Nauka, predstavlja najpouzdaniji oblik znanja o svetu zato sto se zasniva na proverljivim hipotezama. Religija se, zasniva na veri. U nauci, zdrav skepticizam je profesionalna neophodnost, dok se u domenu religije cvrsta vera bez dokaza smatra vrlinom. Problem sa, ovim jasnim razdvajanjem u nepreklapajuce domene - citat, je u tome sto nauka ima svoj sopstveni sistem zasnovan na verovanju. Sva nauka je utemeljena na pretpostavci da je priroda uredjena na racionalan i razumljiv nacin. Ne mozete biti naucnik ako smatrate da je univerzum besmisleni haos slucajno nabacanih i promenljivih delica, ok. Kada fizicari ispituju nivoe subatomske strukture materije ili kada astronomi povecaju domet svojih instrumenata, oni ocekuju da pronadju neki dodatni elegantni matematicki poredak. I do sada je ta vera uvek bila opravdana. Niko ne spori da se najdetaljniji izraz racionalne shvatljivosti kosmosa, nalazi u fizickim zakonima, u osnovnim pravilima po kojima funkcionise sve u prirodi. Zakoni gravitacije i elektromagnetizma, zakoni koji regulisu svet unutar atoma, zakoni kretanja......svi su izrazeni urednim matematickim relacijama. Pitanje je.... odakle dolaze ti zakoni? I zasto imaju taj oblik koji imaju?... zasto su prirodni zakoni ovakvi kakvi su. Da li je to naucno pitanje ili nije? ili najednostavnije, niko to ne zna.... Odgovori kao pr. nema nikakvog razloga zasto su oni ovakvi, oni jednostavno jesu, malo je anti racionalno. Sama sustina naucnog objasnjenje nekog fenomena je da je svet logicno uredjen i da postoje razlozi zasto su stvari onakve kakve jesu. Ako pratimo ove razloge sve dublje i dublje do samog dna fizickih zakona i na kraju utvrdimo da nam razum tu ne pomaze, to bi nauku ucinilo parodijom. ... MIslim da su od samog pocetka pa do nedavno, naucnici ili ti ateisti, dugo bili skloni odbacivanju takvih pitanja koje se odnose na poreklo prirodnih zakona. Vremeno se takav stav menja zar ne? Ako uzmemo bar na cas teoriju, da su fizicki zakoni, ma kakav slucajan skup pravila, zivot gotovo izvesno ne bi postojao. Mogli bi ipak da se slozimo oko jednog, a to je da su i religija i nauka, zasnovane na veri u postojanje neceg izvan univerzuma, poput neobjasnjivog Bozanstva ili neobjasnjivog skupa prirodnih zakona. Iz tog razloga, i monoteističke religije i ortodoksna nauka, hehe...sad ce jurivaka, osecam ga.., ne uspevaju da obezbede potpuni opis fizicke egzistencije....
Ne ocekujte, niti ja mogu i znam da objasnim zasto je fizicki univerzum ovakav kakav je, jer sa jedne strane imamo nepromenljive zakone koji postoje bez razloga i sa druge strane nametnuta bozanska providjenja. Alternativa je da posmatramo zakone fizike i univerzum kao deo jedinstvenog sistema. Pa i sam Anstajn je izjavio da se svi mi krecemo po nitima koje je Bog stvorio, zato mi se i interesantnim ucinio gore navedeni tekst o gospodinu Flu.
Koristim priliku da se zahvalim svima koji ucestvuju u ovoj temi.