Princes krofne, ekleri, profiterole...

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ekleri od čokolade

Ekleri od čokolade

19-EKLERI-SA-COKOLADOM.jpg

Za 4 osobe: 100 g brašna, 100 g maslaca, 3 jajeta, 20 g kakao praha i prstohvat soli.
Za krem od čokolade: 150 g čokolade za kuvanje, 2,5 dl mleka, 2 žumanca, 80 g šećera, 2 kašike brašna i 1,3 dl slatke pavlake.
Za glazuru od čokolade: 3 dl slatke pavlake, 30 g maslaca, 250 g čokolade za kuvanje i kašičica ekstrakta vanile.

Zagrejte do vrenja 1 dl vode sa malo soli i kada počne da ključa stavite maslac, sačekajte da se istopi, sklonite s ringle i odmah dodajte brašno za eklere i kakao u prahu, snažno mešajući da se svi sastojci sjedine. Vratite na ringlu i nastavite da kuvate još tri-četiri minuta uz stalno mešanje. Kada masa počne da se odvaja od zidova posude sklonite s ringle i dodajte jedno po jedno jaje, snažno mešajući. Ovako dobijenu masu sipajte u kolačarski fišek i pomalo istiskujte masu na pleh obložen kolačarskim papirom da dobijete štapiće dižine oko 10 cm. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Pečene eklere ostavite sa strane da se sasvim ohlade. Penasto umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno, sjedinite i dobijenu smesu postepeno sipajte u ključalo mleko uz stalno mešanje i kuvajte na sasvim niskoj temperaturi da dobijete gust krem. Posebno na pari otopite komadiće čokolade i pomešajte sa pripremljenim kremom. Na kraju dodajte šlag od slatke pavlake. Pripremljen krem sipajte u kolačarski špric, vrhom šprica napravite mali otvor na jednom kraju svakog eklera i napunite ga kremom. U manjoj posudi zagrejte maslac i slatku pavlaku za glazuru, dodajte komadiće čokolade i vanilin ekstrakt i kuvajte 15 minuta na sasvim slaboj temperaturi, uz stalno mešanje. Pripremljenu smesu malo ohladite i pomalo sipajte preko svakog eklera.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pariski ekler

Pariski ekler

217297_eklerpasta_f.jpg

SASTOJCI:

Za testo:
* 4 jaja
* 150g brašna
* 10g maslaca
* 1 kašika šećera
* šećer u prahu
* malo soli


Za fil:
*1 jaje
* 1 žumance
* 2dl mleka
* 100g šećera
* 100g maslaca
* 30g skrobnog brašna
* 80g ušećerenih badema


PRIPREMA:

Testo:

Zagrejati 2dl vode. Dodati kašiku šećera, maslac i prstohvat soli. Kuvati do ključanja uz stalno mešanje. Kad proključa skloniti sa vatre i dodati brašno snažno mešajući.

Vratiti na vatru i kuvati uz mešanje sve dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Skloniti sa vatre i dodavati jedno po jedno jaje snažno mešajući da se dobro sjedini.

Smesu ubaciti u poslastičarski špric šireg otvora i istisnuti u krug u nauljen i pobrašnjen pleh. Oblikovati krug prečnika 20 cm.

Staviti u pećnicu zagrejanu na 200 stepeni i peći 15 minuta. Zatim malo otvoriti vrata rerne i peći još 10 minuta. Pečeno testo ostaviti da se ohladi.

Fil:
Pensto umutiti jaje, šećer i žumance. Neprestano muteći dodati skrobno brašno i postepeno sipati mleko.
Posudu staviti na vatru i kuvati uz stalno mešanje dok se ne formira gust krem. Skloniti sa vatre i snažno umešati 60 grama maslaca.
Izmiksati ušećerene bademe, dodati ostatak maslaca i dobro izmešati pa dodati u krem.

