problem sa automatskim menjacem peugeot 406

Učlanjen(a)
06.10.2013
Poruka
6
skoro sam kupio pezo 406 hdi 2,0 80kw sa automatskim menjacem uvezen iz holandije 2002 god. imam problem kad je hladan pali mi gresku na racunaru da je menjac u kvaru ,kacio sam ga na komp. i pokazuje da je greska senzor za merenje temperature u menjacu i to je bilo do pre par dana a sada vise nepali nikavu gresku ali zato stalno menja brzine na oko 2000 hiljade obrtaja i nemoze vise od 80 do 90 kilom.nisam menjao ni filter ni ulje.nzm kome da se obratim kojem servisu pa vas molim ako ko moze da mi pomogne.hvala.
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2011
Poruka
336
Ja vozim isti model i ti menjači su malo nezgodni zato što su predviđeni za rad po principu 'dok traje - traje', odnosno, to je vrsta menjača 'sealed for life' - doživotno zatvoren. Nema kartera, šipke merača i nema zamene filtere i ulja, odnosno, za tako nešto se mora skinuti i otvoriti ceo menjač. Moj Pežo nema mnogo kilometara, manje od 100k, pa još nisam išao na zamenu ulja i filtera koja se, za naše uslove, preporučuje na oko 120k ali me je jedno vreme zezao zbog slabog hlađenja (ne radi relej za uključivanje druge brzine ventilatora pa motor ostaje u optimalnoj temperaturi ali menjaču bude pretoplo) pa stoga znam da im je temperatura vrlo bitna. Ulje se može delimično promeniti ispuštanjem na menjaču, a onda ulivanjem kroz pinjon. Upali se auto, drži kočnica i onda menjač prešalta kroz sve brzine sa kratkim zadržavanjima da bi povukao potrebnu količinu ulja i, po potrebi, dolije. Treba da stane oko 3 litre g3 elfmatic-a. Računa se da je posle par ponavljanja kompletno ulje zamenjeno. Ali ostaje filter kao i magneti koji su prvljavi i više ne čiste opiljke iz ulja. Zamena se u servisima kreće od 320€ pa do 450€. Najskuplji je onaj servis u Mladenovcu, a nisam siguran da je najbolji, a najjeftiniji neki Robi u Temerinu. Ne znam kako čovek radi ali mi deluje pouzdano. Probaj sa ukucavanjem problema u googl-u i izbaciće ti pojedine forume sa podacima o dvojici majstora u Novom Sadu koji najviše rade baš francuze. Ako se ne snađeš 'viči' pa ću pogledati gde sam zapisao te brojeve.
 
Učlanjen(a)
06.10.2013
Poruka
6
hvala ti reci mi ako mozda znas da li to moze biti problem samo zamena ulja zato sto je izgubilo svoj viskovizitet ili taj senzor za kontrolu temperature ulja ja sam kupio ulje i filter al nzm kome da ga oteramc da ga zameni
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2011
Poruka
336
Našao sam telefonski broj ovog čoveka u Temerinu - 063/513235 Robi, a za ovu dvojicu u Novom Sadu ću još pogledati gde sam ih zapisao. Ne bih znao da ti kažem da li je problem samo zbog ulja ili zbog senzora, lako je moguće da je samo senzor u pitanju ali je gotovo sigurno da je i zamena ulja blizu. Cene koje sam ti napisao su sa uljem i filterom tako da za toliko umanjiš i dobiješ cifru koju traži majstor za skidanje i otvaranje menjača. A reci mi, da li se išta u načinu šaltanja menja kad je uključena klima?
 
Učlanjen(a)
06.10.2013
Poruka
6
nema nikakve promene juce sam bio kod majstora i rekao mi je da nije zatvoreni menjac i da se ulje menja na svaki 50000 km i da se filter nalazi u menjacu. A kaze mi jos da je moguce da senzor brljavi jer on brljavi ako je dotrajalo ulje(viskovizet) i ako fali ulja u menjacu,a danas cu terati auto kod njega da mi zameni ulje i filter pa cu videti dalje.
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2011
Poruka
336
E ako nije zatvoreni, nego menjač sa karterom onda si se spasio popriličnog troška. Sa srećom.
 
Učlanjen(a)
06.10.2013
Poruka
6
zamenio sam ulje i resetovao gresku i videcu kako ce sada ici,starog ulja bilo samo 1 lit. i rekao mi je da moram zameniti semering jer tu pusta ali nije strasno, nadam se da ce sve biti u redu
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2011
Poruka
336
Samo litar? Da, zato ti je pravio problem, ulje, i bez puštanja na semeringu, od temperature dobrim delom ispari i onda ume da napravi ozbiljan problem jer izgore frikcione ploče, lamelice. Kad sam ja menjao ulje nije iscureo ni litar, doduše, ostatak je u konverteru, inače bi stao. Biće to sada OK, srećno.
 
Učlanjen(a)
06.10.2013
Poruka
6
nista se nije promenilo opet je poceo da brljavi kad dam malo veci gas on ga izbacuje na ler kao da proklizava nzm sta da radim doslo mi da ga menjam za manuelni
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2011
Poruka
336
Zamena za manuelni ti je rešenje samo kad taj automatski bude gotov, a mislim da nije dotle došlo. Moraš da odeš kod nekog majstora (Novi Sad, Temerin, Beograd...) koje sam ti pominjao, a koji će precinzo utvrditi o čemu se radi. Onda, kad budeš znao koja je to cifra, možeš da počneš da razmišljaš o prebacivanju na manuelni. Dakle, ako za 300€ završiš sve, a može biti i jeftinije, neki senzor ili slično, a budzenje na manuelni je oko 500€, onda je jasno da je bolja i jeftinija varijanta ostaviti sve kako je i izašlo iz fabrike. Nemoj da očajavaš pre vremena, te menjače jako, jako malo majstora poznaje i to je najveći problem, inače uopšte nisu tako slabašni kako ljudi misle. Jel ti taj majstor zamenio i filter i ulje, koliko si ullja kupio?
 
Natrag
Top