te nedoumice.
Postojanje drugod problema, tj. problema sa pravima, je moguće obzirom na to da se sa win10 ne može nigde pristupiti. Verovatno je win10 u odnosu na win7 restriktivniji po tom pitanju?
Da bi se nešto saznalo ko i kako sme da pristupi šerovanim diskovima bilo bi dobro da napišeš kako si šerovao direktorijume i kakva si im prava dao tokom te procedure.
Inače, šta je sa imenima računara? Na slici se vidi da ime računara završava sa znamkom "-". Kao da fali deo imena? Možda u imenu postoji neki karakter koji ga buni?
Da li računari pripadaju istoj radnoj grupi?
Desni klik na My Computer -> Properties -> Advanced system settings -> Computer Name -> Full computer name i Workgroup