Ohlađen prsten od testa horizontalno prepoloviti, napuniti filom, poklopiti drugim delom, posuti šećerom u prahu i servirati.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Piramida od princes krofni

Piramida od princes krofni

19kesten_620x0.jpg

Za 4 osobe - testo za princes krofne:
125 g maslaca, 125 g brašna, 1,2 dl vode, 2 g soli i tri jajeta.
Za krem: 150 g slatke pavlake, 3 kašike jake kafe, 150 g čokolade za kuvanje, 1 dl hladnog mleka, 2 kesice šlaga i zrna kafe za dekoraciju.

U vodu sipajte so, kuvajte do vrenja i kada proključa dodajte maslac i brašno, pa kuvajte uz snažno mešanje dok smesa ne počne da se odvaja od zidova šerpe. Sklonite s ringle, sačekajte da se masa malo ohladi, dodajte jedno po jedno jaje i snažno mešajte. Dobijenu smesu sipajte u poslastičarski špric, pa na pleh obložen kolačarskim papirom istisnite loptice, prečnika 5 cm, ostavljajući između njih dovoljno prostora da narastu tokom pečenja.

Pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečene princes krofne izvadite iz rerne, ohladite i prepolovite. Posebno zagrejte slatku pavlaku, dodajte kafu koju ste prethodno skuvali i ohladili i komadiće čokolade i mešajte da se čokolada sasvim istopi. Sklonite s ringle, sačekajte da se masa ohladi, dodajte hladno mleko i šlag koji ste umutili prema uputstvu na kesici i sve pažljivo promešajte. Pola količine ovako dobijenog krema sipajte u poslastičarski špric i njime napunite pola polutki princes krofni, poklopite ih preostalim polovinama i ređajte kao piramidu na poslužavnik. Ostatak krema razredite sa još malo hladnog mleka da postane žitak, ali ne sasvim tečan, njime prelijte piramidu od princes krofni i ukrasite zrnima čokolade.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
"Šantili" princes krofne

"Šantili" princes krofne

19-v_620x0.jpg

Za 30 princes krofni - za testo:
110 g maslaca, 1,2 dl mleka, 1,2 dl vode, kašika šećera, 140 g brašna, 5 jaja i prstohvat soli.

Za "šantili" krem: 2,5 dl mleka, 2,5 dl slatke pavlake, 100 g šećera, kesica vanilin šećera, 25 g gustina, 25 g maslaca, celo jaje + žumance, 2 kašičice višnjevače i šećer u prahu za posipanje.

Pomešajte mleko i vanilin šećer i kuvajte na umerenoj temperaturi do vrenja. Kada mleko proključa, sasvim smanjite temperaturu i kuvajte još 15 minuta. Za to vreme penasto umutite celo jaje i žumance sa 60 g šećera i gustinom, prelijte s trećinom ključalog mleka, promešajte, sve zajedno sipajte u šerpu s preostalim mlekom i, ne prestajući da mutite, kuvajte da dobijete gust krem. Kada se masa stegne, sklonite s ringle, dodajte maslac i kašičicu višnjevače i promešajte. Na radnoj površini raširite veći list kolačarskog papira, preko njega pažljivo sipajte pripremljeni krem, urolajte, zatvorite krajeve i ostavite da odstoji u zamrzivaču 10 minuta, a zatim u frižideru 60 minuta. U međuvremenu zagrejte mleko za testo, dodajte maslac, vodu, šećer i prstohvat soli i kuvajte na umerenoj temperaturi. Postepeno dodajte brašno i mešajte dok masa ne počne da se odvaja od zidova šerpe. Sklonite s ringle, dodajte jedno po jedno jaje i mešajte dok ne dobijete homogenu glatku masu koja ne sme da bude suviše gusta. Dobijenu masu sipajte u kolačarski fišek i odvajajte gomilice mase u pleh, prekriven kolačarskim papirom, vodeći računa da se međusobno ne dodiruju. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečene princes krofne ohladite, horizontalno prepolovite, punite ohlađenim kremom i pospite šećerom u prahu.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Profiterole

PROFITEROLE

2.jpg

POTREBNO JE

10 kašika oštrog brašna, 100 g brašna, 100 g maslaca, 4 jajeta, prstohvat soli
ZA PRELIV 100 g crne čokolade, 50 kašika slatke pavlake, 50 g bele čokolade, 3 kašike slatke pavlake

