Problem pri citanju bootable diska??? PLS POMOGNITE... HITNO!!!

Član
Učlanjen(a)
16.12.2010
Poruka
147
E, ovako drustvo... Imam disk (xp sp3)- butabilan je, ali sada je problem kad ga ubacim u PC ono ga ucita, ali kad restartujem komp, da krenem da instaliram OS, ono nece... nece da ga ucita, nego odma podigne sistem i izadje Windows xp...
Evo jos malo da porazjasnim: nedavno sam kupio jos jedan DVD citac... ali prethodni DVD citac nisam uklonio zato sto cita samo CD, pa reko nek ostane, znaci predhodni ne cita DVD, zeznuo se...
E sad moj Disk je DVD, i stavim ga u ovi noviji citac, ali ga boot ne ucita(ne vidi) pri startovanju windowsa?
Ja sam ranije koristio ovaj prvi pri podizanju sistema kad mi treba, ali sada ne mogu, posto mi ne cita DVD, a ovo je DVD disk (2,9GB)...
Sta treba da namestim da bi mi radilo? Moj predhodni citac je NEC, a ovaj drugi(noviji) je LG... i kad odem u bios(ono kad pritiskas brzo DELETE), ono mi nudi samo NEC,Hard,i flopy... a meni umesto NEC-a treba mi LG... :dntknw:
Evo vam ova slikica, da pogledate da nije nesta do toga? http://img829.imageshack.us/i/slikal.jpg/
2v0bq8l.jpg

Ako vam treba jos neka slika, ili nesta drugo slobodno mi kazite da vam olaksam, a i vi posle da mi olaksate i da odradim poso kako treba ;)
Hvala unapred, i Pozdrav!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
27.09.2010
Poruka
229
pozadi dvd citaca imaju jamperi i stavi ga na opciju masterslave jer sad ti je sigurno na slave i nepoznajega bios u startu

Član
Učlanjen(a)
16.12.2010
Poruka
147
Ali meni je jedan citac ata jedan sata, da li to mozda stvara probleme?
Jel mogu nesta da poremetim ako diram te jampere?

Član
Učlanjen(a)
31.03.2010
Poruka
69
Može jedino da ga ne prepozna ako zabrljaš džampere, nego lepo ti reko čovek, dvd sa koga hoćeš da instaliraš windows treba biti na masteru sa džamperom a drugi na slave. U biosu u boot meniju odaberi da boot bude sa tim dvd -om. A prvo vidi da li si lepo povezao te sata kablove i napajanje takođe. U biosu možeš takođe pod IDE kanale da promeniš sa auto na cd rom. pozdrav...

Član
Učlanjen(a)
08.11.2009
Poruka
167
u BIOS pod Boot
CD-ROM drives postavi da ti LG bude prvi
kad odes na - Boot Device Priority- bice promjenjen cd uređaj , samo ga postavi sa ''+'' tipkom na 1 mjesto ako vec nije.

Član
Učlanjen(a)
16.12.2010
Poruka
147
Evo ovako, slikao sam:
Ovo je prvi NEC citac ATA cable valjda, onaj debeli:
5vsj1v.jpg

i eto tu sam stavio pored(ispod) koji kabal gde ide, znaci ne vidim nikakve jupmere, samo ta 2 kabla.
Evo ga i Drugi LG citac on je Sata onaj tanak cable, mislim da je tako, evo slike i tu je prikazano gde sta ide, stavio sam ispod! , ni tu nema jumpera(ne vidim), evo slike:
25srlhs.jpg

i
r7m48w.jpg

A evo kako izgledaju oba citaca:
4ruc5i.jpg

ovaj gore je PRVI a ovaj dole je DRUGI (nov sto mi je)
I evo slika kako izgleda moj komp, vidi se valjda sta je gde povezano, maticna itd. ... evo slika:
5xqyib.jpg

To je to, ja stvarno ne vidim nijedne jumppere na dvd-ima... Jedino kao sto kaze SvensonT(post iznad), da pogledam nesta u bios-u,a? Mada se ne razumem toliko u bios, ali oke objasnicete mi vi ;)
Daj pomazite, jbmti kompjuter!...

Dodato posle 18 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

u BIOS pod Boot
CD-ROM drives postavi da ti LG bude prvi
kad odes na - Boot Device Priority- bice promjenjen cd uređaj , samo ga postavi sa ''+'' tipkom na 1 mjesto ako vec nije.

Evo sta imam u BIOS-u kad startujem PC:
jrwr5h.jpg

I ovo u Boot... :
vs2mj5.jpg

Ja nigde ne vidim da ima LG citac, da mi nije majstor to lose ubacio? ... ali ovako kada radi Windows sve cita diskove... Samo vidim NEC, nigde nema LG...
Sta mislite ljudi, do cega je i sta je???

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
11.12.2009
Poruka
35
Boot sistema-Del-setup-boot-boot priority-first-cd/dvd.Vidim da ti je MB Asus,sa njima nema problema.
tek sad videh,ima li tvoja MB podršku za SATA,iz boot screena se ne vidi-koja je MB?A SATA?Pametnjakovikj?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.03.2010
Poruka
69
Ja na prvoj i na četvrtoj slici vidim džamper, a jesi probao u Biosu da siđeš u Secondary IDE Slave , udri enter i onda Esc (Escape)...

Natrag