Tajni dnevnik Adriana Molea
TAJNI DNEVNIK ADRIANA MOLEA
1. Ime i prezime pisca i naslov djela:
Sue Townsend: „Tajni dnevnik Adriana Molea“
2. Izdavačka kuća, mjesto i godina izdanja:
Znanje d.d., Zagreb, 1998.
3. Vrsta djela: Dnevnik
4. Mjesto radnje (potkrijepiti citatom iz djela koji potvrđuje napisano):
Velika Britanija, Engleska
„Kad ga je gđica Elf upitala u kakvom je odnosu Norveška spram Velike Britanije, odgovorio je: „Sestrična u drugom koljenu.“
„Stara je otišla s g. Lucasom u Sheffield.“
„Ne bih imao ništa protiv toga da budem lovac na spužve, ali mislim da ti ljudi nisu baš traženi u Engleskoj.“
5. Vrijeme radnje (potkrijepiti citatom ili razjasniti svoj zaključak):
Od četvrtka 1.siječnja jedne godine do subote 3.travnja sljedeće godine; uz zapise su napisani datumi.
U toj godini oženili su se princ Charles i lady Diana Spencer, Velika Britanija zaratila je s Argentinom oko Falklandskih otoka, premijerka Velike Britanije bila je Margaret Thatcher, a u SAD-u je predsjednik bio Ronald Reagan.
„More me ludi snovi o lady Diani Spencer. Nadam se da će mi do vjenčanja biti bolje.“
„Velika Britanija zaratila s Argentinom.“
„Nisam nigdje vidio tvornice noževa i vilica. Valjda ih je Margaret Thatcher sve pozatvarala.“
„Nije mi jasno zašto moj otac izgleda tako star sa svojom 41 godinom prema Reaganu koji ima 70.“
6. Tema: Jedna godina u životu dječaka, koji u svoj dnevnik na iskren i humorističan način bilježi dnevne brige, školske, obiteljske i pubertetske probleme
7. Glavni likovi (opis potkrijepljen citatima):
Adrian Mole je trinaestogodišnji dječak u pubertetu. Živi s roditeljima i s psom. Stalno u dnevniku nešto prigovara svojim roditeljima, ali je zapravo dobar sin koji se trudi oko svojih roditelja.
„Večeras sam im skuhao poštenu večeru – dva poširana jajeta sa grahom i puding od grisa iz konzerve.“
„Skuhao sam staroj čaj, a da je nisam ni pitao. Zbog toga se opet rasplakala. Nekim ljudima ne možeš nikako ugoditi.“
Muče ga bubuljice.
„Bubuljica mi na bradi i dalje raste.“
„Hitna pomoć je stigla kod bake sinoć u 11 i 30. Liječnik je postavio dijagnozu da bolujem od acne vulgaris. Rekao je da je to nešto toliko obično da se smatra normalnim u pubertetu. Drži da postoji vrlo mala vjerojatnost da imam žutu groznicu zato što nisam ove godine bio u Africi. Rekao je baki neka skine dezinficirane plahte s vrata i prozora. Baka je rekla da bi htjela čuti bar još jedno stručno mišljenje. Tada je liječnik izgubio strpljenje. Povikao je na sav glas: „Za boga miloga, mali ima svega dvije-tri pubertetske bubuljice!“
Roditelji su mu u stalnoj svađi. Zbog zaokupljenosti vlastitim problemima i zbog manjka novaca nemarni su prema Adrianu.
„Upozorio sam staru da danas nisam ni okusio vitamin C, a ona mi je odbrusila: „Pa što si ne kupiš naranču!“ Tipično.“
„Čudim se da još nitko od nas nije obolio od skorbuta.“
„Još nije oprala gaćice za tjelesni, a sutra počinje škola. Daleko je ona od onih majki na TV.“
„...stari se popeo gore i pokeckao sa starom tako da se stara rasplakala.“
„Starci ne jedu ista jela, niti u isto vrijeme, tako da obično jedem po šest puta na dan, da se ni jedno ni drugo ne uvrijedi.“
Adrian sumnja da njegova mama i g. Lucas nešto mute.
„Starini osjećaji prema g. Lucasu postali su mi malo sumnjivi. Našao sam pisamce koje je dobila od njega. U njemu piše: „Pauline, dokle ćemo još ovako? Hodi sa mnom ako boga znaš! Do groba tvoj Bimbo.“
Roditelji mu se na neko vijeme i rastaju.
„Službeno je potvrđeno – starci se razvode!“
Baka se povremeno pojavljuje u kući.
„Došla je baka i zgrozila se kad je vidjela u kakvom je stanju kuća. Pokazao sam joj svoju sobu koja je uvijek čista i uredna, pa mi je dala pola funte.“
„Baka nam je banula u posjet. Zatekla nas je kako šćućureni oko naše nove kamping-plinske peći klopamo hladan grah iz konzerve.“
Često donosi i zapisuje u dnevnik važne životne odluke, počevši s odlukama koje je donio za Novu godinu.