PRIPREMA

Prokuvajte vodu s maslacem i solju. Kad voda provri, sklonite šerpu s ringle i dodajte brašno, brzo promešajte i vratite na vatru. Mešajte dok se testo ne pretvori u loptu i skinite s vatre da se masa prohladi. Kad bude mlaka, dodajte jedno po jedno jaje i stalno mešajte da testo postane elastično, ali ne i retko. Malom kašičicom ili špricem stavljajte male komade testa u podmazan pleh. Pecite najpre u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle deset minuta smanjite na 180 stepeni. Rernu ne otvarajte prvih deset minuta. Kad profiterole dobiju lepu, zlatnožutu boju, izvadite ih i ohladite. Odvojeno otopite belu i crnu čokoladu s pavlakom, pa profiterole prvo prelijte tamnom, a onda belom čokoladom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Letnje princes krofne

Letnje princes krofne

1.jpg


Za 4 osobe:
200 g brašna, 4 jaja, 200 g slatke pavlake, 200 g malina, 100 g maslaca, kašika šećera i malo šećera u prahu.

Zagrejte do vrenja 2,5 dl vode u koju sta stavili prstohvat soli, 60 g maslaca i kašiku šećera. Kada voda proključa sklonite s ringle, dodajte celu količinu brašna, promešajte, vratite na vrelu ringlu i snažno mešajte, dok masa ne počne da se odvaja od zidova posude. Sklonite s ringle, sačekajte da se masa malo ohladi, dodajte jedno po jedno jaje, promešajte i dobijenu masu sipajte u kolačarski fišek sa zvezdastim otvorom i istiskujte krugove prečnika 8 cm na dobro podmazan pleh, vodeći računa da među njima ostane dovoljno prostora, jer će da narastu tokom pečenja. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. U međuvremenu umutite šlag od slatke pavlake i kašike šećera u prahu i u šlag umešajte oprane maline. Pečene prstenčiće ohladite, prepolovite, punite mešavinom šlaga i malina i poklopite. Pospite šećerom u prahu i servirajte.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čokoladni ekleri Done Hej

Čokoladni ekleri Done Hej

Sastojci

  • 12 piškota
  • 1 šoljica pavlake
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 125 g crne čokolade
  • 0.25 kašičice biljnog ulja
U posudu stavite pavlaku, ekstrakt vanile i šećer u prahu i polako mešajte dok se ne stvori gusta masa.

Presecite piškote po dužini, jednu polovinu premažite kremom i pokrijte drugom polovinom.

Polako otopite crnu čokoladu i dodajte biljno ulje.

Premažite eklere čokoladnom smesom i servirajte.

Izvor: 24kitchen.rs
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Princes krofne


Sastojci:

Krofnice:
100 ml ulja
200 ml vode
6 kašika oštrog brašna
3 jaja

Krem:
3 žumanca
300ml mleka
5 kašika šećera
3 kašike brašna
vanilin šećer

Ili

300ml mleka
puding od vanile
5 kašika šećera
+
200ml slatke pavlake

Izvor: brzikolaci.com
 
Učlanjen(a)
13.08.2009
Poruka
1.512
Princes krofne

princes-krofna-247x300.jpg



Za koru:

1 casa vode i pola case ulja se stavi u sud da provri. U to se sipa 1casa brasna, dobro se izmesa i sipa se jedno po jedno 4 jajeta.Vade se male puslice, stavljaju u podmazan pleh i peku 20 minuta.



Za fil:


  • 1 litar mljeka
    6-7 kasike secera
    4 jaja
    8 kasike brasna
    malo margarina
    2 vanile
Ovo se skuva i filuju se krofne koje se prethodno presjeku na polovine.Po zelji se moze dodati i slag preko fila.
deluje veoma prosto ali mi nije najjasnije pripremanje fila ,da li se ovi sastojci samo pomesaju i kuvaju ili treba umutiti jaja najpre...
 
Natrag
Top