„Sjetio sam se svoje odluke da ću pomagati sirotinji i neukima, pa sam odnio neke svoje stare stripove jednoj strašno siromašnoj obitelji koja je nedavno doselila u susjednu ulicu. Znam da su siromašni po tome što imaju crno-bijelu telku. Jedan mi je dečko otvorio vrata. Rekao sam mu zašto sam došao. Pogledao je stripove i rekao: „To sam već sve pročitao“ i zalupio mi vratima pred nosom. I onda pomaži sirotinji.“
„Postao sam član školske družine „Dobri Samaritanci“. Pomažemo ljudima u našoj komuni i olakšavamo im život. Zbog toga smo ponedjeljkom oslobođeni matematike.“
„Odlučio sam da ne studiram medicinu.“
„Idem u privatnike – raznosit ću novine.“
„Možda ću kad odrastem biti veterinar.“
„Odlučio sam da budem pjesnik...“
Smatra da je intelektualac i u svim knjigama i u svom životu traži sebi ravnopravne.
„Sad znam da sam intelektualac. Sinoć sam na televiziji gledao emisiju književnika Malcolma Muggeridgea i razumio skoro svaku riječ. Sve se slaže. Loše obiteljske prilike, neispravna prehrana, ne volim pankere. Upisat ću se u knjižnicu da vidim što će se dogoditi.“
Pošto već ima 13 godina i ¾ , smatra da je došlo vrijeme da se zaljubi.
„U razred je došla jedna nova mačka. Na satu zemljopisa sjedila je sa mnom u klupi. Nije loša. Zove se Pandora, ali više voli da je zovu „kutija“, bog te pitaj zašto. Mogao bih se još i zaljubiti u nju. Vrijeme je da se zaljubim, već imam 13 godina i ¾.“
Ljubav prema Pandori mu pomaže u svakodnevnim "nevoljama".
" Nazvao sam Pandoru. Posjetit će me nakon sata iz viole. Ljubav mi je još jedini spas da totalno ne poludim..."
8. Sporedni likovi (nabrojati i kratko opisati):
George Mole, Adrianov otac: Ne previše poduzetan čovjek, sklon alkoholu i samosažaljenju. Prodaje termo-akumulacione peći.
Paulina Mole, Adrianova majka: Nezadovoljna brakom i mužem. Malo je nemarna prema Adrianu. Počinje se upucavati g. Lucasu kojeg je žena ostavila. Odlazi od kuće s ljubavnikom, ali se ponovo vrati i nastoji održati obitelj.
Pandora: Adrianova vršnjakinja, zgodna djevojčica, "kose boje sirupa", svjesna svog izgleda i svog utjecaja na dječake, ali dobra kao osoba. Pomaže Adrianu, daje mu podršku, voli ga i razumije. Njene su obiteljske prilike puno bolje od njegovih, ne živi u oskudici. Prilično je samosvjesna i odlučna.
Bert Baxter: 89 godišnji starac. Nije baš simpatičan penzioner. Ima psa vučjaka, Sabru, pije i puši. Uvijek u krevetu jede sendvič s ciklom, pa mu plahta izgleda kao da je natopljena krvlju. Jako neuredan starac. O njemu Adrian „nesebično“ brine.
9. Fabula:
Fabula nije vezana radnja, to je niz sličica iz njegovog života, niz njegovih "jada", njegovi sukobi s okolinom, s roditeljima, njegove nedoumice, njegova traganja za odgovorima.
Adrian živi s roditeljima i s psom. Prilično je povezan s psom, iako stalno nešto prigovara oko psa. Roditelji se stalno svađaju i često ne obraćaju pažnju na Adriana, pa Adrian mora sam rješavati svoje probleme. U susjedstvu žive g. i gđa Lucas. G. Lucas sve češće posjećuje Adrianovu majku, a gđa Lucas za to vrijeme pere prozore, čisti jarak, sadi drveće, betonira dvorište... Na kraju je izgubila strpljenje i ostavila g. Lucasa. Sa sobom je odnijela sav namještaj. G. Lucas na neko vrijeme useljava u kuću Adrianovih roditelja i sve otvorenije „muti“ s Adrianovom majkom. Adrianovi roditelji se još više svađaju i odluče se razvesti. Majka s g. Lucasom seli u Sheffield.
U Adrianovu školu dođe nova djevojka, Pandora. Adrian već ima 13 godina i ¾ pa smatra da je došlo vrijeme da se zaljubi. Pošto je Pandora zgodna djevojka, možda je upravo ona prava. Ali Pandora počne hodati s Nigelom, pa nakon prekida s Craigom Thomasom.
Za vrijeme praznika Adrian je bio u posjeti majci i g. Lucasu u Sheffieldu. Kad se vratio, kod oca je bila njegova kolegica s posla Doreen Slater i njezin sin Maxwell. Otac je bio otpušten s posla, puno je pio, pušio i zapustio se.
Adrian je, buntovnički raspoložen, jednoga dana u školu otišao u crvenim čarapama, što je bilo zabranjeno. Obavezno je bilo nositi crne čarape. Pandora je organizirala prosvjed i peticiju protiv zabrane. U cijeloj toj priči oko čarapa Pandora i Adrian su postali par.
Adrian je postao član školske družine „Dobri Samaritanci“. Zadatak „Dobrih Samaritanaca“ bio je pomagati ljudima u njihovoj komuni i olakšati im život. Adrian je dobio Berta Baxtera na brigu. Bert nije bio simpatičan starac. Puno je pio, pušio, bio vrlo neuredan. Imao je psa vučjaka Sabru, koja je stalno režala na Adriana, ali i na ostale i pokušavala ih ugristi. Adrian je vidio da nije dorastao dužnosti, pa je pozvao Službu socijalne skrbi da zatraži kućnu pomoć za Berta Baxtera. Služba nije ništa poduzela sve dok Bert nije završio u bolnici. Tada su mu ponudili da ga smjeste u „Sunčani dom za starije osobe“. Bert nije htio ići u dom. Nije htio ostati ni u bolnici. Pobjegao je i uselio u Adrianovu kuću. Nakon nekog vremena preselio je kod Singhovih, hinduske obitelji koja je uselila u nekadašnju kuću g. Lucasa. Bio je kod Singhovih sve dok g. Singh nije morao ići u Indiju da se pobrine za ostarjele roditelje, a nije htio Berta ostaviti samog s ženama u kući. Bert se vratio u svoju kuću, koju su Adrian i Pandora bili temeljito očistili, ali je uskoro odveden u „Sunčani dom za starije osobe“, a Sabra u stacionar Kraljevskog društva za zaštitu životinja. U domu se Bert zaljubio u Queenie i odlučili su se oženiti. Bert je uskoro trebao napuniti 90, a Queenie 80.
Adrianova majka se vratila kući. I ona i otac su počeli tražiti posao. Otac je dobio posao kao nadzornik radova na obali.
Adrianu je bilo svega dosta.
„Ozbiljno pomišljam da sve ostavim, da se otisnem u svijet i budem skitnica. Uživao bih u takvom životu, pod uvjetom da se jedanput dnevno mogu okupati.“
„Nazvao sam Pandoru. Posjetit će me nakon sata viole. Ljubav mi je još jedini spas da totalno ne poludim...“
10. Dnevnik čitanja (učenikova kratka zapažanja tijekom čitanja; učenik treba zapisati što ga se tijekom čitanja posebno dojmilo, zbog čega, je li mu se neki lik osobito svidio i zašto, razumije li postupke likova, bi li postupio drukčije i sl. Učenik bi tijekom čitanja trebao bilježiti svoja zapažanja)
Ovo knjiga bila mi je jako zanimljiva. Knjiga govori o mom vršnjaku koji proživljava doba odrastanja i u tom razdoblju pronalazi bezbroj razloga za nezadovoljstvo, ali to uspijeva nadvladati svojim prirođenim smislom za humor. Ima dobre prijatelje i to je očito jedna od najvažnijih stvari u životu. I ja volim slušati ABBU.
11. Osnovna misao djela (opširnije, u obliku kratkog sastavka):
Ovo je roman o odrastanju. Adrian Mole opisuje u svom dnevniku sve probleme koji se mogu nabrojati u obitelji, ali sve opisuje na humorističan način.
Važno je donositi životne odluke, jer nam one pomažu da se zadržimo na pravom putu. Takve odluke se sigurno mijenjaju kako odrastamo, ali to nije važno jer ih slijede nove važne odluke. Kroz njih učimo, napredujemo, rastemo...
Uz to, važno je da se družimo (ili zaljubimo) s osobama koje su slične nama i koje će nam pružiti podršku u provođenju tih odluka.
12. Bilješka o piscu
Sue Townsed je suvremena engleska spisateljica. Rođena je u Leicestereu 2.travnja 1946. godine, gdje i danas živi. Radila je kao prodavačica u trgovini odjećom i kao činovnica u općini. Poslije uspjeha s Adrianom Moleom pisala je uglavnom za kazalište i za BBC.
Nekoliko izdavača odbilo je objaviti „Tajni dnevnik Adriana Molea“ s obrazloženjem da je to sasvim klasična priča. Vjerojatno su zbog toga požalili kad je 1982. godine roman „Tajni dnevnik Adriana Molea“ potukao je sve rekorde prodaje, ne samo u Velikoj Britaniji. Vrlo brzo je snimljena i TV serija, a djelo je izvođeno i kao kazališni mjuzikl.
Nastavci Adriana Molea su : „Novi jadi Adriana Molea“, „Adrian Mole na pragu zrelosti“, „Adrian Mole i mali vodozemci“, te „Adrian Mole: godine divljine“.